Pozitivna dešavanja u BiH
Moderator: Krokodil Behko
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

- Status: Offline
Re: Uskoro počinje izgradnja savremenog zatvora u BiH
Ni u ovim zatvorima njima nije lose. Pozivaju se na sve moguce konvencije i zastite ljudskih proava.. Ne moze ih covjek posteno ni namarisat.. Imaju obroke, obrazovanje, hobije, kablovsku, sportske terene.. De im sad i hotelski smjestaj, pa da svi krenemo masovno ubijat...
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7894 times
- Been thanked: 18677 times
Kod nas kad nekog suspenduju daju mu 70 posto plate sve do suđenja. A to se oduži. Priča mi rodica da u graničnoj policiji ima lik koji 10 godina čeka suđenje. Znači ne radiš, a primaš skoro hiljadu maraka.
To je stvarno glupo. Može se tolerisati u slučaju kad se suspenduje neko nevin, ali puno više je onih koji su zaista krivi. Zašto ne postoji neki zakon na osnovu kojeg bi se takvi slučajevi odmah rješavali, a ne da se čeka godinama.
Baš neki dan gazda mi priča o svom kolegi s posla...doduše to je bilo prije rata. Pronevjerio je novac i suđenje je čekao u zatvoru. Upisao je fakultet, učio, puštali su ga na ispite i završio je faks u roku. Presudu je dobio nakon 4 godine i 4 ili 3 mjeseca i osuđen je baš na 4 godine, tako da je odmah pušten jer ih je već odležao. A cijelo to vrijeme žena mu je dobivala dio plate
To je stvarno glupo. Može se tolerisati u slučaju kad se suspenduje neko nevin, ali puno više je onih koji su zaista krivi. Zašto ne postoji neki zakon na osnovu kojeg bi se takvi slučajevi odmah rješavali, a ne da se čeka godinama.
Baš neki dan gazda mi priča o svom kolegi s posla...doduše to je bilo prije rata. Pronevjerio je novac i suđenje je čekao u zatvoru. Upisao je fakultet, učio, puštali su ga na ispite i završio je faks u roku. Presudu je dobio nakon 4 godine i 4 ili 3 mjeseca i osuđen je baš na 4 godine, tako da je odmah pušten jer ih je već odležao. A cijelo to vrijeme žena mu je dobivala dio plate
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica

- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
jašta ćemopaparaci wrote:Zagi vidimo se u novim prostorijama.
a vidi trave samo,pa obroci redovni,doktor je tu,nema rezija,nema poreza,nema čišćenja stana,nema ničegaa......to je lajf,yebo te makarska ili opatija......pih
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Re: Pozitivna dešavanja u BiH
Navijači beogradskog tima nisu zaboravili Husrefa Musemića: Vole te tvoji Zvezdaši!
Navijači Crvene zvezde sjetili se bivšeg igrača Husrefa Musemića, koji se trenutno oporavlja od srčanih problema, i poslali mu poklon kao znak da ga nikada nisu zaboravili. U pismu kojim su mu se obratili, stoji:
Nakon što su mu čelnici FK Sarajevo uručili ovaj poklon, Husref Musemić je zahvalio navijačima Crvene zvezde.
"Moja porodica i ja smo prijatno iznenađeni vašom brigom i pažnjom. Ovom gestom ste ponovo pokazali da ste veliki klub, veliki ljudi... Čast mi je da sam u jednom periodu svog života bio dio toga, a ovom vašom podrškom podsjetili ste me da ću uvijek biti jedan od vas. Hvala što niste zaboravili da sam iskreno i svim srcem igrao za crveno-bele. Zahvaljujem na poklonima, iskreno sam dirnut. Pozdrav svim Delijama!", rekao je Musemić.
izvor: oslobodjenje.ba
Navijači Crvene zvezde sjetili se bivšeg igrača Husrefa Musemića, koji se trenutno oporavlja od srčanih problema, i poslali mu poklon kao znak da ga nikada nisu zaboravili. U pismu kojim su mu se obratili, stoji:

