Dijaspora podize standard zivota u BIH!

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 1992 times
Been thanked: 989 times
Status: Offline

Re: Dijaspora podize standard zivota u BIH!

Post by amidza idriz » 08 Sep 2021, 01:00

MunDzi wrote: 08 Sep 2021, 00:26
amidza idriz wrote: 08 Sep 2021, 00:18

Bice da nije. Meni tako donio ''racun normalno iskucan sve sa stavkama i cijenama' i ja mu plati sa baksisom i samo sam trazio da zadrzim racun a on veli ''nije vam to zvanicni racun nego predracun''. Velim mu da je to isto i uzmem taj.
Vjerovatno i to rade pa mi je nudio ''fiskalni'' jer je mozda nesto posumnjao u mene.
Aaaaa, znaci i ti otipkani nisu zapravo fiskalni.
Pa ima smisla, jer zasto bi pitali da li placamo gotovinom ili karticom.

Naplatu s kartice ne moze sakriti od poreznog.
Gotovinu moze.
IMG20210821210954.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1050 times

Post by Hurija » 08 Sep 2021, 06:17

:D

Jel to bezalkoholno pivo .
Ostalo je cutanje.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2620 times
Been thanked: 21880 times

Post by HAVANA » 08 Sep 2021, 06:39

Dosta sto je 88 kuna i jos da je bezalkoholno. Pljacka. Bolje kod dzeke.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

HAVANA
Pituljica
Pituljica
Has thanked: 2620 times
Been thanked: 21880 times

Post by HAVANA » 08 Sep 2021, 07:57

Ima i vakih

Image
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20930 times
Been thanked: 18878 times

Post by Masamune » 08 Sep 2021, 07:57

Ma dobro je to sve... najjači su u Španiji oni trgovci iz Maroka, Alžira itd. u onim buticima...

S vrata pitaju odakle si... rekoh Bosnia i odmah im na licu vidiš nezadovoljstvo. Jedan od njih mi je odmah rekao go out go out you don't have money :D.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23495 times
Been thanked: 24005 times
Status: Online

Post by ironman » 08 Sep 2021, 08:11

Trebo si rec ..i'm from Jamaica..man :D.
dream of spring...

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by amidza idriz » 08 Sep 2021, 14:15

MarlboroGold wrote: 08 Sep 2021, 07:57 Ma dobro je to sve... najjači su u Španiji oni trgovci iz Maroka, Alžira itd. u onim buticima...

S vrata pitaju odakle si... rekoh Bosnia i odmah im na licu vidiš nezadovoljstvo. Jedan od njih mi je odmah rekao go out go out you don't have money :D.
Odakle to? Prvi put cujem.

Nisi valjda spominjao karadzica i mladica?

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20930 times
Been thanked: 18878 times

Post by Masamune » 08 Sep 2021, 14:24

Barcelona i sva manja mjesta oko iste poput Lloret de Mar, Mataro itd. Tamo ih je masa iz Alzira i Maroka sa tim prodavnicama.

Naravno da nisam 😁

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by amidza idriz » 08 Sep 2021, 14:49

MarlboroGold wrote: 08 Sep 2021, 14:24 Barcelona i sva manja mjesta oko iste poput Lloret de Mar, Mataro itd. Tamo ih je masa iz Alzira i Maroka sa tim prodavnicama.

Naravno da nisam 😁
IMG20210908144501.jpg
Nisam stekao takav utisak...jeste da je bilo davno.
Selamalejkum otvara puno vrata. :oo
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 08 Sep 2021, 15:47

MarlboroGold wrote: 08 Sep 2021, 07:57 Ma dobro je to sve... najjači su u Španiji oni trgovci iz Maroka, Alžira itd. u onim buticima...

:haha

Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare » 09 Sep 2021, 08:40

HAVANA wrote: 07 Sep 2021, 23:21 Udjem ja u restoran, sjedem i kazem molim vas jelovnik. I sta se desi?
Jedne prilike, dok sam bio u turskoj, odem u neki riblji restoran. Top lokacija, hrana bombastična.
I sad, kažem ja onom konobaru da nam donese jelovnik.
Lik hladno kaže da je on jelovnik i da drugog nemaju :plavi
Svi mi se morete obratit

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3847 times
Been thanked: 2888 times

Post by Pasaga » 25 Dec 2024, 11:30

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1579 times
Been thanked: 2933 times

Post by Mutevelija » 25 Dec 2024, 12:08

Me bi imali šta jesti da nema dijaspore , sadaka drzsva tako ispade.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

mishic
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 9 times
Been thanked: 190 times

Post by mishic » 16 Mar 2025, 01:17

Dijaspora ne podiže samo standard zemalja Balkana ona mijenja i svijest naroda na Balkanu.
Jer koliko god da je pogubno što je toliki broj mladih napustio svoje zemlje toliko je za ove zemlje i spasonosno što novac dijaspore pomaže ovim zemljama a daleko važnije što ta dijaspora otvara oči, mijenja svijest i sigurno će pokrenuti neke procese poput onoga što se trenutno događa u Srbiji.

