Projeciraš i sereš najjednostavniji sofizam koji je suprotan istini.Odraz wrote: 09 Jul 2020, 05:27Rekao si dovoljno da te ne shvatam kao ozbiljnog sagovornika.Bošnjak wrote: 09 Jul 2020, 05:10 Napisao si ublehe u koje može vjerovati samo mentalno retardiran. Zajebaješ se sa historijom Bosne.
Da još jednom podsjetim na nivo ublehe: Kraljevi koji glume imaju problem sa svećenstvom. U zemlju u kojoj bi heretici postali većina bi došlo do građanskog rata ili do vojne intervencije, kao što je i došlo do papine intervencije kada je Crkva bosanska postala dovoljno bitna.![]()
Kulturološke razlike između potomaka bosanskih muslimana
Moderator: Krokodil Behko
Re: Kulturološke razlike između potomaka bosanskih muslimana
- Melek
- Deer Hunter

- Has thanked: 4509 times
- Been thanked: 3497 times
- Status: Offline
Blago se Socratu, on barem zna da je donekle Talijan, mi ostali smo pod debelim znakom pitanja 
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Strong people forgive.
- Luna.
- Inventar foruma

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
Ne ksze se zajebajes se, nego zajebavas seBošnjak wrote: 09 Jul 2020, 05:10Napisao si ublehe u koje može vjerovati samo mentalno retardiran. Zajebaješ se sa historijom Bosne.Odraz wrote: 09 Jul 2020, 03:35
Pa ne bih se slozio da su bogumili bili dobri katolici ako nisu vjerovali u trojstvo i Isusovo uskrsnuce. Ima mnogo zapisa o bogumilima koji govore da nisu prihvatali kriz i ikonopoklonstvo i da su njihove bogomolje bile bez zvonika.
Papa je vise puta slao krizare u Bosnu da iskorijene tu takozvanu "herezu". I srpski vladari su progonili bogumile iz Srbije u Bosnu nakon 12 stoljeca kad prelaze sa slavenskog idolopoklonstva na pravoslavlje koje do tada nije postojalo u Srbiji. A dokle se bogumilstvo zadrzalo kao narodna vjera u Bosni govori podatak da se buduca kraljica Katarina vjencala kao bogumilka za kralja, te da su je franjevci poducavali katolicanstvu tek na dvoru, za potrebe diplomatije sa Rimom, a na katolocanstvo prelazi tek po napustanju Bosne i prebjegu u Rim.
Mnogo je dokaza da su nasi kraljevi glumili katolike pred Rimom samo da bi odobrovoljili Rim i sacuvali narod od upada krstasa.
Da još jednom podsjetim na nivo ublehe: Kraljevi koji glume imaju problem sa svećenstvom. U zemlju u kojoj bi heretici postali većina bi došlo do građanskog rata ili do vojne intervencije, kao što je i došlo do papine intervencije kada je Crkva bosanska postala dovoljno bitna.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Melek
- Deer Hunter

De da malo pokušamo rasčlaniti nebulozu na prostije faktore:Bošnjak wrote: 09 Jul 2020, 03:08Ja sam otvorio temu da ukažem na to da postoje potomci bosanskih muslimana katoličke kulture i potomci bosanskih muslimana koji nisu katoličke kulture.Krokodil Behko wrote: 09 Jul 2020, 01:00
Kako nisi kulturološki katolik, pa napisao si da smo svi kulturološki katolici, bar dvadeset puta.
Ok, ne baš svi, nego samo iz nekih dijelova BiH. Npr, ja nisam kulturološki katolik (po tvome), nego sam cigan.