Husref Musemić bio je iznenađen pažnjom
"Dragi naš Husrefe, ovaj mali poklon koji ti šaljemo je samo znak da te navijači Zvezde nisu zaboravili. Nismo zaboravili sve one golove koje si postigao za klub koji volimo, tvoju energiju i strast sa kojom si igrao za crveno-bijele boje. Ali, isto tako se nadamo da ni ti nisi zaboravio huk sa Marakane, kada se sa tribina orilo: Husrefe, Husrefe... Bio si i ostao gospodin čovjek. To što si o našoj Zvezdi uvijek govorio lijepo i sa poštovanjem, nikada to nećemo zaboraviti. Nadamo se da će ti on probuditi i evocirati uspomene na srećne dana provedene u Beogradu i Zvezdi i dati ti snage da pobijediš sve ono što te u ovom trenutku snašlo. Pobjedi zbog sebe, na radost svih nas! Vole te tvoji Zvezdaši sa navijačkog foruma http://www.crvenazvezdabeograd.tv/forum", poručili su nekadašnjem golgeteru beogradskog tima.Nakon što su mu čelnici FK Sarajevo uručili ovaj poklon, Husref Musemić je zahvalio navijačima Crvene zvezde.
"Moja porodica i ja smo prijatno iznenađeni vašom brigom i pažnjom. Ovom gestom ste ponovo pokazali da ste veliki klub, veliki ljudi... Čast mi je da sam u jednom periodu svog života bio dio toga, a ovom vašom podrškom podsjetili ste me da ću uvijek biti jedan od vas. Hvala što niste zaboravili da sam iskreno i svim srcem igrao za crveno-bele. Zahvaljujem na poklonima, iskreno sam dirnut. Pozdrav svim Delijama!", rekao je Musemić.
izvor: oslobodjenje.ba
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9733 times
- Been thanked: 11469 times
Jezički genije iz Tuzle: Muhamed Mešić govori 73 jezika

