Tržište rada u BiH

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1589 times
Been thanked: 2965 times
Status: Offline

Re: NIKO NEĆE DA RADI: Javno preduzeće u BiH traži više od 200 radnika, ali uzalud

Post by Mutevelija » 24 Dec 2024, 23:51

ElTriconi wrote: 24 Dec 2024, 23:50 Sjecam se kad je neko prvi put tako svasta opsovo, u mene dajdza mi. Poslo babo mene i brata da mu pomognemo, trebo neku plocu izlivat i posla nas dajdza na mjesalicu. Nemamo pojma ni ja ni brat, mi se ponadali sace nam rec evo vozite kolica al vec naso nekog za to i objasni nam kolko da ubacimo cega da valja. Zajebemo ja i brat, puno stavili vode, dere se dajdza sta je, nema betona a radi se. Dodje gore kad poce coek bogarat, jeste nesposobni ne znate ni mjesalicu zamjesat i sta sve ne, evo kae sacu vam opet pokazat. Nismo vise zajebali, skontali 😂

Davno je to bilo al je fino iskustvo, zivotno 🤔
Ma to ste vi namjerno rijedak beton napravili da bi on uradio za vas :DD ja dok tebi pokazem mogao sam i sam uraditi

Čuj ne znati beton zamijeis a sta je tu mudrolija 3 :1 i nemoj puno vode.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2640 times
Been thanked: 22123 times

Re: NIKO NEĆE DA RADI: Javno preduzeće u BiH traži više od 200 radnika, ali uzalud

Post by HAVANA » 24 Dec 2024, 23:54

Mutevelija wrote: 24 Dec 2024, 23:50
HAVANA wrote: 24 Dec 2024, 23:39 Bezveze pricamo mute i govorimo ti za tvoje dobro.Nabrali smo godina i iskustva da znamo sta pricamo.Pogresna ti je startna pozicija,totalno.I odbojna i iritantna.Neces tako daleko dogurat.Ako ti je vrhunac pisanja i odgovora na sve nase napisano to da meni kazes ne prosim ti cerku…Onda je besmisleno dalje pisati.
Pa čitaj sebe koliko ides u oftopic i koliko gledaš sa visine na druge.

Kod mene nema dlake na jeziku
Ako smatras moje pisanje nekom visinom nista ne kontas.Sve sam u zivotu bio al s visoka nikad.Jezim se visina.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 575 times
Been thanked: 852 times

Post by tuzlak1212 » 24 Dec 2024, 23:55

satnica omogucava da se ne radi, norma tjera na posao i na edukaciju kako brzo popravit motorku, kako da slj put brze ulje zagrije itd itd, il radis il si bosanski fikus koja oslikava sto je ovako u drzavi

ja programer pa servisiram sam sebi laptop i popravljam softvere, kopam po netu kako nesto popravit a ni kriv ni duzan, samo ne bil i dalje stigao projekat i ubrao kakve pohvale pa i bonusa, ima ih sto im nesto prestane radit i oni slegnu ramenima samo, cekaju da ko drugi njima se podastre
nije u kancelariji nista drugacije od motorke u sumi principilno gledano, svaki posao je u prirodi isti samo je pitanje jel se radi glavom il se lome ledja al sve je to isto na kraju dana il si posao uradio il nisi uradio a pare same dodju kad radis

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2640 times
Been thanked: 22123 times

Post by HAVANA » 24 Dec 2024, 23:56

I kod tebe se uvijek sve na isto svodi.Ti nekoga vrijedjas a prebacujes na to da je tebe neko uvrijedio.Cak se spustas na to da od citavog posta i smisla koji iz njega mozes izvuci ti meni dijete spominjes.Od svega napisanog.Smijesno.Laku noc.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 25 Dec 2024, 00:00

:D.
tuzlak1212 wrote: 24 Dec 2024, 23:55 satnica omogucava da se ne radi, norma tjera na posao i na edukaciju kako brzo popravit motorku, kako da slj put brze ulje zagrije itd itd, il radis il si bosanski fikus koja oslikava sto je ovako u drzavi

ja programer pa servisiram sam sebi laptop i popravljam softvere, kopam po netu kako nesto popravit a ni kriv ni duzan, samo ne bil i dalje stigao projekat i ubrao kakve pohvale pa i bonusa, ima ih sto im nesto prestane radit i oni slegnu ramenima samo, cekaju da ko drugi njima se podastre
nije u kancelariji nista drugacije od motorke u sumi principilno gledano, svaki posao je u prirodi isti samo je pitanje jel se radi glavom il se lome ledja al sve je to isto na kraju dana il si posao uradio il nisi uradio a pare same dodju kad radis
:D.
Poredi manuelni posao fizikanerski i posao programera. Motorka je primjer šta ako zapadneš u blato, pa ne mozes se izvuci sta ako naletis na ekser pa sjebeš mač na motorci.

