Roditelji- prijatelji ili autoritet?

Sve o muževima, svekrvama, punicama, djeci.

Moderator: spacebound

Svom djetetu sam/želim biti:

prijatelj
6
67%
autoritet
3
33%

Total votes: 9

Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times
Status: Offline

Re: Roditelji- prijatelji ili autoritet?

Post by Lanci »

Fatma wrote:To je sad već drugi par čarapa...

Šta reći o roditeljima djece koja su koristila drogu i koji su postali ovisnici ili se izliječili.Nedaj Bože da budemo u njihovoj koži.
Ako je već dotle došlo,tu opet nastupaju roditelji.Pola uspjeha je kad roditelj prizna sam sebi da mu je dijete u tim problemima.Tad nastaje mukotrpan rad i razgovor i razumijevanje roditelja.
Mislim da se tad moraju oni prvo zapitati zašto je došlo do toga,da li su zapostavili djecu,nisu im posvećivali dovoljno vremena ili im to vrijeme plaćali,a djeca nisu znala kud će sa sobom.

Sve je to invidualno i svako dijete je ličnost za sebe...

Tacno tako..znam vrlo dobro osobu koja je prosla kroz sve to..koja je tako reci dobila bolest od toga,,zasto je njeno djete krenilo tim putem zapostavila sigurno ga nije samo lose drustvo..ali sto samo zato sto mi zivimo u takvim okolnostima gdje zaista tesko sacuvati svoje djete da ne ide tim putem..divim se ljudima koji to danas uspjevaju..a ima ih hvala bogu,,samo znam da je to jako tesko I znam kroz sta su ti roditelji prolazili dok nisu to svoje djete vratili u normalan zivot,,zalosno je to :( kako pomoci da sacuva svoju mladost od toga?kad to I odrasli rade(roditelji)samo kazem nedaj boze nikome,a ko god ima djecu nemoze nista reci jer niko nezna da sve mozemo da docekamo,,
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times

Post by paparaci »

mrki62 wrote:Autoritet dok je dijete - dijete a kad poraste , dijete oblikuje u odraslu osobu i tu autoritet nema mjesta.
slazem se sa prvim dijelom. s ovim drugim djelimicno. ma ima bolan da salutira i sa 30 kad mi se cefne. :hihi :plavi

salim se, naravno.

znaci dok je dijete dijete, potrebno je izgraditi autoritet. taj autoritet mora/treba pratiti ljubav i prijateljstvo. ali to izvesti sigurno nije nimalo lako. pretpostavljam. nemam jos svoje djece.
Doživio sam svašta kroz život i meni je i u čast i u ponos da mogu s djecom biti prijatelj, da negdje i na piće odemo i to većinom sa njihovim prijateljima se negdje nađemo.
Primjer, završio sam s poslom i zovne me sin sa pitanjem ako imam vremena za piće pa tek poslije da idemo doma na ručak.
Dakle, ništa boljeg u životu nema do tog da si prijatelj sa djetetom a i partnerom s kojim si dobio djecu :)
svaka cast i svako dobro! :ok
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Trenutno mi je u glavi moja mama, koja je strpljivo gledala sve moje nestasluke, cekala da sama izvucem pouku iz toga. Brojala moje simpatije i veze osudjene na propast, onda kad sam mislila da nema vece ljubavi od moje. Cak mi je skracivala i neke sorceve koji su mi bili "predugi", stpljivo cekajuci da ta faza prodje.. i prosla je uskoro... Pravila je kafe meni i mojoj "najboljoj" prijateljici, dok smo u sobi tracale o simpatijama, svjesna da ce mi svaka zabrana druzenja samo povecati revolt...

Sad znam da je htjela da mi bude prijatelj.. uspijevala je u tome, jer je samo na taj nacin mogla saznati sve o meni.. sve sam joj pricala, jer je se nisam bojala...

To je biti prijatelj - gledati dijete kako grijesi i uci.. kako skuplja svoje vlastito iskustvo.. ne nametati mu svoje...

Ja ne znam hocu li to znati...
Image
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14698 times
Been thanked: 10229 times

Post by Julia-Klara »

Da ne bih otvarala novu temu evo nadovezacu se na ovu:

Kakav je vas odnos sa roditeljima? Juce sam imala raspravu sa mamom koja ce se nastaviti kada odem kuci jer nemam volje svadjati se preko telefona. Naime, jos uvijek radi, ali ja zelim da prestane iz zdravstvenih razloga, jer ne moze vise izdrzati tempo kojim radi jos dugo, jer je kao i svaki drugo radnik bezobrazno iskoristena, radi 10 sati u kuhinji u restoranu plus navece kada je potrebno (a uglavnom je to bar jednom sedmicno po 4-5 sati) bez nadoknade.