“potomci bosanskih muslimana katoličke kulture i potomci bosanskih muslimana koji nisu katoličke kulture“
Prema istoj, prvo su bili bosanski muslimani, a onda, od njih, nastadoše potomci - katoličke kulture
Pa ko je tu uopšte ugasio svjetlo, jbt
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
Lijepo sam objasnio. Neki potomci bosanskih muslimana su katoličke kulture, drugi nisu.Melek wrote: 09 Jul 2020, 06:43De da malo pokušamo rasčlaniti nebulozu na prostije faktore:Bošnjak wrote: 09 Jul 2020, 03:08
Ja sam otvorio temu da ukažem na to da postoje potomci bosanskih muslimana katoličke kulture i potomci bosanskih muslimana koji nisu katoličke kulture.
“potomci bosanskih muslimana katoličke kulture i potomci bosanskih muslimana koji nisu katoličke kulture“
Prema istoj, prvo su bili bosanski muslimani, a onda, od njih, nastadoše potomci - katoličke kulture
Pa ko je tu uopšte ugasio svjetlo, jbt![]()
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 23110 times
- Been thanked: 21142 times
Pazi ja ne ulazim u to jesu li bogumili bili dobri katolici ili su bili nešto sasvim drugo, ali to je rekao Kulin ban za njih koliko sam upoznat - naravno sa velikim razlikama u odnosu na katoličanstvo. Slažem se da su glumili jer su samo tako mogli opstati.Odraz wrote: 09 Jul 2020, 03:35Pa ne bih se slozio da su bogumili bili dobri katolici ako nisu vjerovali u trojstvo i Isusovo uskrsnuce. Ima mnogo zapisa o bogumilima koji govore da nisu prihvatali kriz i ikonopoklonstvo i da su njihove bogomolje bile bez zvonika.MarlboroGold wrote: 08 Jul 2020, 22:07 Jah kao da su se mogli suprotstaviti Vatikanu... da Papa nije poslao Ivana de Casamarisa poslao bi vojsku.
Za Kulina bana bogumili su bili dobri katolici, ali nisu mogli to biti zbog hereze. Logično je da je pod prijetnjom pristao na odbacivanje heretičkog učenja crkve bosanske.
Papa je vise puta slao krizare u Bosnu da iskorijene tu takozvanu "herezu". I srpski vladari su progonili bogumile iz Srbije u Bosnu nakon 12 stoljeca kad prelaze sa slavenskog idolopoklonstva na pravoslavlje koje do tada nije postojalo u Srbiji. A dokle se bogumilstvo zadrzalo kao narodna vjera u Bosni govori podatak da se buduca kraljica Katarina vjencala kao bogumilka za kralja, te da su je franjevci poducavali katolicanstvu tek na dvoru, za potrebe diplomatije sa Rimom, a na katolocanstvo prelazi tek po napustanju Bosne i prebjegu u Rim.
Mnogo je dokaza da su nasi kraljevi glumili katolike pred Rimom samo da bi odobrovoljili Rim i sacuvali narod od upada krstasa.
- Odraz
- Inventar foruma

- Has thanked: 270 times
- Been thanked: 268 times
Bogumile je Stefan Nemanja macem i vatrom istjerao iz srbije u 12 vijeku, kad je prvi put doveo grcke svecenike da poducavaju srbe pravoslavlju, toliko bogumili imaju veze sa pravoslavljem. Srpski historicari u zelji da sve posrbe sve oko sebe cesto to zaborave ...Bošnjak wrote: 09 Jul 2020, 05:34 Plagijat je falsifikacija nečega, ja sam se izrazio vlastitim riječima. Moja namjera je da skrenem pažnju. Podjela postoje preko 500 godina.
Bogumili su nešto kulturološki pravoslavno, dok je Crkva bosanska je bila kulturološki katolička. Bogumili nemaju bitnost u bosanskoj historiji. Svi bosanski kraljevi su bili katolici, a ti tvrdiš da se katoličanstvo nije moglo smatrati bitnijom religijom u srednjovjekovnoj Bosni. Zajebaješ se sa historijom.
