BiH: Popis stanovništva 2013.

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3912 times
Been thanked: 2947 times
Status: Offline

Re: BiH: Popis stanovništva 2013.

Post by Pasaga »

[
Povodom stavova manjeg broja nevladinih organizacija koja propagiraju da se stanovnici Bosne i Hercegovine na narednom popisu stanovništva u što većem broju izjasne kao "ostali" predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudin Tokić saopćio je da popis stanovništva u BiH u oktobru ove godine treba da da realnu sliku etničke strukture stanovništva, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

''Za BiH i njene građane od presudnog je značaja stabilna država, a ona je u burnoj historiji uvijek bila direktno povezana sa brojnošću i organizovanošću bošnjačkog naroda. Popis stanovništva u BiH u oktobru ove godine treba da da realnu sliku etničke strukture stanovništva na kojoj bi se mogao graditi stabilniji ustavno-pravni sistem zasnovan na evropskim standardima o ljudskim pravima i slobodama. Ovaj popis je posebno važan za bošnjački narod jer dolazi nakon genocida počinjenog nad Bošnjacima u periodu 1992.-1995. te u vremenu agresivnih i zlonamjernih kampanja sa ciljem da se realan procenat našeg naroda u strukturi stanovništva sa sadašnjih 55 posto svede na znatno manji broj procenata. Medijskim podmetanjem lažnih dilema Bošnjacima da se izjasne etnički kao Bosanci ili Muslimani, neke nevladine organizacije, a uz finansijsku pomoć iz inostranstva, pokušavaju ostvariti one ciljeve koje u protekloj agresiji na BiH nisu uspjeli ostvariti Milošević i Tuđman'', navodi se u saopćenju kojeg potpisuje Tokić.

Bošnjaci, dodao je, ne smiju dozvoliti ponavljanje zabluda sa ranijih popisa kada su ''nagovareni da se u značajnom procentu izjasne kao Jugosloveni''.

''Bošnjački pokret za ravnopravnost naroda poziva građane bošnjačkog etničkog porijekla da se na predstojećem popisu stanovništva neizostavno izjasne kao Bošnjaci te da ne nasjedaju plaćenim misionarima koji smanjenjem procenta Bošnjaka pokušavaju destabilizirati Bosnu i Hercegovinu i marginalizirati politički uticaj bošnjačkog naroda'', konstatirao je Tokić.

Bas u pravo vrjeme,malo savjeta,edukacije i obaveza prije svega.
Nas drug Tokic,nekad narkoman,kockar....doso tobe,nek..nek...sa hajrom... :aplauzz
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9808 times
Been thanked: 11542 times

Ako imate čitak rukopis evo posla za vas!

Post by Krokodil Behko »

Image

Konkurs za oko 25.000 popisivača i ostalog osoblja koje će biti angažirano na popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini bit će raspisan u julu

- Kriteriji za odabir popisivača i općinskih instruktora su bh. državljanstvo, da imaju najmanje 18 godina, da se protiv njih ne vodi krivični postupak, da imaju najmanje srednje obrazovanje, da su stanovnici naseljenog mjesta ili općine u kojoj će obavljati poslove popisivača, da imaju čitak rukopis, da budu na raspolaganju preko dana, uvečer i vikendom za posao, kazali su u Agenciji, dodajući da je potrebno da bude zadovoljena i etnička zastupljenost.

Popisivači će biti plaćeni po broju ispunjenih obrazaca, u zavisnosti od broja popisanih osoba.

Za oktobarski popis stanovništva predviđeno je štampanje 4,6 miliona popisnica, a osim dogovorenog broja popisnica, u jeku su i ostale pripreme za popis.

Prema pisanju Avaza, u BHAS-u trenutno rade na finalizaciji metodoloških dokumenata i popisnica.

U toku je izrada aplikacija potrebnih za obradu podataka, definiranje logističkih procedura, dovršavanje poslova vezanih za kartografsku dokumentaciju, a očekuje se pokretanje tendera za štampu popisnog instrumentarija.

Uslijedit će i javni poziv za odabir najboljeg ponuđača za mjesto obrade podataka u Istočnom Sarajevu.
Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Ako imate čitak rukopis evo posla za vas!

