Doduse vise sam sama neg sto imam coeka
Odgoj djeteta
Moderator: spacebound
- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
- Has thanked: 1279 times
- Been thanked: 4302 times
- Status: Offline
Re: Odgoj djeteta
Ja ne bi nikad ostala u braku zbog djece po cijenu svega.

- Skin
- Inventar foruma
- Has thanked: 2677 times
- Been thanked: 2989 times
to je bio njihov profesionalni 'uvid u stanje djeteta'...sta primjecuju u ponasanju, skrenu paznju ako je neko dijete agresivno, ako gleda TV, narusi se ritam itd... to bi bilo u redu, da nije bilo te tako neke osude odjednom bub...oko tog razvoda...ljudi zive na razne nacine.ironman wrote: 12 Aug 2024, 16:37 Zapravo vrtic bi trebao da radi svoj posao.
Da brine o djeci.
Da su cista,sita i na sigurnom u vremenu u kojemu su im djeca povjerena.
Filozofiju i pricd sta treba ili ne treba.
To nije njihov posao.
Naravno,to je moje misljenje.
Mozda sam prevazidjen,ostavljam prostor za to.
a jedna mama je krenula da prica o otkrivanju seksualnosti trogodisnje djece, taj muk i tajac koji je nastao moze samo ovaj smajli opisati

ja uglavnom shutim i kazem da je sve super

- Nora Ibsenova
- Čovječje vrste kći
- Has thanked: 2210 times
- Been thanked: 3877 times
wtfSkin wrote: 12 Aug 2024, 16:48to je bio njihov profesionalni 'uvid u stanje djeteta'...sta primjecuju u ponasanju, skrenu paznju ako je neko dijete agresivno, ako gleda TV, narusi se ritam itd... to bi bilo u redu, da nije bilo te tako neke osude odjednom bub...oko tog razvoda...ljudi zive na razne nacine.ironman wrote: 12 Aug 2024, 16:37 Zapravo vrtic bi trebao da radi svoj posao.
Da brine o djeci.
To nije njihov posao.
a jedna mama je krenula da prica o otkrivanju seksualnosti trogodisnje djece, taj muk i tajac koji je nastao moze samo ovaj smajli opisati
ja uglavnom shutim i kazem da je sve super![]()
Lijepo doba kad su roditelji i na roditeljski isli jednom godisnje

Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
- Has thanked: 958 times
- Been thanked: 6865 times
nisam siguran da shvatam izraz super odnos. ali zdrav odnos itekako.Skin wrote: 12 Aug 2024, 16:30 ma da ima super odnos sa partnerom, super odnos sa djetetom, i posljedicno, zdravo i normalno dijete...
ako roditelji nemaju dobar odnos jedno s drugim, ili imaju probleme i krize, svadjaju se - razvod braka jer dijete ce SVE pokupiti iz takvog odnosa roditelja?
na roditeljskom u vrticu su pricali o tome da se ljudi precesto razvode i bukvalno artikulisali poruku svima: da se roditelji ne razvode vec da pokusaju napraviti sve sto mogu i spasiti kakav-takav brak/odnos. bila neka 'seansa' kao kod onog pezica
to je bilo bas neugodno, jer se javila samohrana mama dvoje djece (oboje idu u taj vrtic) kojoj je ta prica bila too much. maltene su rekli da se nije trebala razvesti, jer zbog toga joj dijete otima drugom igracku, agresivno je, narusava atmosferu grupe.
bas neki cudan pritisak brr
dijete smije da nauci da je rasprava bitna, da se ljudi posvadjaju, da ponekad imaju suprotna misljenja i da naravno u zivotu ima konflikta. ali nacin na koji se to radi je bitan. dozvoli mi primjer iz licnog iskustva.
skin, nikada, ali nikada nisam uvrijedio suprugu. nikada joj nista nisam opsovao, spomenuo roditelje ili bilo koga drugog u negativnom kontekstu ili kao psovku. ako smo imali nesporazum, znaci trebamo ga raspraviti kao odrasli ljudi. kroz to djeca uce kako rjesavati konfliktne situacije, kako argumentirati, ali ostati uvijek fer i pravedan. i da, tako je, dijete ce sve pokupiti, pa je zbog toga od ogromne vaznosti kako se ponasamo prema ljudima koje volimo, koji nas vole, koji su nam dragi, koje ne mozemo da smislimo i koji su nam odvratni. jer to sve postoji.
kakav takav brak je nesto sto je najopasnije u razvoju djeteta. zdrav razvod sa jasnim pravilima i podijeljenim ulogama je daleko, daleko bolji i zdraviji. agresivnost njenog dijeteta treba naravno prouciti, ona ne mora biti nuzno zbog razvoda. pitanje je sta je dijete do tada dozivljavalo. sta je u dijetetovom svijetu. onda sadasnji odnos oca i majke, odnos prema dijetetovom svijetu i jos mnogo cega.
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10010 times
Da zdrav odnos u kome zena jedva doceka da se sveti muskarcu preko djece a sudovi ko po pravilu djecu bez pitanja dodjeljuju majkama. Dojete ce sigurno da razvije zdrav odnos sa babom kojeg viđa dva put u mjesecu
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
- Has thanked: 958 times
- Been thanked: 6865 times
poznajem dovoljno odraslih koji nisu imali ni majku, ni oca u tom nekom klasicnom i tradicionalnom aranzmanu. naravno da je moguce, i to super moguce. vazna je ljubav, uzajamno postivanje, toplina i jasne linije, jasne granice.Skin wrote: 12 Aug 2024, 16:42 pa neki ljudi pronadju modus operandi, bez da se bjesomucno svadjaju, ostaju zajedno u nekom partnerskom odnosu i prividno su porodica - da ne bi dijete bilo razvuceno na dvije strane.
neki se razvedu 'zbog sitnice', a onda prozivljavaju svakodnevnicu u kojoj je svako za sebe i nema vise dogovora nikakvog, a dijete izmedju ispasta ili ne...
ipak mislim da je moguce odgojiti zdravu individuu i ako nemas tradicionalni aranzman
- ironman
- sirius
- Has thanked: 22801 times
- Been thanked: 23372 times
To sto ka,es,shutis i sve super.Skin wrote: 12 Aug 2024, 16:48to je bio njihov profesionalni 'uvid u stanje djeteta'...sta primjecuju u ponasanju, skrenu paznju ako je neko dijete agresivno, ako gleda TV, narusi se ritam itd... to bi bilo u redu, da nije bilo te tako neke osude odjednom bub...oko tog razvoda...ljudi zive na razne nacine.ironman wrote: 12 Aug 2024, 16:37 Zapravo vrtic bi trebao da radi svoj posao.
Da brine o djeci.
To nije njihov posao.
ja uglavnom shutim i kazem da je sve super![]()
Apsolutno inteligentan nacin kako se nositi sa " odgajeteljima/ cama" danas.
Dragi Boze pa tp su djeca od 3,4,5 godina.
Sts ga analiziras( odgajatelj) ..dijete ko dijete. Neko cutljivo neko se dere neko samo gleda tv pa to su djeca.
To je njihovo prirodno ponasanje.
Drzi ga cistim,suhim i sitim cuvaj mu zdravlje u tih par sati i uspio si .
Bona oni od vrtica prave teorijsku fiziku.
Nego haman oni bi djecu robote.
Da budu ko borg.
..kazem,mozda sam grub i mozda i grijesim al eto.
dream of spring...
- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 28186 times
- Been thanked: 25864 times
- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 21806 times
- Been thanked: 9333 times
One to samo misleLedena wrote: 12 Aug 2024, 16:38Ne postoji, al postoje one sto misle da su.
Sto im djeca ne jedu slatko, cips, sok gazirani, brzu hranu jedu acai bobice, avokado, sok od šklj voca, spavaju u 9, ustanu u sekundi cim im se kaze da nesto donesu il urade, kod njih ne postoji rijec necu, ne mogu.
A to sto su im djeca mutava pa ne znaju pozdravit prvog komsiju, neg sagne glavu ko retard, e to je uredu.
Od moje zaove mali unuk odgajan je tako od strane svoje mame, da kažem pametnice, godinama nije dala djetetu ni kocku čokolade, samo povrće, strogi riječnik, ma eto, znaš kako to izgleda... ali mali čim je kod moje zaove, a to je svaki vikend, to sve pada u vodu, ona mu krijući daje čips, čokolada, mali psuje i sl.
Znači, ne znam kako će ispasti s njegovim odgojem na kraju