Doseljavanje Turaka u Bosnu je bilo uobičajeno. U pitanju nije masovna pojava, nego doseljavanje pripadnika državne uprave. Neki Bošnjaci imaju turske pretke koji su se doselili u Bosni tokom vladavine Osmanskog carstva.
Ja sam već izrazio da nisam kulturološki katolik. Uz to ti treba i objašnjavati da neko ko kaže da je Bošnjak nije Hrvat. Ako si kulturološki katolik, Hrvat ili transgender, nemoj to projecirati na druge.
Krune bosanskih kraljeva nije davao Rim, to te zbunjuje. Jedino krunisanje koje je pomilovala rimska crkva u Bosni je ono Stjepana Tomasevica, i to ne cinom krunisanja, nego mu je papa poslao krunu iz Vatikana umjesto vojske koju je Stjepan trazio od pape za zastitu od osmanlija. Ovim je jasno da Papa nije poslao vojnu pomoc upravo iz razloga sto Bosnu nije smatrao katolickom zemljom, nego heretickom i nije mu bilo mrsko predati je osmanlijama.
Evo sta kaze Lovrenovic:
"Prvog bosanskog kralja okrunio je djed, odnosno episkop ili poglavar šizmatičke Crkve bosanske u mjestu Mili, a to su današnji Arnautovići kod Visokog. Krunisanje se izvršilo u crkvi svetoga Nikole i značaj jednog takvog političkog događaja je nesporan"
"U to vrijeme evropske vladare krunisale su katolička i pravoslavna crkva. Bosanske kraljeve je ipak krunisala Crkva bosanska, sa izuzetkom posljednjeg kralja Stjepana Tomaševića koji je 1461. godine krunisan papinskom krunom u Jajcu."
Mada ovo da se crkva zvala po svetom Nikoli ... vrlo upitno. Lovrenovic je vec dobio kritike od nasih istoricara da previse pokusava "katolicirati" autohtonu bosansku crkvu.
Bogumili potiču iz pravoslavne kulture i imali su pravoslavni mentalitet.Odraz wrote: 09 Jul 2020, 08:06Bogumile je Stefan Nemanja macem i vatrom istjerao iz srbije u 12 vijeku, kad je prvi put doveo grcke svecenike da poducavaju srbe pravoslavlju, toliko bogumili imaju veze sa pravoslavljem. Srpski historicari u zelji da sve posrbe sve oko sebe cesto to zaborave ...Bošnjak wrote: 09 Jul 2020, 05:34 Plagijat je falsifikacija nečega, ja sam se izrazio vlastitim riječima. Moja namjera je da skrenem pažnju. Podjela postoje preko 500 godina.
Bogumili su nešto kulturološki pravoslavno, dok je Crkva bosanska je bila kulturološki katolička. Bogumili nemaju bitnost u bosanskoj historiji. Svi bosanski kraljevi su bili katolici, a ti tvrdiš da se katoličanstvo nije moglo smatrati bitnijom religijom u srednjovjekovnoj Bosni. Zajebaješ se sa historijom.
Doseljavanje Turaka u Bosnu je bilo uobičajeno. U pitanju nije masovna pojava, nego doseljavanje pripadnika državne uprave. Neki Bošnjaci imaju turske pretke koji su se doselili u Bosni tokom vladavine Osmanskog carstva.
Ja sam već izrazio da nisam kulturološki katolik. Uz to ti treba i objašnjavati da neko ko kaže da je Bošnjak nije Hrvat. Ako si kulturološki katolik, Hrvat ili transgender, nemoj to projecirati na druge.![]()
Krune bosanskih kraljeva nije davao Rim, to te zbunjuje. Jedino krunisanje koje je pomilovala rimska crkva u Bosni je ono Stjepana Tomasevica, i to ne cinom krunisanja, nego mu je papa poslao krunu iz Vatikana umjesto vojske koju je Stjepan trazio od pape za zastitu od osmanlija. Ovim je jasno da Papa nije poslao vojnu pomoc upravo iz razloga sto Bosnu nije smatrao katolickom zemljom, nego heretickom i nije mu bilo mrsko predati je osmanlijama.
