Sudnji dan, raj i pakao
- KOMESAR
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: Sudnji dan, raj i pakao
Od Ibn-Omera, r.a, se prenosi da je kod Poslanika, a.s, došla jedna skupina ljudi, te ga je jedan od Ensarija upitao:
„Allahov Poslaniče, koji su ljudi najpametniji i najplemenitiji?"
Poslanik, a.s., je na to odgovorio:
„Oni koji se najviše prisječaju smrti i koji se najviše pripremaju za nju; oni su najpametniji, na dunjaluku su bili najugledniji, a na ahiretu su najplemenitiji." (Ibn-Madže)
„Allahov Poslaniče, koji su ljudi najpametniji i najplemenitiji?"
Poslanik, a.s., je na to odgovorio:
„Oni koji se najviše prisječaju smrti i koji se najviše pripremaju za nju; oni su najpametniji, na dunjaluku su bili najugledniji, a na ahiretu su najplemenitiji." (Ibn-Madže)
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 624 times
Da pitam nesto vezano za dogadjaj i mjesta iz naslova.
Ne znam kako cete shvatiti moje propitkivanje i pokusaje da razumijem,ali manje je vazno.
Komesar,Salih,znate li sta je dert? Mislim da znate (znacenje). Slutim i da ste ga osjetili,neko manji,neko veci.Mozda i niste.Dert nije tagedija ili neki dogadjaj nesretni,premda se i tako ponegdje prevodi.Dert je ono u prsima sto te zivog jede.
(nije zgoreg pogledati kako ga lijepo jergovic opise)
Znate li da (vjerojatno znate) covjek uzme kanister benzina,polije se i ziv zapali,samo da dert otjera. Da ziv gori i da mu ta bol,barem za taj period dok gori,zamijeni dert.
Ne polijeva se niko zbog ljubavi ili para,nego zbog derta.
Zasto se prijeti spaljivanjem i stavlja se akcenat na to kad ima gorih stvari od toga?
Mozda meni neko tamo tefterise ovo u negativne stvari,dok pisem. Mozda i nije tako lose propitati se. Ja ne znam. Zato pitam.
Ne znam kako cete shvatiti moje propitkivanje i pokusaje da razumijem,ali manje je vazno.
Komesar,Salih,znate li sta je dert? Mislim da znate (znacenje). Slutim i da ste ga osjetili,neko manji,neko veci.Mozda i niste.Dert nije tagedija ili neki dogadjaj nesretni,premda se i tako ponegdje prevodi.Dert je ono u prsima sto te zivog jede.
Znate li da (vjerojatno znate) covjek uzme kanister benzina,polije se i ziv zapali,samo da dert otjera. Da ziv gori i da mu ta bol,barem za taj period dok gori,zamijeni dert.
Zasto se prijeti spaljivanjem i stavlja se akcenat na to kad ima gorih stvari od toga?
Mozda meni neko tamo tefterise ovo u negativne stvari,dok pisem. Mozda i nije tako lose propitati se. Ja ne znam. Zato pitam.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
E sada sam skontao , sad mi je jasnije sve. I ja se nadam isto jer je prošlo vreme krstaških ratova i ratova za Alaha. Svaki čovek ima pravo sam da odluči da li će da veruje i u koga.Salahuddin wrote:ZMAJ wrote:Salahudine:Tek tebe nisam razumeo ništa. Ja mislim da su i islam i hrišćanstvo i budizam isto, svi propovedaju jednog Boga samo ga drugačije oslovljavaju i imaju drugačije obrede i običaje. I niko ne propagira nasilje. Jesu li ratovali šiti protiv sunita isto kao katolici ili pravoslavci. Prvi su i jedni i drugi Islamisti a drugi hrišćani.:
Zaista ni ja tebe ne razumijem. Hajde da se suzdrzimo od svojih razmisljanja i postavljamo malo jasnija pitanja? Naravno da niko ne propagira nasilje ali te odlomke iz Kur'ana koji govore o ratu, kao i iz Biblije (Sari Zavjet), "uceni" koriste da one koji nisu "uceni" (nije to kako pise, nego ti ne razumijes, pa da ti kazem sta ovo znaci)mvrbuju da ratuju za njihove ciljeve. Islam ima taj problem danas ali posto muslimani nemaju Halifu, jedinog priznatog vladara u muslimanskom svijetu, mnogi se namecu i koriste taj vakum "bezakonja" da rade to sto rade.
kao sto je i Papa Urban II podigao cijelu Evropu na noge, koristeci se istom retorikom, "ako ubijes muslimana, to nije grijeh - naprotiv, Isus to trazi od tebe". Znaci njegova sposbnost da tu ideju kasnije budu sprovodili pametni likovi poput Barbarose, onda zaista ne cudi da na takve price padaju oni koji nemaju ni osnovnu skolu, a kamoli poznavanje islamskog vjerozakonika - fikha.
Ali vjerujem da ce, kao sto se i krscanstvo (nisam izuzeo pravoslavce jer su ipak i oni ucestvovali u ovim ratovima, iako u mnogo manjem obimu) oslobodilo tereta "Krstasa", tako ce i islam biti oslobodjen ISIS-a ili Al-Kaide, nadam se u jedno skorije vrijeme.
Hvala na odgovoru
Kur'an kaže: Zar nagrada za učinjeno dobro (na ovom svijetu) može biti nešto drugo osim dobro (na onom svijetu).
Činimo dobro pa se i nadajmo dobru (moto u životu)
Činimo dobro pa se i nadajmo dobru (moto u životu)
Sabahudine jesi li ti samo vernik ili si neki verski vođa, neko svešteno lice ili kako se to već zove u islamu?Imaš veliko znanje, zato te pitam.
- Mohr
- Inventar foruma
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 11 times
Vid' Rembrandta optimiste
Dakle, ne pričamo o sitno-šićardžijskom tj. filistarskom zarađivanju sevapa, (poput klanja kurbana, udjeljivanja sadake i ostale trice& kučine
) nego o (krupnom) dobru koje su ljudi činili... Kao npr. rahmetli-pokojni pukovnik 

