Bosna pod vodom

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Za dva dana cijela BiH će biti pod vodom

Post by mrki62 » 17 May 2014, 09:58

Ja upravo sad dobih info, da je Sava probila u Šamcu
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Blackhawk

Post by Blackhawk » 17 May 2014, 10:54

Bos. Samac
Image

Image

Image

Image

Na usk se stanje smiruje... Una pocinje opadati, jedino sad prijetnja je za Novi Grad gdje ce stici val i od Une i od Sane..

I jedan komentar na klixu koji me onako pravo dirnuo... Jos uvijek ima dobrih ljudi i jos uvijek su u vecini...

"Podijelit ću priču s vama koja me danas haman rasplakala. U moru privrednika, dobrih ljudi, organizacija, svih onih sa iskrenih namjerama da pomognu ljudima, jedna scena me pogodila. U čitavom haosu prenošenja paketa sa hranom u holu opštine Vogošća ugledah gospodina koji sa kesicom u ruci gleda čekajući da ga neko primjeti. Bio je to stariji gospodin, vjerovatno u svojim kasnim 60tim ili ranim 70tim, skromno obučen. Prišao sam mu i upitao ga kako mu mogu pomoći. On mi je pružio onu kesicu, u kojoj se nalazilo mlijeko, šećer i riža i tihim glasom jedva razumno promumljao da je on toliko mogao odvojiti i da bi volio da je mogao više. Rasporedio sam to iz kesice i zastao jedno dobrih 3 minute razmišljajući o tom gospodinu. Hvala Vam ko god da ste, jer vratili ste mi apsolutnu vjeru u čovječanstvo. Vi zajedno sa masom ljudi, koja je obimom i mene iznenadila, koja se danas našla da pomogne. Što hranom, što odjećom. I puno mi je srce bilo kada sam vidio svoje prijatelje koji su došli iz grada da donesu pomoć."

Blackhawk

Post by Blackhawk » 17 May 2014, 11:03

Minuta i nema nista...

Image

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14303 times
Been thanked: 9887 times

Post by Julia-Klara » 17 May 2014, 11:45

Samac je probijem, pokusavaju napraviti neku branu i zaustaviti vodu na Vucilovcu,ali sumnjaju u usjeh... Brcko je pod vodom, sad sam zvala svoje, komsiluk evakuiraju, struja je iskljucena, trafo potoljen . Dvije kuce do moje voda probila u podrume i dvorista , topolik, kuce uz setaliste potoljene .... Postavicu slike na temi Brcko
strasno
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 17 May 2014, 11:57

Brcko jutros - sve je otislo helac, i Sava i Brka su probila nasipe i korita

Image

Image

brodice na Savi u nivou sa cestom ili iznad nje

Image

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 17 May 2014, 12:00

ulica prema Ficibajeru
Image

Image

komsiluk
Image

islahijet
Image

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi » 17 May 2014, 12:04

Sad ce svi u Zenicu ovi iz Maglaja,Nemile,Topcic Polja :grana u nasoj bolnici ce biti katastrofa od guzvi... oj Boze pomozi :( trebali su i u druge gradove koji nisu u totalnoj katastrofi pojedine evakuisati :( mene strah kako ce svi stati ovdje,kako ce se lijeciti :cudi

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 17 May 2014, 12:07

zenski most jutros (dio moje ulice)
Image

Image

savska dzamija sinoc
Image

Image

Autori slika Admir Dzanovic, Omar Tirsic, Kristijan Bilic i Otisak Grada

Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi » 17 May 2014, 12:17

Evo par slika sa Bilmišća,svi pomažu :respekt

Image

Image

Image

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 17 May 2014, 12:24

Sa Aljazzere

12:10 - Sarajevo

Policijski helikopter koji je upućen iz Slovenije koji će se koristiti za dostavljanje pomoći područjima ugroženim od poplava u BiH i evakuaciju sletio je jutros na Međunarodni aerodorom Sarajevo, potvrđeno je za agenciji Anadolija iz Ambasade Republike Slovenije u BiH.

Sa helikopterom je stigla ekipa od dvije posade koje će ga opsluživati.

Istovremeno na prijelazu Gradiška u BiH iz Slovenije su jutros prešla i četiri čamca za evakuacije i dostavljanje pomoći koji će odmah biti upućeni na najkritičnija područja.

„Čamci se već nalaze u BiH, a uz njih je ekipa od 12 osoba koji će vršiti spašavanja“, naglašno je iz Ambasade.

