Francuska

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10242 times
Status: Offline

Re: Višestruke pucnjave i eksplozije u centru Pariza, ima mr

Post by Julia-Klara » 14 Nov 2015, 12:00

:ovaj
zatvori Evropa granice... :ovaj izbjeglice pocnu naslejavati BiH... :ovaj pocnu sranja kod nas, Merkelica je pricala o mogucim novim sukovima ... :ovaj plave kacige jope dodju na nase prostore, zavedu "red i zakon", napokon skroje ovo malo Balkana kako im stvarno odgovara , i eto ga, imaju jako uporiste koje blokira Rusiju, Tursku :ovaj

jedan od mogucih scenarija, jel...pustite masti na volju, jer nista nije nemoguce :djed
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr » 14 Nov 2015, 12:11

Krokodil Behko wrote:
Gestapo, naravno. U Hitlera ti nije bilo terorizma i pucnjave po kafićima, osim ako tu ne ubrajamo brojne neuspjele pokušaje atentata na istog :hihi

Inače? Kaj ti predlažeš? Da Evropljani hodaju okolo ki glineni golubovi?

Pretpostavljam da sad slijedi ona priča o imperijalizmu kod Jenkija i sl?
Dapače, o tome možemo uvijek, to je usitinu neiscrpna materija ;) Pa pogledajmo npr.:

George F. Kennan je bio veoma mudar i vispren strateg, vodeća ličnost u kreiranju psolijeratnog svijeta. (Šef strateškog tima u State department-u do 1950-ih.) Rukopis koji treba vidjeti, ako želite da razumijete Ameriku, je Izvještaj o političkim smjernicama br. 23 (PPS 23), koji je Kennan napisao za State department 1948. U njemu se, između ostalog, kaže:

"Mi imamo oko 50% svjetskog bogatstva, a samo 6,3% stanovništva. U ovakvoj situaciji mi ne možemo izbjeći zavist i prezir drugih. Naš najveći zadatak u narednom periodu je da osmislimo oblik odnosa koji će nam omogućiti da zadržimo ovu nesrazmjernu poziciju... Da bismo to ostvarili, moramo se osloboditi svih sentimentalnosti i sanjarenja... Trebalo bi prestati raspravljati o nejasnim i nestvarnim ciljevima poput ljudskih prava, poboljšanja životnog standarda i demokratizacije. Uskoro ćemo morati nastupiti neposredno s pozicije sile. Stoga, što nam takve idealističke parole manje smetaju, to bolje."

PPS 23 je, naravno, bio top-secret dokument. Da bi stanovništvo bilo spokojno, bilo je neophodno uzvikivati "idealističke parole" (što se u USA i danas stalno radi), ali ovdje stratezi razgovaraju među sobom.

U istom smislu, na sastanku sa ambasadorima SAD u zemljama Latinske Amerike 1950. Kennan je naglasio da glavni zadatak američke spoljne politike mora biti "zaštita naših (tj. latino-američkih) sirovina". Stoga se moramo boriti protiv opasnog praznovjerja koje se, kako naše obavještajne službe navode, šire cijelom Lat. Amerikom: "To je ideja da je vlast neposredno odgovorna za blagostanje naroda". :o Američki stratezi ovu ideju nazivaju komunizmom, kakvi god da su stvarni politički nazori ljudi koji je zagovaraju...

Kennan dalje objašnjava sredstva koja treba upotrebiti protiv neprijatelja koji postanu žrtve ovog praznovjerja:

"Krajnji odgovor bi mogao biti neprijatan ali... se ne smijemo dvoumiti da li da se koristimo nasiljem lokalnih policijskih vlasti. To nije sramota pošto su komunisti u osnovi izdajnici ( :roll )... Bolje je imati jak režim na vlasti nego neku demokratsku vlast koja je popustljiva (prema vlastitom stanovništvu) opuštena i infiltrirana komunistima... Suverenost drugih država na američkom kontinentu je slučajnost, a ne naš cilj."

Wilson, taj veliki apostol samoopredjeljenja, je potvrdio da je ovaj argument "nepobitan", ali je smatrao da bi bilo "nepolitički" iznijeti ga javno.

Nadalje, Kennan je rekao da bi "izrabljivanje" Afrike Evropi pomoglo i duhovno. :o Ovi dokumenti nisu više povjerljivi, ali ih čitaju samo akademici, koji u njima očigledno ne vide ništa čudno ili neugodno.

What Uncle Sam Really Wants, N. Chomsky. (Izvor tj. autor ti se možda neće svidjeti, ali citirani su originalni dokumenti.)

