Ispalio se u Indiju iskuliro sve.HAVANA wrote: 06 Dec 2024, 15:06Tog sam jedino oko bb-a vidjo.Cudan mi bio i kad sam napusen a ne vako![]()
Odgoj djeteta
Moderator: spacebound
- Anestzijaaa
- Inventar foruma
- Has thanked: 6367 times
- Been thanked: 4409 times
- Status: Offline
Re: Odgoj djeteta
Ovaj je grad,mali za nas...
- Anestzijaaa
- Inventar foruma
- Has thanked: 6367 times
- Been thanked: 4409 times
Zute diskete,puhnes da ocistis obrises 24 igriceMasamune wrote: 06 Dec 2024, 14:59 Druga su to skroz vremena. Ne može se to porediti.
Pa prije nije bilo svih silnih zajebancija da te zalijepe za TV, računar i sve ostalo. Sva zanimacija je bila vani... pa i te radne akcije i sve slično.
Mene ganjali napolju da me uvedu u kuću. Nisam volio biti kod kuće nikako jer mi je bilo smor. Pa onda dođe super nintendo, pa satelitska, pa playstation... i to tad nije bilo ništa spram ovog danas.
Ovaj je grad,mali za nas...
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20889 times
- Been thanked: 18831 times
Anestzijaaa wrote: 06 Dec 2024, 15:09Zute diskete,puhnes da ocistis obrises 24 igriceMasamune wrote: 06 Dec 2024, 14:59 Druga su to skroz vremena. Ne može se to porediti.
Pa prije nije bilo svih silnih zajebancija da te zalijepe za TV, računar i sve ostalo. Sva zanimacija je bila vani... pa i te radne akcije i sve slično.
Mene ganjali napolju da me uvedu u kuću. Nisam volio biti kod kuće nikako jer mi je bilo smor. Pa onda dođe super nintendo, pa satelitska, pa playstation... i to tad nije bilo ništa spram ovog danas.![]()

- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2612 times
- Been thanked: 21795 times
Da.I sada sa preko 60 godina fura svoju furku lisen ovdasnjih gluposti.Moglo bi se i pozavidit.Nako interesantan i neobican lik a dobrocudan je vazda i bio.Anestzijaaa wrote: 06 Dec 2024, 15:07Ispalio se u Indiju iskuliro sve.HAVANA wrote: 06 Dec 2024, 15:06
Tog sam jedino oko bb-a vidjo.Cudan mi bio i kad sam napusen a ne vako![]()
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Nice
- Forum [Bot]
- Has thanked: 22130 times
- Been thanked: 9500 times
https://www.enciklopedija.hr/clanak/savjestHAVANA wrote: 06 Dec 2024, 12:06Kad snosis i iskusis posljedice zbog pogresnih poteza i ponasanja,to nije savjest nego upravo strah od pogresnih poteza u buducnosti.I na ringlu kad se oprzis strah te slijedeci put pa pazis.Strah je nekad jako koristan.Gdje bi zavrsili da nema straha.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
- HAVANA
- Pituljica
Znam ja sta je to ali mozes iscitati iz mog posta na sta mislim.Nije to bas tako jednostavno ,nit su svi isti.Neko se mora opec da bi skonto,mlado,ludo,srlja,ne razmislja.Jebe mu se za usvajanje…E kad se opece,odma bolje usvaja.Vecinom.
- HAVANA
- Pituljica
Vratimo se u svojih 17,18,19 godina i sta smo usvojili i jesu nam sve na broju bile.Aha.Sve gdje sam fulio zabolilo me i tu sam i naucio.Doduse sad se sjecam i maminog govorices sto nisam mater sluso al tad je to na jedno uho uslo a na drugo izaslo.Nauka je to citava sa djecom i razni periodi,valja ih sve proc…Srecom zavrsili smo sto smo trebali i meni je moje sasvim dobro.Razmazio ih nisam,naucio ih da rade i da su samostalni,iskolovo…Hajte sad,goni…Da mi sad malo dahnemo dusom.
- amidza idriz
- Aktivni forumaš
- Has thanked: 1957 times
- Been thanked: 966 times
Ovo si dobro napisao.HAVANA wrote: 06 Dec 2024, 06:48 Ne treba ga udariti ali dijete mora imati dozu straha od roditelja,profesora,policije itd Mora nekad osjetiti i strogocu.Ne moze samo ja,ja i ja centar svijeta.Postovanje prema svim navedenim plus stariji,komsije itditd Mora nekad i past,udarit se,zabolit ga,i da fasuje malo degeneka od nekog ,nije strasno…A valjace sve to.Ovo danasnje je meni licno cirkus,toliko stede djecu i ugadjaju im da nekad to stvarno izgleda bolesno,unistise djecu vlastitu.
Sa starijim sinom sam bio strozi a mladji sve ucio na njegovim greskama i odgoju. Kazem ovom mladjem za ruckom ''trebali bi malo porazgovarati'' a on veli ''jbga(to mu je uzrecica) znam tata, pogrijesio sam i nece se vise ponoviti''. Sta sada ja trebam jos. Priznao da je pogrijesio, pokajao se i obecao da nece vise.
Nije se moglo zaspati dok ne cujem da ulaze u kucu i osluskujem u kakvom su stanju.
Nekada poslije ce mi priznati da je najvise ucio od naseg odnosa prema starijem sinu i trudio se da ne pravi iste greske.
Danas svoji ljudi, uspjesni u svojim poslovima, situirani i svi sretni.
Na drugoj strani, prije par godina u Bihacu vracamo se iz restorana i proslo je 1h iza ponoci. Cujem galamu kada vidim grupa djecice(12-15g.) idu teturaju se i galame. Ja stao i ne mogu da vjerujem. Ciji su, ko ih je pustio do ova doba, ceka li ih neko na vratima...?
Jedna prijateljica, ah dragi sta me snaslo, onaj moj se izgleda dro.... Evo sva sam u cudu. Ja je gledam i razmisljam ili me lazes ili si poglupa.
Te stvari se ne desavaju preko noci. Gdje ti izkazi mali, sa kime, koliko trosi, kada dolazi, nestaju li ti stvari iz kuce...a ti kao da je to od jutros.
Hvala Bogu da sam zavrsio sa time(odgojem) ali je to bukvalno umjetnost. Kostalo je zivaca. Sve moras balansirati. Ne smijes previse stisnuti jer ode od tebe a ni popustiti.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7371 times
- Been thanked: 17099 times
Šta se dešava kada pustite bebu da dugo plače?

