Jugonostalgičari

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Jugonostalgičari

Post by storm » 27 May 2016, 15:02

Nole wrote:Niko u Evropi nije pravi kvalitetnije stubline za kamione od Motins Novi Sad...al privatizacuja kupe Turci ugase i sad oni prave za Mercedes Man Reno...
To je nagađanje... Reko Nole i to je tako :oo
Zašto gorenje, djuro djaković i tako dalje nisu propali niti ih je netko kupio?

Što je bila crvena zastava bez fiata?
Ida kikinda bez opela?
Imv bez Citroën i Renault kasnije?
Tas bez vw?
Kako je izgledao fap i tam kad si postavio uz bok scania Volvo i slično?
Nemoj me zezati :rol
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 15:16

Storme zet mi bio šef pogona stubline ..imali supermodernu opremu...zna on valjda za koga su radili...samo izvoz i to u tri smene. Karike su im bile ono...al stubline...uvek je govorio da Turci pizde jer se ne mogu primaći njima po kvalitetu...u mikronima se sve merilo i kvalitwt čelika je morao biti po propisu...pa samo izvoz su i radili...

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 27 May 2016, 15:19

Pa da, bio si dovoljno velik da imaš svoje JA.
Npr, probaj u Turskoj kupiti Renaulta koji je proizveden u turskoj, i probaj identičan model kupiti koji nije proizveden tamo. Pa ćeš vidjeti razliku, drastičnu. :D.
To se kaže, ovo je naše tržište, i igrate po našim pravilima.
Više nikada nećeš tako nešto moći reći.
A FAP je bio kao i bilo koji Mercedes. FAMOS pravio motore za njih itd. Sada možeš samo da takvu spravu dodaš onoj cifri uvoza.

Ali nije samo to. Velika ekonomska jedinica podstiče lokalni razvoj i drugačije, jer ti trebaju kadrovi, pa praviš škole, fakultete, pa znanje i iskustvo vremenom rastu.
Primjera radi, korelacija Energoinvesta i Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.
Jedno bez drugog baš i ne ide. Jel' tako.

A ako praviš sjedišta, onda možeš samo da napraviš trogodišnji zanat i da se udaraš nogama u guzicu zato što si zaposlio par stotina niskokvalifikovanih radnika. I da se busaš u prsa stvarno ne znam čime.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 15:27

U Srbiji se sad otvaraju samo firme za motanja kablova za autoindustriju...dobiješ kliše i motaj po bojama...to je i moja nepismenaprababa mogla raditi( umrla je u 104. godini pa je se i ja sećam)

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 716 times

Post by Venera » 27 May 2016, 16:06

Socrates wrote:
statebriga wrote:
Aha,radi takvog stava svi dozivljavjau Tita kao Budu,a to je vrlo pogresan nacin razmisljanja.

Tita uopste nije interesovalo kako narod zivi i kako ce narod zivjeti poslije njega,a vecina njegovih asistenata su bili 20tak gdina mladji od njega,i vecina su imali strah da predloze nesto u vezi nacionalizma u Jugi. Tito nije rjesio ni ekonosmske probleme,jer covjek nije bio ekonomski pismen. Politcke igre je naucio u Rusiji ,Njemackoj i Italiji. On je streetsmart guy,ne akademik,jer nije znao sastaviti dvije recenice u svojim intervujima.

Mnoge drzave Evrope su isto,tad,imale nacionalne probleme,a Tito nije nikad pokusao uvesti jedan od modela za rijesenje naionalnih pitanja. Nije tacno da nije mogao pokusati,ali to i jeste najveca tragedija,nije nikad nista ni pokusao. ( znam,napsiah dvije duple negacije)
Koje su to države Evrope imale nacionalne probleme i kako su ih riješili?

Belgija? Spanija? I koliko još?

Belgija i Spanija ih nisu riješili do današnjeg dana.
Nakon rata u SFRJ je razvijao nacionalni komunizam,a u ostatku tadasnje Evrope su se ravijale organizacije intelektualaca koje su formirale grupe koje nisu "prepoznavale" razlicite naionalne ideologije unutar svoje drzave. Tito je na svake deomonstraija i krizu unutar drzave reagovao zahvaljujuci izvorima svoje tajne policije,a Kardellj je istovremeno pokusao svaku krizu obnoviti sa novim regulacijama vezanim za konotrolu republika i autonomnih pokrajina.Nedostatak djelovanja gradjana za ljudksa prava,kao sto se desilo u drzavama tadasnje Istocne Evrope,je upravo uzrokovao obnavljanje etnickih podjela.

http://www.lokashakti.org/encyclopedia/ ... charter-77
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 16:23

Evo malopre...pored mene je firma Elektrotim..
Saa njihovim maagacionerom sam baš dobar...čovek je radio u Novkabelu i priča da danas kupe kablove npr 3x1.5 a dobiji 3x1.2...Novkabel je kuoovao dijamantske alate od 1.45 i radii do 1.55 i onda kupovali nove...čudite se požarima....nemojte..