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal » 14 Nov 2015, 12:21

Lavlje jel to slusas bad copy?
🐽

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4133 times
Been thanked: 3098 times

Post by Lavlje_srce » 14 Nov 2015, 12:40

Hannibal Lecter wrote:Lavlje jel to slusas bad copy?
Kad/ako to situacija zahtijeva. :ooo
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal » 14 Nov 2015, 12:43

Volim te
🐽

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 24 times

Post by Vjetar » 14 Nov 2015, 13:08

@Storm: Ja samo kažem da se ne smije manje žaliti francuska nevina žrtva.
Mada, nekima su te žrtve bezvrijedne ili manje vrijedne, jer su bili dovoljno nesretni da budu rođeni u Francuskoj i samim time nisu jednako ljudi kao Sirijci recimo.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

Post by vila » 14 Nov 2015, 13:08

Jbt sta sad?
Da bi dokazali humanost treba naci opravdanje za ovaj napad?
Urote,kapitalizam,komunizam,kolonijalizam,,,,?
Tako tesko osuditi?

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 14 Nov 2015, 13:19

Oblak wrote:@Storm: Ja samo kažem da se ne smije manje žaliti francuska nevina žrtva.
Mada, nekima su te žrtve bezvrijedne ili manje vrijedne, jer su bili dovoljno nesretni da budu rođeni u Francuskoj i samim time nisu jednako ljudi kao Sirijci recimo.
Nikako nisam htjeo obezvrijediti sinočnje žrtve, to bi isto bilo u rangu gadljivog.. Nastradali su nevini, još ako zamišljam populaciju na death metal koncertu, znači mladi :grana
Sve je užasno, prestrasno.
Moj je osvrt bio na sadašnju očiglednu histeriju u nastanku... Malo ću slikom opet.

PS..
Eto da na spisak mojih naziva pored poltrona, komunista, nacionalista dodam i da sam vehabija :kafa
Nešto mi govori da sam ispravan sad kad sam upotpunio kolekciju epiteta... Na užasavanje većine.
U biti... Baš me briga.
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 14 Nov 2015, 13:21

Oblak wrote:@Storm: Ja samo kažem da se ne smije manje žaliti francuska nevina žrtva.
Ne, nevine zrtve su iste svugdje. Nakon sto se isprebacuju politicke loptice, nastave plakati uglavnom samo majke. Ali reci da su Sirijci vise vrijedni bilo kome je valjda vrhunac cinizma.

Ali to je forum, virtuala trpi doslovno svasta.
Memento Mori

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 355 times

Post by Mirelam » 14 Nov 2015, 13:33

Mohr wrote:

What Uncle Sam Really Wants, N. Chomsky. (Izvor tj. autor ti se možda neće svidjeti, ali citirani su originalni dokumenti.)
Ako se cita sa predrasudom o piscu , onda nema nista od te price. :rol
Mozda da se procita nastavak od Naomi Klein, "Doktrina soka", pa da stvari budu malo jasnije.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 14 Nov 2015, 14:43

Pa druže @Mirelame, znaš da je Noam kod nas omražen (tj. da ga "Srbi vole"). Da, može se pogledati i istoimeni dokumentarac od Naomi, vjerujem da su mnogi već i gledali, ali to je tako "anti-amerski", atak na "our way of life" itd. ;)

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 36 times
Been thanked: 355 times

Post by Mirelam » 14 Nov 2015, 16:14

Ma ne znam sta mi je gore , kad mi kazes druze ili gospodine.U svakom slucaju imam osjecaj cu ga primit' svakako. :rol :zubi
Upravo zato sto je Noam omrzen, neka se procita neko ko se nije "ocitovao" po nasem pitanju.
Maloprije slusam, ISIS ostvaruje profit od 2 miliona dolara dnevno od nafte na slobodnom trzistu, koje je osnova danasnjeg neoliberalizma. Pa ko je ovdje lud? :sok

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10000 times
Been thanked: 11886 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 14 Nov 2015, 17:38

Mohr wrote:
Krokodil Behko wrote:
Gestapo, naravno. U Hitlera ti nije bilo terorizma i pucnjave po kafićima, osim ako tu ne ubrajamo brojne neuspjele pokušaje atentata na istog :hihi

Inače? Kaj ti predlažeš? Da Evropljani hodaju okolo ki glineni golubovi?