Bebe plaču, to je njihov način komunikacije. Šta se dešava ako beba predugo plače?
Prva stvar koju treba da znate je da reagovanje na bebin plač ni na koji način nije znak slabosti, niti ćete time razmaziti svoju bebu, iako vam oni oko vas to mogu reći. Naprotiv, pokušaj da utješite svoju bebu kada plače zapravo doprinosi njenom emocionalnom i psihičkom razvoju, kao što su pokazala mnoga istraživanja.
Iako vam okolina može savjetovati da je ovo dobar način da ojačate svoje dijete, takvo ponašanje ima posljedice na razvoj bebe. Kada beba plače, njeno tijelo je preplavljeno hormonima stresa.
Šef katedre za psihosomatsku medicinu Dječije univerzitetske klinike u Minhenu, dr. Karl Heinrich naglašava da se u bebinom mozgu razvija plan za hitne slučajeve, koji je donekle sličan reakciji životinja koje se u opasnosti pretvaraju da su mrtve i umrtvljuju svoje tijelo kako bi se zaštitile od grabežljivaca i preživjele.
Posljedice ovoga kod beba mogu biti trenutne i dugoročne:
– Poremećaji centralnog nervnog sistema.
– Poteškoće u učenju.
– Problemi u stvaranju emocionalne veze.
– Povećan rizik od razvoja anksioznosti i depresije u odrasloj dobi.
Studije sprovedene na ovu temu pokazale su da ako roditelji redovno reaguju na potrebe djeteta ili reaguju na njihov plač, beba će zapravo plakati manje od djece koja dobijaju manje pažnje od majke i oca.
Psihologinja i psihoterapeutkinja Rozana Martin naglašava da je obezbjeđivanje sigurne osnove svakako jedan od najvažnijih aspekata roditeljstva. Drugim riječima, ključno je za razvoj djeteta da je roditelj dostupan i voljan da interveniše kako bi se beba osjećala sigurno.
Također, direktor Instituta za dječiju pedagogiju dr. Fabian Becker-Stoll, naglašava da su djeci potrebna fizička blizina i kontakt kako bi zadovoljili svoje osnovne psihičke potrebe i smanjili stres. Samo kroz kontakt mogu izgraditi snažnu vezu sa svojim roditeljima, a zatim i s okruženjem oko sebe.
- Lavlje_srce
- Alienka
- Has thanked: 4055 times
- Been thanked: 3064 times
Re: Šta se dešava kada pustite bebu da dugo plače?
Tako je, potpis na sve. Uzasavam se zena koje puste djecu da vriste na javnim mjestima. Ako sam blizu ponekad se i umjesam (ako dijete ima par godina) i smirim joj dijete umjesto nje. Nije da ce pomoci dugorocno, ali dobije barem jednokratnu lekciju postupanja sa djecom. Za bebu je najbitniji dodir, tu se ne mijesam.
Memento Mori
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~
You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
- Morgen
- Zvezda foruma
- Has thanked: 28596 times
- Been thanked: 26251 times
Moja prva beba je plakala cim me nije videla, znaci ako se maknem iza nje kmeee, nije to bilo plakanje vec stvarno kmeee (u prevodu ĐESIIII)
A ja to nisam nikako mogla da dozvolim
Vodila sam je svugde. Svuuuugde.
Nije imala razloga da place.
Pricam o bebi do 6 meseci otprilike
Posle druga prica
A ja to nisam nikako mogla da dozvolim
Vodila sam je svugde. Svuuuugde.
Nije imala razloga da place.
Pricam o bebi do 6 meseci otprilike
Posle druga prica
- Melek
- Deer Hunter
- Has thanked: 4147 times
- Been thanked: 3052 times
Sve imam od navedenog, sunce im kalajisano!
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
- Dori
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 15060 times
- Been thanked: 14791 times

Ne razumijem roditelje koji "pustaju" bebe da placu...Nekako osnovni instinkt je da utjesis dijete...Ne znam. Zasto? Sta uopste dobiju s tim? Kako uopste to mogu mirno slusati. Bebi ocigledno nesto nije ok cim place

EDIT: Sad se sjetila i onog naseg nemoj bebu uciti na ruke. Pa koliko dugo cu ga uopste nosati? Znaci pricamo o mesecima, ne o godinama...A kako vrijeme brzo ide sad bi dala sve da ga opet onako malog mogu nosati okolo...Nikad dosta!

”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
- Has thanked: 958 times
- Been thanked: 6879 times
ja sam sa svojim gilipterima pricao kad bi poceli da placu a nisam kod njih. ono, sta je bilo lafcine, ko te dirao sram ih bilo, ma samo da ih se ja docepam.. sve cu ih ciglom po koljenima, koje djecu dirao..Dori wrote: 11 Mar 2025, 09:28![]()
Ne razumijem roditelje koji "pustaju" bebe da placu...Nekako osnovni instinkt je da utjesis dijete...Ne znam. Zasto? Sta uopste dobiju s tim? Kako uopste to mogu mirno slusati. Bebi ocigledno nesto nije ok cim place
EDIT: Sad se sjetila i onog naseg nemoj bebu uciti na ruke. Pa koliko dugo cu ga uopste nosati? Znaci pricamo o mesecima, ne o godinama...A kako vrijeme brzo ide sad bi dala sve da ga opet onako malog mogu nosati okolo...Nikad dosta!![]()

sve mi to nedostaje, eno sad vece od mene a opet se nekad igramo kao da su 2-3 godine..