Post by Dalia »

Kako da ne, ja prije par mjeseci pitala ovog lika iz svoje općine, rekao mi da se to već zna ko će raditi...kako čudno.
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. :zubi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9808 times
Been thanked: 11542 times

Post by Krokodil Behko »

Samo ako si član podobne stranke. To ti je slično kao pomoćništvo oko izbora. Plaćaju vrlo dobro ali samo za odabrane. Vjeruj, informacija iz prve ruke.
Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia »

Krokodil Behko wrote:Samo ako si član podobne stranke. To ti je slično kao pomoćništvo oko izbora. Plaćaju vrlo dobro ali samo za odabrane. Vjeruj, informacija iz prve ruke.
Ma pokušala sam u te stranke, ali ne mogu da slušam sve one seratore i da im se smijem, plješćem i ulizujem. :kafa
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. :zubi
gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by gejsha »

Kakav rukopis, kakvi bakrači :oo
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

Nakon što je urađen probni popis stanovništva situacija bi poslije popisa trebala ovako izgledati...

Image
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

možda među tim bosancima ima hrvata ili srba..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

laganini wrote:možda među tim bosancima ima hrvata ili srba..
Možda :cudi
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

sudjelovao sam u popisima i hrvati koliko znam ne puno ali neki su se izjašnjavali kao hercegovci...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
standard_ssd
Na probnom
Na probnom

Post by standard_ssd »

Pošto sam ovdje novi, pozdrav svima!

Iako dolazim iz nacionalno homogene porodice, na predstojećem popisu se ne planiram izjasniti kao pripadnik bilo koje od tri većinske "linije". Nisam pao s Marsa da u moje ime ovi naši "vođe" ovih naših getoa kradu moje pare i moju budućnost a sve to naravno iz njihovih dubokih "patriotskih" uvjerenja.
Iz praktičnih razloga, koliko bi mi to moglo pomoći danas-sutra kad budem bježao negdje u inozemstvo tj. koliko će mi biti od pomoći kad vide da pripadam nekoj manjini i kad, recimo, navedem da su mi ugrožena politička prava i sl. i hoće li u svemu tome igrati ulogu kojoj religiji pripadam?

Pozdrav
Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8978 times
Been thanked: 5726 times

Post by Mister No »

Ima, ima al sve zajedno Srba i Hrvata do 1%.

Ne treba biti pametan pa da skontaš da sve ono za sto se Srbi zalazu je usmjereno totalno protiv Bošnjaka.
The Dark Side Of The Forum...
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Mister No wrote:
Ima, ima al sve zajedno Srba i Hrvata do 1%.

Ne treba biti pametan pa da skontaš da sve ono za sto se Srbi zalazu je usmjereno totalno protiv Bošnjaka.
...moras dopunit ovaj tekst.... :cvike
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

standard_ssd wrote:Pošto sam ovdje novi, pozdrav svima!

Iako dolazim iz nacionalno homogene porodice, na predstojećem popisu se ne planiram izjasniti kao pripadnik bilo koje od tri većinske "linije". Nisam pao s Marsa da u moje ime ovi naši "vođe" ovih naših getoa kradu moje pare i moju budućnost a sve to naravno iz njihovih dubokih "patriotskih" uvjerenja.
Iz praktičnih razloga, koliko bi mi to moglo pomoći danas-sutra kad budem bježao negdje u inozemstvo tj. koliko će mi biti od pomoći kad vide da pripadam nekoj manjini i kad, recimo, navedem da su mi ugrožena politička prava i sl. i hoće li u svemu tome igrati ulogu kojoj religiji pripadam?

Pozdrav
...dobro nam doso.... :D

..a ..kako no ti bi ime dedi.... :tjesi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41093 times
Been thanked: 27693 times

Na 77 pitanja građani moraju dati tačan odgovor

Post by Rum »

Image
Popis: Na 77 pitanja građani moraju dati tačan odgovor, pogledajte šta će vas pitati -
Pri kraju i izrada konačne liste popisivača koja će biti objavljena na internet stranici http://www.popis2013.ba -
gencija za statistiku BiH, u saradnji s entitetskim zavodima za statistiku, upriličila je danas u Sarajevu prezentaciju predstojećeg popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. Direktor Agencije za statistiku BiH Zdenko Milinović, koji je ujedno i predsjednik centralnog popisnog biroa, izjavio je da se pripreme za popis odvijaju po planu te da je u toku štampanje popisnog materijala a da je materijal za pretpopisivanje već dostavljen nadležnim ministarstvima.

Dodao je da je pri kraju i izrada konačne liste popisivača koja će biti objavljena na internet stranici http://www.popis2013.ba, a na kojoj su već dostupni obrasci popisnice, metodolški dokumenti, odgovori na najčešća pitanja vezana za popis kao i popisnica i uputstvo za popis osoba koje su odsutne iz Bosne i Hercegovine duže od 12 mjeseci.

