hilbert wrote: 10 May 2020, 13:47
Meni je uvijek bilo cudno zasto su ljudi u BiH toliko navijali za klubove iz susjednih republika. U Brckom odakle sam ja su se Bosnjaci najvise furali na Hajduk, Hrvati sa sela na Dinamo, a bilo je i mnogo partizanovaca iz redova svih naroda. U mene otac je navijao za Osijek i lokalno Jedinstvo.
Danas ga nogomet uopce ne zanima. Gleda samo tenis i Federer mu je svetinja. Ne znam kako ce jadan izdrzati ovu godinu zbog otkazanih turnira.
Ex YU je imala sportsku veliku četvorku (Partizan, Dinamo, C. Zvezda i Hajduk) iz tri grada (Zagreb, Split i Beograd).
Skoro sve pare koje su isle preko SIZ-ova za sport i kulturu su zavrsavale kod njih. Znači finansiralo ih cca 22 mil. ljudi. Takođe imali su jasnu političku podršku, sto je značilo dodatne donacije od drzavnih firmi.
Znam sigurno da je hemijska industrija Tuzle npr. finansirala Partizan.
Ostali sportski kolektivi i gradovi nisu im bili ni blizu, niti su mogli biti.
Fudbal, rukomet, kosarka, odbojka, vaterpolo itd. je bilo rezervisao za njih, odnosno razvoj sporta kako se tad govorilo.
Svi drugi klubovi bili su samo lokalne naravi.
Objektivno zbog toga se nije ni imalo za koga drugoga navijati (osim za nekoga od velike 4-ke).
Desavalo se da povremeno bljesne klub iz neke druge sredine (Olimpija, Željo, Bosna, Velež) ali kratkotrajno.
Ostaće mi nejasan fenomen Metaloplastike iz Šapca jer oni su dominirali u rukometu Europom, pa i svijetom, obzirom da su činili i 99% reprezentacije Yugoslavije.
The Dark Side Of The Forum...