Josip Broz TITO
Moderator: Krokodil Behko
- Socrates
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Re: Josip Broz TITO
Nije Tito bio nikakva alternativa 41-ve, nije ni sam vjerovao u to. Zato i jeste sa četnicima pravio razne kompromise na početku.
Tek nakon Teheranske Konferencije, Tito je alternativa, na insistiranje Staljina.
I ne kaže niko, to je bilo najbolje moguće rješenje.
Tek nakon Teheranske Konferencije, Tito je alternativa, na insistiranje Staljina.
I ne kaže niko, to je bilo najbolje moguće rješenje.
Last edited by Socrates on 05 May 2020, 20:38, edited 1 time in total.
. . . . . . . . .
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13829 times
- Been thanked: 22758 times
Prozva me ti krokodile, pa je red da ti odgovorim.
Nisam dugo ovdje, ali je vrlo primijetno da me od prvog dana ne "mirishesh."
Ne samo prema meni, i prema drugima koji ti ne aplaudiraju, ponasas se isto. Nadmeno i agresivno.
To je ocito i iz ova tvoja dva komentara.
Ti si moderator, ti imas ovlastenja i alate da to regulises.
Sta cekas, ... pritisnes par puljkica i nema me vise ovdje.
Sankcionisi vrijedjanja, ali dozvoli ljudima da pishu i ono sto se tebi ne svidja.
Rijesi me se, ispuni se davnu zelju.
Toliko ti je od mene.
Ne samo prema meni, i prema drugima koji ti ne aplaudiraju, ponasas se isto. Nadmeno i agresivno.
Zasto pozivas @Sokratesa da prijavljuje moje postove kao trolanje?Krokodil Behko wrote: 05 May 2020, 19:43 Socrates, svi su postovi ovog Papeta besmisleni i slobodno ti to isprijavljuj kao trolanje.
Ne troši vrijeme, na takve likove.
Imas pravo na svoje misljenje, ali dozvoli i drugima da ocijene kakve ti gluposti pises.Krokodil Behko wrote:Ako iko lupa gluposti, onda si to ti.
Izgledaš smiješno, kad diskutuješ s puno obrazovanijim od sebe.
Sankcionisi vrijedjanja, ali dozvoli ljudima da pishu i ono sto se tebi ne svidja.
Toliko ti je od mene.
- Mirelam
- Forum [Bot]
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 345 times
Nisu tvoji izasli nego te je dedo izveo da mases zastavicom pa se sjecas? Neka te Socrate, ne truni bezveze. Gledo na tv-u sta li, pa se sjecas? Nisi znao gdje si supalj.Socrates wrote: 05 May 2020, 19:55Ne pričam ja gluposti. Čak se i bolje sjećam nego ti. U Zenici ljudi izašli na ulice da docekaju prolaz kolone JNA. Nemoj me samo ubjedjivati da su samo Srbi izašli.
Sad, moji nisu izašli jer su već 89-te znali da je vakat ratu.
Pa bgt kako je moguće da JNA onako stavi u obruč Sarajevo a da nije bratstvo-jedinstvo i Tito još uvijek bio u glavama ljudi.
Nemoj bolan bezveze. Pametno.
I hajde vec kada ti se obracam, ma koja si ti kurcina u zivotu po da ovdje nazivas glupanima i idiotima, ljude koju su krv propisali i izjebali se po bosanskim brdima, gladni i bosi, bez icega osim srca, da im lijepis etikete da su docekali cetnike sa cvijecem i mahanjem zastavicama? Idi pisi doktorat, sta se jebes ovdje sa bosanskom fukarom i idiotima. To je ispod tvog nivoa ili mozda nije? Negdje valja biti i pametan.
- Socrates
- Forum [Bot]
Vi ste vala počeli da me vrijeđate prvi zato što iznosim svoje mišljenje. Ne pravite se ludi.
Nisam ja kriv što ste naučili da se klanjate raznim stupidnim likovima i sto uvredu Tita tumačite kao ličnu uvredu.
Ne kmeci sad bezveze.
Nisam ja kriv što ste naučili da se klanjate raznim stupidnim likovima i sto uvredu Tita tumačite kao ličnu uvredu.