Dalje, s odgojem kad otac nije često prisutan majci definitivno nije lako, naročito za dijete u predpubertetu i starijem
Nad sva pravila, primjere i savjete, dijete ima jednu dozu otpora prema roditelju koji je više s njim
U mom slučaju, npr. su u pitanju curice, odlikašice, mirne, djeca za primjer, ali prema meni i većini savjeta ili molbi imaju to nešto što ih tjera da kažu neću ili satima moramo pričati da ih urazumim, bilo to nešto sitno ili veća stvar.
A otac, kad je tu, ma nema sve živo će uraditi i poslušati
Da ne spominjem kako je teško i kakvo strpljenje mora imati roditelj koji je većinom sam s djecom, kako se čovjeku nekad zacrni pred očima, malo savjeta tu može upaliti. To je život
Nadam se samo i znam da će biti bolje kad se opet sastanete kao porodica, biće ti sigurno lakše u svakom pogledu.
- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10010 times
Hajd odvadi vala i ti malo
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
- bosnjakinja
- Inventar foruma
- Has thanked: 225 times
- Been thanked: 359 times
Odakle si ti?
i ja sam iz Bosne, i moj grad je napredniji.Smatraju da ne treba trpiti "kad sam ja trpila ti kceri nemoj"

- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 44951 times
- Been thanked: 8031 times
Kako god babo je najteze bit. Kad se treba bost hajde uljeci a kad treba kajmak kupit nemres prispitNice wrote: 12 Aug 2024, 17:13One to samo misleLedena wrote: 12 Aug 2024, 16:38
Ne postoji, al postoje one sto misle da su.
Sto im djeca ne jedu slatko, cips, sok gazirani, brzu hranu jedu acai bobice, avokado, sok od šklj voca, spavaju u 9, ustanu u sekundi cim im se kaze da nesto donesu il urade, kod njih ne postoji rijec necu, ne mogu.
A to sto su im djeca mutava pa ne znaju pozdravit prvog komsiju, neg sagne glavu ko retard, e to je uredu.
Od moje zaove mali unuk odgajan je tako od strane svoje mame, da kažem pametnice, godinama nije dala djetetu ni kocku čokolade, samo povrće, strogi riječnik, ma eto, znaš kako to izgleda... ali mali čim je kod moje zaove, a to je svaki vikend, to sve pada u vodu, ona mu krijući daje čips, čokolada, mali psuje i sl.
Znači, ne znam kako će ispasti s njegovim odgojem na kraju![]()
Dalje, s odgojem kad otac nije često prisutan majci definitivno nije lako, naročito za dijete u predpubertetu i starijem
Nad sva pravila, primjere i savjete, dijete ima jednu dozu otpora prema roditelju koji je više s njim
U mom slučaju, npr. su u pitanju curice, odlikašice, mirne, djeca za primjer, ali prema meni i većini savjeta ili molbi imaju to nešto što ih tjera da kažu neću ili satima moramo pričati da ih urazumim, bilo to nešto sitno ili veća stvar.
Da ne spominjem kako je teško i kakvo strpljenje mora imati roditelj koji je većinom sam s djecom, kako se čovjeku nekad zacrni pred očima, malo savjeta tu može upaliti. To je život
Nadam se samo i znam da će biti bolje kad se opet sastanete kao porodica, biće ti sigurno lakše u svakom pogledu.

