Šta piše u peticiji
I da nije žalosno, bilo bi smiješno... Treba li uopće napominjati da ne postoji album na kojem piše "Zabranjeno za Srbe i pse" i da Dino Merlin uopće nema kafić. Jučer je sadržaj ove peticije izazvao burne reakcije i bio top-tema u regionu bez obzira na to što se sve dešava u sferi interneta i što je peticiju mogao pokrenuti bilo ko iz bilo kojih pobuda.
Kontaktirali smo jučer neke javne ličnosti u Srbiji kako bismo čuli njihov stav. Svi do jednog bili su šokirani peticijom i njenim sadržajem.
Vesna Zmijanac, čiji duet sa Merlinom "Jorgovani" na balkanskim prostorima ima status evergrina, poručuje da Dinu voli cijela Srbija.
- U svakom žitu ima kukolja, ali generalno, Dinu Merlina voli cijela Srbija i čekamo ga već godinama. Ali, bukvalno godinama! Svi ga čekamo i ja ne znam nikoga ko ne voli Dinu Merlina - ističe Zmijanac.
Na upit kome je u interesu da minira koncert, koji još nije ni zakazan, čuvena pjevačica odgovara:
- Mislim da od onih koji bi organizirali taj koncert nikome nije u interesu da ga minira i da to nema veze s tom vrstom bojkota. Mislim da to čini šačica budala. Dino Merlin je dobrodošao u Beograd!
Zvonimir Đukić Đule, lider beogradske grupe "Van Gogh", ističe da je dosta prepucavanja preko muzike i pjevača.
- Ne treba pridavati pažnju takvim temama, jer tome sigurno nema mjesta. Zašto zabraniti koncert Dine Merlina? Uvijek postoji dio ljudi koji su za, dok su drugi protiv. Muzika je posebno pismo i govor. Muzika nema granice i zašto gušiti note? Pričalo se da neki hrvatski izvođači neće nikada doći u Srbiju pa su održali koncerte - govori Đule.
Suzana Mančić kaže da je ovakve pojave ne čude, ali i da su to gluposti.
- Uvijek će biti svijeta koji razmišlja negativno, koji gleda unazad. Ima i ljudi koji gledaju unaprijed i, naravno, muzika je važna. Ne vidim zašto se Dino Merlin ogriješio o Srbiju. Dino je muzičar evropskog kalibra i drago mi je što dolazi u Beograd - jasna je Mančić.
Jedino mjerilo
Kornelije Bata Kovač među onima je koji su jučer na internetu vidjeli peticiju i kaže da on ne bi ni na koga tako gledao.
- Ljudi koji tako razmišljaju, žive u prošlom stoljeću - kaže Kovač.
Momčilo Bajagić Bajaga ističe da je protiv zabrana svih vrsta:
- Svi trebaju da sviraju svugdje, publika je jedino mjerilo treba li čovjek da ima koncert ili ne treba. Ako ima publike, naravno da svako treba svugdje svirati i protiv sam svakih zabrana u regionu - rekao nam je Bajaga.
Merlinov menadžment: Bez komentara
U menadžmentu Dine Merlina nisu željeli komentirati peticiju niti njen sadržaj. Kazali su nam da se ne žele baviti takvim stvarima.
Joksimović: Muzika spaja ljude
Željko Joksimović, koji je sa Merlinom snimio veliki hit "Supermen", ističe da peticije i bojkoti nisu stvari koje su srodne s umjetnošću.
- Muzika je zasigurno najuzvišenija kategorija koja spaja ljude i prostore - naglašava Joksimović.
Mihailović: Mišljenje manjine
Predrag Mihailović, zamjenik odgovornog urednika beogradskog lista "Blic", smatra da je iza nas vrijeme prijetnji, bojkota, mržnje.
- Činjenica je da na internetu postoji peticija za bojkot koncerta Dine Merlina u Beogradu, ali sam isto tako siguran da ima neuporedivo više onih u Srbiji koji bi rado otišli na taj koncert. Internet daje korisnicima mogućnost da se bave nekom temom, a da sakriju svoj identitet. Tako u ovom slučaju vjerujem da se radi o mišljenju manjine i mislim da ta peticija ne odražava stav ljubitelja muzike u Srbiji. Volio bih da do koncerta dođe, a siguran sam da je najbolji parametar koji će raščistiti dilemu "Merlin u Beogradu - da ili ne", to koliko će publike biti na koncertu - kaže Mihailović.
Ilić: Čiste gluposti
- Kao iz topa vam kažem da su to čiste gluposti i apsolutno to osuđujem. Tu ne odstupam ni milimetar - kategoričan je bio Miroslav Ilić.
http://www.dnevniavaz.ba/showbiz/estrad ... rbija.html