Ma može se običnim autom, mislim, najgori su samo oni izlokani dijelovi, a ima ih jako puno, gdje su bare svako malo postavljene da ih je nemoguće izbjeći, prođe se malo sporije nego neobičnim i sve ok. Naravno, temeljito pranje poslije a kad je suho, vjerovatno ni to (doduše, onda treba saprati prašinu). Ja sam prvi put pokušavao Cliom, i tada je ova dionica između M. Rijeke i Okruglice bila katastrofalna. Sve komadi stijena ležali po putu. Sada nije bilo ni blizu tako. Dionica na slici je ipak autoput u odnosu na te izlokane dijelove. Al' bolji je znatno od Prokoškog. Ja sam tamo redovno išao običnim autima.
Jimny uvijek zaključava, a pošto nema centralni diferencijal zvanično se taj pogon zove "part time 4x4" ili tako nešto. Čim mu se uključi pogon na sva 4 odmah zaključava i diferencijal pa se ne smije voziti po čvrstoj podlozi tako, tipa po asfaltu, pa makar bio i mokar. A po makadamu može bez problema stalno, mada ja nastojim da palim to kino samo kada je to stvarno potrebno, da ne bih posjećivao mehaničara prečesto. Što se tiče vožnje, na asfaltu je užasan. Još ako je uzbrdo i mokar, tu vještinu još nisam ponajbolje savladao. Na većim brzinama na autoputu je pravi doživljaj. Kao da se voziš u konzervi, a kako mu volan ima veliki luft, imaš osjećaj kao da su ti kugle otišle do maksimuma, pa točkovi mlataraju lijevo desno.

Ali zato kad mu pod točkove dođe makadam, onda je to totalno druga priča. Ono, vidi se da je za toga napravljen. U svakom slučaju, ja sam prezadovoljan, baš ono što mi je trebalo. Maleno, a sposobno. Za dvije osobe sa opremom je više nego dobar. Tri sa opremom je već gužva. A mi smo jednom uspjeli u četvero da se spustimo s Prenja (preko 20km makadama) sa 4 velika (višednevna) ranca i onim čizmetinama. E to je bio doživljaj. Jedan ruksak nogama naguran u onu komediju od gepeka. Druga dva jedan preko drugog preko krila ovo dvoje nazad, i jedan u zagrljaju suvozača, a ja nabijen do volana.
studija ledenice #5