Pretpostavljam da sad slijedi ona priča o imperijalizmu kod Jenkija i sl?
Dapače, o tome možemo uvijek, to je usitinu neiscrpna materija ;) Pa pogledajmo npr.:

George F. Kennan je bio veoma mudar i vispren strateg, vodeća ličnost u kreiranju psolijeratnog svijeta. (Šef strateškog tima u State department-u do 1950-ih.) Rukopis koji treba vidjeti, ako želite da razumijete Ameriku, je Izvještaj o političkim smjernicama br. 23 (PPS 23), koji je Kennan napisao za State department 1948. U njemu se, između ostalog, kaže:

"Mi imamo oko 50% svjetskog bogatstva, a samo 6,3% stanovništva. U ovakvoj situaciji mi ne možemo izbjeći zavist i prezir drugih. Naš najveći zadatak u narednom periodu je da osmislimo oblik odnosa koji će nam omogućiti da zadržimo ovu nesrazmjernu poziciju... Da bismo to ostvarili, moramo se osloboditi svih sentimentalnosti i sanjarenja... Trebalo bi prestati raspravljati o nejasnim i nestvarnim ciljevima poput ljudskih prava, poboljšanja životnog standarda i demokratizacije. Uskoro ćemo morati nastupiti neposredno s pozicije sile. Stoga, što nam takve idealističke parole manje smetaju, to bolje."

PPS 23 je, naravno, bio top-secret dokument. Da bi stanovništvo bilo spokojno, bilo je neophodno uzvikivati "idealističke parole" (što se u USA i danas stalno radi), ali ovdje stratezi razgovaraju među sobom.

U istom smislu, na sastanku sa ambasadorima SAD u zemljama Latinske Amerike 1950. Kennan je naglasio da glavni zadatak američke spoljne politike mora biti "zaštita naših (tj. latino-američkih) sirovina". Stoga se moramo boriti protiv opasnog praznovjerja koje se, kako naše obavještajne službe navode, šire cijelom Lat. Amerikom: "To je ideja da je vlast neposredno odgovorna za blagostanje naroda". :o Američki stratezi ovu ideju nazivaju komunizmom, kakvi god da su stvarni politički nazori ljudi koji je zagovaraju...

Kennan dalje objašnjava sredstva koja treba upotrebiti protiv neprijatelja koji postanu žrtve ovog praznovjerja:

"Krajnji odgovor bi mogao biti neprijatan ali... se ne smijemo dvoumiti da li da se koristimo nasiljem lokalnih policijskih vlasti. To nije sramota pošto su komunisti u osnovi izdajnici ( :roll )... Bolje je imati jak režim na vlasti nego neku demokratsku vlast koja je popustljiva (prema vlastitom stanovništvu) opuštena i infiltrirana komunistima... Suverenost drugih država na američkom kontinentu je slučajnost, a ne naš cilj."

Wilson, taj veliki apostol samoopredjeljenja, je potvrdio da je ovaj argument "nepobitan", ali je smatrao da bi bilo "nepolitički" iznijeti ga javno.

Nadalje, Kennan je rekao da bi "izrabljivanje" Afrike Evropi pomoglo i duhovno. :o Ovi dokumenti nisu više povjerljivi, ali ih čitaju samo akademici, koji u njima očigledno ne vide ništa čudno ili neugodno.

Izvini tovarišč, ne trebaju meni citati, da bih shvatio imperijalističku politiku USA, je to je očito, ali čini mi se da sam nešto već pisao u prošlom postu. Ne možeš ti sad kriviti jenkije zbog toga, što oni uvijek imaju svoje saveznike na terenu. U navedenom citatu, saveznici su im razne pro-fašističke vlade u latinskoj Americi,a ja sam u postu pisao o pro-životinjskoj vladi u KSA i zemljama oko nje i to ostade neprimjećeno.
Šipak bi bila ijedna invazija na Irak, da nije bilo odobrenja od strane Saudijaca. Oni stoje i iza haosa u Libiji, Egiptu, a pogotovo iza haosa u Siriji.

Šta ćemo sad s tim? Ovo samo znači da USA želi dominirati globalno, a saudija regionalno i međusobno se pomažu, a borba protiv krivovjernika i terorista uvijek pali kod glupih ljudi, baš kao što pali i borba protiv američkog šejtana.
Pojma nemam kako ovo sve dođe do religije i religijskog konteksta, kad tu nema religije nikako. Svi znamo da je haos u Siriji zbog tog famoznog plinovoda.
Aktivni učesnici tog haosa su i tobožnji zaštitnici muslimana od USA - Rusi.

Nije mi problem dokučiti da ISIL-a ne bi ni bilo, da nije navedena dva ali DVA partnera, međutim problem mi je svariti nevine žrtve u Parizu (na primjer) jer i to su nevine žrtve. Glupo je na ubistvo nekih civila, odgovoriti ubistvima "neprijateljskih" civila. Ne samo da je glupo, nego je i potpuno nečovječno i iz tog razloga, ne postoji nikakav izgovor za terorizam, a pogotovo što ga rade najgluplji ljudi koji su ikada prohodali po ovoj planeti,. jer valjda samo takvi mogu raditi ovakve stvari od sinoć.
Debili s intelektom na nivou retardiranog i kugom okuženog pacova, baš tako zaudaraju. Baš tako zaudaraju i škiče na me i na sve ostale, piljeći škrljavim očima iz svoje kanalizacijske perspektive na ljude.