Sinoć u večernjim satima na Međunarodni aerodrom Sarajevo sletio je i helikopter Vojske Slovenije koji je od jutros na terenu i pruža pomoć ugroženom stanovništvu u BiH na dopremanju hrane, kao i vrši neophodnu evakuaciju.

12:05 - Doboj

Svi učenici koji su se nalazili u Domu učenika u Doboju evakuirani su i osjećaju se dobro, potvrdio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

U Domu učenika u Doboju bilo smješteno 110 učenika. Mutabdžija je od četvrtka, 15. maja, navečer bio u ovoj ustanovi zajedno sa učenicima.

11:45 - Banja Luka

Situacija na području Banjaluke bolja je nego jučer, a vodostaj rijeka Vrbas i Vrbanja je u opadanju, informacije su gradskog Štaba za vanredne situacije.

Komandant štaba Slobodan Gavranović, koji je i gradonačelnik Banjaluke, formirao je timove koje čine pripadnici Civilne zaštite, nadležnih odjeljenja Gradske uprave i volonteri, a koji će pružati pomoć stanovništvu ugroženom poplavama, što se prvenstveno odnosi na najugroženija područja Lazareva, Zalužana, Česme, Priječana i Karanovca.

„Tom stanovništvu biće dostavljeni hrana, voda za piće i neophodni lijekovi. Izdata je i naredba da se sve cisterne koje posjeduju komunalna preduzeća stave na raspolaganje štabu", saopćeno je iz Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka.

11:30 - Prnjavor

Na sjednici Kriznog štaba za vanredne situacije općine Prnjavor donesena je odluka da općinsko Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove započne procjenu štete na putnoj infrastrukturi nastale nakon izlijevanja rijeka i da se utvrde prioriteti za sanaciju.

Šef Štaba Civilne zaštite Milenko Milivojac kaže kako bi u narednom periodu u kućama u koje u ušla voda trebala biti obavljena dezinfekcija.

„Od ponedjeljka, 19. maja, u šalter-sali opštine Prnjavor građani će moći da podnose zahtjeve za odštetu, nakon čega će komisija izaći na teren i utvrditi visinu nastale štete", rekao je Milivojac.

On je potvrdio da su se rijeke na području ove općine povukle u korita.

10:50 - Doboj

Direktor policije RS Gojko Vasić izjavio je danas da je u Doboju pronađeno šest leševa za sada nepoznatih osoba, najvjerovatnije koji su se utopili uslijed poplava ili ih su ih na prostor tog grada donijele bujične vode.

Ti leševi su pronađeni na otvorenom, a tek nakon obdukcije moći se govoriti o identitetu stradalih.

Ovi leševi su pronađeni nakon što se voda povukla iz gradskih ulica Doboja. Vasić je potvrdio da je u Šamcu također stradala jedna osoba, koja je pala u vodu prilikom penjanja uz stepenice.

S ovim informacijama, u RS je dosad evidentirano ukupno 10 žrtava usljed poplava.

10:33 - Laktaši

Prema posljednjim informacijama Štaba za vanredne situacije općine Laktaši, situacija u poplavljenim područjima je mnogo bolja nego jučer. Nivo rijeke Vrbas se povukao za 1,5 metara i voda se povukla sa saobraćajnica na starom putu u Glamočanima i putu prema Prnjavoru.

Voda se zadržala na dionici starog puta kod Drveksa u Trnu i dionici od Dositejeve ulice u Trnu do Šušnjara, te na dijelu dionice od Klašnica prema Slatini. Most u Trnu je i dalje zatvoren, ali je auto-put Banjaluka-Gradiška prohodan za saobraćaj.

Ekipe Civilne zaštite općine Laktaši su raspoređene na terenu kako bi distribuirale hranu i piće u poplavljena domaćinstva. Za sada je prioritet distribucija hrane u poplavljena domaćinstva, a zatim će hrana biti distribuirana i u druga područja općine.

10:27 - Žepče

U prihvatni centar u Žepču, u Srednju mješovitu školu, pristižu mještani iz Željeznog polja.

Iz prihvatnog centra navode da su im potrebni lijekovi, grijalice i produžni kablovi, topla odjeća.

U centru je mnogo djece i staraca. Svi su promrzli. Na putu je umrla i jedna starica, saopćio je Radio Žepče.

10:20 - Jajce

U protekla tri dana uslijed stalnih padavina na području općine Jajce došlo je do naglog porasta vodostaja rijeka Plive i Vrbasa, kao i pritoka Lučina, Rika, Šedinac i Raševik.