Ne kmeci sad bezveze.
. . . . . . . . .
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2654 times
- Been thanked: 8169 times
Tito napravio drzavu od govana.. Hajd dobro, eto neka jest.. Zasto su slovenci i hrvati usli u jugoslaviju? Da nisu, kakva bi im bila buducnost/sigurnost i koja bi im druga opcija bila? Pogotovo Hrvatska..
Zasto se srbi nisu ogranicili na svoj zivotni sam "svi srbi u jednoj državi"? Bio Plan da srbija bude do Krajine al dzaba, zinula guzica i lijepo jadransko more..
Budimo realni, bosna i bosanci su se slabo sta pitali poslije 45-te..
Slovenci i hrvati iskoristili srbe i jugoslaviju da, poslije drugog svjetskog rata, osiguraju guzove i imaju koliko toliko sigurnu drzavu. Bosna se slabo sta pitala (citaj pod Muslimani). Bas je titu bilo tesko napraviti državu poslije 45-te i svega sta se izdesavalo u svijetu. Pod takvim uslovima i u takvoj situaciji kad je strah virio iza svakog coska, vladalo se zeljeznom rukom, moglo mu se.
Problemi nastaju 15-ak godina kasnije. Prvih desetak godina srbi i hrvati nisu smjeli pisnuti. 60-ih se vec oslobadjaju i hrabrije zahtjevaju jacanje republika.
Glavni zaokret i pocetak kraja Jugoslavije, se desava 1968-me kad je Tito, podržan Kardeljom, Ðilasom i gospodjom Jovankom, smijenio svog najodanijeg slugu, Leku (koji se cvrsto zalagao za centralizaciju). Dao vece ovlasti republikama i otvorio put za izmjenu ustava 1974-te. Do kraja zivota, u vlastitom dvorištu, bio je skoro nemocan, pogotovo medju Hrvatskim i slovenskim politicarima, radio na odrzavanju kulta licnosti i ubirao plodove dktadasnjeg rada. Kao politicara, dobro su ga zajebali i hrvati i slovenci.. Hajd bilo tako kako bilo. I on je covjek pa pogrijesi. Uvijek ima mudrijih koji ce nas zajebati pa eto i njega ce..
Ono sto mu ja zamjeram je sebicnost. I zbog te njegove sebicnosti je propala jugoslavija i zbog te sebicnosti je bilo onako kako je bilo.
- 68-me je izdo najboljeg svog covjeka, Leku, samo zbog straha da ga ovaj ne skine sa stolice. Izmedju jogoslavije i stolice, izabro je stolicu. I da je htio jugoslaviju, a ne samo vlastitu moć, bili bi Jugosloveni a ne srbi, makedonci, albanci, slovenci, hrvati, muslimani ili jos neki drugi.. Sve je drzao kao braću al braću sa posebnim dvoristem, hljebom, zrakom (srpske ptice).. Nista on to nije spojio i ujedinio osim sto se fino prosirio do Jadrana.
- ako 68-me nije bio siguran da ce se jugoslavija raspasti, onda je 74-te bio siguran u to. I umjesto da je, za zivota, fino dao svakoj republici drzavnost i zavrsio stvar dzentlmenski, onako kako pricaju o njemu, on se ponio najsebicnije i hinjski.. Odrzavo polumrtvog konja za svog zivota a i ptice na grani pocele pjevat "umri tito da se podjemo iživljavati". Et on to nije znao, nije šipak..
Zakljucak: nit je sta bio bolji niti lošiji od vecine danasnjih politicara. Iskoristio ono vrijeme, onu situaciju i onaj polozaj u kojoj su tada bile Republike. Sklepo kucu na foru sa skoro nikakvim temeljima da moze trajati samo za njegova zivota a djeci ostavio da se uruši.
Zasto se srbi nisu ogranicili na svoj zivotni sam "svi srbi u jednoj državi"? Bio Plan da srbija bude do Krajine al dzaba, zinula guzica i lijepo jadransko more..
Budimo realni, bosna i bosanci su se slabo sta pitali poslije 45-te..
