Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Melek wrote: 08 May 2020, 11:40
Ima li iko od forumaša rodbine koja je stradala tamo?
Moji su bili u partizanskom logoru formiranom u Tuzli.
Vecina se ziva izvukla posle iz tog logora, ali jedan nije.
Zapravo i on je izasao ziv samo je kroz par sedmica premino kod kuce.
Mjesecima su ga prebijali na mrtvo a onda tako krvavog skidali do gola i ostavljali da lezi na prethodno nakvasenom betonu.
„Više je riječ o političkoj propagandi nego o pijetetu prema žrtvama, prije svega prema nevino nastradalima. Ne može se ići na Bleiburg i slaviti mise za nastradale ignorirajući ono što je do njega dovelo i ne praveći razliku među žrtvama: nije isto stradanje ustaških oficira i vojnika koji su prethodno mučili i ubijali ljude, i civila koje je ta politika zavela i povela na marševe smrti.
Tek kad Katolička crkva jasno i nedvosmisleno osudi ustaški režim i njegove zločine, kad se pokloni žrtvama tih zločina u Jasenovcu i na drugim mjestima stradanja, tek tad će misa i molitva za nevino nastradale na Bleiburgu biti etički i kršćanski opravdane“, rekao je fra Bojić.
-----
Ono sto meni zapade za oko je spomenik na slici - zasto prevod na njemacki ne kaze ono napisano na hrvatskom? Njemacka verzija kaze "pale Hrvate" , ne "poginulu hrvatsku vojsku".
Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za Vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja našeg otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a osam bez oba roditelja.
Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka.
HAVANA wrote: 08 May 2020, 11:14
Evo bice i islamska molitva u dzamiji u zagrebu. Mashalah.Moze i sarajevo. Austrija, brac... Ne moze. More ovde komotno.
Moze i u At sani bez nacistickih obiljezja
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Stan u gradu mi je u zgradi gdje je onaj konj luburic bio. Ne znam sta su tu radili ali ne volim u podrum otici nikako. Isto u filmovima ona zeljezna vrata na svakoj prostoriji a unutra one ko nake kuke iz zida, za lanca, sta li?
Primjeri kako se to kod nas olako i jos uvijek komunisticki percipira je nekoliko postova sa ove teme i gdje su me odveli ti linkovi
Eto, pročitam, ustaše objesili 55 ljudi u Sarajevu za vrijeme NDH (vjerovatno su i vise), i sad bi to kao trebao biti razlog zašto je ova misa nepoželjna. Ja neki dan postiram kako su komunisti pobili hiljade i hiljade ljudi (Bosnjaka, jer se o tom govorilo) nakon rata i nikome od ovih titoista ne pade na pamet da kaže ijednu. Ama nijednu. Nijedne osude.
Stvar je veoma jednostavna. U ovakvim uslovima u kojima se Bleiburg desio, svaki čovjek pogubljen bez sudjenja je nevin čovjek. Nema tu alternativnih tumačenja. Pustio si masu krvozednih budaletina da pobije ljude, zene i djecu koji ne pružaju otpor, ti ne mozes biti ništa drugo nego ratni zločinac.
Ovima što ce mi reci da nije bilo uslova za suđenje, whatever. Ne možeš suditi, pusti ljude na slobodu.
Striktno na temu, strogo zabraniti bilo kakva ustaška obilježja i misa je OK. Strogo bi trebalo zabraniti i bilo kakva titoisticka obilježja na nekom mogućem protestu. I oni pobise desetine i desetine hiljada nevinih ljudi.
Zar ih nisu mogli rehabilitovati kao sto su rehabilitovali cetnike?
U toj bjezaniji, pored vojske bilo je i civila, zena i djece.
Koliko ja znam, civili, zene i djeca bez obzira da li su ili nisu neciji simpatizer trebaju biti postedjeni, jer po definiciji nisu okrvavili ruke.
Iz kojeg god ugla pogledas, bez emocija, Bleiburg jeste zlocin.
Socrates wrote: 08 May 2020, 14:07
Primjeri kako se to kod nas olako i jos uvijek komunisticki percipira je nekoliko postova sa ove teme i gdje su me odveli ti linkovi
Eto, pročitam, ustaše objesili 55 ljudi u Sarajevu za vrijeme NDH (vjerovatno su i vise), i sad bi to kao trebao biti razlog zašto je ova misa nepoželjna. Ja neki dan postiram kako su komunisti pobili hiljade i hiljade ljudi (Bosnjaka, jer se o tom govorilo) nakon rata i nikome od ovih titoista ne pade na pamet da kaže ijednu. Ama nijednu. Nijedne osude.
Stvar je veoma jednostavna. U ovakvim uslovima u kojima se Bleiburg desio, svaki čovjek pogubljen bez sudjenja je nevin čovjek. Nema tu alternativnih tumačenja. Pustio si masu krvozednih budaletina da pobije ljude, zene i djecu koji ne pružaju otpor, ti ne mozes biti ništa drugo nego ratni zločinac.