Imaš veliko znanje o islamu i sad si mi konačno na pravi razjasnio ono šta sam i mislio da pravi vernici muslimani osuđuju bilo koju vrstu nasilja u ime vere.Salahuddin wrote:Nisam alim, imam ili nesto tako. Znaci nemam nikakvu titulu. I dalje sam ucenik islama, vjernik sam, iako se cesto salim na nacin koji ne prilici vjerniku ali nista sto ce nekoga kostati ista.Meni je samo zaista drago da mogu dati nekome odgovor na postavljeno pitanje. Svakako, nemam odgovor na sve ali za one koji nisu muslimani i pitanja koja su tipicna za njih, to mogu da "pokrijem".ZMAJ wrote:Sabahudine jesi li ti samo vernik ili si neki verski vođa, neko svešteno lice ili kako se to već zove u islamu?Imaš veliko znanje, zato te pitam.
- Zagorka
Salahuddin wrote:Zagorka wrote:Da pitam nesto vezano za dogadjaj i mjesta iz naslova.
Postavila si savim dobro i validno pitanje. Ali odgovor je zaista jednostavan: Pakao nije samo vatra. Kazne su drugacije, ovisno o prirodi grijeha za koji neko bude kaznjen. Zaista mi se ne nabrajaju svi primjeri kazni za koje ja znam ali zaista ih je dosta. A ima ih i sto ja ne znam za njih. Postoje stvari koje su gore od vatre ali isto tako imaj na umu da paklena vatra nije jednaka ovoj koju mi znamo. Islamsko vjerovanje je da ta vatra 70 jaca od ove koju mi poznajemo. Neki postupci u indistriji stvaraju vatru koja je jaca od one u peci kod uce. No, opet ne kao sto je dzehennemska vatra.
Zelim da kazem da u Dzehennemu postoje stvari koju su strasnije i gore od vatre. Cijenim i ja Jergovica. Ali on, kao ni ja, nije bio u Paklu. Dert je mala maca za ono sto ce osjecati oni koji su bili licemjeri itd.
Samo ratujem sa sobom ovih dana. To je sve

