Merhaba naš mubareć Ramazan
Re: Merhaba naš mubareć Ramazan
Prenosi Selman, r.a.: Allahov Poslanik, s.a.v.s., nam se obratio na kraju mjeseca ša'bana, rekavši:
"Ljudi, dolazi vam veliki mubarek mjesec. U njemu je noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Allah, dž.š., je u tom mjesecu strogo naredio post, a noćni namaz (teraviju) je učinio dobrovoljnim. Ko se Allahu, dž.š., u njemu približi kakvim dobročinstvom, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu. Ko obavi farz u njemu, kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. On je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je Džennet. To je mjesec pomaganja i mjesec u kojem se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, biće mu to uzrokom za oprost grijeha i oslobađanje od vatre, a dobit' će i nagradu postača bez da se nagrada imalo umanji."
"Ljudi, dolazi vam veliki mubarek mjesec. U njemu je noć vrijednija od hiljadu mjeseci. Allah, dž.š., je u tom mjesecu strogo naredio post, a noćni namaz (teraviju) je učinio dobrovoljnim. Ko se Allahu, dž.š., u njemu približi kakvim dobročinstvom, kao da je obavio farz u nekom drugom mjesecu. Ko obavi farz u njemu, kao da je obavio sedamdeset farzova u nekom drugom mjesecu. On je mjesec strpljivosti, a nagrada za nju je Džennet. To je mjesec pomaganja i mjesec u kojem se povećava nafaka vjernika. Ko u njemu priredi iftar i nahrani postača, biće mu to uzrokom za oprost grijeha i oslobađanje od vatre, a dobit' će i nagradu postača bez da se nagrada imalo umanji."

