Hljeb

Kolači, torte, zimnice, pića
Trepavica
Status: Offline

Re: Hljeb

Post by Trepavica »

mrki62 wrote:Od raži ne izgleda tako, mnogo je tvrđi a izdrži mnogo više nego li obični :)
Kako izgleda de mi reci hljeb od raži ako u njemu 70% brasna od istog..?!

A ne mora biti tvrd, ako se to ne zeli... sve je do nacina pecenja da kora bude meksa..da se dvije iste spoje...!Izdrzi od jutra do uvece...Dovoljno.. :oo
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Trepavica, raženi kruh ako ima pola - pola je mnogo , mnogo tvrđi.
Nije moje da baš pametujem al taj kruh moraju jesti šećeraši i otud moje znanje.

Izgleda nekako kao što kaže slika ispod:

Image
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Trepavica

Post by Trepavica »

mrki62 wrote:Trepavica, raženi kruh ako ima pola - pola je mnogo , mnogo tvrđi.
Nije moje da baš pametujem al taj kruh moraju jesti šećeraši i otud moje znanje.

Izgleda nekako kao što kaže slika ispod:

Image

U mom hljebu je bilo samo 70 % brašna od raži..

Rekoh vec , sve je do načina pripreme i kombinacije brašna..Ako se pomjesa brašnom tipa 55, dobije se mekši " vazdušasti" hljeb , i koji nadode puno više od tijesta u kojem je 100 % raž .

Kod 100% tijesta od raža kvalitet glutena je lošiji i zbog toga dolazi do pucanja “rešetke” od glutena, što prilikom pečenja onemogućava da se voda ispari iz tjesta. I normalno je da nemoze biti mekan..kao kad se kombinira sa nekim drugim tipom brašna..i zbog toga je hljeb zbijene stukture !
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9622 times
Been thanked: 11365 times

Somun izvozni hit sarajevskog Klasa

Post by Krokodil Behko »

Image

Kompanija Klas d.d. Sarajevo u 2013. plasirala je na tržišta van granica BiH gotovo 3,3 miliona komada somuna.

Iz Klasa ističu da, dok na domaćem tržištu potražnja za somunima raste prvenstveno u vrijeme Ramazana, na inostranim tržištima tokom cijele godine vlada interes za ovim tradicionalnim bosanskohercegovačkim proizvodom.

Rukovodilac Službe izvoza u kompaniji Klas Amer Vlahovljak izjavio je da bilježe kontinuiran rast prodaje dubokozamrznutog somuna na tržištima Danske, Švedske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Austrije, Njemačke, Velike Britanije i SAD-a.

"Svake godine dobijemo bar jednog novog kupca ili distributera, a u 2013. to je bio Thiriet, najveći francuski trgovački lanac smrznute hrane. Zanimljivo je da je Thiriet saznao za nas zahvaljujući uspješnoj dugogodišnjoj saradnji Klasa i najveće danske pekare Easyfood, specijalizirane za proizvodnju ekskluzivnih vrsta hljeba i peciva", rekao je Vlahovljak i podsjetio da Klas posredstvom Easyfooda već desetak godina izvozi somune i krofne na dansko i francusko tržište.

U Klasu tvrde da se s pravom može reći da je somun koji se prema tradicionalnoj recepturi proizvodi u Klasu, pod robnom markom kupca ili pod etiketom "sarajevski", jedan od najatraktivnijih proizvoda u izvozu.

Navode da se zahvaljujući tehnološkom napretku, somun nakon pečenja, hlađenja i smrzavanja može čuvati 12 mjeseci na temperaturi -180° C, a jednominutnim podgrijavanjem u mikrovalnoj pećnici ili na roštilju dobiva se jednako dobar i konzuman proizvod kao kada je upravo pečen.

Osim kvaliteta, ulaznicu na zahtjevna evropska i svjetska tržišta tom proizvodu osigurava i proizvodnja u skladu s međunarodnom priznatim sistemima upravljanja kvalitetom, kao što su HACCP, Halal i ISO standardi, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Klasa.

Izvor: Klix.ba
Ruana

Re: Somun izvozni hit sarajevskog Klasa

Post by Ruana »

Ima ih i ovamo kupit.
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

..koliko može bit kvalitetan nakon određenog vrimena..?? :kafa
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Ruana

Post by Ruana »

Ko danas mi nesto kvalitetno.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

lipo pitam koliko izgubi na kvaliteti..
Ruana

Post by Ruana »

laganini wrote:lipo pitam koliko izgubi na kvaliteti..
Ne izgubi nista. Super je ukusno.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

aj dobro..
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14412 times
Been thanked: 9975 times

Post by Julia-Klara »

ovdje nema nista nase... doduse, jedan prijatlej je otvorio cevapdzinicu, lepine mu izgledaju kao prave (somuni,ali meni lepina nije somun :hihi ) , nisam probala ni cevape ni lepine. ne mogu pricvati o njihovoj kvaliteti
vjerujem da je i ovaj Klasom prozivod zavidne kvalitete kao i ostali koje ponekad kupim u Becu
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Kruh je poput doze vitamina - otkrij najzdraviji za tebe

Post by Krokodil Behko »

Image

Kvalitetan kruh ne deblja, a ispunjava čak 10 posto dnevnih potreba za željezom i bjelančevinama. Bijeli kruh je najbolje izbjegavati jer ima skrivene šećere.

