Da li je skupa sahrana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3940 times
Been thanked: 2966 times
Status: Offline

Re: Da li je skupa sahrana

Post by Pasaga »

Danci wrote:
Pasaga wrote:U mojoj okollini...cojk placa to mjesto dok god radi,poreska uprava to oduzima
direktno sa godisnje deklaracije...003%
Opet kad covjek umre...nedvno jedan komsija rikno...
opet platili oko 7.000€,sve troskove,bez obzira sto je cjelog zivota uplacivao za taj obred.
A reci mi ,pasaga,može li se kupiti unaprijed ta grobnica,ono da je tvoje vlasništvo?
Vjeruj da se nisam o tome raspitivao,sa njima je to malo osjetljivo pitanje...
...cudni su....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Licki
Na probnom
Na probnom

Re: Da li je skupa sahrana

Post by Licki »

Pasaga wrote:
Danci wrote:
Pasaga wrote:U mojoj okollini...cojk placa to mjesto dok god radi,poreska uprava to oduzima
direktno sa godisnje deklaracije...003%
Opet kad covjek umre...nedvno jedan komsija rikno...
opet platili oko 7.000€,sve troskove,bez obzira sto je cjelog zivota uplacivao za taj obred.
A reci mi ,pasaga,može li se kupiti unaprijed ta grobnica,ono da je tvoje vlasništvo?
Vjeruj da se nisam o tome raspitivao,sa njima je to malo osjetljivo pitanje...
...cudni su....
Producent...jesi li ti to?
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9979 times
Been thanked: 11851 times

Sarajevo: Grobno mjesto može biti preorano poslije 10 godina

Post by Krokodil Behko »

Image
Na području Kantona Sarajevo prekopavanja grobnih mjesta rade se kao ekshumacije radi pijenosa iz groba u grob, prijenosa iz groblja u drugo groblje i sve češće ekshumacije radi produbljenja grobnog mjesta kazao je izvršni direktor Kantonalng javnog komunalnog preduzeća "Pokop" Asmir Hodžić.

Pojašnjava da je Odlukom o uređenju i održavanju gradskih grobalja definirano da se grobno mjesto ili grobnica može prekopati po isteku deset godina od dana sahrane u slučaju da se grobno mjesto ili grobnica ne održava ili ne plaća naknada.

"Ukoliko zainteresovana osoba uredi grobno mjesto ili grobnicu i izmiri naknadu za korištenje, neće se vršiti prekopavanje", ističe Hodžić.

Prekopavanje grobnog mjesta ili grobnice vršit će se, ističe, tako da se o namjeravanom iskopavanju mora objaviti saopćenje u Službenom listu i u jednom od dnevnih listova. U tom saopćenju pozvat će se srodnici da se u roku od dva mjeseca od objavljivanja saopćenja izjasne o načinu ponovnog pokopavanja iskopanih posmrtnih ostataka.

Podsjeća da su poslovi ekshumacija radi produbljenja grobnog mjesta bez zahtjeva srodnika - zainteresovanih osoba rađeni u periodu 1992. -1995. godine za vrijeme opsade grada na grobljima u koševskoj dolini jer KJKP "Pokop" nije imao na raspolaganju drugih grobljanskih površina za sahranjivanje poginulih i umrlih osoba.

Iz tih razloga je grobno mjesto za koje naknada za korištenje grobnog mjesta nije bila plaćena deset i više godina ustupano za ukop - sahranu poginulog ili umrle osobe tako što se radila ekshumacija i posmrtni ostaci prelagali i spuštali na tzv. duplo ili trojno kopanje.

Iz "Pokopa" pozivaju sve građane koji imaju svoje srodnike sahranjene na komunalnim grobljima, kojim upravlja i gazduje ovo preduzeće, da provjere do kada su izmirene obaveze naknade za korištenje grobnog mjesta za sahranjene srodnike, prijatelje, poznanike i za rezervirana grobna mjesta.

Naknada za korištenje grobnog mjesta za jednu godinu/jedno grobno mjesto iznosi 8,50 KM s PDV-om.

Hodžić naglašava da je praksa pogrebnih preduzeća koji se bave održavanjem grobalja u Evropskoj uniji da stranka može uplatiti održavanje groba do 13 godina unaprijed.

"Kod nas je sada praksa da se može uplatiti za jednu godinu, ali ovih dana radimo na tome da donesemo odluku da se može uplatiti do 10 godina, a možda i duže", najavio je Hodžić.