Gdje je sigurnost na radu kad malo motorka zbog brzine cjepne noge

Ja ne mogu vjerovati
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 25 Dec 2024, 00:06

Normalno je da postoji "neki učinak" ja to ne zovem normom, ali opet je radnik isplaćen satnicom, ne mozes ti sad doci i ne opravdati svoju platu, ali norma je nesto drugo .
I da postoje radni nalozi gdje se piše koliko je urađeno robe neke, i ulaz i izlaz.

Ali sad kad sam radio na pilani prje nekad pa kad onaj brentista reze pa naleti na geler, i normalno pise se precnik trupaca koliko se sta uradi i kubikaza.

Ali kad on naleti na geler i da nije placen od satnice nego od norme , onda bi nastala havarija vise bi listova testere unakazio od gelere, eksere, jer bi zurio da sto vise uradi.

I time vise ostetio firmU! ostrenjem i popravcima.

Tanka vam je granica između norme i fušeraja .

Norma =kvantitet- greške

Satnica = kvalitet jer radnik ima više vremena da radi i manji pritisak!
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 47077 times
Been thanked: 8427 times

Post by ElTriconi » 25 Dec 2024, 00:08

HAVANA wrote: 24 Dec 2024, 23:39 Bezveze pricamo mute i govorimo ti za tvoje dobro.Nabrali smo godina i iskustva da znamo sta pricamo.Pogresna ti je startna pozicija,totalno.I odbojna i iritantna.Neces tako daleko dogurat.Ako ti je vrhunac pisanja i odgovora na sve nase napisano to da meni kazes ne prosim ti cerku…Onda je besmisleno dalje pisati.
Ma mute nije prihvatio svoju poziciju u drustvu, jos nadolazi. Ako nemas skole neke, fakulteta il zanata il nekog specificnog znanja ne gine ti neki ljevi poso koji je sve osim dobar i dobro placen. Pridruzujes se nekoj polovici stanovnista koja je nekvalifikovana, najjednostavnije receno jeftina radna snaga koja se jagmi za mrvice. Ko misli da moze bolje nesto skonta nakve skole i makne se iz te situacije.

Evo konkretno kod ovog oglasa sto se traze radnici na pozicije vozac traktora, sjekac motornom pilom, sumski radnik, pomocni radnik u rasadniku i higijenicar/ka, svi poslovi su nedje na NK-PK nivou, osnovna skola i to. Ko misli da su to perspektivni i dobri poslovi, grdno se vara. Ko ce ih raditi, pa oni koji su prihvatili da je njihov domet to.

Problem je kad covjek nece prihvatiti sta je njegov domet a nikako se ne trudi da se izbori za nesto bolje. I onda nastaju razni poremecaji anksioznosti, depresije i cega svega ne 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 25 Dec 2024, 00:10

moras imat normu, kako ces znat koliko mozes ugovorit prodaje i udovoljit kupcima, mora bit norma
ti ko da osim ljekarskog nisi papira vidio od osnovne skole a kamoli nekog ugovora, pravnih odgovornosti, penala u biznisu itd itd, ne funkcionise svijet tek tako na satnicu

Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2887 times
Been thanked: 3260 times

Post by Skin » 25 Dec 2024, 00:11

mute, zaista nisam strucna da ti dam konkretan savjet ni pomognem. imas neke probleme na poslu, ali to zvuci i opasno. probleme u radnom okruzenju imamo svi, vjeruj. to jako utjece na covjeka, stres koji moze ubiti. nije lako doci do tacke u kojoj poravnis, i pronadjes zadovoljstvo kad ides na posao ukoliko je ta energija losa...radno okruzenje i atmosfera su jako bitni. ako mozes, makni se odatle, trazi neko radno mjesto gdje ce ti kolektiv biti ljudi generacijski tebi blizi, gdje ce ti biti ugodnije. nekad nije bitno ni sta ces raditi, privremeno moze biti, samo da se spasis.
ako ne mozes i nema nikakvih prilika, nadji neki mod funkcionisanja da se cuvas takvih situacija. pokusaj da ne budes ljut, da imas neki drugi, ljepsi cilj, da radis ka tome i napredujes, a da tu odradis smjenu kako treba. cuvaj se.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 25 Dec 2024, 00:16

ElTriconi wrote: 25 Dec 2024, 00:08
Ma mute nije prihvatio svoju poziciju u drustvu, jos nadolazi. Ako nemas skole neke, fakulteta il zanata il nekog specificnog znanja ne gine ti neki ljevi poso koji je sve osim dobar i dobro placen. Pridruzujes se nekoj polovici stanovnista koja je nekvalifikovana, najjednostavnije receno jeftina radna snaga koja se jagmi za mrvice. Ko misli da moze bolje nesto skonta nakve skole i makne se iz te situacije.