Kruh je dugo bio na glasu kao dijetni neprijatelj br. 1, no stručnjaci sada tvrde kako i kruh može biti itekako zdrav.

Britanska nutricionistica dr. Aine O’Connor tako tvrdi da kruh ispunjava više od 10 posto potreba za bjelančevinama, folatima i željezom. I nutricionistica Sandra Marić Bulat također smatra kako kruh ima često zanemarenu pozitivnu stranu.

- Kruh sadrži mnogo vlakana, no to samo vrijedi za integralni, zobeni, raženi i kukuruzni kruh. Takvi kruhovi bogati su i mineralima te vitaminima, osobito onima iz skupine B - napominje Marić Bulat i dodaje:

- Boja nije pouzdan pokazatelj kvalitete kruha. Tamni su kruhovi često obojeni karamelom. Ljudi često misle kako je kruh obogaćen posijama zdraviji, no on deblja više nego obični.

Najtvrđi i najžilaviji kruhovi zapravo su ujedno i najzdraviji.
Kruh ne deblja ako se jede u razumnim količinama odnosno 200-300 grama na dan. Ljudi na dijeti izbjegavaju kruh, ali on nije visokokaloričan. Deblja ono što se stavlja na kruh - maslac, pašteta i salama ili marmelade - kaže nutricionistica.

Raženi kruh je najzdraviji

Nažalost, na kruhu često nema deklaracija pa ne možemo pouzdano znati što je u njemu. Najvažnije bi bilo paziti na to od koje je vrste brašna kruh napravljen. Najpreporučljiviji je raženi kruh jer sadrži mnogo vitamina i minerala, bogat je vlaknima zbog čega pogoduje probavi, a zbog glikemijskog indeksa stvara dugotrajan osjećaj sitosti. Prehrambeno je vrlo vrijedan i kruh od zobenog brašna te kruhovi obogaćeni sjemenkama i orašastim plodovima.

Ne mora vas napuhati

Ako osjećate da vas kruh “napuhuje”, možda bi bilo dobro da posjetite liječnika i provjerite imate li kakvu alergiju ili netoleranciju na gluten.

Kruh s dodatcima

U Velikoj Britaniji i SAD-u kruhu se dodaju vitamini i minerali. Kod nas su takvi kruhovi rijetki, no može se nabaviti brašno s vitaminima i mineralima.

Bijeli je kruh najbolje zaobići

Bijeli kruh ima najmanju prehrambenu vrijednost, ističe Sandra Marić Bulat.
- On često sadrži skrivene šećere i soli te ima visok glikemijski indeks. Nakon što pojedemo krišku bijeloga kruha, šećer u krvi naglo naraste pa opadne, stoga osjećaj sitosti kratko traje.
Ruana

Re: Kruh je poput doze vitamina - otkrij najzdraviji za teb

Post by Ruana »

Vala zdrav ili nezdrav ja ga skoro nikad ne jedem. Ponekad ovaj razev za dorucak.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ne jedeš hljeb? Znaš li ti koliko je to čudno? :D.
Ruana

Post by Ruana »

Sto?
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Čuj što :??
Hljeb se mora jesti za svaki obrok :vik
Ruana

Post by Ruana »

Ja jok. Onda mi hrana nema ukusa.
Ti ko moja svekrva.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

Tipicno skandinavski.. ja bio gore vazda gladan.. nikad kruha haman uz obrok dok nisam rekao ja sam vala iz Bosne meni bez kruha jelo nije jelo :)
Ruana

Post by Ruana »

Blackhawk wrote:Tipicno skandinavski.. ja bio gore vazda gladan.. nikad kruha haman uz obrok dok nisam rekao ja sam vala iz Bosne meni bez kruha jelo nije jelo :)
Pa pola zivota Rambo sta cu. :ha
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

Blackhawk wrote:Tipicno skandinavski.. ja bio gore vazda gladan.. nikad kruha haman uz obrok dok nisam rekao ja sam vala iz Bosne meni bez kruha jelo nije jelo :)
kako para usi kad se pise zajedno :D. pa jeo ga il ne jeo
Post Reply

Return to “Kulinarstvo”