Slovenci i hrvati iskoristili srbe i jugoslaviju da, poslije drugog svjetskog rata, osiguraju guzove i imaju koliko toliko sigurnu drzavu. Bosna se slabo sta pitala (citaj pod Muslimani). Bas je titu bilo tesko napraviti državu poslije 45-te i svega sta se izdesavalo u svijetu. Pod takvim uslovima i u takvoj situaciji kad je strah virio iza svakog coska, vladalo se zeljeznom rukom, moglo mu se.
Problemi nastaju 15-ak godina kasnije. Prvih desetak godina srbi i hrvati nisu smjeli pisnuti. 60-ih se vec oslobadjaju i hrabrije zahtjevaju jacanje republika.
Glavni zaokret i pocetak kraja Jugoslavije, se desava 1968-me kad je Tito, podržan Kardeljom, Ðilasom i gospodjom Jovankom, smijenio svog najodanijeg slugu, Leku (koji se cvrsto zalagao za centralizaciju). Dao vece ovlasti republikama i otvorio put za izmjenu ustava 1974-te. Do kraja zivota, u vlastitom dvorištu, bio je skoro nemocan, pogotovo medju Hrvatskim i slovenskim politicarima, radio na odrzavanju kulta licnosti i ubirao plodove dktadasnjeg rada. Kao politicara, dobro su ga zajebali i hrvati i slovenci.. Hajd bilo tako kako bilo. I on je covjek pa pogrijesi. Uvijek ima mudrijih koji ce nas zajebati pa eto i njega ce..
Ono sto mu ja zamjeram je sebicnost. I zbog te njegove sebicnosti je propala jugoslavija i zbog te sebicnosti je bilo onako kako je bilo.
- 68-me je izdo najboljeg svog covjeka, Leku, samo zbog straha da ga ovaj ne skine sa stolice. Izmedju jogoslavije i stolice, izabro je stolicu. I da je htio jugoslaviju, a ne samo vlastitu moć, bili bi Jugosloveni a ne srbi, makedonci, albanci, slovenci, hrvati, muslimani ili jos neki drugi.. Sve je drzao kao braću al braću sa posebnim dvoristem, hljebom, zrakom (srpske ptice).. Nista on to nije spojio i ujedinio osim sto se fino prosirio do Jadrana.
- ako 68-me nije bio siguran da ce se jugoslavija raspasti, onda je 74-te bio siguran u to. I umjesto da je, za zivota, fino dao svakoj republici drzavnost i zavrsio stvar dzentlmenski, onako kako pricaju o njemu, on se ponio najsebicnije i hinjski.. Odrzavo polumrtvog konja za svog zivota a i ptice na grani pocele pjevat "umri tito da se podjemo iživljavati". Et on to nije znao, nije šipak..
Zakljucak: nit je sta bio bolji niti lošiji od vecine danasnjih politicara. Iskoristio ono vrijeme, onu situaciju i onaj polozaj u kojoj su tada bile Republike. Sklepo kucu na foru sa skoro nikakvim temeljima da moze trajati samo za njegova zivota a djeci ostavio da se uruši.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9409 times
- Been thanked: 11167 times
- Status: Online
Pape wrote: 05 May 2020, 20:38 Prozva me ti krokodile, pa je red da ti odgovorim.
To je ocito i iz ova tvoja dva komentara.Zasto pozivas @Sokratesa da prijavljuje moje postove kao trolanje?Krokodil Behko wrote: 05 May 2020, 19:43 Socrates, svi su postovi ovog Papeta besmisleni i slobodno ti to isprijavljuj kao trolanje.
Ne troši vrijeme, na takve likove.
Imas pravo na svoje misljenje, ali dozvoli i drugima da ocijene kakve ti gluposti pises.Krokodil Behko wrote:Ako iko lupa gluposti, onda si to ti.
Izgledaš smiješno, kad diskutuješ s puno obrazovanijim od sebe.
Toliko ti je od mene.
E pa, kod nas je demokratija. Ako Socratesu ne smeta tvoje trolanje, onda ne smeta ni meni.
Druga je stvar, kad neko, ne da mi vrijeđa inteligenciju, nego bezočno laže da sam retardiran i da nisam svojim očima vidio ono što jesam, kao što je to uradio Roćko.