Evo sta kaze Lovrenovic:
"Prvog bosanskog kralja okrunio je djed, odnosno episkop ili poglavar šizmatičke Crkve bosanske u mjestu Mili, a to su današnji Arnautovići kod Visokog. Krunisanje se izvršilo u crkvi svetoga Nikole i značaj jednog takvog političkog događaja je nesporan"
"U to vrijeme evropske vladare krunisale su katolička i pravoslavna crkva. Bosanske kraljeve je ipak krunisala Crkva bosanska, sa izuzetkom posljednjeg kralja Stjepana Tomaševića koji je 1461. godine krunisan papinskom krunom u Jajcu."
Mada ovo da se crkva zvala po svetom Nikoli ... vrlo upitno. Lovrenovic je vec dobio kritike od nasih istoricara da previse pokusava "katolicirati" autohtonu bosansku crkvu.
Krunisanja vrše lokalni svećenici, ne papa.
Katarina Kosača poslije pada bosanskog kraljevstva živi i umire u Italiji, da a ti pišeš da je Bosna papi heretička.
Na osnovu kojeg izvora je Lovrenović napisao tu ublehu?
Da to što pišeš nije nepoštovanje, bilo bi najblaže rečeno zajebavanje.
- Hurija
- Pandora

- Has thanked: 874 times
- Been thanked: 1051 times
Hmm Bogumili nisu katolici slozila bi se sa tim ,mislim da se nisu odredili ni za Pravoslsvnu vjeru decidno ,priklanjali su se kako bi im bio lakse,
dobro braniš Teze Bošnjak i ima i agrunenata
Ostalo je cutanje.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 10162 times
- Been thanked: 12035 times
Vidim da je Bošnjak ostvario veliki napredak u forumu, pa tako da ubuduće referenca neće biti Lovrenović nego on.
Poštovanje se zaslužuje, a ublehe zaslužuju nepoštovanje.Krokodil Behko wrote: 09 Jul 2020, 14:50 Vidim da je Bošnjak ostvario veliki napredak u forumu, pa tako da ubuduće referenca neće biti Lovrenović nego on.
Izvoli citirati šta sam neispravno rekao i obrazložiti što je neispravno. Sve izrečene uvrede su zaslužene i nije bilo pretjerivanja.Sudbinašiki wrote: 09 Jul 2020, 15:17 Jedina stvar koju si ispravno rekao, ali samo prvi dio (deo). Postovanje treba da se zasluzi, a ne da se daje. Ne mogu citat tvoje postove vidim bacaš gomile uvreda
To je pacifistička priča, a pacifizam je homoseksualna i šizofrena ubleha vjerovanja u pacifističke bogove ili nirvanu.Sudbinašiki wrote: 09 Jul 2020, 15:27 Vrijedjanje nikad nije zasluzeno. Nema potrebe biti nepristojan. Daj da tebe neko vrijedja ili zlostavlja i poslije kaze da si zasluzio, kako bi se osjecao
Ko doživi nezasluženo nepoštovanje treba da uzvrati.
- Rainwolf
- Na probnom

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 2 times
Koji tripovi na.ovoj temi 
From the thunder, and the storm—
And the cloud that took the form
(When the rest of Heaven was blue)
Of a demon in my view—
And the cloud that took the form
(When the rest of Heaven was blue)
Of a demon in my view—
U naciji Seljaci se može uočiti podjela na skupinu Bosanci i skupinu Hercegovci, koja ima status manjine, slično njemačkim katolicima.
Pored toga što oni čiji preci nisu bili osmanski lojalisti među bosanskim muslimanima reakcionarnog porijekla imaju status manjine, oni koji nisu sa sarajevske čaršije također imaju status manjine.