Evo konkretno kod ovog oglasa sto se traze radnici na pozicije vozac traktora, sjekac motornom pilom, sumski radnik, pomocni radnik u rasadniku i higijenicar/ka, svi poslovi su nedje na NK-PK nivou, osnovna skola i to. Ko misli da su to perspektivni i dobri poslovi, grdno se vara. Ko ce ih raditi, pa oni koji su prihvatili da je njihov domet to.

Problem je kad covjek nece prihvatiti sta je njegov domet a nikako se ne trudi da se izbori za nesto bolje. I onda nastaju razni poremecaji anksioznosti, depresije i cega svega ne 🤔
-Problem je veci ako si prekvalifikovan, tu dolazi problem i sa faklutetom, jer se obezvrijedio zanat, čovjek koji je zavrsio srednju skolu ne moze raditi kao NKV on moze ali je isto kao kad bi covjek sa fakultetom radio kao KV.

Prekvalifikovana radna snaga je gora od nekvalifkovane jer je nezadovoljna i smatra da je taj posao monoton i glup za nju.

Zašto da neko sa fakultetom konobariše ili radi u fabrici nekoj, isto je kao kad neko radi sa zavrsenim zanatom neki nkv posao jer eto mora tako silom prilika:

Kako je broj onih koji imaju fakuleta rastao tako je broj onih koji imaju srednju skolu postao kao neko prije ko je imao samo osnovnu skolu.

Problem je u školstvu što svako moze zavrsiti danas fakultet privatno ili ga čak i kupiti.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 25 Dec 2024, 00:16

tuzlak1212 wrote: 25 Dec 2024, 00:10 moras imat normu, kako ces znat koliko mozes ugovorit prodaje i udovoljit kupcima, mora bit norma
ti ko da osim ljekarskog nisi papira vidio od osnovne skole a kamoli nekog ugovora, pravnih odgovornosti, penala u biznisu itd itd, ne funkcionise svijet tek tako na satnicu
Ne pricamo o istim stvarima , havana je pricao da se naplacuje u normi a ne u satnici.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 25 Dec 2024, 00:17

Skin wrote: 25 Dec 2024, 00:11 mute, zaista nisam strucna da ti dam konkretan savjet ni pomognem. imas neke probleme na poslu, ali to zvuci i opasno. probleme u radnom okruzenju imamo svi, vjeruj. to jako utjece na covjeka, stres koji moze ubiti. nije lako doci do tacke u kojoj poravnis, i pronadjes zadovoljstvo kad ides na posao ukoliko je ta energija losa...radno okruzenje i atmosfera su jako bitni. ako mozes, makni se odatle, trazi neko radno mjesto gdje ce ti kolektiv biti ljudi generacijski tebi blizi, gdje ce ti biti ugodnije. nekad nije bitno ni sta ces raditi, privremeno moze biti, samo da se spasis.
ako ne mozes i nema nikakvih prilika, nadji neki mod funkcionisanja da se cuvas takvih situacija. pokusaj da ne budes ljut, da imas neki drugi, ljepsi cilj, da radis ka tome i napredujes, a da tu odradis smjenu kako treba. cuvaj se.
Ma sve ok to je proslo stanje ne radim sa tim covjekom a i radi se o dvoje razlicite firme.

Taj sa nozem je sad slucaj a taj sto su ga ubili je prije bio slucaj.

Sta ja znam mozda sam magnet za takve koji vole maltertirati "slabije" koji sute.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 25 Dec 2024, 00:18

Ti ljudi ce kad tad morati prihvatiti da je njihov domet neki PK poso u fabrici, cim ga jamije da dvi tri noci legne gladan. I to ti je tako 🤔

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 25 Dec 2024, 00:19

ElTriconi wrote: 25 Dec 2024, 00:08

joj sta sam ja sve napisao pa odustao od posta na to sta mislim o psihickoj slici ovdje :ne

al sto se tice dometa, pa svaka karika lanca je bitna, ne vjerujem ja u tu teoriju dometa, prosto posao se mora odradit, kako sef mora svoj dio da proda maglu i uzda se da ce radnik od magle napravit produkt tako i radnik mora napravit taj produkt a svakom ce bit kako je finansijski isplativ, isto igra ulogu koliko je nekog lahko zamjenit na poslu i jbg, radis na sebi da si unikatniji i nezamjenjiviji, nije isto bit dobra kasirka i bit dobar advokat, dobrih kasirki ipak ima vise uz duzno postovanje svakome al realnost je takva kao sto sad najmanje ima dobrih vodoinstalatera i zato su skuplji od advokata