- MunDzi
- Svadjalica
- Has thanked: 715 times
- Been thanked: 1390 times
Jel to ti meni otkrivas toplu vodu?Krokodil Behko wrote: 05 May 2020, 20:23http://historija.info/2018/06/08/cetnic ... -u-koraju/Mukelefa wrote: 05 May 2020, 20:17
Partizani nisu ubijali civile, ne na nacin kako to ti aludiras - udju u selo i pobiju sve na licu mjesta.
Ko god je malo ceprko po istoriji zna te detalje.
Jasno je svima da je i tada i u poslijeratnom periodu bilo dosta petokraka koje su bile prisivene na kokardu.
To u Koraju su pocinili cetnici, sa kokardama ili petokrakama nasivenim preko kokarde.
I takvi isti su nastavili 90tih tamo gdje ih je kraj 2. svjetskog rata prekinuo.
A o pravim partizanima bih ti mogla nadugoooooooooooo.
Razlika je ogromna.
I da ne prljamo cast cistih ljudi koji su svoje zivote dali u borbi na strani partizana, ne treba prave partizane etiketirati sa cetnistvom.
Hvala mu za sve sto nismo zasluzili. Nikada vise necemo imati sto su on i ljudi s njegovom vizijom ostvarili. Mozda za nekih 200-300 godina. Trebalo je sopstvenom snagom osloboditi domovinu, pa onda pretvoriti razrusenu, siromasnu agrarnu zemlju u modernu industrijsku silu. Nekih cetrdesetak godina je bilo premalo da jugoslavensko drustvo postane dovoljno zrelo da bi moglo opstati i poslije Tita. Jugoslavija, onako opustosena, je iz vrelog presla u hladni rat. Opet je bravar uspio izvuci najvise u datim okolnostima i mogucnostima.
Trebalo je u ratu prvo mobilizirati mase i pridobiti ih za antifasisticku borbu. Tito i komunisti su mudro iskoristili stanje u kojem su se nasli Srbi u BiH i Hrvatskoj, narocito tamo gdje su bili najvise izlozeni ustaskom nozu. Trebalo ih je pridobiti za partizane i sprijeciti da cetnici profitiraju od uzasa koji je zadesio srpski narod. Svaki pocetak je mukotrpan i trebalo je malo vremena dok su cetnici pokazali svoje pravo, koljacko i kolaboratorsko lice. Partizanski pokret se gradio velikim strpljenjem i mudroscu politickih komesara i cinjenica je da su na pocetku isti cinili najvise Srbi. Ne sjecam se nesto da su muslimani masovno letili u partizane. Cak su do kraja ostali marginalna pojava pa im se to nije nikada prigovaralo.
Tko nije okrvavio ruke i tko je ispostovao ultimatum, taj je zasluzio amnestiranje. Obracuni sa cetnicima koji su zloupotrijebili i tu posljednu sansu su se nastavili i poslije rata. Smijesni su im ovi "visoki standardi" forumske gospode koja u slucaju Tita i SFRJ trazi svaku dlaku u jajetu. Titov put je bio ispravan i to se najbolje vidi danas.
Trebalo je u ratu prvo mobilizirati mase i pridobiti ih za antifasisticku borbu. Tito i komunisti su mudro iskoristili stanje u kojem su se nasli Srbi u BiH i Hrvatskoj, narocito tamo gdje su bili najvise izlozeni ustaskom nozu. Trebalo ih je pridobiti za partizane i sprijeciti da cetnici profitiraju od uzasa koji je zadesio srpski narod. Svaki pocetak je mukotrpan i trebalo je malo vremena dok su cetnici pokazali svoje pravo, koljacko i kolaboratorsko lice. Partizanski pokret se gradio velikim strpljenjem i mudroscu politickih komesara i cinjenica je da su na pocetku isti cinili najvise Srbi. Ne sjecam se nesto da su muslimani masovno letili u partizane. Cak su do kraja ostali marginalna pojava pa im se to nije nikada prigovaralo.
Tko nije okrvavio ruke i tko je ispostovao ultimatum, taj je zasluzio amnestiranje. Obracuni sa cetnicima koji su zloupotrijebili i tu posljednu sansu su se nastavili i poslije rata. Smijesni su im ovi "visoki standardi" forumske gospode koja u slucaju Tita i SFRJ trazi svaku dlaku u jajetu. Titov put je bio ispravan i to se najbolje vidi danas.
