HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8853 times
Been thanked: 5610 times
Status: Online

Re: U Sarajevu misa za Bleiburg

Post by Mister No »

Melek wrote: 08 May 2020, 11:40 Ima li iko od forumaša rodbine koja je stradala tamo?
Moji su bili u partizanskom logoru formiranom u Tuzli.
Vecina se ziva izvukla posle iz tog logora, ali jedan nije.
Zapravo i on je izasao ziv samo je kroz par sedmica premino kod kuce.
Mjesecima su ga prebijali na mrtvo a onda tako krvavog skidali do gola i ostavljali da lezi na prethodno nakvasenom betonu.
The Dark Side Of The Forum...
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14412 times
Been thanked: 9980 times
Status: Offline

Post by Julia-Klara »

„Više je riječ o političkoj propagandi nego o pijetetu prema žrtvama, prije svega prema nevino nastradalima. Ne može se ići na Bleiburg i slaviti mise za nastradale ignorirajući ono što je do njega dovelo i ne praveći razliku među žrtvama: nije isto stradanje ustaških oficira i vojnika koji su prethodno mučili i ubijali ljude, i civila koje je ta politika zavela i povela na marševe smrti.

Tek kad Katolička crkva jasno i nedvosmisleno osudi ustaški režim i njegove zločine, kad se pokloni žrtvama tih zločina u Jasenovcu i na drugim mjestima stradanja, tek tad će misa i molitva za nevino nastradale na Bleiburgu biti etički i kršćanski opravdane“, rekao je fra Bojić.

-----

Ono sto meni zapade za oko je spomenik na slici - zasto prevod na njemacki ne kaze ono napisano na hrvatskom? Njemacka verzija kaze "pale Hrvate" , ne "poginulu hrvatsku vojsku".
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2788 times
Been thanked: 23027 times

Post by HAVANA »

Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja.

Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka.

S poštovanjem,

Ivana Marković

Gradonačelnica Grada Supetra“
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam »

Opet nalozi vatru u susjedstvu neka se malo ogriju.
Odraz
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 270 times
Been thanked: 266 times

Post by Odraz »

Rehabilitacija ustasa u Sarajevu gdje su Luburiceve ustase vjesale sarajlije po drvecu na marijin Dvoru.
insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia »

HAVANA wrote: 08 May 2020, 11:14 Evo bice i islamska molitva u dzamiji u zagrebu. Mashalah.Moze i sarajevo. Austrija, brac... Ne moze. More ovde komotno. Image
Moze i u At sani bez nacistickih obiljezja
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Zar ide to jedno bez drugog?
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Stan u gradu mi je u zgradi gdje je onaj konj luburic bio. Ne znam sta su tu radili ali ne volim u podrum otici nikako. Isto u filmovima ona zeljezna vrata na svakoj prostoriji a unutra one ko nake kuke iz zida, za lanca, sta li?
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Primjeri kako se to kod nas olako i jos uvijek komunisticki percipira je nekoliko postova sa ove teme i gdje su me odveli ti linkovi :cudi

Eto, pročitam, ustaše objesili 55 ljudi u Sarajevu za vrijeme NDH (vjerovatno su i vise), i sad bi to kao trebao biti razlog zašto je ova misa nepoželjna. Ja neki dan postiram kako su komunisti pobili hiljade i hiljade ljudi (Bosnjaka, jer se o tom govorilo) nakon rata i nikome od ovih titoista ne pade na pamet da kaže ijednu. Ama nijednu. Nijedne osude.

Stvar je veoma jednostavna. U ovakvim uslovima u kojima se Bleiburg desio, svaki čovjek pogubljen bez sudjenja je nevin čovjek. Nema tu alternativnih tumačenja. Pustio si masu krvozednih budaletina da pobije ljude, zene i djecu koji ne pružaju otpor, ti ne mozes biti ništa drugo nego ratni zločinac. :cudi

Ovima što ce mi reci da nije bilo uslova za suđenje, whatever. :lupa Ne možeš suditi, pusti ljude na slobodu. :cudi

Striktno na temu, strogo zabraniti bilo kakva ustaška obilježja i misa je OK. Strogo bi trebalo zabraniti i bilo kakva titoisticka obilježja na nekom mogućem protestu. I oni pobise desetine i desetine hiljada nevinih ljudi.
. . . . . . . . .
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

Zar ih nisu mogli rehabilitovati kao sto su rehabilitovali cetnike?
U toj bjezaniji, pored vojske bilo je i civila, zena i djece.
Koliko ja znam, civili, zene i djeca bez obzira da li su ili nisu neciji simpatizer trebaju biti postedjeni, jer po definiciji nisu okrvavili ruke.
Iz kojeg god ugla pogledas, bez emocija, Bleiburg jeste zlocin.
gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 842 times

Post by gospođa Brams »

Socrates wrote: 08 May 2020, 14:07 Primjeri kako se to kod nas olako i jos uvijek komunisticki percipira je nekoliko postova sa ove teme i gdje su me odveli ti linkovi :cudi

Eto, pročitam, ustaše objesili 55 ljudi u Sarajevu za vrijeme NDH (vjerovatno su i vise), i sad bi to kao trebao biti razlog zašto je ova misa nepoželjna. Ja neki dan postiram kako su komunisti pobili hiljade i hiljade ljudi (Bosnjaka, jer se o tom govorilo) nakon rata i nikome od ovih titoista ne pade na pamet da kaže ijednu. Ama nijednu. Nijedne osude.

