Krajem maja pocinje sezona monsuna i onda to masovno penjanje nije moguce. Ostaje zimski period, al to je samo za najbolje rezervisano.ironman wrote: 18 May 2023, 16:42 Mislim da je samo u aprilu i maju dozvoljeno ili moguce izvrsit ekspediciju..
Sad nisam siguran ali negdje sam citao.
Ili su uvjeti za to najbolji u ta dva mjeseca..
I kao da je tacno odredjen broj ekspedicija koje su dopustene u toku jedne godine.
Bez kisika na 9 km..ne znam za to.
Ni sherpe to ne mogu.
Ranije je bila samo jedna ekspedicija po strani, kasnije su skontali da im to donosi prihod pa lagano povecavali broj, da bi devedesetih to bas bilo omasovljeno, dok je sad cirkus, guraju se bukvalno i usporavaju il ometaju jedni druge pri usponu. Ogranicen je broj licenci, al to ide u par stotina godisnje s nepalske strane, ona je najlaksa, tamo iz Tibeta je manji broj, dok je treca strana samo za najludje, kao i jugoistocni greben preko kojeg je jugoslovenska ekspedicija svojevremeno krajem 70 -ih osvojila vrh.
Uvijek je bilo onih koji idu bez kisika, al to su bas iskusni planinari koji se znaju aklimatizirati i kojima je to izazov. Ima tu raznih prednosti i mana kad se koristi kisik, al za obicne penjace je obaveza jer drugacije ne bi ni mogli funkcionisati u zoni smrti iznad 8 hiljada metara