- Dori
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 15060 times
- Been thanked: 14791 times
Arthur Dent wrote: 11 Mar 2025, 10:30
ja sam sa svojim gilipterima pricao kad bi poceli da placu a nisam kod njih. ono, sta je bilo lafcine, ko te dirao sram ih bilo, ma samo da ih se ja docepam.. sve cu ih ciglom po koljenima, koje djecu dirao..nabrajao, grlio, nosao, ljubio... spavali mi na glavi, kad sam ih za vratom nosio. pocne u po noci plakati, stavim ih ono trbuhom na ruku i radim karate kate po kuci. hiljadu puta zena mislila da sam izludio ba.
![]()
sve mi to nedostaje, eno sad vece od mene a opet se nekad igramo kao da su 2-3 godine..![]()

Ih sta sam puta sjedeci spavala, samo da njemu bude dobro.....I opet bi....

”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”
- Nice
- Forum [Bot]
Ma šta bi naškodilo djetetu ako se nosi, voli, ljubi, miluje,...
Starije žene tako kažu kao neka se čeliči, smiriće se samo i sl., nigdje veze
Starije žene tako kažu kao neka se čeliči, smiriće se samo i sl., nigdje veze
- spacebound
- Urednik foruma
- Has thanked: 9465 times
- Been thanked: 15858 times
Moj manji je plakao i dan i noc, gdje god, kako god 
A uvijek sam se osipala od toga - nemoj ga ucit na ruke.

A uvijek sam se osipala od toga - nemoj ga ucit na ruke.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.
- ironman
- sirius
- Has thanked: 23283 times
- Been thanked: 23826 times
A zasto bi neko ostavljao malu bebu da place. Kakva vrsta sadistickog monstruma je to?
Zato kad beba poraste u odraslu osobu a taj sadista ostari treba mu kad zatrazi casu vode rec..eto celici se sad .
Zato kad beba poraste u odraslu osobu a taj sadista ostari treba mu kad zatrazi casu vode rec..eto celici se sad .
dream of spring...
- Nice
- Forum [Bot]
- ironman
- sirius
- Has thanked: 23283 times
- Been thanked: 23826 times
Nekad kad sam imao oko 3 godine ,tako mi pricali izasao ispred kuce tetka me cuvala i majka a.r.( oceva mati)..a vazda bio bolesljiv nesto,smotan.
Ko ona stara dvorista i sad u cosku bila naslonjena vrata i neki gradj.materijal.
I kazu one mi izadjemo za tobom nema djeteta( ispravio sam). ..odma panika,neko ukro dijete
Trci po komsiluku nista.
Zovi policiju dosli policajci digo se komsiluk sav..mogu zamislit strave i uzasa kod njih.
Niko nije trazio po dvoristu a ja se bio zavuko iza onih vrata i zaspo..
Naso me policajac jedan Ibro...
Mozda sam nekad i pricao ovo.
I tako proslo par mjeseci...kaze uradile se stepenice za sprat gore i uzasli svi sad da se vidi. Naravno i ja.
I haman da provjerim na cosku kako je uradio majstor
padnem dole ..naravno na glavu i pravo u saksiju onog starinskog cvijeca..
Ovi gore umrli od straha..
Nista mi nije bilo jer na glavu pao..potpuno normalan evo i danas
Ko ona stara dvorista i sad u cosku bila naslonjena vrata i neki gradj.materijal.
I kazu one mi izadjemo za tobom nema djeteta( ispravio sam). ..odma panika,neko ukro dijete
Trci po komsiluku nista.
Zovi policiju dosli policajci digo se komsiluk sav..mogu zamislit strave i uzasa kod njih.
Niko nije trazio po dvoristu a ja se bio zavuko iza onih vrata i zaspo..
Naso me policajac jedan Ibro...
Mozda sam nekad i pricao ovo.
I tako proslo par mjeseci...kaze uradile se stepenice za sprat gore i uzasli svi sad da se vidi. Naravno i ja.
I haman da provjerim na cosku kako je uradio majstor

Ovi gore umrli od straha..
Nista mi nije bilo jer na glavu pao..potpuno normalan evo i danas

dream of spring...