Bla wrote:
SFRJ Izvoz
Haman došo samog sebe potopiti? Super
Kad te milijarde dolara pretvorimo u marke i uporedimo sa Bh procentom ekonomije unutar YU (cca 13.5%) vrlo brzo dođemo do zaključka da sadašnja BiH popunjava tu cifru sa čak 34% :bosna
Bla wrote:
Imala je i znanje i resurse od kojih je mogla. I skoro sve se završavalo ovdje. Končar je npr. radio generatore, Uljanik turbine itd. s tim da je dosta velikih stvari bilo disperzirano širom republika, tako da je od tih velikih projekata svako ovdje vidio neke koristi.
Sada moraš dovući Kineze da ti nešto naprave, i ti se još time bruko jedna hvališ.
Činjenica je da ni jedna novonastala država više ne može takve stvari raditi samostalno.
Končar
Imo sam i ja TV Rudi Čajavec

Naravno, bio je posran, kao i svi ostali jugoslovenski proizvodi, ljudi, fabrike, zgrade, knjige itd,..itd.. Kad se osvrnem iza sebe, vidim samo govnima ispisano, negdje na brdu "TITO"
O kakvim generatorima pričaš? Pa bolan bolan, u BN kad su pravili običnu jebenu šećeranu, sva tehnologija je bila iz Poljske, q nije valjala i opet niko nije znao ni da je sastavi, nego su dovodili poljske inžinjere da je sastave. Znam ja, išla neka Poljakinja sa mnom u razred, kad je to bilo, kćerka nekog od tih inžinjera.
Da ne bi bilo da se sprdam na temi, ispod ja okačim malo jaču literaturu, a ovo komentiram reda radi, da ne bude da ne komentiram komentare na moje postove.
Čuj imali pamet? Čitaš li šta pišem, rekli u MMF da niko nikog nije zajebo, kao MMF SFRJ koja im je vratila 500% od pozajmljenog novca.
Za početak, lagana uvertira u vidu stručnog komentara o uspješnosti YU ekonomije, pa kako ne bi bilo da su neke balije i ustaše nešto naprdačile, komentar je na ekavici
http://katalaksija.com/2014/02/24/ekono ... nog-kraha/
Bla wrote:
Da, evo ti poređenje u tri dekade, istočni susjedi nam nisu bili ni blizu.
Izmišljotina.
Gazili nas čak i Bugari, a o mađarima, Poljacima i sl, da i ne govorimo.
Bla wrote:
A ovako ćeš velike poslove moći samo sanjati i ostati zauvijek na nivou sjedišta i farova.
Prevent to radi majstorski i hara. radi za Audi, Mercedes itd..
Radi i za onaj isti volkswagen, što su mu pogoni u Slovačkoj, jer je tamo jeftina radna snaga. Tačnije, došlo je do velikih ekonomskih promjena na cijeloj planeti a ti tu bacaš prašinu u oči, kako je YU nešto proizvodila, a ove sad zemlje to ne mogu,. Pa mislim ja ti tu neću nasjesti.
A de, jugoslovenska kola, ko je to kupovao vani?
U vezi ovih savremenijih ekonomskih trendova, ko je sad vlasnik Telefunkena? Gdje su sada u biznisu Schneider, Philips, Sharp, Grunding, itd?
Jasno je svakom, da se sve preselilo na daleki istok, zbog jeftine i prejeftine radne snage, uključujući tu i elitno-elitni Apple, ali eto, ti želiš da mi vjerujemo da bi YU sigurno ostala i opstala s tim poslovima i sa onakvom seljačkom robom, samo da nije propala.
Ko će ti vjerovati?
Bla wrote:Pa da, bio si dovoljno velik da imaš svoje JA.
Npr, probaj u Turskoj kupiti Renaulta koji je proizveden u turskoj, i probaj identičan model kupiti koji nije proizveden tamo. Pa ćeš vidjeti razliku, drastičnu.

To se kaže, ovo je naše tržište, i igrate po našim pravilima.
Više nikada nećeš tako nešto moći reći.
Jah.. Zaboravljamo da je bio komunizam na vlasti, pa su Nijemci rekli "daj šta daš" samo da se i tu malo involviramo i zaradimo pomalo. Tako je nastao TAS, jer su komunisti bili razbojnici i hajduci na svjetskoj poslovnoj sceni i ništa nisu uvažavali, pa su strpljivi ljudi morali nekako da prodru na zatvoreno tržište i ostave iza sebe skromni trag od 100 milijardi godišnje.
A FAP je bio kao i bilo koji Mercedes. FAMOS pravio motore za njih itd. Sada možeš samo da takvu spravu dodaš onoj cifri uvoza.
Možeš ti tvrditi kolko hoš, da ti ne osjećaš nostalgiju za komunizmom, ali on izvire iz tebe. I "pravi" komunisti su non stop drvili o mašinama i na kraju se svelo na to, da su ih zaista i proizvodili (upitnog kvaliteta) ali zato ništa drugo nije se ni dešavalo.
Turizam je bila riječ za koju uglavnom nismo ni znali šta znači.
Hrana i prehrana - nula bodova oko kvaliteta.
Odjeća i manje bodova, isto tako i obuća
Niđe nikakve inicijative, niđe ništa.
Samo se serijski proizvodili razni mediokriteti, dovoljno sposobni da znaju jesti, prditi i psovati, katkad uzvikivati prigodne parole i to je to.
And fajnali, komentari na biografiju i djelo poznatog hrvatskog komuniste, koji je bio sudionik i reformator (u pokušaju) bezidejne jugoslovenske ekonomije, pa ako on (iz prve ruke) ne bude mogao da ti objasni ništa oko ekonomije bivše države, e onda ja stvarno ne znam
Literatura je ono baš bez nekog navijanja i propagande, pa ti preporučujem da posvetiš malo pažnje.
Par skenova, a dalje na linku čitaj sam.
Evo, pa download u pdf.
http://hrcak.srce.hr/89183