HDZ i hrvatsko nacionalno pitanje u BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: U Sarajevu misa za Bleiburg

Post by Dorian » 08 May 2020, 17:17

Pasaga wrote: 08 May 2020, 16:58 ...da je bravar bisko malo bolje
nebi se ponovile 90-te ....
Pao jedan avion. Pilot preživio. I krenula istraga pa došlo do suđenja. I jedan stručnjak svjedok jedno, drugi drugo. Na kraju pitaju pilota. I kaže pilot: Evo, ovo suđenje traje već više od mjesec i to poslije 2 godine istrage. I stručnjaci se ne mogu složiti šta je trebalo uraditi. A ja sam za odluku imao nekoliko sekundi.

Tako da haman 80 godina poslije govoriti da li je bravar trebao ovako ili onako je deplasirano. On je trebao tada odlučiti. Nije imao 80 godina vremena da razmišlja šta je trebalo i kako je trebalo. Sa jedne strane pritišće Staljin sa druge Čerčil. A unutra četnici, ustaše, nedićevci, komunisti, rojalisti, gladni građani, ovi, oni...

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 08 May 2020, 17:19

Fuddo wrote: 08 May 2020, 17:09
Socrates wrote: 08 May 2020, 17:06

Ovo ti je isto k'o kad neko kaže Karadžić i Milosevic nisu krivi za Srebrenicu
Nije ni slicno.
Kako bolan nije ni slicno? Ti misliš da je neko smio pobiti tolike ljude bez Titove saglasnosti? Pogotovo bivši četnici.
. . . . . . . . .

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2852 times
Been thanked: 23541 times

Post by HAVANA » 08 May 2020, 17:19

Socrates wrote: 08 May 2020, 17:08
HAVANA wrote: 08 May 2020, 17:02

Sta treba stajati na vijecnici,na spomeniku cacinim zrtvama,u grabovici,ahmicima...?
Jel' se ti prijatelju znaš držati teme?

Otvori temu o Caci ili bilo čemu drugom pa ćemo raspravljati.
Zar je tako tesko odgovoriti kad vec pises o natpisima?
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica
Has thanked: 715 times
Been thanked: 1391 times

Post by MunDzi » 08 May 2020, 17:19

HAVANA wrote: 08 May 2020, 17:04
Ti mene ili ne kontas o cemu pisem ili neces da kontas.Koja je moja strana?
Tito, ljubicice bijela je tvoja iskljuciva strana.

Zalis za Titom iskljucivo zbog frustracije i bijesa koji osjecas prema poslijeranoj politickoj, ekonomskoj, drustvenoj, itd sceni u BiH.
Zato ako neko spomene bilo sto negativno vezano za Tita i taj sistem, upalis se kao kutnjak i pocne prica tipa a vidi ovih danas kakvi su. I nisi jedini. Tu je i Kajmak, Pape, Shark, itd....Klasicno idolopoklonicki pristup raspravi tj dijalogu.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 08 May 2020, 17:28

Mukelefa wrote: 08 May 2020, 17:08
Mister No wrote: 08 May 2020, 16:55

Flertujes, ne damo se mi zbunit.
Nikakav problem.
Od sad necu lajkati njegove postove bez obzira ako dijelim misljenje.
Nemoj da fudo ispasta zbog nas
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 08 May 2020, 17:29

Đilas: Da budem otvoren – mi nismo nikako mogli razumjeti zašto su Britanci inzistirali da vrate te ljude. Vjerovali smo, gledano u ideološkom kontekstu koji je prevladavao u to vrijeme, da će Britanci imati mnogo razumijevanja za te izbjeglice, budući da su izbjegli iz komunizma. Računali smo da će Britanci pokazati „klasnu solidarnost“ s njima, a neki smo se i pribojavali da bi ih mogli unovačiti za buduću borbu protiv komunističkih vlada, i posebno protiv naše. Ali na naše veliko iznenađenje oni nisu ništa od toga napravili nego su ih predali u naše ruke… Jest, Britanci su napravili potpuno krivo što su vratili te ljude nazad preko granice, isto kao što smo i mi učinili potpuno krivo što smo ih sve poubijali“.
. . . . . . . . .