KJKP "Pokop" upravlja i gazduje s devet komunalnih grobalja na području Kantona Sarajevo - Bare, Lav, Stadion, Sv. Josip, Sv. Marko, Sv.arhangeli Georgije i Gavrilo, Sv. Mihovil, Obad i Vlakovo.

Groblja Bare, Lav, Stadion, Sv.Josip, Sv. Marko, Sv. arhangeli Georgije i Gavrilo, Sv. Mihovil i Obad su zatvorena komunalna groblja gdje se sahranjuju umrle osobe koje su za života rezervirale grobno mjesto ili su kod, već sahranjenih, srodnika osigurale dubinsko kopanje.

Groblje Vlakovo je otvoreno komunalno groblje gdje su osigurana grobna mjesta za ukop-sahrane umrlih osoba iz četiriju monoteističkih religija i ateiste.

Osim toga, u posljednje vrijeme sve više se pojavljuju srodnici-zainteresovane osobe sa zahtjevom da se na komunalnim grobljima kod već sahranjenih umrlih osoba izvrši ekshumacija radi produbljenja grobnog mjesta i po visini osigura jedno ili dva smještajna mjesta za buduće sahranjivanje.

"Prethodno navedeno podrazumijeva da se precizira u koji dan i u koliko sati se vrši iskop do posmrtnih ostataka već sahranjenih, prelaganje i vađenje posmrtnih ostataka u plastičnu, za takve poslove, namjensku vreću, sve položi u drveni kovčeg i nakon produbljenja na duplo ili trojno kopanje kovčeg se spusti sa čime se dobivaju jedno ili dva smještajna mjesta koja se koriste za buduće ukope - sahrane", kazao je Hodžić.

Iz Gradskog groblja JK a.d. Banja Luka, koje u svojoj nadležnosti ima dva groblja, kazali su da to preduzeće ne vrši prekopavanje grobnih mjesta.

Napominju da je Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti Republike Srpske u članu 36. regulirao način i prekopavanje grobnih mjesta, ali da oni nisu imali takvih radnji.

U članu 36. Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS-a se navodi da se grobno mjesto, odnosno grob koji vlasnik nije održavao ili za koji nije plaćao troškove održavanja groblja najmanje deset godina smatra napuštenim i uprava groblja ga može ponovno prometovati.

Uprava groblja dužna je da provede postupak javnog oglašavanja utvrđivanja napuštenosti grobnog mjesta, ukoliko taj postupak nije u mogućnosti okončati s osobom koja se u evidencijama groblja vodi kao vlasnik grobnog mjesta, odnosno groba ili s njegovim nasljednicima.

Raniji vlasnik grobnog mjesta, odnosno groba koji se smatra napuštenim, može raspolagati izgrađenom opremom (nadgrobna ploča, nadgrobni spomenik i znaci, ograda groba i slično) nakon što plati cjelokupan iznos troškova održavanja groblja koje duguje, obračunatih u skladu s propisima kojima su uređeni obligacioni odnosi za komunalna potraživanja ili će se u protivnom smatrati da je riječ o napuštenoj imovini kojom uprava groblja može slobodno raspolagati, stoji u članu 36. Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS-a.

Dodaje se da je uprava groblja dužna da prije ustupanja grobnog mjesta drugoj osobi premjesti posmrtne ostatke iz napuštenog groba u zajedničku grobnicu izgrađenu za tu namjenu.

(klix)
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1677 times
Been thanked: 3195 times

Re: Sarajevo: Grobno mjesto može biti preorano poslije 10 go

Post by Mutevelija »

Šta treba plaćati i za grob stanarinu,
Zar nije platiš kabur taksu 300 KM i to je to.
U Zenici vozila otiđivaju i uništavaju u Sarajevu sad ovo, jesmo mi u Tuzli napredni.

Meni se čini ili su kantoni državice za sebe.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Femea
Propala kaladontašica 
Propala kaladontašica 
Been thanked: 2 times

Post by Femea »

Ovo je bilo i u ex-YU,nije nikakav novitet.Uvijek se plaćalo održavanje grobnog mjesta u Sarajevu.
Prestala sam da se opterećujem moranjima i očekivanjima, bilo čijim, pa i svojim.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Kod nas se ne plaća, možda što je muslimansko, ali kod nas se tim brine džemat.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Femea
Propala kaladontašica 
Propala kaladontašica 

Post by Femea »

Mutevelija wrote:Kod nas se ne plaća, možda što je muslimansko, ali kod nas se tim brine džemat.
Nema veze da li je muslimansko ili koje god,svi plaćaju održavanje ovdje.
Prestala sam da se opterećujem moranjima i očekivanjima, bilo čijim, pa i svojim.
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Ima veze jer je drugačije raspoređeno u Rijasetu IZ.
"Prema Pravilniku o vakufskim mezarjima, kojeg su, na prijedlog Vakufske direkcije, usvojili Rijaset i Sabor Islamske zajednice, upravljanje mezarjima kao i određivanje naknada za njihovo korišćenje je u nadležnosti medžlisa IZ, odnosno mjesnog džemata."