- Taare
- greatest
- Has thanked: 6107 times
- Been thanked: 4413 times
- Status: Offline
Ko god svjesno slaže na poslanika, neka sebi pripremi mjesto u vatri.
Narod ne laže svjesno, ali prenosi neke laži jer nije učen.
To je vrlo loša stvar.
Šta je teravija(tzv. teravih-namaz)? Koliko rekata se klanja? Je li 8, 11, 20,23 ili više? Možda 36?
Kod nas u bosni se klanja 20 rekata. Kažu, tako je po sunetu. Kojem sunetu? Ko je odredio vrijeme klanjanja teravije?
Po sunetu poslanika muhammeda, s.a.v.s definivno nije.
Poslanik nikada nije okupljao narod da klanjaju teraviju niti je igdje zabilježeno da je klanjao teraviju u ramazanu.
Prenosi nam aiša, r.a. da poslanik nikada nije klanjao više od 11 rekata, ni u ramazanu, niti van ramazana.
To prenose buhari i muslim.
Ne postoji ništa vjerodostojno za namaz od 20 rekata.
Poslanik je savjetovao ljude da dobrovoljne namaze klanjaju kod kuće i praksom im pokazivao.
Ebu bekr, r.a. nije klanjao teraviju niti je zabilježeno da je u njegovo vrijeme klanjanja teravija.
Teraviju je uveo omer, r.a.
To nalazimo u buharojinom sahihu.
Zbog dužine predaje, neću napisati kompletnu.
Uglavnom, ljudi su se okupljali u dzemiji, neki bi klanjali za imamom, druga grupica je činila zikr, itd.
Onda ih je omer, r.a. okupio oko jednog imama, a to je bio ubej ibn kab.
Sljedeći dan je došao, vidio ljude kako klanjaju za ibn kabom i izrekao onu čuvenu: "ovo je divna novotarija"
Ono što je itekako zabilježeno od poslanika jeste noćni namaz. Noćni namaz se klanja dva po dva rekata i završi se jednim rekjatom (mutefekun alejhi)
Noćni namaz, kao što sam naziv kaže, jeste onaj koji se klanja noću.
Taj namaz je spomenut i u kur'anu:
"O ti, umotani! probdij noć, osim maloga dijela; polovinu njezinu ili malo manje od nje; ili malo više od nje, i izgovaraj Kur'an pažljivo"
To je taj dobrovoljni namaz o kome govore hadisi.
Možeš ga klanjati u kojem god dijelu noći(pogledati ajete), recimo u zadnjoj trećini kako nam dolazi u hadisu(klanjajte dva po dva, pa kad se prepadnete zore, završite jednim rekjatom)
Posebnu pažnju obratiti na kraj ajeta u kojem stoji, izgovaraj kur'an PAŽLJIVO.
Nemoj da ti namaz bude kao kljucanje pijetla pa da od tog namaza nemaš ništa do gimnastiku.
Kako prenose buharija i muslim, aiša, r.a. je rekla "ne pitajte o kakvoći poslanikovog namaza"
Pa nastavlja da je nekom prilikom klanjao četiri, pa četiri, pa tri rekata u značenju da je klanjao dva po dva bez pauze između tj nakon dva je odmah ustajao i klanjao još dva, pa onda pauza, pa opet dva po dva, pa pauza, pa onda još dva koja je završio rekjatom vitr namaza.
Kad se govori o kakvoći namza, drugi hadisi su pojasnili.
Rekao je poslanik da je najbolji onaj namaz u kojem je najduži kijam tj stajanje. Dakle, dugo učenje.
Isto tako, namaz se može klanjati i u dzematu (čuveni hadis od ebu - zera u kojem je pitao poslanika), ali to nije stalna praksa, nego samo nekada.
Jasne su predaje koje kažu, osim fard namaza, najbolji je onaj namaz koji se klanja u svojoj kući.
Dakle, fard dzematile u mesdžidu, a suneti kod kuće.
Ne pravite od svojih kuća kaburistane.
Narod ne laže svjesno, ali prenosi neke laži jer nije učen.
To je vrlo loša stvar.
Šta je teravija(tzv. teravih-namaz)? Koliko rekata se klanja? Je li 8, 11, 20,23 ili više? Možda 36?
Kod nas u bosni se klanja 20 rekata. Kažu, tako je po sunetu. Kojem sunetu? Ko je odredio vrijeme klanjanja teravije?
Po sunetu poslanika muhammeda, s.a.v.s definivno nije.
Poslanik nikada nije okupljao narod da klanjaju teraviju niti je igdje zabilježeno da je klanjao teraviju u ramazanu.
Prenosi nam aiša, r.a. da poslanik nikada nije klanjao više od 11 rekata, ni u ramazanu, niti van ramazana.
To prenose buhari i muslim.
Ne postoji ništa vjerodostojno za namaz od 20 rekata.
Poslanik je savjetovao ljude da dobrovoljne namaze klanjaju kod kuće i praksom im pokazivao.
Ebu bekr, r.a. nije klanjao teraviju niti je zabilježeno da je u njegovo vrijeme klanjanja teravija.
Teraviju je uveo omer, r.a.
To nalazimo u buharojinom sahihu.
Zbog dužine predaje, neću napisati kompletnu.
Uglavnom, ljudi su se okupljali u dzemiji, neki bi klanjali za imamom, druga grupica je činila zikr, itd.
Onda ih je omer, r.a. okupio oko jednog imama, a to je bio ubej ibn kab.
Sljedeći dan je došao, vidio ljude kako klanjaju za ibn kabom i izrekao onu čuvenu: "ovo je divna novotarija"
Ono što je itekako zabilježeno od poslanika jeste noćni namaz. Noćni namaz se klanja dva po dva rekata i završi se jednim rekjatom (mutefekun alejhi)
Noćni namaz, kao što sam naziv kaže, jeste onaj koji se klanja noću.
Taj namaz je spomenut i u kur'anu:
"O ti, umotani! probdij noć, osim maloga dijela; polovinu njezinu ili malo manje od nje; ili malo više od nje, i izgovaraj Kur'an pažljivo"
To je taj dobrovoljni namaz o kome govore hadisi.
Možeš ga klanjati u kojem god dijelu noći(pogledati ajete), recimo u zadnjoj trećini kako nam dolazi u hadisu(klanjajte dva po dva, pa kad se prepadnete zore, završite jednim rekjatom)
Posebnu pažnju obratiti na kraj ajeta u kojem stoji, izgovaraj kur'an PAŽLJIVO.
Nemoj da ti namaz bude kao kljucanje pijetla pa da od tog namaza nemaš ništa do gimnastiku.
Kako prenose buharija i muslim, aiša, r.a. je rekla "ne pitajte o kakvoći poslanikovog namaza"
Pa nastavlja da je nekom prilikom klanjao četiri, pa četiri, pa tri rekata u značenju da je klanjao dva po dva bez pauze između tj nakon dva je odmah ustajao i klanjao još dva, pa onda pauza, pa opet dva po dva, pa pauza, pa onda još dva koja je završio rekjatom vitr namaza.
Kad se govori o kakvoći namza, drugi hadisi su pojasnili.
Rekao je poslanik da je najbolji onaj namaz u kojem je najduži kijam tj stajanje. Dakle, dugo učenje.
Isto tako, namaz se može klanjati i u dzematu (čuveni hadis od ebu - zera u kojem je pitao poslanika), ali to nije stalna praksa, nego samo nekada.
Jasne su predaje koje kažu, osim fard namaza, najbolji je onaj namaz koji se klanja u svojoj kući.
Dakle, fard dzematile u mesdžidu, a suneti kod kuće.
Ne pravite od svojih kuća kaburistane.
Svi mi se morete obratit
Eh sta ti je tehnologija... danas sam sa svim telekomunikacijskim operaterima u BiH ugovorio da mi poslije 18:00 do 20:00 salju svaki munut i petnaest sekundi najnovije podatke pojacanih signalnih prometa mobilnih telefona oko pekara, tako da odmah znam gdje trebam ici, a ne da u redu mic po mic cekam razmisljajuci jeli tamo negdje veci red,
( u toku su i pregovori sa policijom da mi ne pisu kazne za brzu voznju ili pogresno parkiranje, jer se signalni promet mjenja svaki minut, pa mogu iz manjeg reda odjednom krenut u veci red gdje se pojavi... pa se slucajno moze desit da u brzini malo brze vozim i ostavim auto na sred puta, i da mi dadanu one sirene i one plave reflektore)