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 08 May 2020, 17:30

HAVANA wrote: 08 May 2020, 17:17
Mukelefa wrote: 08 May 2020, 17:04

Za Srbiju to mozes reci.
Ali ne mozes tako reci za Srbe, upravo zbog Jove, Cede i njima slicnima.
Ja ovo kad napisem zivog me iznapadaju.Srbin me spasio i prehranio nikakvog,hrvat mi zivot spasio,rom sa mnom u rovu bio,jevrej pogino ispred tenka...I takvih dosta iz mog kruga u ratu.Punac mi srbin,zena mi zasticeni svjedok bila protiv onog konja batka,od prvog naseg borca poginulog na hrasnu brdu,cerku danas u sarajevu imbecili prozivaju ona vlahinja,caco nije nikog odveo i ubio...I onda mi zamjeraju kad lajem.Nisam niciji i ne zelim da budem.Nit moram,nit mi trebaju.Svi bi da laju na onog drugog i traze krivca za bas sve u drugom,a kad je o njegovom rijec,preskace se tema.Jebe mi se vise i za titu,i bleiburg i pm...Gubljenje vremena.Suplja.Nema tu kraja prici.
Pola baci, pola psu daj...

grunf
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by grunf » 08 May 2020, 17:32

Vinka se sjecam jos od prije rata kad smo razmjenjivali povijesne price. U ovoj se prilici prisjecam da nikada nije pio nista jace od soka. O cemu sam ono pricao? Ah, da. Bio je dobar mladac taj Vinko dok nije dozivio okrutnost stanovitih tajnih sluzbi, nabacio poprilican visak kilograma, izgubio liniju i rijesio da postane Papa Ivan Pavao II naseg doba.

Izgleda da je od mise za Bleiburg casnim sestrama i gradjanima Sarajeva interesantniji natpis koji je ostavila turistkinja na zgradi preko puta Katedrale:

Kradem vase muskarce od 1978 godine...Mukelefa
Last edited by grunf on 08 May 2020, 17:32, edited 1 time in total.
Glup sam!

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 08 May 2020, 17:32

Za Srbiju to mozes reci.
Ja ovo kad napisem zivog me iznapadaju.Srbin me spasio i prehranio nikakvog,hrvat mi zivot spasio,rom sa mnom u rovu bio,jevrej pogino ispred tenka...I takvih dosta iz mog kruga u ratu.Punac mi srbin,zena mi zasticeni svjedok bila protiv onog konja batka,od prvog naseg borca poginulog na hrasnu brdu,cerku danas u sarajevu imbecili prozivaju ona vlahinja,caco nije nikog odveo i ubio...I onda mi zamjeraju kad lajem.Nisam niciji i ne zelim da budem.Nit moram,nit mi trebaju.Svi bi da laju na onog drugog i traze krivca za bas sve u drugom,a kad je o njegovom rijec,preskace se tema.Jebe mi se vise i za titu,i bleiburg i pm...Gubljenje vremena.Suplja.Nema tu kraja prici.
Ja u potpunosti razumijem tvoju frustraciju i vjerujem ti da dozivljavas sve to sto si napisao.
Svi mi dozivljavamo raznorazne nepravde.

I zasto se nerviras ako te iznapadaju kad napises upravo ovo sto sam i ja napisala.
Nek napadaju.
Ti znaj svoje i svoje tjeraj.
I taj sto te napada, i on je ocigledno isfrustriran necim drugim.
Bitno je da ne upadnes u istu zamku.

insomnia
Rđav kurac
Rđav kurac
Has thanked: 3202 times
Been thanked: 10011 times

Post by insomnia » 08 May 2020, 17:32

Dorian wrote: 08 May 2020, 17:30

Pola baci, pola psu daj...
Sta ovo treba da znaci
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman

Dorian
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dorian » 08 May 2020, 17:34

Mukelefa wrote: 08 May 2020, 17:19

Zalis za Titom iskljucivo zbog frustracije i bijesa koji osjecas prema poslijeranoj politickoj, ekonomskoj, drustvenoj, itd sceni u BiH.
Zato ako neko spomene bilo sto negativno vezano za Tita i taj sistem, upalis se kao kutnjak i pocne prica tipa a vidi ovih danas kakvi su. I nisi jedini. Tu je i Kajmak, Pape, Shark, itd....Klasicno idolopoklonicki pristup raspravi tj dijalogu.
Jeste, u pravu si. Bilo nam je u BiH bolje pod Aleksandrom nego pod Titom.

Kako ono kažu, demokratija nije idealna, ali boljeg sistema nema. Tako ni Tito nije bio idealan, ali boljeg nemadosmo.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 08 May 2020, 17:36

Za Srbiju to mozes reci.
Kakve bolan sve ovo ima veze sa politikom, zločinima, Titom, itd.

Meni je mama Hrvatica, tata dijete iz miješanog braka, nisam ni Bosnjak ni Hrvat, ni musliman ni krscan.

