Dijabetes

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Status: Offline

Re: Dijabetis

Post by Ahhhhhhh » 17 Jan 2014, 21:10

Uz svo dužno poštovanje tetki, živjeti 20 godina sa dijabetesom je cool, ali izliječiti ga - još je bolje, a to ne možeš ako "mlatiš po hurmašicama sve u 16". Jasno, svako ima pravo da radi šta želi, ali ignorisati bolest takođe nije dobro, a doživjeti 70 godina nije indikator visokog kvaliteta života, jer dijabetes izvjesno hoće narušiti kvalitet širokog spektra životnih aktivnosti. Govorim u svoje ime, ali radije bih živio zdrav 50 godina, nego sa takvom jednom bolešću 70.

P.S. Calla, jasno, ne mora niko ništa vagati - ali ako želiš maksimalne rezultate, onda je to ono što ih obezbjeđuje. Nije stvar u tome šta se "mora", već šta je "optimalno". A, potpuno je neutemeljeno shvatanje da je "vaganje obaveza" - obaveza je samo onome ko u tome nije vješt ili ko ima predrasudu. Već sam pomenuo - to je do 5 minuta posla dnevno, a benefiti su ogromni. Ko voli nek' izvoli.
What can change the nature of a man?

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2911 times

Post by Pasaga » 17 Jan 2014, 21:11

Ruana wrote:Ja ti samo znam da kad on dodje kod narg da se igra kad pitam njegovu mamu sta smije a ne smije jesti ona kaze " sve sto vi jedete" znam i to da ima uvjek kod sebe neku malu torbicu i da poslje jela ode u kupatilo sa torbicom.
Ali danci su takvi oni nista tragicno ne shvataju i ocito je da je ovo djete nauceno kako najbolje da zivi s tim.
Tako je i ovdje.
Kad je i najgora bolest u pitanju,to primaju lezerno,sasvim normalno.
Uopste ne diskutuju o tome,nisu panicari.
Prateci za sve ovo vrjeme Majine postove o toj problematici
primjetio sam da je panicar.
To joj samo moze zakomplikovat i pogorsat stanje .
Sa njom ce trebat malo vise raditi.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 17 Jan 2014, 21:14

Pasaga wrote:
Ruana wrote:Ja ti samo znam da kad on dodje kod narg da se igra kad pitam njegovu mamu sta smije a ne smije jesti ona kaze " sve sto vi jedete" znam i to da ima uvjek kod sebe neku malu torbicu i da poslje jela ode u kupatilo sa torbicom.
Ali danci su takvi oni nista tragicno ne shvataju i ocito je da je ovo djete nauceno kako najbolje da zivi s tim.
Tako je i ovdje.
Kad je i najgora bolest u pitanju,to primaju lezerno,sasvim normalno.
Uopste ne diskutuju o tome,nisu panicari.
Prateci za sve ovo vrjeme Majine postove o toj problematici
primjetio sam da je panicar.
To joj samo moze zakomplikovat i pogorsat stanje .
Sa njom ce trebat malo vise raditi.
Mudro zboriš... :respekt

Ruana

Post by Ruana » 17 Jan 2014, 21:17

Bice Pasaga da smo se i mi sa njima ohladili, moja svekrva kaze kad je prvi put ovdje doktorici rekla "ja sam bolesna od malena imam secer" ova joj rekla "to nije bolest"

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2911 times

Post by Pasaga » 17 Jan 2014, 21:21

Ruana wrote:Bice Pasaga da smo se i mi sa njima ohladili, moja svekrva kaze kad je prvi put ovdje doktorici rekla "ja sam bolesna od malena imam secer" ova joj rekla "to nije bolest"

Pa kad sagledamo iz ove perspektive,i nije bolest.
Jest da covjek moze prijevremeno umrijeti...oslabe se neke funkcije...
a isto tako moze i da dugo pozivi.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 17 Jan 2014, 21:26

