DAVID MUIR: Gospodine Trump, hajde da razgovaramo o mnogim stvarima koje su se dogodile ove sedmice. Chicago: Sinoć ste na Twitteru pisali o stop ubistava u Chicagu, rekavši: „Ukoliko Chicago ne zaustavi ovaj strašni pokolj, poslat ću federalce?“
PREDSJEDNIK TRUMP: Tačno.
DAVID MUIR: Poslat ćete federalce? Šta ste pod tim mislili?
PREDSJEDNIK TRUMP: To je pokolj. Znaš, u svom govoru dobio sam ogroman---od nekih ljudi riječ pokolj. To je pokolj. To je strašan pokolj. Ovo je Afganistan –ni tamo se ne dešava kao ovo u Chicagu. Ljude ubijaju na lijevo i nadesno. Hiljade ljudi tokom određenog peropda – tokom kratkog perioda.
U ovoj godini, koja je tek počela, gore je nego u prošloj, koja je bila katastrofalna. Ne rade svoj posao. Sada, ukoliko žele pomoć, ja bih volio da im pomognem. Ja ću poslati ono što moramo poslati. Možda oni neće biti toliko politički korektni. Možda su oni previše politički korektni. Možda se nešto tamo dešava. Ali ne možete i dalje imati ovakva ubijanja u Chicagu. Chicago je poput ratne zone. Chicago je gori od nekih mjesta o kojima izvještavate svaku noć...
DAVID MUIR: Tako da, ja ću poslati...
PREDSJEDNIK TRUMP: ... na Bliskom istoku.
DAVID MUIR: ... pomenuli ste asistenciju federalaca. Postoji asistencija federalaca i postoji slanje federalaca. Samo sam radoznao, da li ćete poduzeti neke aktivnosti na svoju ruku?
PREDSJEDNIK TRUMP: Želim da im pomognem da riješe problem. Ne možete imati na hiljade ljudi koje ubijaju u gradu, zemlje u kojoj sam ja predsjednik. Možda je to ok ukoliko bi neko drugi bio predsjednik. Ja želim da oni riješe problem. Imaju problem koji je veoma jednostavno riješiti.
Morat će postati oštriji, jači i pametniji. Ali morat će riješiti problem. Ne želim da se hiljade ljudi ubija u gradu, gdje sam esencijalno ja predsjednik. Ja volim Chicago. Ja znam Chicago. Chicago je odličan grad, može biti odličan grad.
DAVID MUIR: A ukoliko nisu sposobni da to riješe?
PREDSJEDNIK TRUMP: Može biti odličan grad. Oprostite. Ne može biti odličan grad ukoliko se ubijaju ljudi koji su krenuli po hljeb. Ne može biti odličan gard.
DAVID MUIR: A ukoliko nisu sposobni da to riješe, vi ćete poslati federalce?
PREDSJEDNIK TRUMP: Do sada nisu bili sposobni. Ovako je već godinama. A ja nisam bio predsjednik. Tako, vidite, predsjednik Obama je bio tamo prije tri sedmice i držao govor, veoma lijep govor. Dvoje ljudi je ubijeno tokom njegovog govora. Ne možete imati to tako.
DAVID MUIR: Dopustite mi da Vas pitam...
PREDSJEDNIK TRUMP: Nisu bili ubijeni na mjestu govora. Ali su bili ubijeni u Chicagu tokom govora. Šta—šta se dešava? Tako, sve što želim reći gradonačelniku koji je nedavno posjetio moj ured – ja kažem: 'Morate se opametiti i postati oštriji jer ne smijete dozvoliti da se to dešava. To je ratna zona.
DAVID MUIR: Dakle, da li je to ono „ili inače“? Ovo je upozorenje?
PREDSJEDNIK TRUMP: Želim da riješe problem. To je veliki problem.
DAVID MUIR: Dopustite mi da Vas pitam o novom izvještaju prema kojem ste rekli da ćete podići zabranu sa tzv. CIA-inih crnih mjesta, zatvora širom svijeta koji su u prošlosti korišteni. Da li je to istina?
PREDSJEDNIK TRUMP: Pa, upravo ću o tome govoriti za neka dva sata. Tako da bit ćete tu i moći ćete sami da vidite.
DAVID MUIR: Da li ćete podići zabranu?
PREDSJEDNIK TRUMP: Vidjet ćete za otprilike dva sata.
DAVID MUIR: Bivši predsjednik, Obama, je izjavio da SAD ne vrši mučenja. Šta vi kažete?
PREDSJEDNIK TRUMP: Pa, imam generala, kojeg iznimno poštujem, generala Mattisa koji je rekao –bio sam malo iznenađen—koji je rekao da ne vjeruje u mučenje. Kao što vam je poznato, Gdin Pompeo, koji je upravo odobren, priznat od strane Senata. On je fantastičan momak, on će biti šef CIA-e.
I imate nekoga ko je nevjerovatan za razliku od lika koji upravo odlazi i koji nije bio, nije nimalo nevjerovatan. I on će, ja mislim raditi sjajan posao. I on je—znate, nisam ulazio u detalje. Ali reći ću vam, razgovarao sam sa drugima u CIA-i. I oni su veliki zagovornici, kao na primjer metode gušenja vodom (waterboarding).
DAVID MUIR: Rekli ste mi...
PREDSJEDNIK TRUMP: Jer kažu da to funkcioniše. To funkcioniše.
DAVID MUIR: G-dine Predsjedniče, Vi...G-dine Predsjedniče, rekli ste mi tokom vaših ranijih debata da će te vratiti metode gušenja vodom i još mnogo gorih stvari.
PREDSJEDNIK TRUMP: Učinio bih to. Učinio bih to—ja želim održati našu zemlju sigurnom. Želim održati našu zemlju sigurnom.
DAVID MUIR: Šta to znači?
http://www.federalna.ba/bhs/vijest/1915 ... na-planeti
Šjoooo Trumpeta, sunac ti - što rekla "pokojna" Biba - poljubim