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2708 times
- Been thanked: 22553 times
Nema to kod nas. Evo rocka proglasise cetnikom, ja i pape, mirelam... Cafiri. Peta kolona.

Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Socrates
- Forum [Bot]
Smiri se bolan. Gdje sam ja igdje nekoga direktno nazvao idiotom i fukarom? Oni su mene vrijeđali ovdje.Mirelam wrote: 05 May 2020, 20:40Nisu tvoji izasli nego te je dedo izveo da mases zastavicom pa se sjecas? Neka te Socrate, ne truni bezveze. Gledo na tv-u sta li, pa se sjecas? Nisi znao gdje si supalj.Socrates wrote: 05 May 2020, 19:55
Ne pričam ja gluposti. Čak se i bolje sjećam nego ti. U Zenici ljudi izašli na ulice da docekaju prolaz kolone JNA. Nemoj me samo ubjedjivati da su samo Srbi izašli.
Sad, moji nisu izašli jer su već 89-te znali da je vakat ratu.
Pa bgt kako je moguće da JNA onako stavi u obruč Sarajevo a da nije bratstvo-jedinstvo i Tito još uvijek bio u glavama ljudi.
Nemoj bolan bezveze. Pametno.
I hajde vec kada ti se obracam, ma koja si ti kurcina u zivotu po da ovdje nazivas glupanima i idiotima, ljude koju su krv propisali i izjebali se po bosanskim brdima, gladni i bosi, bez icega osim srca, da im lijepis etikete da su docekali cetnike sa cvijecem i mahanjem zastavicama? Idi pisi doktorat, sta se jebes ovdje sa bosanskom fukarom i idiotima. To je ispod tvog nivoa ili mozda nije? Negdje valja biti i pametan.
To što su se borili, svaka čast, ali nije im to nikakvo opravdanje. Nije nama falilo ljudi da se bori, falilo je ljudi da misle.
. . . . . . . . .
- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2654 times
- Been thanked: 8169 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9409 times
- Been thanked: 11167 times
I još nešto, ovaj ti, Pape.
To što mi imputiraš neke druge, koji mi ne pašu, ja bih do sada, onako kako si rekao, pritisnuo par puljki i gotovo.
Na ovoj temi, ne slažem se nikako s Mirelamom, Havanom, Salkom, Edom, Tuzlakom, Mukelefom do pola, itds.. Ali nešto se ne sjećam da sam ikog od njih i pomenuo.
Razlog:
Oni ne trolaju i pišu smisleno.
Ok, jesam malo grublji bio prema Edi, ali ko ne bi, nakon onakvog upisa, o anđeoskoj JNA.
Nisu oni problem, nego ti.
Čovjek se polomio pišući sam na vas deset, a ti mu još zaskačeš na vrat, sa svojim besmislenim komentarima.
To što mi imputiraš neke druge, koji mi ne pašu, ja bih do sada, onako kako si rekao, pritisnuo par puljki i gotovo.
Na ovoj temi, ne slažem se nikako s Mirelamom, Havanom, Salkom, Edom, Tuzlakom, Mukelefom do pola, itds.. Ali nešto se ne sjećam da sam ikog od njih i pomenuo.
Razlog:
Oni ne trolaju i pišu smisleno.
Ok, jesam malo grublji bio prema Edi, ali ko ne bi, nakon onakvog upisa, o anđeoskoj JNA.
Nisu oni problem, nego ti.
Čovjek se polomio pišući sam na vas deset, a ti mu još zaskačeš na vrat, sa svojim besmislenim komentarima.
- Fuddo
- Maliciozni seronja
- Has thanked: 13829 times
- Been thanked: 22758 times
Uuu, otelo se kontroli.
Pozivam sva na konstruktivan dijalog i razumijevanje.
Nemojte se vrijedjat.
fala zivLi
Dozvolite da se obratimo
- HAVANA
- Pituljica
Ma miran ja. Meni ovo sega pravo. Ne uznemirava me uopste. Mene zadnji rat uznemiri, danasnja situacija i politika... Jebo ovo, davno proslo vrijeme, bilo, proslo. Lijepo bilo u poredjenju sa ovim i to je to.

