Chan wrote: 30 Nov 2022, 21:46
Naseef Mushroom wrote: 30 Nov 2022, 21:31
Pa o tome i govorim, imaju elite, historičari, i akademici zaduženi za to. Nema nigdje drugo osim kod Srba da se obični narod vraća stotine godina unazad i konfrontira sa historijom.
U Njemačkoj običan narod nema pojma ni koje je više godine srušen Berlinski zid a kamoli neka druga veća ili starija historijska činjenica.
Tjeranje ljudi koji nisu historičari od strane onih koji nisu historičari da se u 2022. godini suoče sa prošlošću i da im je se djed zvao Osman i njegov djed da se zvao Sulejman ali da je njegov djed neko netipično ime, je baš ono velikosrpski.
Dobar vam je uzor, od toliko naroda vi se ugledali na “Znaš bre ti nesrećo?”
Isto kao da su švabe i Srbi jedine nacije na planeti.
Mi se ugledamo npr. na Amerikance sa Abeom i Washingtonom i njihovim kipovima širom Amerike

A to što vi ne želite prihvatiti te činjenice i to vas jede su zapravo vaši kompleksi. Šteta jel tako što neki Ibrahim nije osnovao Bosnu. Srce bi ti bilo kao džamija. Al kurko
Historičari, ali i oni koji cijene kulturu i historiju nemaju te komplekse, a među njima ima i onih koji žele vidjeti neki kip ili spomenik u čast tim značajnim ličnostima koje su itekako važne za Bosnu i historijski i kulturološki i državno zbog temelja
Pa istina je, svaki narod ima takve, to se zovu desničari. Pitaj nekog Amerikanca ljevičara, građanski orijentisanog da ti nabroji 5 predsjednika unazad po redu prije Clintona, ili isto takvog Nijemca da ti nabroji 5 Bundeskancelara, pitaj liberalnog Norvežanina sa 20 godina kome su se njegovi preci klanjali ili nekog Katalonca sa 30 da odgovori koja je nekada bila većinska religija kod njega.
Zašto tolika potreba za tim spomenikom nego i za čime prije toga osim ako nije provokacija "vjera za večeru" po srpskom receptu?
Zašto bi iko bio dužan znati taj detalj historije osim ako je historičar, ako mu je historija hobi ili ako se planira prijaviti za "Ko želi biti milioner?"?
Važnije stvari od historije postoje poput matematike, geografije i hemije pa mnogi jedva čekaju da završe školu i nilada se više sa tim ne susretnu.
Zašto bi se iko morao suočiti sa tim ako mu ne treba? Ako za mnoge Bošnjak počinje sa Osmanlijama onda neka vjeruju u to, ne škode nikome jer ne predaju historiju po školama.
Evo ja sam prvi svjestan da Bošnjak ne počinje sa Osmanlijama ali se udobnije osjećam ako se ignorišu kršćanski detalji iz bošnjačke historije i to je moje pravo
Jedno vrijeme su pojedini predlagali da porodice poput: Mensur, sin Safeta i Šemse i Enesa, kći Osmana i Šahzije, koji imaju već djecu, Mehmeda i Ajšu daju svom novorođenom djetetu ime Stjepan i da ne ignorišu bošnjački identitet, mislim WTF?!

Koliko si takvi odvojeni od realnosti i svakodnevnice?
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.