Ahhhhhhh wrote:Da Calla, ali zašto to raditi na način na koji opisuješ, ako postoji gomila besplatnih aplikacija za PC, tablete, telefone itd. koje već imaju sve nutritivne unose i omogućava mnogo brže i jednostavnije praćenje makroa od "papirnih" tablica (primjera radi: http://www.myfitnesspal.com/)? OK, nisu svi informatički pismeni (i ne vladaju engleskim), ali sve više ljudi jeste i "listanje tablica" je prevaziđen metod, pošto isto možeš uraditi uz svega nekoliko klikova. Takođe, praćenje samo ugljikohidrata je problematično, jer iza toga stoji implicitna pogrešna pretpostavka da samo ugljikohidrati imaju impakt na šećer u krvi (ili da imaju najveći impakt) - primjera radi, određeni tipovi proteina imaju isti ili veći impakt od nekih šećera. Ne "kritikujem" te, već ti govorim da postoji mnogo efikasniji način da se to sve uradi - živimo u informatičkom dobu, treba iskoristiti pogodnosti koje to sa sobom nosi, zar ne?

P.S. Praćenje makroa nije nešto što samo dijabetečari moraju/mogu raditi - to je oruđe koje može koristiti svako kome je cilj npr. dostizanje ili održavanje adekvatne tjelesne kompozicije.

kao prvo ne shvatam da me kritiziras jer znam na sta ciljas,,,
postoje i kod nas elektricne tablice,,u guglaoni roditelji sa svojim IPhonovima ulaze na mnoge njemacke stranice recimo firma Nestle cokoladice,,vocke bomboni,,
,,DR oetker,,(puding,Pizza)ma sve vrste ,,orjentiraju se elektronskim putem po opisu namirnica
svi gotovi zapakovani produkti se brze sracunavaju sa ovom vrstom informacija,,,ali te smjernice dobiju kasnije ,,jer moraju prvo nauciti gdje su UH, a i za pomenute proteine imamo formulu na 100 gr proteina pomjesanog sa Fett isto dodajemo oko0,5 IE vise i plusiramo sumu inzulina za UH +Protein formula
,,
a evo sad cu ti opisati i zasto koristimo sve metode i stare i nove recimo kada djete ostaje na konaku kod djeda i bake za vikend ili djete ide na ekskurziju i svi ucitelji nastavnici koji prate djecu koji nemaju uvida u elektronsku vrstu informacija onda im zaista dobro dode i brosurica u vidu knjige :djed
e sad posto sam se sada raspisala da ti kazem i ovu vrstu moje elektronske komunikacije ,sa pacijentima ,u proslu nedelju ujutro dobivam poziv od majke koja mi daje informaciju da njen sin od 10 godina ima neki alarm na inzulinskoj pumpi ali ona ne zna o cemu se radi uglavnom pumpa za dorucak nije ubrizgala inzulin koji je djecak odabrao preko kathetera,,
znaci ja mogu od kuce da interviram preko interneta u terapijske probleme djece roditelja kod kuce,,postoji centralna datoteka sakupljenih podataka u Americi gdje mogu uci ako smo ostavili datoteku na jednu zajednicku adresu , ja trazim od majke ime i password koje mi ona odobrava i ulazim preko guglaone u djecije podatke na americkoj stranici medtronik i sve terapijske pojedinosti njihovih radova mogu da pregledam i u kratkom roku znam gdje je stvarni problem i telefonom mogu dati smjernice i popraviti to sto roditelji ne znaju da se roditelji opet osjecaju sigurni u daljnjoj terapiji sami :))
Last edited by Calla on 17 Jan 2014, 21:37, edited 1 time in total.
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Ahhhhhhh
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by Ahhhhhhh » 17 Jan 2014, 21:29

Razumijem te. ;)

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Jan 2014, 21:49

Rum wrote:Ja kada pojedem tepsiju sampite i izmjerim secer bude 4.7 jeli to opasno :osama
pa na ovaj nacin cjedis gusteracu preobilno jer je opterecujes sa prevelikom kolicinom slatkih kolaca
necu reci da je opasno ali ne radi to precesto ,, :)

pusti je da radi normalno,,ne moras je handriti bas toliko :valja

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Jan 2014, 22:01

pa tako nekako sam i mislila i bas mi je drago da ta majka nema strah da podrzava svoje djete da se druzi sa ostalom djecom i da se djecak bavi sportskim aktivnostima,,,
i da jos jedna mala molbica za tebe ako vama ne smeta,, reci tom malom neka slobodno ubrizga inzulin za stolom,,neka ne ide u wc,,vjerujem da ce se obradovati jer inace djecu sa diabetesom diskriminiraju svugdje i zato se i skrivaju pri ubrizgavanju inzulina po wceovima,,,moja obaveze lezi i u informativnom radu na terenu gdje cjeli razred djece sa uciteljima i direktorima upoznajem sa problematikom djece sa diabetesom da se u samom startu prihvate kao i sva ostala djeca bez diabetesa..

