Porod na carski rez

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

tuzlak1212
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 541 times
Been thanked: 790 times
Status: Online

Re: Erdogan zabranio porod na carski rez ako nije nužan

Post by tuzlak1212 » 25 Apr 2025, 11:34

ironman wrote: 25 Apr 2025, 09:32 Zanimljivo kako Indija,Pakistan,Banglades,Malezija i da ne nabrajam uzorak je jasan ..nemaju problem nataliteta.
Kao da se popravljanjem uslova zivota natalitet smanjuje .
jedni ne daju da im komfor se narusi
drugi trce vam tam, nemaju se kad zenit/udavat i pravit djecu
onda puno nezdravog stila zivota gledano na kratke staze, mi guramo 90 al smo nezdravi vec od 22ge
kasnije kad se vjencaju vec vrijeme, tablete, aditivi odradili svoje, nikom hormoni nisu u vinklu da bi organizam pravio dobar reproduktivni materijal

tamo nema posla, nema hrane pa i sto jedu samo prirodno i organsko, sve dobre okolnosti za zdravo i plodno tijelo i kod muskarca i zene, ne dobace toliko cesto do 90 al jbg

sto pisem vako teske teme
mada znam toliko mladog svijeta sto se ovako gore pate da zatrudne, da kad neko zatrudni slucajno smatram da je blagodat posebna

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 45151 times
Been thanked: 8078 times
Status: Offline

Post by ElTriconi » 25 Apr 2025, 11:36

ironman wrote: 25 Apr 2025, 09:32 Zanimljivo kako Indija,Pakistan,Banglades,Malezija i da ne nabrajam uzorak je jasan ..nemaju problem nataliteta.
Kao da se popravljanjem uslova zivota natalitet smanjuje .
Kad covjek moze birat sta ce jest i bacat hranu koja mu nije potaman ko da mu u glavi neki prekidac prebaci na to da se ne mora plaho trat, ima u marketu senice i kukuruza jeftino, pa ja 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3479 times

Post by Chloe » 25 Apr 2025, 11:43

Bobi wrote: 24 Apr 2025, 14:49 Otišli ste od teme :oo , ja sam apsolutno za izbor žene kako ce se poroditi. Inace 5 milja vam je kod nas privatno, drzavne bolnice ako imate štelu po običaju ili ako fakat nema druge mogucnosti.
To je postao trend kod nas koji ne odobravam.

Mada, mišljenje struke, odnosno medicine bi jedino trebalo biti relevantno, a ne tebe, mene pa ni trudnica. :hm
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9030 times
Been thanked: 10742 times

Post by Krokodil Behko » 06 May 2025, 07:53

Stvarnost je drugačija – stopa carskih rezova u Turskoj znatno je viša od europskog prosjeka i prosjeka zemalja Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Godine 2017. Turska je predvodila svjetske statistike, a prema OECD-u, 2018. godine carski rezovi činili su 51.9% svih poroda, dok je 2022. ta brojka narasla na 57.2%.

U europskim zemljama trend je znatno umjereniji – u Švedskoj, Nizozemskoj i Francuskoj udio carskih rezova porastao je tek neznatno.

U Europi vrijedi pravilo: Carski rez izvodi se samo kada je medicinski potreban i uz dogovor između liječnika i rodilje. Europski sud za ljudska prava također traži stroge kriterije kada se ograničava sloboda izbora pri porodu, kako bi se zaštitilo pravo žene na odlučivanje o vlastitom tijelu.

Post Reply

Return to “Brak & Porodica”