Iran

Dešavanja u svijetu

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9872 times
Been thanked: 11667 times
Status: Offline

Re: Mlada Iranka (22) preminula nakon što ju je uhapsila policija za moral, građani ogorčeni

Post by Krokodil Behko »

Moralna policija se ne odnosi na bogatu djecu

Image

Čak je i unuka vođe Iranske Islamske revolucije, ajatolaha Homeinija, prošle godine fotografirana u Londonu sa torbicom od 3.800 dolara, iako neki misle da je "lažnjak".
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2937 times
Been thanked: 3315 times

Re: Mlada Iranka (22) preminula nakon što ju je uhapsila policija za moral, građani ogorčeni

Post by Skin »

za iransku policiju za moral, to nije pravilo koje namece dresscode. ne radi se uopste o dresscodeu. policija za moral kaznjava i muskarce. radi se o nametanju serijatskog zakona narodu kojem to uopste nije tradicija.
iznenadila sam se kad sam vidjela kako oni gledaju na islam.
mi smo ovdje svi veci vjernici od njih, bukvalno. njima su glave ispirane od malih nogu kroz obrazovni sistem, pa kad izadju na ulicu, pa kasnije cenzurom interneta itd. to ce danasnji iranci mahom potvrditi. a oni piju alkohol, jedu svinjetinu, oblace se slobodnije. ima dosta dokumentaraca o fenomenu te iranske mladezi, produktu rezima, i kakav je to stil zivota...
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22517 times
Been thanked: 20651 times
Status: Online

Post by Masamune »

Image

ev nove mode na pomolu za muškarce
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Taare
greatest
greatest
Has thanked: 6107 times
Been thanked: 4413 times

Post by Taare »

Strašno. Eto ih partijaju u po te'erana :zubi Behko usliko.

Još par zanimljivosti za hanume iz irana. Ok, meni je zanimljivo.
The news followed the release of the year's entrance exam scores, showing that 60 percent of university attendees are women, along with test scores of the past few years showing women largely outperforming men. This included 52 percent of university graduates and 68 percent of science degree graduates being women.
Women also dominated 6 of the 7 academic fields
Skin wrote: 18 Sep 2022, 10:41 iznenadila sam se kad sam vidjela kako oni gledaju na islam.
Ma ja ba, pričo ti ajatola na tviteru :zubi
Svi mi se morete obratit
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Skin wrote: 18 Sep 2022, 10:41 za iransku policiju za moral, to nije pravilo koje namece dresscode. ne radi se uopste o dresscodeu. policija za moral kaznjava i muskarce. radi se o nametanju serijatskog zakona narodu kojem to uopste nije tradicija.
mi smo ovdje svi veci vjernici od njih, bukvalno. njima su glave ispirane od malih nogu kroz obrazovni sistem, pa kad izadju na ulicu, pa kasnije cenzurom interneta itd. to ce danasnji iranci mahom potvrditi. a oni piju alkohol, jedu svinjetinu, oblace se slobodnije. ima dosta dokumentaraca o fenomenu te iranske mladezi, produktu rezima, i kakav je to stil zivota...

Pa jeste, ali obično se preko dresscode napada sirotinja, kao i neistomišljenici, isto tasko i u vezi alkohola.

Istina bi bila, od islamske revolucije do danas, u Iranu nije više nego je manje džamija. Veze s vjerom nemaju, režim koji Irance pretvara u Srbe. Način da se odupru zapadnom stilu, demokratiji i svemu drugom.
Kaki oni, kaka vjera, kake trice i kučine. Samo je u pitanju otpor zapadnom stilu života i sve što se desilo u 40 i kusur godina, desilo se zbog toga.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Taare wrote: 18 Sep 2022, 10:47 Strašno. Eto ih partijaju u po te'erana :zubi Behko usliko.

Još par zanimljivosti za hanume iz irana. Ok, meni je zanimljivo.
The news followed the release of the year's entrance exam scores, showing that 60 percent of university attendees are women, along with test scores of the past few years showing women largely outperforming men. This included 52 percent of university graduates and 68 percent of science degree graduates being women.
Women also dominated 6 of the 7 academic fields
Skin wrote: 18 Sep 2022, 10:41 iznenadila sam se kad sam vidjela kako oni gledaju na islam.

Behko vidi najširu sliku, a ti to nikad nećeš moći.
Ili znaš ili ne znaš.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

Chan wrote: 18 Sep 2022, 10:43 Image

ev nove mode na pomolu za muškarce
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

Krokodil Behko wrote: 18 Sep 2022, 10:47
Skin wrote: 18 Sep 2022, 10:41 za iransku policiju za moral, to nije pravilo koje namece dresscode. ne radi se uopste o dresscodeu. policija za moral kaznjava i muskarce. radi se o nametanju serijatskog zakona narodu kojem to uopste nije tradicija.