Ponudila sam rjesenje da joj ja saljem njen iznos plate ,ali nece ni da cuje, hoce da radi "dokle moze".
Sad se pitam da li je svjesna da to "dokle moze" znaci da ce raditi dok ne padne s nogu? I kako ce se nositi sa bolescu jer ne bi bilo prvi put da se ukoci i danima ne moze ustati iz kreveta?

Zabrinuta sam i ljuta ... Kako ih natjerati da vjeruju da vise ne moraju brinuti o sitnoj djeci i kirijama, i da su ta djeca sposobna brinuti se o njima i vratiti sve dobro sto su oni nama davali?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Ne budi ljuta,,,daj joj jos malo vremena ,ti si joj najbolje ponudila ,
i sada cekaj da i Mama dode na tu razinu da moze da prihvati ,,djeciju ",tvoju ponudu!!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

Julia-Klara wrote:Da ne bih otvarala novu temu evo nadovezacu se na ovu:

Kakav je vas odnos sa roditeljima? Juce sam imala raspravu sa mamom koja ce se nastaviti kada odem kuci jer nemam volje svadjati se preko telefona. Naime, jos uvijek radi, ali ja zelim da prestane iz zdravstvenih razloga, jer ne moze vise izdrzati tempo kojim radi jos dugo, jer je kao i svaki drugo radnik bezobrazno iskoristena, radi 10 sati u kuhinji u restoranu plus navece kada je potrebno (a uglavnom je to bar jednom sedmicno po 4-5 sati) bez nadoknade.

Ponudila sam rjesenje da joj ja saljem njen iznos plate ,ali nece ni da cuje, hoce da radi "dokle moze".
Sad se pitam da li je svjesna da to "dokle moze" znaci da ce raditi dok ne padne s nogu? I kako ce se nositi sa bolescu jer ne bi bilo prvi put da se ukoci i danima ne moze ustati iz kreveta?

Zabrinuta sam i ljuta ... Kako ih natjerati da vjeruju da vise ne moraju brinuti o sitnoj djeci i kirijama, i da su ta djeca sposobna brinuti se o njima i vratiti sve dobro sto su oni nama davali?
..nekad niej zbilja sve u novcu postoji taj faktor socijalizacije....zabit se u kuću i dokoličarit zna bit gore nego fizički radit..jednu grešku sam napravio sa svojom majkom iz dobre namjere sam joj zabranio da ide radit u polje d ije cili život provela i priznajem falio sam... :djed
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

paparaci wrote:
znaci dok je dijete dijete, potrebno je izgraditi autoritet. taj autoritet mora/treba pratiti ljubav i prijateljstvo. ali to izvesti sigurno nije nimalo lako. pretpostavljam. nemam jos svoje djece.
Ne kaže se džabe da je biti roditelj, najteža zadaća u životu.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

A otkud ti ideja da ti znas sta je dobro za nju?! Samo se stavi u njenu poziciju:)

Imam starije roditelje, i postujem sve njihove odluke:) Jos uvijek su zdrave pameti:)
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Ne moras sa takve visine pricati
NIje je se jednom desilo da bukvalno zavrsi u krevetu i da se danima (sedmicama) ne moze oporaviti. Ne jede normalno, daje sve za posao a prvenstveno sebe, i ne vidi da propada .
Ne pricam iz obijesa nego zena jednostavno ne vidi da se topi i obolijeva.

Nigdje nisam napisala da ju drzim ludom niti da nije pri zdravoj pameti, ali ovakvu njenu odluku ne mogu postovati jer je pogresna. Da se nema sta jesti razumjela bih, ali ovo je samo jedan od njenih strahova ostalih iz vremena kada se nije imalo dovoljno.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

svatio sam tvoju dobru namjeru :ok
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Ideja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Ideja »

Julia, potpuno te razumijem. Nemoj odustati ako imaš mogućnosti da joj olakšaš život. Nešto slično smo moje sestre i ja nagovorile našeg oca. Radi od svoje petnaeste godine, a čuvati se ne zna. Zdravlje je ipak najvažnije.
"Jer, bez imalo sumnje, drvo za moj tabut raste. I platno posmrtno, moje, neko negdje tka... "
krhotina
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo

Post by krhotina »