Stvar je veoma jednostavna. U ovakvim uslovima u kojima se Bleiburg desio, svaki čovjek pogubljen bez sudjenja je nevin čovjek. Nema tu alternativnih tumačenja. Pustio si masu krvozednih budaletina da pobije ljude, zene i djecu koji ne pružaju otpor, ti ne mozes biti ništa drugo nego ratni zločinac. :cudi

Ovima što ce mi reci da nije bilo uslova za suđenje, whatever. :lupa Ne možeš suditi, pusti ljude na slobodu. :cudi

Striktno na temu, strogo zabraniti bilo kakva ustaška obilježja i misa je OK. Strogo bi trebalo zabraniti i bilo kakva titoisticka obilježja na nekom mogućem protestu. I oni pobise desetine i desetine hiljada nevinih ljudi.
A to ti je uvijek tako. Oni na drugoj strani i njihove zrtve su manje bitne i po defaultu ne zasluzuju pijetet
Normalan covjek ce osuditi svaku vrstu totalitarizma
somehow I manage
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Da li Sarajevo treba komemorirati žrtve Bleiburga? Mislim da ne! Sigurno je na Bleiburgu bilo i nevinih žrtava, ali ovdje se ne radi o iskazivanju pijeteta prema tim pojedinačnim nevinim žrtvama, nego o promociji i aboliranju onih koji su odgovorni za masovna ubistva, uključujući i masovne likvidacije građana Sarajeva. Riječ je, dakle, o aboliranju onih koji su predvodili ove kolone i izazvali incidente te su oni ključni krivci za stradanja i tih nevinih ljudi na Bleiburškom polju. Zar na čelu te kolone nije bio i Vjekoslav Luburić, čija je strahovlada obilježila posljednje mjesece rata u Sarajevu? Zar u toj koloni nije bilo i četnika i ustaša koji su se nadali da će se spasiti bijegom na Zapad?"

Jedan Sarajlija Neđat Sulejmanpašić opisao je svoje putovanje do Bleiburga i povratak u Sarajevo.

"Dok se još nalazio u Zagrebu, prije povlačenja, bilježi na listiću, koji je kasnije objavljen kao dio njegovog dnevnika, kako se 'po gradu viđaju Crnogorci i Srbijanci, valjda bivši četnici. Možda će se tražiti da se jednog dana borim rame uz rame s ljudima koje smatram jednim od najkrvavijih u povijesti našeg naroda', a potom dok se povlačio, zapisao je: 'Ne bih volio biti kažnjen za isto, s onim čovjekom ruku uprljanih krvlju, kao da sam i ja takav'. Nažalost, oni koji su imali 'ruke uprljane krvlju' odvukli su sa sobom i puno naivnog i nevinog svijeta u stradanje. Danas, pogotovo u Sarajevu gdje je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 10.000 ljudi, odavati počast krivcima za ta stradanja – uvredljivo je i posve neprihvatljivo. Mora se znati ko je bio na kojoj strani tokom Drugog svjetskog rata i njegovati antifašističke vrijednosti, a ne koketirati s fašizmom. Jer, bez obzira na pokušaje izvrtanja povijesnih činjenica, jasno je ko dan da su ustaše i četnici tokom Drugog svjetskog rata bili na strani fašističke, a partizani na strani antifašističke koalicije. Nikakve mise to ne mogu sada promijeniti", zaključio je Kamberović u razgovoru za Klix.ba.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

A kako je krenulo vidimo po temama i svakodnevnom zivotu,za par godina ce biti partizani najvece ubice a cetnici i ustase su ljubicice dijelili.
MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi »

HAVANA wrote: 08 May 2020, 16:21 A kako je krenulo vidimo po temama i svakodnevnom zivotu,za par godina ce biti partizani najvece ubice a cetnici i ustase su ljubicice dijelili.
Karikiras.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13933 times
Been thanked: 22971 times

Post by Fuddo »

Blajburg je ratni zlocin,
Organizatori sjecanja na Blajburg koriste priliku i promovisu ustaski pokret, znaci, dokazano zlo.
Na spomeniku bi bilo fer da stoji kako su cetnicki elementi u partizanskim formacijama iskoristili priliku da se izivljavaju nad civilima, u vrijeme dok su se regularne partizanske jedinice krvile sa ustasama i esesovcima.
Sto se tice sarajevske mise,
Jasno se ograditi od svega, i reci da je to samo stav crkvenih duznosnika u Sarajevu.
Sloboda govora je svetinja, ne mozes mu zabranit.
Dozvolite da se obratimo
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Čuj izazvali incidente. :lupa

Jel' taj idiot ista pročitao o Bleiburgu?
. . . . . . . . .
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Ja sa osudom nemam problem,ja cu odati pocast svim nevinim zrtvama i pricati o tome.I cacinim zrtvama, grabovici,prijedoru,ahmicima,srebrenici,zrtvama komunizma...Problem je sto mnogi nece, nego traze opravdanja za svoje.
HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA »

Mukelefa wrote: 08 May 2020, 16:22
HAVANA wrote: 08 May 2020, 16:21 A kako je krenulo vidimo po temama i svakodnevnom zivotu,za par godina ce biti partizani najvece ubice a cetnici i ustase su ljubicice dijelili.
Karikiras.
Gdje zivis?
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates »

Ovo o četničkim elementima u partizanskim formacijama je pogotovo interesantno.

Šta su dodjavola bili? Četnici ili partizani? Onaj komunjara u onom gore tekstu reče da treba razdvojiti antifasiste od fašista, a kod Tita to izgleda moglo oboje u jednoj vojsci.
Last edited by Socrates on 08 May 2020, 16:32, edited 1 time in total.
Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3738 times
Been thanked: 6873 times

Post by Matan »

Problem su idioti koji dodju sa ustaskim
obiljezjima i sjebu sve..
A i crkva, sto se ne ogradi od takvi.
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
Post Reply

Return to “Politika u BiH”