Pa jeste, ali obično se preko dresscode napada sirotinja, kao i neistomišljenici, isto tasko i u vezi alkohola.

Istina bi bila, od islamske revolucije do danas, u Iranu nije više nego je manje džamija. Veze s vjerom nemaju, režim koji Irance pretvara u Srbe. Način da se odupru zapadnom stilu, demokratiji i svemu drugom.
Kaki oni, kaka vjera, kake trice i kučine. Samo je u pitanju otpor zapadnom stilu života i sve što se desilo u 40 i kusur godina, desilo se zbog toga.
upravo to. hvala
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22517 times
Been thanked: 20651 times
Status: Online

Post by Masamune »

Plus na Bliskom Istoku su i krenula sranja nakon revolucije u Iranu, jer su počeli da guraju prste tamo gdje su Saudijci oduvijek imali svoj interes. Toga nije bilo dok ajatolah nije zasjeo na funkciju. Najlakše je upirati prstom na zapadne zemlje i najviše Ameriku, a to što je odnos Irana i Saudijske Arabije prouzrokovao masu konflikta u tom regionu izgleda nije bitno.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Dodajmo na sve to, da je Homeini bio i ostao sovjetski projekat.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

Taare wrote: 18 Sep 2022, 10:47
imam nekoliko prijatelja iranaca i iranki, koji su spas pronasli tako sto su pobjegli od rezima. rade u akademiji, a vrlo dobro poznaju svoju historiju, i u ovom rezimu su odrasli. no ti mozes pricati sta hoces, naravno.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14248 times
Been thanked: 23739 times

Post by Fuddo »

Krokodil Behko wrote: 18 Sep 2022, 10:55 Dodajmo na sve to, da je Homeini bio i ostao sovjetski projekat.
Exactly
Dozvolite da se obratimo
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Za razliku od do tada vladajuceg nezavisnog šaha 😁
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Mal ne reko šta vidiš. Babi se snilo ono što joj milo bilo.
Jana majko, šačica đeda terorozira čitavu naciju koja bi, da nije tih đeda, organizovala parade ponosa, otvarala bordele, organizovala takmičenja u ispijanju alkohola i sl.
Džaba mi vrijeđate moju ogromnu inteligenciju :zubi

Nema te vlasti koju narod ne može skinuti.
Gdje su ćaušesku i njegova hanuma? Gdje je hosni mubarak? Gdje je reza pahlavi?
Reza ko svaki diktator par ekselans imao je ogromnu armiju, u to vrijeme možda petu ili šestu najjaču na svijetu. Ubijao ljude ko muhe. Zatvarao, mučio... I opet ga je skinuo goloruki narod.
Milion duša blokiralo teheran. Reza naredio vojsci da pucaju na demonstrante, vojska odbila, vratila se u kasarne, a reza natovario kofere love i tutanj u egipat.
poginulo nešto demonstranata.

Kad je apsolutna većina protiv tebe, valja ti ići ća. Ne znam kakav da si diktator, tebi je put pod noge.
A da iranci ne mogu skinuti klerike :rol to je priča za malu djecu.
Na zadnjim izborima u iranu pobijedio teški konzervativac.

Uostalom, koga baš zanima kako im je, najbolje put pod noge i pravac iran. Tamo će mu se sve kazat.
Svi mi se morete obratit
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14248 times
Been thanked: 23739 times

Post by Fuddo »

A dobro, sve su te drzave manje vise projekti nekog sa strane.
Dovoljno je pogledati smijesne granice
Jos je i Iran dobar kakvi su drugi.
Dozvolite da se obratimo
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Skin wrote: 18 Sep 2022, 10:57
Taare wrote: 18 Sep 2022, 10:47

imam nekoliko prijatelja iranaca i iranki, koji su spas pronasli tako sto su pobjegli od rezima. rade u akademiji, a vrlo dobro poznaju svoju historiju, i u ovom rezimu su odrasli. no ti mozes pricati sta hoces, naravno.
Evo, suze mi potekoše 😭 ček da ih obrišem pa ću napisat par riječi.
Aha, evo. Dakle, pričalo ti nekoliko iranaca? :julia
Strašna sudbina zbog zlog režima.
E, i meni je par njih pričalo o zlim režimima koji su ih proganjali. Ok, ne baš irance, ali njihovu braću po patnji od zlih režima.
- Ne bježim već sam došao ovamo zato što više nisam mogao trpiti nepravdu koja mi je nanesena. Moj progon traje još od 1995. godine. Od Hrvatske države, ali i pravosuđa, samo tražim da uđu u meritum optužnice, da pogledaju na osnovu čega i kakvih dokaza sam ja osuđen na ovu drakonsku, maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina. Devet i pol sam već odslužio na pravdi Boga - rekao nam je tada, pun nade
Plačeš li sad ti nad zlom sudbinom ovog čovjeka koji je ni kriv ni dužan( :zubi) osuđen u bih?
A, da, zaboravih ime.
zove se como. Dominik ilijašević como.
Slične sudbine imaju i milomir savčić, ljuban ećim, milorad pelemiš, momir savić, zoran obranović maljić(zli jezici bi kazali da je nadimak maljić dobio zato što je svoje žrtve, inače bošnjake, ubijao drvenim maljem), kao i novak đukić, ali i mnogi drugi.
i svi će oni potvrditi da su nedužni i proganjani od zlog režima.
Svi mi se morete obratit
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