Nole
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nole » 27 May 2016, 16:29

statebriga wrote:
Socrates wrote:
statebriga wrote:
Aha,radi takvog stava svi dozivljavjau Tita kao Budu,a to je vrlo pogresan nacin razmisljanja.

Tita uopste nije interesovalo kako narod zivi i kako ce narod zivjeti poslije njega,a vecina njegovih asistenata su bili 20tak gdina mladji od njega,i vecina su imali strah da predloze nesto u vezi nacionalizma u Jugi. Tito nije rjesio ni ekonosmske probleme,jer covjek nije bio ekonomski pismen. Politcke igre je naucio u Rusiji ,Njemackoj i Italiji. On je streetsmart guy,ne akademik,jer nije znao sastaviti dvije recenice u svojim intervujima.

Mnoge drzave Evrope su isto,tad,imale nacionalne probleme,a Tito nije nikad pokusao uvesti jedan od modela za rijesenje naionalnih pitanja. Nije tacno da nije mogao pokusati,ali to i jeste najveca tragedija,nije nikad nista ni pokusao. ( znam,napsiah dvije duple negacije)
Koje su to države Evrope imale nacionalne probleme i kako su ih riješili?

Belgija? Spanija? I koliko još?

Belgija i Spanija ih nisu riješili do današnjeg dana.
Nakon rata u SFRJ je razvijao nacionalni komunizam,a u ostatku tadasnje Evrope su se ravijale organizacije intelektualaca koje su formirale grupe koje nisu "prepoznavale" razlicite naionalne ideologije unutar svoje drzave. Tito je na svake deomonstraija i krizu unutar drzave reagovao zahvaljujuci izvorima svoje tajne policije,a Kardellj je istovremeno pokusao svaku krizu obnoviti sa novim regulacijama vezanim za konotrolu republika i autonomnih pokrajina.Nedostatak djelovanja gradjana za ljudksa prava,kao sto se desilo u drzavama tadasnje Istocne Evrope,je upravo uzrokovao obnavljanje etnickih podjela.

http://www.lokashakti.org/encyclopedia/ ... charter-77
Kardelj i Krajacćić su upravo tvprci Ustava 74 koji i jeste doneo rat u SFRJ... Posle Brionskog plenuma je Tito baš njimma dvojici rekao: Zajebali ste me.... Selim Numoć- Voljena zemljo lažu....

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 27 May 2016, 16:42

Nole,najveci uzrocnici rata na Balkanu su Srbi,a decenijama se njihova zelja za moci pokusavala kontorlirati,ali svaki put nepravilin sredstvima. Cak i bez Ustava 74 , Srbi bi poceli rat,to im je zvjezda vodilja generacijama,jer ne mogu prihvatiti gubitke i nemaju granice ni volju da priznaju da je vrijeme da se prestane sa srpskim nacionalizom i klerikalizmom. Znam da su muslimani i katolici prihvatili istu igru,sto se moze zakljuciti da je narodna svijest onsevescena,jer im popovi i hodze pricaju politicke price.

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 2 times
Been thanked: 18 times

Post by Mohr » 27 May 2016, 17:34

storm wrote:
Mohr wrote:
storm wrote: strašno jaka socijalna država (ne brkati sa socijalizmom)....
Jamačno ćeš nam objasniti razliku i naći nam izvorište pojma socijalna država, objasniti nam principe njenog funkcioniranja kao i zašto uopće postoji (i to tako "strašno jaka" :djed ) :roll
Ne trolaj... nego odgovori na pitanja ako imaš odgovor....
ali to je tvoj stil....
sasvim sam uredno pitao, bez provokacija, međutim ti želiš opet povući sve na dno.
Tko je spominjao ustav i UK.....jesi ti tu?
Alo, trućalo, kaj sad buncaš :hihi Osim što je riječ je o etimologiji, dapače, još se više radi o faktu da je socijalna država isključivi rezultat sasvim konkretno izvojevanih socijalističkih zahtjeva proletarijata ;)

Kog se pak vraga kačiš na UK i ustav kad sam to spomenuo u sasvim drugom kontextu, replicirajući na @Socovu citiranu rečenicu one pokojne vještice :cudi Ali tako je to kad se nema što (smisleno) reći :pusa

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 27 May 2016, 17:47

Aj dobro... Neka sam tu čuo, da su Norvežani, Danci i Šveđani proleteri :888
Čudo je biti opran :pusa
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9380 times
Been thanked: 11135 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 27 May 2016, 21:08

Bla wrote:
SFRJ Izvoz
Image
Haman došo samog sebe potopiti? Super :ok

Kad te milijarde dolara pretvorimo u marke i uporedimo sa Bh procentom ekonomije unutar YU (cca 13.5%) vrlo brzo dođemo do zaključka da sadašnja BiH popunjava tu cifru sa čak 34% :bosna
Bla wrote: Imala je i znanje i resurse od kojih je mogla. I skoro sve se završavalo ovdje. Končar je npr. radio generatore, Uljanik turbine itd. s tim da je dosta velikih stvari bilo disperzirano širom republika, tako da je od tih velikih projekata svako ovdje vidio neke koristi.
Sada moraš dovući Kineze da ti nešto naprave, i ti se još time bruko jedna hvališ.