Vrbas se izlio na području mjesnih zajednica Vinac, Bravnice, Rika, Kozluk, Prudi i Podmilačje i pod vodom su poljoprivredno zemljište i privredni subjekti koji se nalaze u blizini korita rijeke Vrbas.

Na području općine Jajce uslijed klizišta i izlijevanja vode iz svojih korita evakuirano je 10 domaćinstava. U pomoć su pritekli i članovi Rafting kluba Jajce. Do sada je registrirano 70 lokacija na kojima je u manjoj ili većoj mjeri došlo do pojave klizišta i odrona koja ugrožavaju stambene objekte i putne komunikacije.

10:18 - Brčko

Stanje na Savskom nasipu u Vučilovcu od jutros je kritično, saopćeno je iz Vlade Brčko Distrikta.

„Maksimalno je angažirano ljudstvo na pojačanju i izgradnji zečjih nasipa. Upitno je da li će sve što se radi i svi napori uspjeti sačuvati ne samo ovaj dio Distrikta nego i cijelu Posavinu od poplava“, navodi se u saopćenju.

Također se ističe kako je vanredna sjednica Vlade koja je bila zakazana za jutros odgođena, a gradonačelnik i svi članovi Vlade su u Vučilovcu.

10:12 - Prijedor

Na području Prijedora poplavljeno je gotovo 5.000 domaćinstava.

„Potpuno pod vodom su sva naselja od Oštre Luke do Prijedora, gradska naselja Gomjenica, Vrbice, Topolik, Stari grad, Tukovi, Raškovac i mnoga druga, a kod Radetića kule voda je prodrla i u najuže jezgro grada“, rekao je gradonačelnik Prijedora Marko Pavić nakon današnje sjednice kriznog štaba u tom gradu.

Tokom noći je evakuirano oko 40 ljudi, od kojih je devet smješteno u Sportsku dvoranu "Mladost", a ostali kod prijatelja i rodbine, dok na evakuaciju trenutno čeka oko 50 građana.

Vodostaj Sane je, po procjeni, 600 centimetara ili za 180 centimetara iznad kritične tačke.

10:10 - Bijeljina

Uslijed poplava putni pravci Bijeljina - Rača i Bijeljina - Pavlovića most zatvoreni za saobraćaj. Granični prelazi Rača, Pavlovića most i Šamac su također zatvoreni, potvrđeno je iz Ministarstva saobraćaja i veza RS-a.

Autoput Banja Luka - Gradiška u potpunosti je prohodan. Saobraćaj se odvija normalno, nema zastoja ni ograničenja, kao ni preusmjeravanja saobraćaja. Sva uključenja na taj autoput i isključenja s autoputa su u funkciji.

10:00 - Sarajevo

Nakon poboljšanja vremenskih uslova, četiri helikoptera EUFOR-a su uključena u evakuaciju pacijenata kojima je potrebna dijaliza, trudnica i drugih težih slučajeva u područjima Zenice, Maglaja, Tuzle i Šamca.

U jučerašnjem saopštenju EUFOR-a navodi se da će se ove operacije raditi prema zahtjevima podnesenim putem Ministarstva sigurnosti BiH.

09:55- Kozarska Dubica

Na području opštine Kozarska Dubica jutros su uvedene vanredne mjere zaštite od poplava na rijeci Uni, čiji vodostaj trenutno iznosi 422 centimetra.

Šef Odsjeka civilne zaštite općine Kozarska Dubica Đuro Trubarac rekao je Srni da je na području općine stanje trenutno zadovoljavajuće i da još nema ugroženih stanovnika, domaćinstava i putnih komunikacija, ali da se očekuje ogroman plavni talas rijeke Une iz pravca Kostajnice, Novog Grada i Prijedora, koja raste brzinom od sedam centimetara na sat.

Vodostaj rijeke Save na području Kozarske Dubice jutros je iznosio 782 centimetra, što je ispod kote redovne odbrane od poplava.

09:50 - Domaljevac

Stanje na području općine Domaljevac je krajnje zabrinjavajuće i na ivici je katastrofe. Rijeka Bosna koja je kod Šamca probila riječni nasip jučer i tokom protekle noći poplavila je nekoliko naselja.

Najkritičnije stanje je u Grebnicama gdje je pod vodom oko 500 kuća i privrednih objekata i u toku je evakuacija ljudi i stoke, a priprema se evakuacija i Domaljevca.

Načelnik općine Domaljevac Željko Josić kazao je u izjavi za Fenu kako je stanje u toj općini krajnje zabrinjavajuće zbog prodora rijeke Bosne, a što do sada nije zapamćeno.