"Statističke institucije nisu kreatori zakona ni međunarodnih standarda o popisu, njihovo je samo da ih provode. Ovo će biti samo popis radi ustanovljavanja stvarnog broja prisutnog stnovništva u BiH i mi na osnovu ovih podataka nećemo praviti nikakve administrativne registre niti će ljudi koji su odsutni duže od 12 mjeseci izgubiti bilo koje svoje pravo kao državljani ove zemlje", istakao je Milinović.

Glavna metodologinja Agencije za statistiku BiH Nora Selimović pojasnila je da se popis obavlja istovremeno na cijeloj teritoriji, dok se jedinice popisa definišu prema tzv. kritičnom trenutku, odnosno stanju na dan 30. septembra u 24.00 sata.

Naglasila je da je cilj popisa ustanoviti broj stanovnika - ukupno za cijelu državu i po svim teritorijalnim nivoima (naseljima, općinama, gradovima, kantonima i entitetima); zatim njihova demografska, etnička, obrazovna, ekonomska, migraciona i druga obilježjia; broj domaćinstava, porodica i njihove karakteristike te podatke o stambenom fondu i njegovim karakteristikama.

"Značaj ovog popisa je u tome što će to biti prvi pregled ekonomskih i društvenih podataka u Bosni i Hercegovini od 1991., čime će, na osnovu tačnih podataka, biti omogućeno planiranje i realizacija privrednih i socijalnih razvojnih politika, naučna istraživanja, izrada projekata za korištenje sredstava iz IPA fondova, kao i međunarodna priznatost i uporedivost podataka", navela je Selimović.

Precizirala je da se obrazac P1 popisnice sastoji od 45 pitanja na koja su građani obavezni dati potpune i tačne odgovore o mjestu stanovanja, o migracijama, o etničko-kulturološkim karakteristikama, o obrazovanju, o ekonomskim karakteristikama i o osobama koje imaju poteškoća pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti dok se obrazac P2 sastoji od 22 pitanja na osnovu kojih se prikupljaju podaci o jedinicama za stanovanje, zgradama/kućama, domaćinstvima i poljoprivredi.

"Popisivane osobe nisu dužne da daju odgovore o etničkoj i vjerskoj pripadnosti ili o jeziku jer je u statističkom smislu odgovor i „nepoznato“ ili „ne izjašnjava se“. Ipak, popisivač je dužan da upiše svaki odgovor koji popisivana osoba da na ta pitanja, čak i ako se izjasni kao marsovac", kazala je Selimović. -

Klikom na link možete pogledati kako izgledaju obrazac P1 i obrazac P2. -http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P1.pdf http://www.bhas.ba/Popis%202013/BOS%20P2.pdf
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Na 77 pitanja građani moraju dati tačan odgovor

Post by Nela »

Sheval wrote:Nemam ja vremena odgovarati na 77 pitanja.
Bas sam maloprije ovo pomislila, nije mi jasno kakvih 77 pitanja, sta imaju toliko za pitati.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

prije ove vijesti sam procitao ovu na oslobodjenje.ba:

Code: Select all

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/novi-detalji-oko-popisa-stanovnistva-2013-ko-odbije-slijedi-sudski-postupak
....gdje se izmedju ostalog navodi sljedece:

"Popis će se vršiti u 142 općine na području cijele BiH, a od ukupno 46 pitanja na popisnici, 27 će biti obavezna."

otkud sad 77?! :cudi :lud
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela »

paparaci wrote:prije ove vijesti sam procitao ovu na oslobodjenje.ba:

Code: Select all

http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/novi-detalji-oko-popisa-stanovnistva-2013-ko-odbije-slijedi-sudski-postupak
....gdje se izmedju ostalog navodi sljedece:

"Popis će se vršiti u 142 općine na području cijele BiH, a od ukupno 46 pitanja na popisnici, 27 će biti obavezna."

otkud sad 77?! :cudi :lud
Puno mi je i ovo :hihi
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

zasto je preseravanje?
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

ma ovih 27 je ok. ali sve preko je previse. ne razumijem otkud ovolika razlika u izjavama. nadam se da ce u narednih nekoliko dana konacno zakljuciti finalnu listu popisa i objaviti pitanja na koja se obavezno mora odgovoriti.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Post Reply

Return to “BiH”