REMB wrote:Sta li su Velike sile splanile. Samo da se na nama kola ne slome...puno je tu faktora koji mogu ugrozit nasu stabilnost; izbjeglice u prvom redu (ako sad ovi zatvore granice).

Hajde, ne fantaziraj.
Ko će doći i ko će koga napasti?

Pa izbjeglice upravo i bježe od ovih istih debila ISIL/Al kaida/KSA, budi iskren?

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 14 Nov 2015, 17:56

Nije to ostalo neprimijećeno, nego se čudim da uopšte spominješ te razvratnike kad je opštepoznato da su odvajkada tu uz njihov blagoslov i svesrdnu potporu, pa je jasno i da će biti kooperativni.

Krokodil Behko wrote: Debili s intelektom na nivou retardiranog i kugom okuženog pacova, baš tako zaudaraju. Baš tako zaudaraju i škiče na me i na sve ostale, piljeći škrljavim očima iz svoje kanalizacijske perspektive na ljude.
E pa vidiš, koliko juče ti isti su bili "naši" favoriti u borbi protiv diktatora Assada, koje smo pomagali svim sredstvima ;) Doduše, još uvijek su... Nemaju, dakle, oni nikakve saveznike na terenu, nego samo plaćene ubice i kriminalce ili pak ucijenjene i prestravljene nesretnike, od kojih su nam mnogi poznati, kao što nam je poznata i njihova (tragična) sudbina nakon obavljenog "savezničkog" posla... Saveznik (je bio i) Sadam? Saveznik Bin-Laden? Saveznik Pinochet? Saveznik Angela (koju špijuniramo)? :D. Stipu to ba gatibo, Behkoni ;)

Lavlje_srce
Alienka
Alienka

Post by Lavlje_srce » 14 Nov 2015, 18:20

Ma da. :kafa
Last edited by Lavlje_srce on 14 Nov 2015, 18:54, edited 1 time in total.
Memento Mori

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41557 times
Been thanked: 28336 times

Post by Rum » 14 Nov 2015, 18:27

Ja bi sve to protjero jel ima bradu i malo crn noga mrsss :djed :djed drugog lijeka nema :djed
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Mohr » 14 Nov 2015, 18:37

:rol

Image

Vid' Rumage bledolikog viteza :D.

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu » 14 Nov 2015, 18:43

Kada je Pariz ugasio svoja svjetla, ostatak svijeta ih je upalio

U čast Pariza i Francuske širom svijeta osvijetljene su turističke i historijske znamenitosti ali i druge važne institucije u bojama francuske zastave.

Vanredno stanje koje vlada u Parizu i trodnevna žalost koju je proglasio francuski predsjednik Francoise Hollande zbog čak 128 žrtava u terorističkog napada znače i gašenje svjetla u francuskoj prijestolnici kako bi se odala počast žrtvama.

Ipak, s druge strane cijeli svijet suosjeća sa Francuzima i zbog toga su svjetske znamenitosti širom svijeta osvijetljene bojama francuske zastave kako bi se prisjetili žrtava i pružili podršku francuskim građanima.

Najpoznatiji simbol Francuske, Eiffelov toranj također će biti zatvoren za posjetioce do daljnjeg.

Image

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times

Post by Pasaga » 14 Nov 2015, 19:14

Stručnjak za Srednji Istok za "Avaz"

HAJRUDIN SOMUN: Ovo je opomena Zapadu!

Stručnjak za Srednji Istok Hajrudin Somun rekao je za „Avaz“ da napad u Parizu je možda i najveći teroristički čin nakon 11. septembra 2001. godine i napada na SAD.

- Šta reći poslije tako strašnog čina, osim da se cijeli svijet mora okrenuti ka rješavanju uzroka koji su doveli do stvaranja ISIL-a, a ti uzroci traju već pola vijeka i kreću od Palestine, Afganistana, preko Iraka do Sirije – kazao je Somun.

Dodao je da svijet mora da riješi te probleme koji su doveli do takvog radikalizma i ekstremizma kao što je ISIL.

- U svakom slučaju ovo mora biti i opomena za Francusku, da možda razmotri promjenu u svojoj vanjskoj politici prema Srednjem Istoku, kao i opomena za cijeli Zapad da također promijeni kompletnu politiku prema tom dijelu svijeta – naglasio je Somun.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25321 times
Been thanked: 6637 times

Post by Veca » 14 Nov 2015, 20:27

...dobro je rek'o,Somun! :ok
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Post Reply

Return to “Svijet”