pa dobro, ne moramo svi otici u iran da bi imali predstavu kako je tamo - dovoljno je da nam prica neko ko je tamo bio turisticki ili poslovno. teheran je prelijep grad, raznolik, pun kulture, ljudi su srdacni, obrazovani, zive normalnim zivotom kao na zapadu...osim sto se svakodnevno dovijaju i cuvaju od policije za moral.
npr. vidjeti statistiku ovisnika ili koliko ljudi umire od alkohola kojeg sami prave ili ga nabavljaju sumnjivim kanalima...
mog druga su uhapsili u vozu kad se vracao kuci u isfahan sa bocom nekog pripravka od vina koji je nosio svom ocu srcanom bolesniku... oziljci od gasenih cigareta po kozi, ne znam koliko stotina udaraca bicem. debelo je porodica platila advokata da ga izvuku. svaki mlad covjek je bar jednom bio na ispitivanju ili mlacenju.
da, zive normalno naizgled, ali to nije sloboda kad znas da mozes zavrsiti u zatvoru zbog stvari koje su na vecini planete dopustene i normalne.
pa i mi smo razvili imunitet i stvorili simptomatican mentalitet pod utjecajem strahota kojr su se nama desile. kad odes u slobodan svijet i vidis razliku izmedju njihovog i svog odrastanja, shvatis da to nije normalno i da imas psihu zrtve u identitetu i kulturi.
a kako to mi "skidamo vlast" vidimo evo 30 godina vec. vjerovatno ces onda reci i za nas da je ovo sve super, jer da ne valja, skinuli bi ih dosad. kao da ne zelis da prepoznas moc politickih struktura i vlasti da kompletne narode drzi taocem u svrhu ostvarivanja religijske ili nacionalisticke ideje.
Skin
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Skin »

Taare wrote: 18 Sep 2022, 11:31
Skin wrote: 18 Sep 2022, 10:57
Evo, suze mi potekoše 😭 ček da ih obrišem pa ću napisat par riječi.
Aha, evo. Dakle, pričalo ti nekoliko iranaca? :julia
Strašna sudbina zbog zlog režima.
E, i meni je par njih pričalo o zlim režimima koji su ih proganjali. Ok, ne baš irance, ali njihovu braću po patnji od zlih režima.
- Ne bježim već sam došao ovamo zato što više nisam mogao trpiti nepravdu koja mi je nanesena. Moj progon traje još od 1995. godine. Od Hrvatske države, ali i pravosuđa, samo tražim da uđu u meritum optužnice, da pogledaju na osnovu čega i kakvih dokaza sam ja osuđen na ovu drakonsku, maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina. Devet i pol sam već odslužio na pravdi Boga - rekao nam je tada, pun nade
Plačeš li sad ti nad zlom sudbinom ovog čovjeka koji je ni kriv ni dužan( :zubi) osuđen u bih?
A, da, zaboravih ime.
zove se como. Dominik ilijašević como.
Slične sudbine imaju i milomir savčić, ljuban ećim, milorad pelemiš, momir savić, zoran obranović maljić(zli jezici bi kazali da je nadimak maljić dobio zato što je svoje žrtve, inače bošnjake, ubijao drvenim maljem), kao i novak đukić, ali i mnogi drugi.
i svi će oni potvrditi da su nedužni i proganjani od zlog režima.
izvini, ali povlacenje ovakve paralele mi je nenormalno stvarno. svasta
Taare
greatest
greatest

Post by Taare »

Kad smo već kod pahlavija, neka vam forumaš francuz kaže šta je ovaj jean louis cottin verger govorio o šahu rezi.
Kae, demokratija par ekselans :zubi
Svi mi se morete obratit
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

Zanimljivo da imaju jako visok broj ovih koji mjenjaju sasiju 😁
Vjerovatno i najveci u regionu jer ih drzava na neki nacin i potice. Odnosno osiguranje placa operaciju ako psihijatar zakljuci da si lujka. Neces vise da budes bato? Ok. Cap, cap. Eto, sad si seka. Samiju na glavu i furaj 😁
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Post Reply

Return to “Svijet”