09:45 - Sarajevo

Prema podacima sa vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save - Sarajevo jutros u 7 sati, rijeka Bosna kao i njene pritoke su u opadanju, dok je posebno teška situacija na području Posavine.

U saopćenju se navodi da su rijeka Bosna kao i njene pritoke, koje su u posljednjih tri dana izazvale najviše problema na poplavnim područjima u opadanju. Posebno smanjenje nivoa primjetno je u Zavidovićima gdje se svakih sat nivo vode Bosne smanjuje za 11 centimetara.

Rijeka Vrbas i rijeka Drina također su u blagom opadanju ili stagnaciji nivoa, dok Lašva stagnira.

Rijeka Una ima blagi trend porasta, prosječno 1-2 cm svaki sat. Rijeka Sana je u blagom padu nivoa, dok je Sanica u stagnaciji.

Kako se napominje u saopćenju, posebno teška situacija je na području Posavine. Trend porasta vodostaja rijeke Save od ponoći povećan je i trenutno iznosi 5 cm/sat. Uzrok tome su kako povećani nivoi rijeke Une, kao i zabilježeni nivoi rijeke Orlje u Hrvatskoj koja bilježi svoj maksimum.

09:40 - Šamac

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić izjavio je Srni da situacija u općini Šamac postaje sve teža jer je ugrožen nasip na rijeci Savi, a putna komunikacija sa općinom je presječena.

Đokić je rekao da nema informaciju o ljudskim žrtvama na ovom području, ali da je savski nasip ugrožen u rejonu Grebnica i Domaljevca i da se postavlja pitanje koliko još dugo može izdržati, jer se vodostaj Save povećava.

„Prema mojim informacijama, slično stanje je i u pojedinim naseljima u Bijeljini, u rejonu Batkovića i Rače“, rekao je Đokić.

On je dodao da je u ovom trenutku neophodno organizirati akcije evakuacije stanovništva putem mobilnih čamaca, kojih nema dovoljno.

„Potrebno je suzbiti paniku koja hvata ljude koji već duže očekuju pomoć, a koja ne može do njih da stigne“, naglasio je Đokić.

Istakao je da su se pripadnici Oružanih snaga BiH maksimalno stavili na raspolaganje i da su i sada uključeni na područjima gdje mogu da djeluju.

Ciklama

Post by Ciklama » 17 May 2014, 12:38

Ponosna sam na svoje sugrađane, ogromne količine hrane je juče i jutros, kao i prije nekih sahat vremena proslijeđeno na ugrožena područja. Kad sam vidjela neke osobe kako vuču pune cegere a znam njihovu financijsku situaciju .. to mogu samo ljudi velikog srca.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7660 times
Been thanked: 18073 times

Post by Maja » 17 May 2014, 13:11

Posavljak zao mi je... Cuj nemate pitke vode. Nadam se da ce uskoro stici pomoc.
Jel jos ko s foruma odozgo, nema ruznog, ko fali.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Bosna pod vodom

Post by Julia-Klara » 17 May 2014, 13:22

znam da su mom dijelu grada iskljucili struju, ne znam gdje je ruzni

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9379 times
Been thanked: 11129 times

Post by Krokodil Behko » 17 May 2014, 13:25

Nema ni Tempyja :oo

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 17 May 2014, 13:27

Evo, preselilo se i u Hrvatsku, moje rodno mjesto ,............ U Bošnjacima Sava prelila nasip , link http://radio.hrt.hr/radio-osijek/clanak ... sip/55510/
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 17 May 2014, 13:38

Julia-Klara wrote:znam da su mom dijelu grada iskljucili struju, ne znam gdje je ruzni
Ružni je nešto pričao da ide u bg ovaj vikend :cudi
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 17 May 2014, 13:43

tesko da ce proci , put prema Bijeljini je zatvoren koliko znam
plus sto su granicni prelazi Raca i jos jedan zatvoreni

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 May 2014, 13:44

Koliko je dosad mrtvih. U doboju 6, juce jedno jel.
Bogme julija bosna opada al sava raste. Nece valjda i tvoja kuca pod vodu.

Ciklama

Post by Ciklama » 17 May 2014, 13:47

Maja wrote:Koliko je dosad mrtvih. U doboju 6, juce jedno jel.
Bogme julija bosna opada al sava raste. Nece valjda i tvoja kuca pod vodu.
Navodno, do sada 16-ero mrtvih.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 May 2014, 13:48

Boze sacuvaj. Storm kako se tvoj stari drzi.

Post Reply

Return to “BiH”