Činjenica je da ni jedna novonastala država više ne može takve stvari raditi samostalno.
Končar :hihi

Imo sam i ja TV Rudi Čajavec :ideja
Naravno, bio je posran, kao i svi ostali jugoslovenski proizvodi, ljudi, fabrike, zgrade, knjige itd,..itd.. Kad se osvrnem iza sebe, vidim samo govnima ispisano, negdje na brdu "TITO" :hihi

O kakvim generatorima pričaš? Pa bolan bolan, u BN kad su pravili običnu jebenu šećeranu, sva tehnologija je bila iz Poljske, q nije valjala i opet niko nije znao ni da je sastavi, nego su dovodili poljske inžinjere da je sastave. Znam ja, išla neka Poljakinja sa mnom u razred, kad je to bilo, kćerka nekog od tih inžinjera.

Da ne bi bilo da se sprdam na temi, ispod ja okačim malo jaču literaturu, a ovo komentiram reda radi, da ne bude da ne komentiram komentare na moje postove.

Čuj imali pamet? Čitaš li šta pišem, rekli u MMF da niko nikog nije zajebo, kao MMF SFRJ koja im je vratila 500% od pozajmljenog novca.

Za početak, lagana uvertira u vidu stručnog komentara o uspješnosti YU ekonomije, pa kako ne bi bilo da su neke balije i ustaše nešto naprdačile, komentar je na ekavici

http://katalaksija.com/2014/02/24/ekono ... nog-kraha/

Bla wrote: Da, evo ti poređenje u tri dekade, istočni susjedi nam nisu bili ni blizu.
Izmišljotina.
Gazili nas čak i Bugari, a o mađarima, Poljacima i sl, da i ne govorimo.

Image

Bla wrote: A ovako ćeš velike poslove moći samo sanjati i ostati zauvijek na nivou sjedišta i farova.
Prevent to radi majstorski i hara. radi za Audi, Mercedes itd..
Radi i za onaj isti volkswagen, što su mu pogoni u Slovačkoj, jer je tamo jeftina radna snaga. Tačnije, došlo je do velikih ekonomskih promjena na cijeloj planeti a ti tu bacaš prašinu u oči, kako je YU nešto proizvodila, a ove sad zemlje to ne mogu,. Pa mislim ja ti tu neću nasjesti.

A de, jugoslovenska kola, ko je to kupovao vani?

U vezi ovih savremenijih ekonomskih trendova, ko je sad vlasnik Telefunkena? Gdje su sada u biznisu Schneider, Philips, Sharp, Grunding, itd?
Jasno je svakom, da se sve preselilo na daleki istok, zbog jeftine i prejeftine radne snage, uključujući tu i elitno-elitni Apple, ali eto, ti želiš da mi vjerujemo da bi YU sigurno ostala i opstala s tim poslovima i sa onakvom seljačkom robom, samo da nije propala.

Ko će ti vjerovati? :cudi

Bla wrote:Pa da, bio si dovoljno velik da imaš svoje JA.
Npr, probaj u Turskoj kupiti Renaulta koji je proizveden u turskoj, i probaj identičan model kupiti koji nije proizveden tamo. Pa ćeš vidjeti razliku, drastičnu. :D.
To se kaže, ovo je naše tržište, i igrate po našim pravilima.
Više nikada nećeš tako nešto moći reći.
Jah.. Zaboravljamo da je bio komunizam na vlasti, pa su Nijemci rekli "daj šta daš" samo da se i tu malo involviramo i zaradimo pomalo. Tako je nastao TAS, jer su komunisti bili razbojnici i hajduci na svjetskoj poslovnoj sceni i ništa nisu uvažavali, pa su strpljivi ljudi morali nekako da prodru na zatvoreno tržište i ostave iza sebe skromni trag od 100 milijardi godišnje.

A FAP je bio kao i bilo koji Mercedes. FAMOS pravio motore za njih itd. Sada možeš samo da takvu spravu dodaš onoj cifri uvoza.

Možeš ti tvrditi kolko hoš, da ti ne osjećaš nostalgiju za komunizmom, ali on izvire iz tebe. I "pravi" komunisti su non stop drvili o mašinama i na kraju se svelo na to, da su ih zaista i proizvodili (upitnog kvaliteta) ali zato ništa drugo nije se ni dešavalo.