Bez obzira na nas identitet, mora se biti u stanju posmatrati stvari trezveno i objektivno.

Najmanje me sto se tice ljudi interesuje kako se neko zove, koje je nacionalnosti i religije.
. . . . . . . . .

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 08 May 2020, 17:40

Mozda si i u pravu,mozda sam i previse ogorcen pa se onda sjecam vremena kada sam bio sretan i bezbrizan.A niko nece da prica o ovome zbog cega sam danas nesretan i nimalo bezbrizan.A bila je druga ideja i prica. :cudi Svi smo mi ludi.Nebitan je tito,jebo tita.Bilo,proslo.Ja odgajam djecu ovde gdje ce i one odgajati svoju djecu.A to me brine.Na sta ce ovo sve izaci.A necu da idem.

grunf
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by grunf » 08 May 2020, 17:43

Mister No wrote: 08 May 2020, 16:32 Dočepali se četnici, samo tad sa petokrakama, nesrba i standardno pobili ih.
Kada je bio mali, Mr. No-a je ugrizao pijani cetnik. Cetnik odrastao, odselio i zaboravio, Mr. No odrastao i nije zaboravio.
Glup sam!

MunDzi
Svadjalica
Svadjalica

Post by MunDzi » 08 May 2020, 17:49

HAVANA wrote: 08 May 2020, 17:40
Mozda si i u pravu,mozda sam i previse ogorcen pa se onda sjecam vremena kada sam bio sretan i bezbrizan.A niko nece da prica o ovome zbog cega sam danas nesretan i nimalo bezbrizan.A bila je druga ideja i prica. :cudi Svi smo mi ludi.Nebitan je tito,jebo tita.Bilo,proslo.Ja odgajam djecu ovde gdje ce i one odgajati svoju djecu.A to me brine.Na sta ce ovo sve izaci.A necu da idem.
Eeeee Havana.
Niko ne moze predviditi zivot.
Niti svoj, niti zivot svoje djece.
Odgajaj ih najbolje sto mozes u situaciji u kojoj si.
Sve ostalo je van tvojih ruku.

A sada kad je najzanimljivije jer je Grunf dosao :oo , napustam vas.
Odoh kahvenisati na dvoristu koje je zaista lijepo i opustajuce.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 08 May 2020, 17:53

grunf wrote: 08 May 2020, 17:43
Mister No wrote: 08 May 2020, 16:32 Dočepali se četnici, samo tad sa petokrakama, nesrba i standardno pobili ih.
Kada je bio mali, Mr. No-a je ugrizao pijani cetnik. Cetnik odrastao, odselio i zaboravio, Mr. No odrastao i nije zaboravio.
Jest vala, cetnik odselio i zaboravio, eno ih i danas po RS-u.

De ne lupetaj. :snap
. . . . . . . . .

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 08 May 2020, 17:55

Mukelefa wrote: 08 May 2020, 17:49
HAVANA wrote: 08 May 2020, 17:40
Eeeee Havana.
Niko ne moze predviditi zivot.
Niti svoj, niti zivot svoje djece.
Odgajaj ih najbolje sto mozes u situaciji u kojoj si.
Sve ostalo je van tvojih ruku.

A sada kad je najzanimljivije jer je Grunf dosao :oo , napustam vas.
Odoh kahvenisati na dvoristu koje je zaista lijepo i opustajuce.
Pa mogao sam i na to uticati,da ih postedim ove budalastine.Ali necu.Hocu da sam ovde,necu da bjezim.Hocu da su i one ovde dok ne budu mogle samostalno donositi odluke hoce li ici ili ne.A ja bi volio da ne odu.

Image

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 08 May 2020, 17:59

Alija, Alija...

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 08 May 2020, 18:27

Kajmak je imao jednu reakciju koja veze nije imala sa Sabanom nego sa necim sasvim drugim, ali nije ni bitno.
A "kosti nisu razlomci da se pokrate". Nista vise, nista manje.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 08 May 2020, 18:48

Nikako mi ne može biti jasno zašto je teško zločin prepoznati kao zločin, osuditi ga, osuditi ideologiju koja je iza njega, i raščistiti sa svakom prošlošću.

Pogotovo ako već druge slične zločine osuđujemo.

Zgroze se ljudi, recimo, sta je Luburic radio u Sarajevu, i osude ustasku ideologiju, a onda mrtvi-hladni odose u manje ili vece pravdanje Bleiburga na bezbroj načina, i nikad ne osude titoisticku ideologiju.

To su takvi moralni apsurdi da je neobjašnjivo.
. . . . . . . . .

Post Reply

Return to “Politika u BiH”