Ljudi koji su iselili bili su očajni, zarobljeni, bez nade i perspektive a potom shvatili da nisu ništa manje vrijedni i uspješni od svojih vršnjaka u bilo kojoj zemlji u koju su odselili. U startu kao stranci bili su u nezahvalnom položaju u svakoj zemlji u koju su došli ali su svojom marljivošću, trudom i zalaganjem u velikoj većini uspjeli da se snađu, stanu na svoje noge, uklope u novu sredinu i napreduju. Kada se uporede sa svojim sestrama i braćom koji su ostali na Balkanu brzo su shvatili da žive bolje od njih, da su im mogućnosti i perspektive daleko povoljnije i da se nisu pokajali iako su mnogi od njih tu odluku donijeli teška srca.

Kada dođu u sredinu koju su napustili, kada dođu među svoje, shvate da se ovdje ništa ne mijenja, da su i dalje i obrazovanje, i zdravstvo, i mogućnost za zaposlenje, i sigurnost, korupcija, nepotizam i segregacija u svakom pogledu, učinili život katastrofalnim i potpuno neperspektivnim. Da oni koji su ostali iza njih ovdje teško da bi mogli sastavljati kraj sa krajem bez njihove pomoći.

A ti koje oni pomažu počinju shvatati da njihovo očajno stanje nije rezultat njihove nesposobnosti nego je rezultat užasnog stanja u društvu, rezultat svega onoga što su domaći vlastodršci i režimi gradili i izgradili da bi jedino oni mogli biti zadovoljni i situirani. Stavljanjem prsta na čelo i osvrtanjem oko sebe počinju shvatati da sami protiv svega toga ne mogu napraviti bilo šta nego da je potrebno udružiti se, ustati, izaći na ulice i početi postavljati pitanja što je to tako, ko je kriv i dokle će se vlast bahatiti na njihovoj grbači i nesreći.

Uvjeren sam da događaji u Srbiji jesu inicirani iz ovakve perspektive, da ti događaji već pobuđuju interes i u drugim sredinama i da će za kratko vrijeme slične i još masovnije demonstracije i protesti da se preliju i u druge sredine. Ovakvi zaključci su rezultat iskustva i stanja u vlastitoj porodici koja je dijelom u inostranstvu a dijelom ostala zarobljena u očaju balkanskog okruženja.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3064 times

Post by Lavlje_srce » 16 Mar 2025, 01:42

mishic wrote: 16 Mar 2025, 01:17 Dijaspora ne podiže samo standard zemalja Balkana ona mijenja i svijest naroda na Balkanu.
Jer koliko god da je pogubno što je toliki broj mladih napustio svoje zemlje toliko je za ove zemlje i spasonosno što novac dijaspore pomaže ovim zemljama a daleko važnije što ta dijaspora otvara oči, mijenja svijest i sigurno će pokrenuti neke procese poput onoga što se trenutno događa u Srbiji.

Ljudi koji su iselili bili su očajni, zarobljeni, bez nade i perspektive a potom shvatili da nisu ništa manje vrijedni i uspješni od svojih vršnjaka u bilo kojoj zemlji u koju su odselili. U startu kao stranci bili su u nezahvalnom položaju u svakoj zemlji u koju su došli ali su svojom marljivošću, trudom i zalaganjem u velikoj većini uspjeli da se snađu, stanu na svoje noge, uklope u novu sredinu i napreduju. Kada se uporede sa svojim sestrama i braćom koji su ostali na Balkanu brzo su shvatili da žive bolje od njih, da su im mogućnosti i perspektive daleko povoljnije i da se nisu pokajali iako su mnogi od njih tu odluku donijeli teška srca.

Kada dođu u sredinu koju su napustili, kada dođu među svoje, shvate da se ovdje ništa ne mijenja, da su i dalje i obrazovanje, i zdravstvo, i mogućnost za zaposlenje, i sigurnost, korupcija, nepotizam i segregacija u svakom pogledu, učinili život katastrofalnim i potpuno neperspektivnim. Da oni koji su ostali iza njih ovdje teško da bi mogli sastavljati kraj sa krajem bez njihove pomoći.