( u toku su i pregovori sa policijom da mi ne pisu kazne za brzu voznju ili pogresno parkiranje, jer se signalni promet mjenja svaki minut, pa mogu iz manjeg reda odjednom krenut u veci red gdje se pojavi... pa se slucajno moze desit da u brzini malo brze vozim i ostavim auto na sred puta, i da mi dadanu one sirene i one plave reflektore)

Hadis Poslanika a. s. je jasan: ''Ko bude klanjao za imamom, sve dok on ne završi sa namazom ima nagradu kao da je klanjao cijelu noć.'' (Sunenu-t-Tirmizi, hadis je hasen sahih)
Mislim da je to najveći razlog zašto se insistiralo na namazu u džamiji /džematu, da bi se druženjem i okupljanjem, širio din i iman. Tako je barem na jednoj teraviji imam Išerić govorio. Takodjer je objasnio da Poslanik saws je praktikovao teravih namaz, te jednu noć nije došao iako su ga ashabi čekali, pa im je naknadno dao objašnjenje da je tu ljepotu teravih nemaza htio podjeliti da svojim dzematom/porodicom.
Teravih namaz nije obavezno klanjati u dzamiji ali ako već imamo nijjet zaista treba biti i duhom prisutan.
U tome i jeste ljepota Ramazana, organizovati sebi vrijeme, od porodičnog druženja i iftara, dobrovoljnih namaza u osami do zajednickih u porodičnom džematu do druženja sa drugim postačima na teravih namazima ili noćnim namazima koji se praktikuju više u zadnjoj trećini u BH dzamijama...
U svemu tome je ljepota
Mislim da je to najveći razlog zašto se insistiralo na namazu u džamiji /džematu, da bi se druženjem i okupljanjem, širio din i iman. Tako je barem na jednoj teraviji imam Išerić govorio. Takodjer je objasnio da Poslanik saws je praktikovao teravih namaz, te jednu noć nije došao iako su ga ashabi čekali, pa im je naknadno dao objašnjenje da je tu ljepotu teravih nemaza htio podjeliti da svojim dzematom/porodicom.
Teravih namaz nije obavezno klanjati u dzamiji ali ako već imamo nijjet zaista treba biti i duhom prisutan.
U tome i jeste ljepota Ramazana, organizovati sebi vrijeme, od porodičnog druženja i iftara, dobrovoljnih namaza u osami do zajednickih u porodičnom džematu do druženja sa drugim postačima na teravih namazima ili noćnim namazima koji se praktikuju više u zadnjoj trećini u BH dzamijama...
U svemu tome je ljepota