Turizam je bila riječ za koju uglavnom nismo ni znali šta znači.
Hrana i prehrana - nula bodova oko kvaliteta.
Odjeća i manje bodova, isto tako i obuća
Niđe nikakve inicijative, niđe ništa.
Samo se serijski proizvodili razni mediokriteti, dovoljno sposobni da znaju jesti, prditi i psovati, katkad uzvikivati prigodne parole i to je to.

And fajnali, komentari na biografiju i djelo poznatog hrvatskog komuniste, koji je bio sudionik i reformator (u pokušaju) bezidejne jugoslovenske ekonomije, pa ako on (iz prve ruke) ne bude mogao da ti objasni ništa oko ekonomije bivše države, e onda ja stvarno ne znam :cudi

Literatura je ono baš bez nekog navijanja i propagande, pa ti preporučujem da posvetiš malo pažnje.

Par skenova, a dalje na linku čitaj sam.

Image

Image

Image

Evo, pa download u pdf.

http://hrcak.srce.hr/89183

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23058 times
Been thanked: 6082 times

Post by Veca » 27 May 2016, 21:17

...jel',a mogu li se kaRne oduzimati i ovim,globalnim,modulatorima? ...il' su,nedobogo,zasticeni? :ccc
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 27 May 2016, 21:24

Behko dragi nemoj samo ti tumačiti brojeve jer se brukaš.
Ja jedino što shvatam jeste da ti nemaš pojma o čemu ja pričam.
Znaš li kako se zove druga najveća ekonomija na svijetu?
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 27 May 2016, 21:37

Krokodil Bheko je u pravu , sta se bezveze nervirate :kafa

Veze nemate o ekonomiji i politici za vrijeme Tita. :kafa

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 27 May 2016, 21:38

Tako je argumentu najdraži :kafa

:oo

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23058 times
Been thanked: 6082 times

Post by Veca » 27 May 2016, 21:42

statebriga wrote:Krokodil Bheko je u pravu , sta se bezveze nervirate :kafa

Veze nemate o ekonomiji i politici za vrijeme Tita. :kafa

...statebrigatebe!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9380 times
Been thanked: 11135 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 27 May 2016, 21:57

Bla wrote:Behko dragi nemoj samo ti tumačiti brojeve jer se brukaš.
Ja jedino što shvatam jeste da ti nemaš pojma o čemu ja pričam.

Jel to opet neka prašina?
Razumjeh da je izvoz iz YU u 1990. po sadašnjem kursu, iznosio oko 20 mlrd dolara, pa kad to pretvorimo u marke, to je cca 33-34 mlrd, pa pošto BiH u ovoj godini treba ostvariti 11 mlrd, de mi reci kako griješim u navedenom?

Pridodajmo na tih 11 mlrd i izvoz iz HR koji je cca 20 mlrd maraka (mrsko mi da provjeravam tačan kurs kune)
U navedenom je razdoblju RH izvezla roba u vrijednosti 87,8 milijardi kuna,
To znači da BiH i HR same, bez ostale 4 zemlje, pokrivaju taj Jugoslovenski izvoz.

Znaš li kako se zove druga najveća ekonomija na svijetu?
Yugoslavija! :jupi

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 27 May 2016, 21:59

Bla wrote:Tako je argumentu najdraži :kafa

:oo
Bla,imam mnogo obrazlozenja iz znatno boljih izvora od Google,ali mi se ne pise,jer je vezano za moju rodbinu i njihove prijatelje. Ne treba meni neko na forumu objasnjavati da je sve bilo krasno i divno,jer mnogo je bivsih Jugovica bielo nezadovoljno SFRJ i Titom.

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:

Post by Bla » 27 May 2016, 22:07

Behko: da bi nešto poredio, moraš napraviti projekciju, da bi to uradio, trebaš ispravnije razmišljati a ne porediti babe i žabe. ;)
statebriga: ne da mi se odgovarati na gluposti, svakako nisi ni upratila šta pričam i šta je moja poenta, i svakako si samo riječima zamijenila smajli s kafom, jer si rekla apsolutno ništa. :oo

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 27 May 2016, 22:08

Bla wrote:Behko: da bi nešto poredio, moraš napraviti projekciju, da bi to uradio, trebaš ispravnije razmišljati a ne porediti babe i žabe. ;)
statebriga: ne da mi se odgovarati na gluposti, svakako nisi ni upratila šta pričam i šta je moja poenta, i svakako si samo riječima zamijenila smajli s kafom, jer si rekla apsolutno ništa. :oo
Ma naravno da sam ti rekla nista,jer ti nisam rekla radne profile rodbine. :pusa

Post Reply

Return to “EX YU”