Dakle ne naplaćuje se, nego oni zdvoje pare iz Džematskog odbora.
I dobro je što je tako. Govorim za tuzlanski muftiluk.
A i kad bi mogli ne bi smjeli prekopavati mezarja, jer je pod nadzorom vjerske zajednice , to u Sarajevu mi se nikako ne sviđa.
Last edited by Mutevelija on 20 Nov 2016, 17:19, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Femea
Propala kaladontašica 
Propala kaladontašica 

Post by Femea »

Mutevelija wrote:Ima veze jer je drugačije raspoređeno u Rijasetu IZ.
"Prema Pravilniku o vakufskim mezarjima, kojeg su, na prijedlog Vakufske direkcije, usvojili Rijaset i Sabor Islamske zajednice, upravljanje mezarjima kao i određivanje naknada za njihovo korišćenje je u nadležnosti medžlisa IZ, odnosno mjesnog džemata."

Dakle ne naplaćuje se, nego oni zdvoje pare iz Džematskog odbora.
I dobro je što je tako. Govorim za tuzlanski muftiluk.
Ja napisah za Sarajevo a kod vas ne znam :cudi
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Ko ima nadležnost grobalja u Sarajevu?
Uff početnička greška da kompanija ima posjeduje groblje.
Sad sam vidio.

To bi bilo kao kad bi u nas "Selam" posjedovao cjelookupni plac.
Last edited by Mutevelija on 20 Nov 2016, 17:22, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Femea
Propala kaladontašica 
Propala kaladontašica 

Post by Femea »

Mutevelija wrote:Ko ima nadležnost grobalja u Sarajevu?
Ma otkud znam,svi plaćaju neke članarine nekom pogrebnom društvu,nisam baš istraživala, nešto mi se ne žuri tamo :hihi
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Greška velika, kod nas toga nema, ne može jedna firma posjedovati parcelu sa grobljem, šta ako su skupi a hoćeš drugu firmu, nemaš pravo tu imati grob. Ne ti bukvalno :bla
primjer navodim

Tačno imaju monopol naad grobljem.

:jok ovo ne bi moglo kod nas proći.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Femea
Propala kaladontašica 
Propala kaladontašica 

Post by Femea »

Mutevelija wrote:Greška velika, kod nas toga nema, ne može jedna firma posjedovati parcelu sa grobljem, šta ako su skupi a hoćeš drugu firmu, nemaš pravo tu imati grob. Ne ti bukvalno :bla
primjer navodim
Mislim da je sve to blizu sa cijenom nema velikih razlika sigurno.Svi su oni na dobitku zbog tuđeg gubitka :123
SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by SPINERKA »

Pa to je biznis.

.Nije dozvoljeno u privatnim bastama .

.Rjesenje je -spaljivanje --onda urna moze i na ormar pored dunje ako je nekome po volji.

;)
Image
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Ko je rekao da ja se ne mogu pokopati na svojoj njivi, to poteže i nacionalni interes, jer Bošnjaci su se pokapljali na svojim njivama.
Spaljivanje u Islamu ne dolazi u obzir.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

:jok

.ne mozes u njivi , moras imati dozvolu komsija ..
Image
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

SPINERKA wrote::jok

.ne mozes u njivi , moras imati dozvolu komsija ..
Imam svoju njivu, kakve veze imaju komšije :D.
Znam slučajev u Bosni gdje se kopaju i kod kuće ijetki su, ali eto u mene komšija ima groblje od porodice kod samog mezarja ali eto oni su tu porodično kopaju.
I niko ti ne može na tvojoj zemlji zabraniti da radiš šta hoćeš, nije ovo Amerika pa da je sve biznis.
Last edited by Mutevelija on 20 Nov 2016, 18:57, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by SPINERKA »

:hihi

..sta ako je tvoja , mislis da mozes raditi sta 'oces?/
Image
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija »

Možeš na selu. Nemoj mi ba spinerka ići na živce sa svojom Amerikanizacijom :auf
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

SPINERKA
Forum [Bot]
Forum [Bot]