Ruana

Post by Ruana » 17 Jan 2014, 22:09

Calla wrote:

pa tako nekako sam i mislila i bas mi je drago da ta majka nema strah da podrzava svoje djete da se druzi sa ostalom djecom i da se djecak bavi sportskim aktivnostima,,,
i da jos jedna mala molbica za tebe ako vama ne smeta,, reci tom malom neka slobodno ubrizga inzulin za stolom,,neka ne ide u wc,,vjerujem da ce se obradovati jer inace djecu sa diabetesom diskriminiraju svugdje i zato se i skrivaju pri ubrizgavanju inzulina po wceovima,,,moja obaveze lezi i u informativnom radu na terenu gdje cjeli razred djece sa uciteljima i direktorima upoznajem sa problematikom djece sa diabetesom da se u samom startu prihvate kao i sva ostala djeca bez diabetesa..
Ma udara on insulin pred cijelim razredom, ali nece kad dodje kod nekoga. Govorili smo mu mi.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Jan 2014, 22:13

:apl ti si dozvolila :kiss

Ruana

Post by Ruana » 17 Jan 2014, 22:16

Pa sto Cala i moja svekrva udara insulin djeca su na to navikla, a ja se nesto i ne bojim. Kad je moj sin bio manji pa ga oöa ponekad cuvala, on je volio da joj on udara.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7668 times
Been thanked: 18096 times

Post by Maja » 17 Jan 2014, 22:46

Ćao svima. Kasnije ću vam sve ispričati i svima se zahvaliti na podršci. Tj sutra ako budem bolje.
Sad samo da pitam callu nešto.
Kad mi je pozlilo šećer mi je bio 13,1. Za nekih 6 sati 9,2.
Poslije je spao na 8 i to bez tablete. Nakon toga su ti dali neku tbl i sutri dan tj jutros je bio 7.
ALI...
Dali su mi tbl Fordex od 500mg da pijem dvije dnevno i to pola nakon doručka, cijelu nakon ručka i pola nakon večere.
Ali te tbl nemaju onu liniju i nekako su debele, nisam ih mogla prepoloviti i dr mi kaže onda pij poslije ručka cijelu i poslije večere cijelu. I danas me otpuste, osjećala sam se dobro sve dok nisam popila tu cijelu tbl i to s jogurtom a poslije mi kaže jedna medic, sestra - rodica da se film tbl ne piju s mlijekom. Oko 5 sati sam se počela loše osjećati i ja luda luda u 6 sati uzmem da večeram i da popijem drugu tbl. Vidim neće zalogaj niz grlo, muka mi. Pojedem nešto malo i popijem tbl.
U tom momentu mi se vid zamutio, otrčala sam u wc, malaksalost, umor.
Uzmem uputstva i vidim šta piše. Ako šećer padne skroz nisko jave se simptomi hipoglikemije - slabost, omamljenost, znojenje, ubrzan rad srca, poremećaj vida, poteškoće s koncentracijom. A to se sve meni desilo. I piše obično pomaže ako odmah popijete ili pojedete nešto sa šećerom pa sam popila sok i sad mi je lakše al još nisam skroz bistra.
Nakon toga sam pričala s ovom med.ses. koja je taj posao radila 40 godina i ona mi kaže da nisam trebala piti tbl s jogurtom i da je 4 sata premala razlika za dvije tbl.
Kaže da bih trebala kupiti aparat za mjerenje i ujutro ako se budem osjećala loše da izmjerim.
Ne znam stvarno ali meni sve ovo nekako čudno. Imam osjećaj da mi je inače data jaka doza al...ne znam.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Jan 2014, 22:58