Može se reći da su bosanski muslimani koji su se identificirali sa hrvatstvom bili potomci osmanskih lojalista, dok se potomci bošnjačkog autonomaštva nisu identificirali sa hrvatstvom.
Iako je poslije Drugog svjetskog rata hrvatstvo među bosanskim muslimanima postalo odbojno, oni koji nisu bili Hrvati u Drugom svjetskom ratu, npr. Mladi Muslimani ili oni koji su bili naklonjeni Nijemcima, bez obzira na to da li su im preci bili osmanski lojalisti, su zadržali status manjine.
Može se reći da su bosanski muslimani koji su se identificirali sa hrvatstvom bili potomci osmanskih lojalista, dok se potomci bošnjačkog autonomaštva nisu identificirali sa hrvatstvom.
Iako je poslije Drugog svjetskog rata hrvatstvo među bosanskim muslimanima postalo odbojno, oni koji nisu bili Hrvati u Drugom svjetskom ratu, npr. Mladi Muslimani ili oni koji su bili naklonjeni Nijemcima, bez obzira na to da li su im preci bili osmanski lojalisti, su zadržali status manjine.
Last edited by Bošnjak on 10 Jul 2020, 20:50, edited 1 time in total.
- Melek
- Deer Hunter

Uzimaj medicinu redovno.
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Strong people forgive.
U svim kulturama, lijevi mentalitet je kulturološki pacifistički, odnosno kulturološki kršćanski. Lijevi mentalitet po svim religijama nije konzervativan, iako se oni koji se pridržavaju vjerskih načela u lijevom mentalitetu identificiraju kao konzervativni i smatraju konzervativnim od strane ostalih. Većina bosanskih muslimana je po uspostavljanju socijalizma poprimila lijevi mentalitet. Kulturološki muslimani su time poprimili kulturološki kršćanske emocije u nepacifističkoj kulturi. Zbog titoizma su potomci kulturoloških muslimana poprimili i osjećanje slično budizmu. Većina reakcionara je čak poprimila i ateistički mentalitet. Oni koji su zadržali konzervativni mentalitet su postali manjina. Moji preci su od 19. stoljeća zbog bošnjačkog autonomaškog porijekla imali status manjine među bosanskim muslimanima. Jedina bošnjačka porodica koju poznajem, a da nije poprimila lijevi mentalitet u konzervativizmu, i koja je ostala kulturološki islamska, je porodica moje majke.
Prije socijalizma u bivšoj Jugoslaviji, kulturološki istočnokršćanski mentalitet među potomcima kulturoloških muslimana su imali sufije i Mladi Muslimani. Sufizam je imao konzervativni istočnokršćanski mentalitet koji nije bio lijevi. Mladi Muslimani su bila manjina koja je imala lijevi, nenacionalni i socijalistički mentalitet u konzervativizmu. Bosanski sufizam je lijevi mentalitet poprimio u socijalizmu. U Jugoslaviji, komunisti koji su potomci kulturoloških muslimana su imali mentalitet sličan srpsko-titoističkom, koji je prije nego što je poprimio katoličko osjećanje imao protestantski i pravoslavni mentalitet.
Prije socijalizma u bivšoj Jugoslaviji, kulturološki istočnokršćanski mentalitet među potomcima kulturoloških muslimana su imali sufije i Mladi Muslimani. Sufizam je imao konzervativni istočnokršćanski mentalitet koji nije bio lijevi. Mladi Muslimani su bila manjina koja je imala lijevi, nenacionalni i socijalistički mentalitet u konzervativizmu. Bosanski sufizam je lijevi mentalitet poprimio u socijalizmu. U Jugoslaviji, komunisti koji su potomci kulturoloških muslimana su imali mentalitet sličan srpsko-titoističkom, koji je prije nego što je poprimio katoličko osjećanje imao protestantski i pravoslavni mentalitet.
Last edited by Bošnjak on 12 Jul 2020, 17:41, edited 4 times in total.