A ti koje oni pomažu počinju shvatati da njihovo očajno stanje nije rezultat njihove nesposobnosti nego je rezultat užasnog stanja u društvu, rezultat svega onoga što su domaći vlastodršci i režimi gradili i izgradili da bi jedino oni mogli biti zadovoljni i situirani. Stavljanjem prsta na čelo i osvrtanjem oko sebe počinju shvatati da sami protiv svega toga ne mogu napraviti bilo šta nego da je potrebno udružiti se, ustati, izaći na ulice i početi postavljati pitanja što je to tako, ko je kriv i dokle će se vlast bahatiti na njihovoj grbači i nesreći.

Uvjeren sam da događaji u Srbiji jesu inicirani iz ovakve perspektive, da ti događaji već pobuđuju interes i u drugim sredinama i da će za kratko vrijeme slične i još masovnije demonstracije i protesti da se preliju i u druge sredine. Ovakvi zaključci su rezultat iskustva i stanja u vlastitoj porodici koja je dijelom u inostranstvu a dijelom ostala zarobljena u očaju balkanskog okruženja.
Ziva istina, od rijeci do rijeci. Jos jedan fenomen koji se desava u dijaspori, je da se ljudi druze bez obzira na vjeru i nacionalnost, jer se prepoznaju kao daleko slicniji jedni drugima od autohtonog stanovnistva. To traje dok se ne vrate u maticne sredine i jos jednom budu izlozeni nemilosrdnom zrvnju guranja u torove po nacionalnoj i/ili vjerskoj liniji. To ujedno dokazuje koliko su date podjele nametnute spolja, mada su besmislene (osim sto osiguravaju nesmetani nastavak korupcije besprizornim na vlasti).

Jer najveci grijeh je znas, govoriti protiv "svojih", nesto slicno Bogohuljenju. Mogu biti najveci lopovi, barabe par exellence, zaraditi Oskara u nesposobnosti i nedostatku bilo kakve vizije, nema veze. Mozes pozeleniti u licu i unistiti tipkovnicu objasnjavajuci da je neciji integritet daleko vazniji od njegovog imena i prezimena, ali objasniti ne mozes. Proces ispiranja mozgova je (neslavno) zavrsen. Posebno u Bosni. Zato ce se kod nas protesti desiti zadnji, ako ikad.
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

mishic
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by mishic » 17 Mar 2025, 15:18

Hoće, muka se podnosi do određene mjere. A kada preraste tu mjeru pa teret postane pretežak isto kao i bol, čovjek počinje tragati za lijekom i tražiti izlaz. Ovo trenutno stanje pokazuje da se više kuka nego što je stvarna muka dodijala ali ne idemo ka olakšanju nego je sve gore i gore.

Kada bi bilo moguće da (zbog dužine) opišem problem zaposlenja u BiH nekome ko je okončao master studije na dva fakulteta i bio godinu dana na specijalizaciji u SAD (sve legalno i bez bilo kakve štele) a sada godinama (blizu 100 apliciranja na konkurs) traži posao u struci ali uzalud. Kakve su to frustracije to je neopisivo jer tokom tih apliciranja već se prepoznaju kandidati koji imaju poseban status.

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23495 times
Been thanked: 24005 times
Status: Online

Post by ironman » 17 Mar 2025, 16:50

A gdje aplicira?
U drzavnu sluzbu ili realni sektor?
dream of spring...

mishic
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by mishic » 17 Mar 2025, 23:04

Studiranje društvenih nauka nudi malo mogučnosti za zaposlenje u realnom sektoru ali ne bira. Konkuriše redom i tu i tamo po koji mjesec nađe neko mjesto na zamjeni trudnica ili onih na bolovanju u prosvjeti. Suština je da je bilo ponuda za posao uz nadoknadu i cifre koje su posrednici tražili. Dobro poznate procedure i inat da se ustraje kada nikada nigdje ne bi radila.

Rodbina iz dijaspore i poznavanje engleskog obezbjeđuje neku crkavicu.

mishic
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by mishic » 19 Mar 2025, 21:26

Šta li će i kako te mlade generacije za radni staž i penzijsko osiguranje veliko je pitanje. O tome za sada kao da niko i ne razmišlja.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7405 times
Been thanked: 17224 times

Post by Maja » 20 Mar 2025, 19:02

Od trece minute

Post Reply

Return to “BiH”