Pa znaš šta, žena je godinama neovisna, bar misli da je tako, i znači radila je, zarađivala i doprinosila. Ako se to prekine ona bi se jednostavno mogla srušiti i osjetiti bezvrijednom.
Ja ti predlažem da ublažiš i preoblikuješ malo svoju ponudu. Znači pronađi nešto što bi radila u kući i sl., pa makar to bilo i formalno, za što ćeš joj ti platiti to što si naumila. Učini da joj to ne izgleda kao milostinja nego kao zarada. :djed

Eto, a što se tiče same teme, roditelji moraju uspostaviti i održati autoritet, ali na prijateljski i povjerljiv način.
Ja i supruga smo stvarno jarani s našom djecom, uvažavamo se uzajamno svi ali svako zna svoju ulogu i odgovoran je na svoj način. Do sada smo im x puta govorili da će se oni o nama brinuti kad onemoćamo, kao što smo se mi o njima brinuli, i to nam nekako dođu kao zavjeti.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Mozda je taj prijateljski odnos kriv za to da me ona dozivljava kao prijatelja a ne kao kcerku.
Ja osjecam duznost pruziti im sve ono sto su oni meni, ali mislim da ju je stid pokazati da je popricno nemocna.
Vec sam smislila plan :)
Pokusacu razgovarati s njom kad budem kuci

Hvala na odgovorima,taj dan sam bila poprilicno ljuta
Vexy
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Vexy »

Ja verujem daona ipak zna kako se oseća, i zna da još uvek može da rdai...tako da, neka radi ako smatra da može.
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Julia-Klara wrote:Ne moras sa takve visine pricati
Sad se zavrati, pa procitaj sta si pisala:) Nisam ja s visine ceri, nego ti mater gledas s visine:) No pun intended zivota mi. Ali dok ne skuzis da je to njena life line, neces joj moci ni pomoci:)
D.I.L.L.I.G.A.F.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Ako nekome zelis dobro znaci da ga automatski gledas sa visine?
I ako znam zasto to govorim i kakve smo situacije imali s njom u proslosti (a ti ne znas, i necu razglabti ovdje o tome) iz razloga sto jednostavno misli da jos uvijek ima 20-30 godina a ne 60, ja to radim sa visine?
Varas se, Jagoda. Zelim da vidi da nema potrebe vise rintati kao sto je to cinila prije 20 godina, doslo je vrijeme da se ja brinem za njih, i rado to cinim. Ne zelim da za dvije godine njen posao bude razlog teskoj bolesti,nepokretnosti ili cak smrti.
Ne govorim ovo iz hira, nego sto znam koliko radi i sta radi sebi i svom zdravlju.
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Ne znam je li moguce, pokusaj joj naci neki zamjenski posao, gdje ce ona i dalje raditi a ti kompezirati sa strane vlasniku. Ne mora ona znati. Vjerovatno ceka penziju, samo nema staza, a kao i svaka majka navikla je tegliti, ne moze sjediti kod kuce.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara »

Staza ima, juce sam pricala sa sestrom, samo nema jos godina, znaci nije to problem
Problem je njena navika da radi i da se bori, sto je navikla da joj nikad niko sa strane nije davao niti pomagao
Posljednji put kad j ebila bolesna (a trajalo je mjesec dana) sefica joj ponudila da radi po 4 sata, ova pristala, ali i ta 4 sata je ona pretvorila u 6-7 jer nije mogla jednostavno otici kuci a ne pomoci kolegama da se sv eodradi kako treba.
Takav joj mentalitet :cudi i sad bi trebalo da radi 8,ali jok, nagura jos minimum 1-2 sata uz to
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Dzaba je to moja ti. Moji su u godinama, i davno sam naucila da "ne trazim" nista. Nisu djeca, i pored toga sto se cesto ponasaju tako, moras im ic niz dlaku:)
Mama mi je bas slaba, ali ima volju ko celik hahahahahahah Nece nego kako ona hoce:) Tata opet ni dan danas nece da prestane da raducka, iako je u penziji. I razumijem ga, to mu je lifeline:)

Sto se mame tice, kad mi pukne traka, odem, strpam je u auto i doktoru. Znam da joj nista gore nema nego scena u javnosti, a kad je parkiram rped ured, kasno joj je onda :D
D.I.L.L.I.G.A.F.
radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 »

Sta znaci biti autoritet mozda Kim,Bus,Putin ili Tito, teziti autoritetu pred decom i porodicom je greska, svima treba biti prijatelj i pozeleti im svako dobro u zivotu i biti im podrska. :123
Post Reply

Return to “Brak & Porodica”