(ovako mi se otprilike smjenjuju raspolozenja i situacije

- Ledena
- Ange Ou Demon
- Mood:
- Has thanked: 1266 times
- Been thanked: 4269 times
De ziva bila nemoj se i ti spalit..Zagorka wrote:Salahuddin wrote:Zagorka wrote:Da pitam nesto vezano za dogadjaj i mjesta iz naslova.
Postavila si savim dobro i validno pitanje. Ali odgovor je zaista jednostavan: Pakao nije samo vatra. Kazne su drugacije, ovisno o prirodi grijeha za koji neko bude kaznjen. Zaista mi se ne nabrajaju svi primjeri kazni za koje ja znam ali zaista ih je dosta. A ima ih i sto ja ne znam za njih. Postoje stvari koje su gore od vatre ali isto tako imaj na umu da paklena vatra nije jednaka ovoj koju mi znamo. Islamsko vjerovanje je da ta vatra 70 jaca od ove koju mi poznajemo. Neki postupci u indistriji stvaraju vatru koja je jaca od one u peci kod uce. No, opet ne kao sto je dzehennemska vatra.
Zelim da kazem da u Dzehennemu postoje stvari koju su strasnije i gore od vatre. Cijenim i ja Jergovica. Ali on, kao ni ja, nije bio u Paklu. Dert je mala maca za ono sto ce osjecati oni koji su bili licemjeri itd.
Samo ratujem sa sobom ovih dana. To je sve![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
:jonas
(ovako mi se otprilike smjenjuju raspolozenja i situacije)
Life's a game made for everyone and love is a prize
Skyfall is where we start
A thousand miles and poles apart
Skyfall is where we start
A thousand miles and poles apart
- Mohr
- Inventar foruma
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 11 times
Very good bro SalahuddineSalahuddin wrote:[
Cuj, ovo je vjerska tema i zaista nema potrebe za takvim stilom pisanja. Mozes li mi malo pojasniti prvu recenicu oko optimizma i poznatog umjetnika? Ne razumijem kako ima veze i sa cim. Nadalje, nema "sicardzijskog - filistarskog" sevaBa (da, kaze se sevab, ne sevap, u arapskom jeziku i ne postoji slovo "P"). Neciji sevab, naprimjer kurban nekoga ko je jedva smogao pare da ga uzme je veci od sevaba koji bi ucinio neko ko ima 10 milijardi i da milion kao sadaku. Ovaj je dao sve, ovaj jako malio dio. Jako je to prosto. Islam ne poznaje slojeve, kaste itd. "Sve ce se mjeriti prema nijetu/namjeri" je vodilja koju musliman mora da ima na umu 24/7.
Ako mislis na krupno dobro u obliku ucestvovanju u dzihadu, svakao da to ima smisla. Ali ne podcjenjuj i sve ostalo.

Glede tog jedva smognutog kurbana (na)spram nečijih petro-milijardi obrati se se bratiji u Rijadu

- Zagorka
Ako i budem,necu zasigurno pred zgradom vlade,to je vec isfuranoLedena wrote:De ziva bila nemoj se i ti spalit..Zagorka wrote:Salahuddin wrote:Zagorka wrote:Da pitam nesto vezano za dogadjaj i mjesta iz naslova.
Samo ratujem sa sobom ovih dana. To je sve![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
:jonas
(ovako mi se otprilike smjenjuju raspolozenja i situacije)

Odoh sebi ponavljat cika saleta rijeci.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 8961 times
- Been thanked: 10633 times
"Zapamtite: nijedan čovjek koji je postojao nije umro. Pretvorio se u Svjetlost i kao takav postoji i dalje".
(N. Tesla 33-66)
(N. Tesla 33-66)
Da, Tesla je priznavao duhove.Krokodil Behko wrote:"Zapamtite: nijedan čovjek koji je postojao nije umro. Pretvorio se u Svjetlost i kao takav postoji i dalje".
(N. Tesla 33-66)
Sreca pa je umro jerbo da je doso na ovaj forum, neka mudrica bi ga isto pitala kako moze raditi svoj posao kad vjeruje u duhove...

Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. 

Već sada čovječanstvo posjeduje moć da uništi cijelu planetu, zajedno sa ljudima i većinom biljnih i životinjskih vrsta.. Za ljude je sigurno..
Kome bi se onda vratio Isus, čemu Mahdi ako se nemaju protiv koga boriti, koga povesti sa sobom?
Zato je jako bitno zabraniti religioznim fanaticima(a i drugima) pristup toj sili da ne bi pokušali da ostvare svoja proročanstva i dočekaju toliko željeni Sudnji dan poslije i očekivani odlazak u raj.
Kome bi se onda vratio Isus, čemu Mahdi ako se nemaju protiv koga boriti, koga povesti sa sobom?
Zato je jako bitno zabraniti religioznim fanaticima(a i drugima) pristup toj sili da ne bi pokušali da ostvare svoja proročanstva i dočekaju toliko željeni Sudnji dan poslije i očekivani odlazak u raj.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Kako samo uskogrudan pogled.
Pojedini misle da je period u kojem on živi najbitniji...da se u tom periodu treba desiti ono najvaznije...da se cijeli svijet vrti oko bas tog perioda...
Kolko je takvih umišljenih likova bilo kroz prošlost, a sad na njima rastu ostruge ili pak bukve i hrastovi.
Pojedini misle da je period u kojem on živi najbitniji...da se u tom periodu treba desiti ono najvaznije...da se cijeli svijet vrti oko bas tog perioda...
Kolko je takvih umišljenih likova bilo kroz prošlost, a sad na njima rastu ostruge ili pak bukve i hrastovi.
"Budite spremni jer ne znate ni dana ni časa" 
Mnoge budale su prorekle sudnji dan..ne znamo...
Eno neki znanstvenici se zalazu protiv umjetne inteligencije....ona bi nas mogla unistiti vise od nuklearne energi...
Kolko znam Gospina je poruka da ce biti gadno, vjera u velikoj krizi....istinski vjernici malobrojni.....i samo se moze ublaziti kaos....
En u Americi vraga od 3 metra postavili...kazu kad pederi imaju prava, imaju i oni vraga pravo voljeti..sta reci :perezube

Mnoge budale su prorekle sudnji dan..ne znamo...
Eno neki znanstvenici se zalazu protiv umjetne inteligencije....ona bi nas mogla unistiti vise od nuklearne energi...
Kolko znam Gospina je poruka da ce biti gadno, vjera u velikoj krizi....istinski vjernici malobrojni.....i samo se moze ublaziti kaos....
En u Americi vraga od 3 metra postavili...kazu kad pederi imaju prava, imaju i oni vraga pravo voljeti..sta reci :perezube

Aman Englezi čudovišta kloniraju jednako kao što će i superdjecu...jos jedno Noino il Lotovo doba...možda i nije tako daleko..al dalečina je relativna jelte...

- Rum
- Sebijin pulen
- Mood:
- Has thanked: 39594 times
- Been thanked: 25603 times
)
Ako imaš potrebu da drugima dokazuješ da si sretan - onda nisi.
- Jahja83
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 46 times
- Been thanked: 106 times
- Status: Online
vec tema ima, zasto ovu izvlacis iz groba, a zadnja poruka bila prije 9 godina???Rum wrote: 17 Apr 2025, 09:08Brzina protoka dana je veoma zastrašujuća, a čovjek se svakim danom sve više približava kaburu.
Sretan je onaj ko ove prolazne dane iskoristi u pokornosti Allahu.
Skraćivanje vremena i brzi protok dana jedan su od predznaka Sudnjeg dana.
Allahov Poslanik, sallallahu 'alejhi ve sellem, kazao:
"Neće nastupiti Sudnji dan sve dok vrijeme ne bude veoma brzo prolazilo, tako da će godina izgledati kao mjesec, mjesec će izgledati kao sedmica, sedmica kao dan, dan kao sat, a sat će izgledati kao vrijeme koje je potrebno da sagori jedan palmin list."
)