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

Da bog da se do vijeka ne probudio
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13808 times
- Been thanked: 9554 times
- Status: Online
Ja nisam nikad cula svoje roditelje da se svadjaju ili da kazu jedno drugom ruznu rijec.
I kad nisu pricali jedno s drugim primjetimo mi u kuci, ali cim neko sa strane dodje (gosti, tetka, bilo ko) to "nepricanje" se brise, i njih dvoje komuniciraju sasvim normalno.
Sto se tice odgajanja djece, otac me je jednom osamario (pricala sam vam, ukrala sam mu pare i slagala da nisam, a on me gledao kako uzimam iz njegovog dzepa prije skole), i mama istukla jednom. Imali su metodu zabrane, bez puno price (ok, mama je "drobila" i objasnjavala, zensko ko zensko), a tata je tu bio samo "donositelj odluke".
Neko je psomenuo zabranu bitnih stvari - mislim da je to puno efikasnije od tuce i stapa i kajisa, bar je u mom slucaju bilo.
Pogrijesim - idu drugarice u kino, mogu li ja - ne moze, zbog toga i toga. Jednom, dva puta, tri puta, cetvrti vise nisam grijesila.
Kada sam pocela izlaziti, ako kasnim zabrana izlazaka 7 dana, pa ti kasni drugi put
Mislim, sve sto nam roditelji rade ostavlja neke posljedice,onda tako i naucimo, bude nam modus operandi. Kod mene se recimo razvio osjecaj krivice, i ja prije razmisljam o posljedicama odluke ili necega sto zelim uraditi nego o samom cinu i radosti ili zadovoljstine sto ce mi to donijeti.
I kad nisu pricali jedno s drugim primjetimo mi u kuci, ali cim neko sa strane dodje (gosti, tetka, bilo ko) to "nepricanje" se brise, i njih dvoje komuniciraju sasvim normalno.
Sto se tice odgajanja djece, otac me je jednom osamario (pricala sam vam, ukrala sam mu pare i slagala da nisam, a on me gledao kako uzimam iz njegovog dzepa prije skole), i mama istukla jednom. Imali su metodu zabrane, bez puno price (ok, mama je "drobila" i objasnjavala, zensko ko zensko), a tata je tu bio samo "donositelj odluke".
Neko je psomenuo zabranu bitnih stvari - mislim da je to puno efikasnije od tuce i stapa i kajisa, bar je u mom slucaju bilo.
Pogrijesim - idu drugarice u kino, mogu li ja - ne moze, zbog toga i toga. Jednom, dva puta, tri puta, cetvrti vise nisam grijesila.
Kada sam pocela izlaziti, ako kasnim zabrana izlazaka 7 dana, pa ti kasni drugi put

Mislim, sve sto nam roditelji rade ostavlja neke posljedice,onda tako i naucimo, bude nam modus operandi. Kod mene se recimo razvio osjecaj krivice, i ja prije razmisljam o posljedicama odluke ili necega sto zelim uraditi nego o samom cinu i radosti ili zadovoljstine sto ce mi to donijeti.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 28186 times
- Been thanked: 25864 times
Ja jednom zakasnila 3 minute, 3 meseci nisam smela sa izlazim u grad. 17 godina sam bila 
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 13808 times
- Been thanked: 9554 times
- Status: Online
Kod mene je bilo koliko minuta zakasnim, toliko dana nema izac, a ljeto, raspust
Ko pishta u 21:00 ulazim u kucu, neeeema.
Sutra opet

Ko pishta u 21:00 ulazim u kucu, neeeema.
Sutra opet

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
- Nice
- Forum [Bot]
Izazov je svakakoElTriconi wrote: 12 Aug 2024, 17:49Kako god babo je najteze bit. Kad se treba bost hajde uljeci a kad treba kajmak kupit nemres prispitNice wrote: 12 Aug 2024, 17:13
One to samo misle
Znači, ne znam kako će ispasti s njegovim odgojem na kraju![]()
Nadam se samo i znam da će biti bolje kad se opet sastanete kao porodica, biće ti sigurno lakše u svakom pogledu.![]()

- Nice
- Forum [Bot]
E te zabrane i časove dolaska nisam nikad imala
i zahvalna sam mojima na tome, valjda su znali koliko ne volim ograničenja 

- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
E zbog tih zabrana sam morala lagat da idem drugarici nocit, a i tu me jedva puste.Nice wrote: 12 Aug 2024, 18:17 E te zabrane i časove dolaska nisam nikad imalai zahvalna sam mojima na tome, valjda su znali koliko ne volim ograničenja
![]()
Nikad nisam imala nikakvu slobodu.