eee dobro je da sam te sacekala:))
tacno ti je receno, metformin se ne uzima sa mlijecnim proizvodima,,a mozda ti i nije toliko potrebno zato je dobro da se pratis sada svakodnevno sa glucoznim profilima svakodnevno ,,jer sada kod kuce jedes i kreces se drugacije nego u bolnickom krugu
Tabletu Metformin mozes ugnijezditi u veliku mrvu hljeba i zaliti dobrom casom vode i ovu tabletu uvijek poslije jela uzmi
ili potopi tbl u kasiku vode ako ti je muka gutati poveliku tbl,,to se nauci sa vremenom inace pocesto zastaju u grlu,,aparatic ne kupuj ja cu ti ga poslati i za pocetak poslat cu ti dovoljno trakica da se mozes najmanje pratiti dva puna mjeseca svakodnevno sa tabletama a ja ti mogu ovdje dati smjernice da li ti je toliko metformina potrebno ili nije,,

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Jan 2014, 23:06

Ja imam osjećaj da bih ja to sredila pravilnom ishranom. Zaista. Ali eto pit ću te tablete ovaj mjesec tj do kontrole i usput mjeriti šećer. Tebi velika hvala na ponudi ali da mi nije to kasno? Koliko će trebati da stigne iz njemačke? Inače, koliko on košta ja nemam baš nikakvu predstavu o tome.
Sad mi je dr dao kratki otpusni list a za nekih 5-6 dana dugi gdje će valjda biti upute šta smijem jesti, šta ne.
Inače ja imam nekih 5-6 kg viška u struku, ali to nije ništa strašno i kad mjerim index težine u idealnom sam. Ali eto taj stomačić nikako da skinem a kažu da je stomak inače najopasniji. I šta se sad desilo. Za 4 dana ležanja u bolnici izgubila sam 4 kg. Slabo sam jela a davali su mi i tbl za izmokravanje ali valjda to 4kg je voda a ne salo jer mi je stomak ostao :roll
Što se tiče ishrane definitivno tu neće biti problema s moje strane i najrađe bih da ne pijem tbl al eto pit ću ovaj mjesec do kontrole.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Jan 2014, 23:20

nije ti kasno iako ne budes mjerila jednu sedmicu,,sacekaj slobodno moj paketic,pa treba mu mozda 3-5 dana sto bi znacilo sledeci ponedeljak 27.01.ga mozes imati
,ne znam kako se krecu cjene kod vas ali kod nas su glucometeri jeftiniji od trakica za mjerenje,,uglavnom je pocetna investicija velika,,pa prema tome zasto ne bih sacekla poklon koji ti nudim:)))
pa i pod cjenu ako ti je muka od metformina da ga pauziras na 7 dana,,,

to naglo gubljenje toliko kilograma za tako kratko vrjeme ostavit cu za daljnje razmatranje,,pratit cemo kilazu
a za stomacic ti treba obim struka 88cm,,pa izmjeri i napisi mi na pp,,koliki je tvoj sada
,,,

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40368 times
Been thanked: 26482 times

Post by Rum » 17 Jan 2014, 23:25

Calla :klanja :klanja sto imamo ljude forumase :cvijece
Što reče mudri Hadžibeg:"

Došlo doba; pomalo sa svakim, previše ni s kim."

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 17 Jan 2014, 23:29

Jest vala Rum. Dobila sam dosta finih stvari od forumaša, nije samo da ja šaljem kolače.
PS ako doživim kraj godine slat ću vam neka peciva :valja
Calla detalji na pp.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40368 times
Been thanked: 26482 times

Post by Rum » 17 Jan 2014, 23:34

Maja wrote:Jest vala Rum. Dobila sam dosta finih stvari od forumaša, nije samo da ja šaljem kolače.
PS ako doživim kraj godine slat ću vam neka peciva :valja
Calla detalji na pp.
:tuga sto su se jele breskvice i kolaci jeli su se :p
Što reče mudri Hadžibeg:"

Došlo doba; pomalo sa svakim, previše ni s kim."

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 17 Jan 2014, 23:36

Rum wrote:Calla :klanja :klanja sto imamo ljude forumase :cvijece

druzina je zaista dobra ako priskocimo i kada zagusti!!
ma ne zna Maja jos, sta ja za nju jos spremam :cvijece

Post Reply

Return to “Zdravlje”