Ja kao musliman koji zna onak ponešto o svojoj vjeri još uvijek nisam našao dokaz za ovo što rade oni i saudija.
Ne znam, možda negdje ima dokaz za to što rade, ali ga nisam našao ni u kur'anu, a ni u hadisu.
Postoji kur'ansko pravilo za vjernice, ali se isto ne odnosi na one koje to nisu.
To prenosi čuveni ar. historičar taberi citirajući ashaba ibn abasa i neke druge.
Ovo njihovo više liči na neki dress code, jer ovo što oni zahtjevaju definitivno nije ono kako kur'an vidi pokrivalo za vjernicu. U kur'anu se spominje hidžab u smislu zastora, dakle ne kao pokrivalo za žene, nego kao zastor na vratima,te džilbab kimar. Jedno je pokrivalo za glavu koje pada preko prsa, a drugo tumače kao mantil ili ogrtač.
Da radoznaloj hanumi maji uštedim vrijeme koje bi potrošila na guglanje manje poznatih riječi, metnut ću sliku.
Dakle, ovo iransko više liči na dress code jer pokriva samo dio kose.
dok, ako se pogledaju iranke koje se izjašnjavaju kao vjernice, vidjet ćemo da one nose potpuna pokrivala spomenuta u kur'anu.
Ja ne znam da postoji država u kojoj nema tih propisa za oblačenje.
Mnoge škole, javne i privatne ustanove, te bezbroj drugih imaju ta pravila oblačenja. Recimo banke.
Francuska opet ima svoja pravila koja brane nosanje onih burkinija.
I niko ništa.
Ali kad je u pitanju neka muslimanska zemlja sa svojim pravilima, namah se iskupi vas cijeli "moderni dunjaluk" i propinju se na zadnje noge.