Javi kakva je situacija na vrijeme, nemoj da te ovdje široke mase čekaju kao neku noć...nije lijepo...navik'o si nas sad...gotovo.zvrk wrote: 01 May 2020, 18:40 Eh sta ti je tehnologija... danas sam sa svim telekomunikacijskim operaterima u BiH ugovorio da mi poslije 18:00 do 20:00 salju svaki munut i petnaest sekundi najnovije podatke pojacanih signalnih prometa mobilnih telefona oko pekara, tako da odmah znam gdje trebam ici, a ne da u redu mic po mic cekam razmisljajuci jeli tamo negdje veci red,

Yenna wrote: 01 May 2020, 18:44
Javi kakva je situacija na vrijeme, nemoj da te ovdje široke mase čekaju kao neku noć...nije lijepo...navik'o si nas sad...gotovo.![]()
... evo zvrnda mi telefon, moram upalit auto da odmah jurim, javim se...

... somunsko javljanje u prohodu
U doba Gazi Husrev-bega bila je jedna pekara kod "Imareta", koja je jedina sačuvana. Tada je on zatražio da mu za Ramazan naprave pecivo koje će odgovarati i bogatima i siromašnima, i vrlo je interesantno je da se čovjek koji je to napravio zvao Samun, odnosno Somun, i tako je to pecivo dobilo po njemu ime. Pecivo je bilo jedinstveno, odgovara i bogatima i siromašnima...
https://avaz.ba/vijesti/bih/566717/mufi ... ije-radilo

U doba Gazi Husrev-bega bila je jedna pekara kod "Imareta", koja je jedina sačuvana. Tada je on zatražio da mu za Ramazan naprave pecivo koje će odgovarati i bogatima i siromašnima, i vrlo je interesantno je da se čovjek koji je to napravio zvao Samun, odnosno Somun, i tako je to pecivo dobilo po njemu ime. Pecivo je bilo jedinstveno, odgovara i bogatima i siromašnima...
https://avaz.ba/vijesti/bih/566717/mufi ... ije-radilo
Ve alejkumu selam

Ništa živ čovjek ne može izgubiti što mu jedno proljeće ne bi moglo povratiti, niti može biti čovjek trajno nesretan dok Bog daje da se duša liječi zaboravom, a zemlja obnavlja proljećem...
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Upravo sam bokal vode popio... sad cekam da mi telefon pocne zvrndad da palim auto i jurim po somune... od pekara do pekara 

- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13594 times
- Been thanked: 22386 times
- Salko
- Forum [Bot]
- Mood:
Pazi sta sam nasao, pa polahko pratimUmihana wrote: 01 May 2020, 01:57 Ja baš i ne volim slušati ilahije, ima ih par da mi se sviđaju, ostale... onako... Vjerovatno zato što ih vidim samo kao novi muzički žanr, a to sam davno odabrala...
Ali, zato kada čujem Alafasija![]()
"ignorance is bliss"
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7510 times
- Been thanked: 17559 times
Dokle si dosao?zvrk wrote: 02 May 2020, 03:36 Upravo sam bokal vode popio... sad cekam da mi telefon pocne zvrndad da palim auto i jurim po somune... od pekara do pekara![]()
- Divlja_u_srcu
- Forum [Bot]
- Mood:

❤️ Majka❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
Jedina osoba koja može svačije mjesto da zamjeni a njeno niko nemože. ❤️
- arzuhal
- Forum [Bot]
- Location: čajdžinica "Kod nefsu-l-levvame", u budžaku politički nekorektnih
- Has thanked: 561 times