Ovima što ce mi reci da nije bilo uslova za suđenje, whatever. Ne možeš suditi, pusti ljude na slobodu.
Striktno na temu, strogo zabraniti bilo kakva ustaška obilježja i misa je OK. Strogo bi trebalo zabraniti i bilo kakva titoisticka obilježja na nekom mogućem protestu. I oni pobise desetine i desetine hiljada nevinih ljudi.
A to ti je uvijek tako. Oni na drugoj strani i njihove zrtve su manje bitne i po defaultu ne zasluzuju pijetet
Normalan covjek ce osuditi svaku vrstu totalitarizma
Da li Sarajevo treba komemorirati žrtve Bleiburga? Mislim da ne! Sigurno je na Bleiburgu bilo i nevinih žrtava, ali ovdje se ne radi o iskazivanju pijeteta prema tim pojedinačnim nevinim žrtvama, nego o promociji i aboliranju onih koji su odgovorni za masovna ubistva, uključujući i masovne likvidacije građana Sarajeva. Riječ je, dakle, o aboliranju onih koji su predvodili ove kolone i izazvali incidente te su oni ključni krivci za stradanja i tih nevinih ljudi na Bleiburškom polju. Zar na čelu te kolone nije bio i Vjekoslav Luburić, čija je strahovlada obilježila posljednje mjesece rata u Sarajevu? Zar u toj koloni nije bilo i četnika i ustaša koji su se nadali da će se spasiti bijegom na Zapad?"
Jedan Sarajlija Neđat Sulejmanpašić opisao je svoje putovanje do Bleiburga i povratak u Sarajevo.
"Dok se još nalazio u Zagrebu, prije povlačenja, bilježi na listiću, koji je kasnije objavljen kao dio njegovog dnevnika, kako se 'po gradu viđaju Crnogorci i Srbijanci, valjda bivši četnici. Možda će se tražiti da se jednog dana borim rame uz rame s ljudima koje smatram jednim od najkrvavijih u povijesti našeg naroda', a potom dok se povlačio, zapisao je: 'Ne bih volio biti kažnjen za isto, s onim čovjekom ruku uprljanih krvlju, kao da sam i ja takav'. Nažalost, oni koji su imali 'ruke uprljane krvlju' odvukli su sa sobom i puno naivnog i nevinog svijeta u stradanje. Danas, pogotovo u Sarajevu gdje je tokom Drugog svjetskog rata ubijeno više od 10.000 ljudi, odavati počast krivcima za ta stradanja – uvredljivo je i posve neprihvatljivo. Mora se znati ko je bio na kojoj strani tokom Drugog svjetskog rata i njegovati antifašističke vrijednosti, a ne koketirati s fašizmom. Jer, bez obzira na pokušaje izvrtanja povijesnih činjenica, jasno je ko dan da su ustaše i četnici tokom Drugog svjetskog rata bili na strani fašističke, a partizani na strani antifašističke koalicije. Nikakve mise to ne mogu sada promijeniti", zaključio je Kamberović u razgovoru za Klix.ba.
HAVANA wrote: 08 May 2020, 16:21
A kako je krenulo vidimo po temama i svakodnevnom zivotu,za par godina ce biti partizani najvece ubice a cetnici i ustase su ljubicice dijelili.
Blajburg je ratni zlocin,
Organizatori sjecanja na Blajburg koriste priliku i promovisu ustaski pokret, znaci, dokazano zlo.
Na spomeniku bi bilo fer da stoji kako su cetnicki elementi u partizanskim formacijama iskoristili priliku da se izivljavaju nad civilima, u vrijeme dok su se regularne partizanske jedinice krvile sa ustasama i esesovcima.
Sto se tice sarajevske mise,
Jasno se ograditi od svega, i reci da je to samo stav crkvenih duznosnika u Sarajevu.
Sloboda govora je svetinja, ne mozes mu zabranit.
Ja sa osudom nemam problem,ja cu odati pocast svim nevinim zrtvama i pricati o tome.I cacinim zrtvama, grabovici,prijedoru,ahmicima,srebrenici,zrtvama komunizma...Problem je sto mnogi nece, nego traze opravdanja za svoje.
HAVANA wrote: 08 May 2020, 16:21
A kako je krenulo vidimo po temama i svakodnevnom zivotu,za par godina ce biti partizani najvece ubice a cetnici i ustase su ljubicice dijelili.
Ovo o četničkim elementima u partizanskim formacijama je pogotovo interesantno.
Šta su dodjavola bili? Četnici ili partizani? Onaj komunjara u onom gore tekstu reče da treba razdvojiti antifasiste od fašista, a kod Tita to izgleda moglo oboje u jednoj vojsci.
Last edited by Socrates on 08 May 2020, 16:32, edited 1 time in total.