Melek wrote: 12 Jun 2022, 08:37
Naseef Mushroom wrote: 12 Jun 2022, 08:10
Ako ćemo iskreno, imena koja imamo, koja smo dali djeci, način kojem se molimo Bogu i određene riječi koje koristimo je isto pljuvanje naših pra-pradjedova jer su ratovali protiv onih sa takvim imenima. Čak se i tvoje i moje korisničko ime može tumačiti kao pljuvanje naših pra-pradjedova.
I opet smo našli kraj toliko naroda na svijetu kopirati Srbe. U svim drugim državama, pogotovo mlade, zaboli za njihovim pra-pra-pra djedovima i za državom koje su stvarali da bi oni mogli danas živjeti, samo zanima one koji se dobrovoljno ili profesionalno bave historijom, samo mi navalili trovati djecu kao djikani.
Od toga da se nismo uvijek zvali Osman, kao što Srbi govore sa "Vera za večeru" do vraćanja na naše pra-pra-pradjedove kao u filmu Nož "A kako ti se zvao otac? A njegov otac? A njegov otac?".
Živimo u društvu gdje će kod Bošnjaka oba djeda i nene svoju djecu čudno pogledati što su svom djetetu dali dalmatinsko ime i što će prije sina prihvatiti kao pedera nego kada bi rekao da je upoznao curu što se zove Katarina, znači nešto šta je vezano za najužu familiju, a stvarno očekujete da će većina današnjih Bošnjaka pominjati Tvrtke i Stjepane radi nekih svojih pra-pra-pradjedova koje nije ni upoznao dok sa svojim rođakom sa kojim je odrastao ne kontaktira?
Svačije pravo je da ima svoj stav ali treba se ipak malo vratiti u realnost.
Eh, sad vec debelo izvrces stvari. Ako ja odaberem jedan arapski nick na forumu, znaci ja pljujem po svojoj istoriji. Jesi ti uposte svjestan sta si tu lupio? Ja znam da ti imas egzistencijalnu potrebu da uvijek budes u pravu i da bas uvijek pobijedis u diskusiji ali nemoj prisezati za sanerskom strategijom da postignes takav jedan cilj, jer to onda izgleda jadno. Tad imam osjecaj da sa nekim sibicarem vodim diskusiju a ne sa ozbiljnim covjekom.
I ti nasi prapradjedovi (naravno i ta vlastela, to plemstvo) sami su u ogromnoj vjeri prihvatili Islam. Pa ko je bio osnivac Sarajeva? Da li onda on pljuje po sebi samom?
Ja kako te citam mislim da si ti u stvari ubijedjen da su nam prapradjedovi bili ili srbi ili hrvati, pa bjezis od toga i hvatas se iskljucivo islamskog dijela nase istorije - a kud ces goreg srbina ili hrvata, ako tako govoris.
Nadalje, ako istrazujemo vlastitu proslost, to nam ni na kakav nacin ne ugrozava ta nasa arapska imena koja danas imamo i necemo biti losiji muslimani zbog toga (ovdje govorim za vjernike), dok naprotiv, ako odbacujemo sve nase neislamsko u proslosti jer se stidimo i na kraju krajeva bojimo toga, to se vise radikalizujemo u Islamu, to nam onda postaje jedna dogma na osnovu koje i zbog koje sve ostalo koje nas cini i koje nas je stvorilo kao narod i naciju, dbacujemo.
Ti ovjde tvrdis da mi koji respektujemo svu svoju istoriju imamo kompleks zbog toga sto nam je glavna religija Islam, a ja kako vidim ti imas kompleks sto nisi dovoljno arap a hoces da budes bolji arap od arapa, bolji musliman od muslimana.
Zar nije pomalo tako?
Pa pretpostavljam da ti melek nije nepoznata riječ, to je isto posljedica "okupatora", mogao si izabrati i korisničko ime Angel ili Hans-Müller-Weidenfeller, činjenica je da u privatnom životu koristimo turcizme.
Ja na Bošnjake prije islama gledam kao na nekoga ko je se dva puta ženio. Ne negira ako ga ko upita da mu je to drugi brak ali ako je sretan u drugom braku nema potrebe uvjek pomimjati prvu suprugu niti razmišljati o njoj.
Kakve god namjere bile, to sve više smrdi na srpsku priču da se mali Mujo mora suočiti ko su mu bili pradjedovi i da je poturica. Čak i da nije srpska priča, metoda kako se djeluje je po srpskom šablonu jer nema nacije, naroda, države na svijetu osim kod Srba, da se forsira da se mora znati historija.
Najstarije i najponosnije države i nacije u historiji čovječanstva pa je svačiji slobodan izbor hoće li znati svoju historiju, samo se kod nas forsira da moraš znati ko su ti bili kraljevi.
Kada imaš narod od kojih je 99% muslimana i onda forsiras priču da je važno kao znati pružiti prvu pomoć ko su ti bili kraljevi gdje Emir, Mustafa, Edin, Osman, Sulejman i Murat MORAJU znati da su im preci bili Tvrtko, Stjepan i Katarina to za mene nije ništa drugo nego srpska taktika i kompleks što smo muslimani u srcu Europe.
Ako ćemo se vraćati u prošlost gdje se mora znati historija, bio je i Husein Gradaščević ali se ne pominje često kao Tvrtko, Stjepan i Katarina. Valjda zato što nema ime kao oni da bi se postigao cilj i ista poenta.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.