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by tuzlak1212 » 25 Dec 2024, 00:20

Mutevelija wrote: 25 Dec 2024, 00:16
tuzlak1212 wrote: 25 Dec 2024, 00:10 moras imat normu, kako ces znat koliko mozes ugovorit prodaje i udovoljit kupcima, mora bit norma
Ne pricamo o istim stvarima , havana je pricao da se naplacuje u normi a ne u satnici.
pa to sam i ja rekao samo sa druge strane glediste, po normi i ugovori idu, po normi si ti zaposlen da se uklopis u normu i norma se od svakog ocekuje da bude odradjena

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 25 Dec 2024, 00:21

ElTriconi wrote: 25 Dec 2024, 00:18 Ti ljudi ce kad tad morati prihvatiti da je njihov domet neki PK poso u fabrici, cim ga jamije da dvi tri noci legne gladan. I to ti je tako 🤔
Mozda ali ne u nasoj -

Nek kmosiji crkne krava, ako sve propada nek proapada bolje robovati Švabi nego Bosancu a zasto pa zato iz inata.

Jer ako robujes Bosancu imati ce i on a Švabi imat ce samo svabo, a ako ja ne mogu imati nek ni on nema, nek zatvara firmu pa makar ja radio i kod Švabe .

Klasican inat.

A tome su krivi poslodavci sto su nakon rata govorili prevrnem kamen mogu naci radnika.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 25 Dec 2024, 00:22

tuzlak1212 wrote: 25 Dec 2024, 00:20
Mutevelija wrote: 25 Dec 2024, 00:16

pa to sam i ja rekao samo sa druge strane glediste, po normi i ugovori idu, po normi si ti zaposlen da se uklopis u normu i norma se od svakog ocekuje da bude odradjena
Ali si placen od satnic.
Ja znam poslove gdje si placen od norme, alli ne mogu svi poslovi biti od norme placeni.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 25 Dec 2024, 00:23

Image

Image
ovo je primjer norme i što sam ja "skočio" na havanu
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:

Post by ElTriconi » 25 Dec 2024, 00:27

tuzlak1212 wrote: 25 Dec 2024, 00:19
joj sta sam ja sve napisao pa odustao od posta na to sta mislim o psihickoj slici ovdje :ne

al sto se tice dometa, pa svaka karika lanca je bitna, ne vjerujem ja u tu teoriju dometa, prosto posao se mora odradit, kako sef mora svoj dio da proda maglu i uzda se da ce radnik od magle napravit produkt tako i radnik mora napravit taj produkt a svakom ce bit kako je finansijski isplativ, isto igra ulogu koliko je nekog lahko zamjenit na poslu i jbg, radis na sebi da si unikatniji i nezamjenjiviji, nije isto bit dobra kasirka i bit dobar advokat, dobrih kasirki ipak ima vise uz duzno postovanje svakome al realnost je takva kao sto sad najmanje ima dobrih vodoinstalatera i zato su skuplji od advokata
Sta mislis koliko ima radnih mjesta koja su NK, PK, KV, SSS i VSS? Sto ides dalje po strucnoj spremi sve je manje radnih mjesta a poso se mora radit. Ako svi zavrse fakultet nece nestat ta NK mjesta ili ako niko ne zavrsi fakultet nece nestat VSS mjesta. Svi bi volili da su sefovi al jedan sef sefuje desetinama radnika i to to je neka realnost. Mislim na domet kao tvoj maksimum sto se tice socioekonomskih prilika, ma kolko to ponizavajuce i degradirajuce zvucalo. Sreca pa je sad laksi prelazak granice u potrazi za poslom pa ce se agonija radnika malo umanjiti 🤔

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 25 Dec 2024, 00:29

ElTriconi wrote: 25 Dec 2024, 00:27
tuzlak1212 wrote: 25 Dec 2024, 00:19

Sta mislis koliko ima radnih mjesta koja su NK, PK, KV, SSS i VSS? Sto ides dalje po strucnoj spremi sve je manje radnih mjesta a poso se mora radit. Ako svi zavrse fakultet nece nestat ta NK mjesta ili ako niko ne zavrsi fakultet nece nestat VSS mjesta. Svi bi volili da su sefovi al jedan sef sefuje desetinama radnika i to to je neka realnost. Mislim na domet kao tvoj maksimum sto se tice socioekonomskih prilika, ma kolko to ponizavajuce i degradirajuce zvucalo. Sreca pa je sad laksi prelazak granice u potrazi za poslom pa ce se agonija radnika malo umanjiti 🤔
Dzaba m fakulteti kad im direktor ili vlasnik moze biti samo sa osnovnom skolm :D.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”