- rocko
- Inventar foruma
- Has thanked: 213 times
- Been thanked: 147 times
Havana jos malo pa cu biti cinovan u vojvodu.HAVANA wrote: 05 May 2020, 20:52Ma miran ja. Meni ovo sega pravo. Ne uznemirava me uopste. Mene zadnji rat uznemiri, danasnja situacija i politika... Jebo ovo, davno proslo vrijeme, bilo, proslo. Lijepo bilo u poredjenju sa ovim i to je to.Duminjo wrote: 05 May 2020, 20:47
Ja vas nisam ni čito, Sacekacu da se smirite pa nekad pred spavanje ko lektiru![]()
![]()
- insomnia
- Rđav kurac
- Has thanked: 3202 times
- Been thanked: 10011 times
Gomila gluposti. Itekako su primani i dokazani koljaci. Vidjeti sta o tome kazu Adil Zulfirkapasic, Natasa Cengic i mnogi drugihilbert wrote: 05 May 2020, 20:45 Hvala mu za sve sto nismo zasluzili. Nikada vise necemo imati sto su on i ljudi s njegovom vizijom ostvarili. Mozda za nekih 200-300 godina. Trebalo je sopstvenom snagom osloboditi domovinu, pa onda pretvoriti razrusenu, siromasnu agrarnu zemlju u modernu industrijsku silu. Nekih cetrdesetak godina je bilo premalo da jugoslavensko drustvo postane dovoljno zrelo da bi moglo opstati i poslije Tita. Jugoslavija, onako opustosena, je iz vrelog presla u hladni rat. Opet je bravar uspio izvuci najvise u datim okolnostima i mogucnostima.
Iskustvo mi je pomoglo da u sebi nađem balans
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
Pa okoreli šaban začas postao je šaman
- HAVANA
- Pituljica
Meni su na klixu rekli da sam cetnik i da imam karadzicevu sliku na zidu. Lajo na sda. Grob im majcin j.....rocko wrote: 05 May 2020, 20:53Havana jos malo pa cu biti cinovan u vojvodu.HAVANA wrote: 05 May 2020, 20:52
Ma miran ja. Meni ovo sega pravo. Ne uznemirava me uopste. Mene zadnji rat uznemiri, danasnja situacija i politika... Jebo ovo, davno proslo vrijeme, bilo, proslo. Lijepo bilo u poredjenju sa ovim i to je to.![]()

Vjeruj mi na rijec da sam procitao samo ovaj post, i ne znam sta se desavalo sa Rockom i zasto ste dosli u konflikt.Krokodil Behko wrote: 05 May 2020, 20:44Pape wrote: 05 May 2020, 20:38 Prozva me ti krokodile, pa je red da ti odgovorim.
Zasto pozivas @Sokratesa da prijavljuje moje postove kao trolanje?
Imas pravo na svoje misljenje, ali dozvoli i drugima da ocijene kakve ti gluposti pises.
Toliko ti je od mene.
E pa, kod nas je demokratija. Ako Socratesu ne smeta tvoje trolanje, onda ne smeta ni meni.
Druga je stvar, kad neko, ne da mi vrijeđa inteligenciju, nego bezočno laže da sam retardiran i da nisam svojim očima vidio ono što jesam, kao što je to uradio Roćko.
Nisam primijetio da se neko bunio i tuzio u tom smislu (trolanja) na mene.
Ponovo ti kazem, ... logicno je da se opominje, i sankcioniraju uvrede, ali ja necu da klimam glavom ako ne mislim kao neko drugi.
Nema demokratije tamo gdje su necije sujete u prvom planu.
- Socrates
- Forum [Bot]
Ma to hilbertovo je sve što su ga učili u jugoslovenskoj školi.
Tito pobjedio, Tito pis'o istoriju, vjerovaćemo sve, nema veze što nema nikakve veze sa činjenicama.
Tito pobjedio, Tito pis'o istoriju, vjerovaćemo sve, nema veze što nema nikakve veze sa činjenicama.
. . . . . . . . .