Jezički genije Muhamed Mešić ima 29 godina i govori 73 jezika svijeta, od hebrejskog do yiddisha, od baskijskog do kinyarwanda, a jezike kao što su engleski, njemački, grčki ili turski savladao je još kao dijete. Rođen je u Tuzli 1984., a već sa 26 godina govorio je 56 jezika.
Muhamed je pravnik po zanimanju, a do sada je radio u 24 zemlje na četiri kontinenta, kao vođa projekata Brainswork grupe, projekt menadžer British Councila, lični savjetnik predsjednika Makedonije Gjorga Ivanova i savjetnik gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića.
Ovaj, po svemu poseban, mladić trenutno živi i radi u glavnom gradu Austrije, Beču, gdje vodi pravne poslove u jednoj građevinskoj kompaniji. Novinaru agencije Anadolija ispričao je da je jezike počeo učiti sasvim slučajno, kada je kao petogodišnji dječak bio na odmoru sa roditeljima u Grčkoj.
"Mašina za veš" na grčkom
"Sjedio sam u hladu i slušao kako gazdarica i njena kćerka razgovaraju o pitanjima svakodnevnog života. Slušao sam njihov razgovor i žena je rekla svojoj kćerki na grčkom, u bukvalnom prevodu, 'ovo je mašina za veš'. Meni je ta riječ mašina za veš ostala kao prva u sjećanju“, prisjetio se Muhamed dodavši da se tada rodila želja za upoznavanje stranih jezika.
Za vrijeme rata u Tuzli je sretao vojnike UNPROFOR-a iz Švedske, Pakistana, Norveške i, iz dječije radoznalosti, "pokupio“ je nekoliko riječi na švedskom, urdu i norveškom. Jezike je najviše učio kroz situacije asimilacije, a jedini kojeg je učio na kursu bio je znakovni jezik.
Rano je počeo čitati i pisati, a kao još malom dječaku bilo mu je prirodnije pisati s desna na lijevo. Roditelji bi u ogledalu čitali ono što on napiše, a i danas bilješke na sastancima vodi na hebrejskom ili arapskom jeziku.
Izvrsno govori 12 jezika, toliko da se može služiti svim stručnim terminima, dok razgovor može voditi na još 61 jeziku svijeta.
"Po nekoj mojoj definiciji, jezik govorim tečno onda kada mogu da ostvarim samostalnu svakodnevnu komunikaciju, poput one koju imate kad sjedite s nekim u autobusu. Jezike koje duže govorim i s kojima se duže družim, poput engleskog, talijanskog, portugalskog, turskog, jesu jezici koje govorim dosta dobro“, rekao je skromno Muhamed, pojasnivši kako ga ljudi tokom njegovih čestih posjeta Grčkoj pitaju da li je on zapravo Grk jer ima akcenat kao da se rodio u Atini.
Jezik je Muhamedu uvijek bio način da bliže upozna ljude iz raznih krajeva svijeta.
"Valjda to ima veze i sa djetinjstvom u ratu. Tada mi je ostala želja da upoznam što više mogu. Mali je ovaj svijet i jako puno je toga što bi se moglo i moralo vidjeti. Tako sam shvatio da ljude treba uvijek pokušati razumjeti bez prijevoda, priče koje ljudi imaju, njihovu historiju i kulturu razumjeti i ispričati bez prijevoda“, kazao je ovaj posebni Bosanac, dodavši kako mu je poznavanje raznih jezika veoma pomoglo u poslu, ali i prilikom putovanja po svijetu.
Prijatelji prate koliko jezika je naučio
Širom svijeta govori se oko 7.000 jezika, pa Muhamed u šali kaže kako ga prijatelji "zezaju" da poznaje "samo" 73 od toliko jezika u "Božijoj bašti". Ipak, jezike ne broji niti ih organizovano uči.
"Volim imati priliku da razgovaram s ljudima na raznim jezicima. Ali imam veliki broj prijatelja koji tu listu prate. Doslovce hodaju sa defterima i kad god me čuju da progovorim na drugom jeziku to upišu. Teško bi bilo reći da sve jezike govorim tečno i podjednako dobro", pojasnio je.
Nivo komunikacije koju može ostvariti na tatarskom, naprimjer, nije jednak onoj koju vodi na maternjem bosanskom ili na engleskom, turskom, njemačkom, talijanskom... Ali, sve jezike govori dovoljno dobro da poznaje osnove gramatike i fonetike, a na ukupno 73 jezika može ostvariti komunikaciju o osnovnim temama.
Kroz svoj posao pokriva veliku regiju koja se prostire od Švajcarske do Turske, pa je često poslom u Češkoj, Italiji, Grčkoj ili Mađarskoj.
Osnovnu i srednju školu završio je u Tuzli, a kako su ga u vrijeme početka studiranja privlačile nauke poput japanologije, semitistike i judaistike, najbliža mjesta za studiranje tih nauka bili su Beograd i Beč. Univerzitet u Beču je veći i stariji, pa se odlučio da upravo tamo studira.
"Kako sam završio građevinsku školu, radim u građevinskoj kompaniji, a kako sam završio pravo, obavljam posao pravnika. S obzirom da veoma volim jezike i volim putovati, upoznavati ljude, druge kulture i zemlje, ovo je idealan angažman za mene", rekao je Mešić.
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 23951 times
- Been thanked: 6246 times
Re: Jezički genije iz Tuzle: Muhamed Mešić govori 73 jezika
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7894 times
- Been thanked: 18677 times
Ovaj momak je često bio na TV. Dosta je mlad i sjećam se da sam ga prvi put vidjela na TV kad je bio dijete. I tad je znao čini mi se 14 jezika.
Aferim 
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. 
- Zagorka

Ako se dobro sjećam sa 12 godina je već bio savjetnik nekog političaraMaja wrote:Ovaj momak je često bio na TV. Dosta je mlad i sjećam se da sam ga prvi put vidjela na TV kad je bio dijete. I tad je znao čini mi se 14 jezika.
- STrendzer
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
nije to nikakvo cudo,covjek je iz Tuzle ..

- Zagorka

zar tamo nije glavni baja ko ima sto kila?.....pamet najmanje tražena,vele 
camargue wrote:nije to nikakvo cudo,covjek je iz Tuzle ..![]()
Iz Tuzle,naravno....
Svaka mu čast 
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6706 times
E moj Ahmede,ljudi znaju sedamdeset i tri jezika,ti ne znas nijedan sem maternjeg. 
Samo sabura
greeneyes wrote:E moj Ahmede,ljudi znaju sedamdeset i tri jezika,ti ne znas nijedan sem maternjeg.
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14513 times
- Been thanked: 10025 times
pecaj ribu, Ahmede Sabo...greeneyes wrote:E moj Ahmede,ljudi znaju sedamdeset i tri jezika,ti ne znas nijedan sem maternjeg.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 
Jel' ti to želiš reći da svi Tuzlaci dobro barataju jezikom?camargue wrote:nije to nikakvo cudo,covjek je iz Tuzle ..![]()