Piše, kako ne piše... 250 ml sadrži 27 g šećera?!vodeni_zeko wrote:kod nas jos nisu poceli oznacavati, ali sam negdje vani upratio. 2 dl cole sadrzi 26 gr secera+sadrzi i natrij-benzoat u standardnoj kolicini.
poredjenja radi, kesica secera koju dobijete uz kafu ili caj, narucenu u kaficu, ima 6gr secera sto u prevodu znaci caj zaseceren sa 4.3 kesice secera.
A koliko šećera sadrži 100 grama čokolade ili 100 grama lizala npr.??
A šta ćemo sa sadržajem soli u suhom mesu, salatama te sa sadržajem sirćetne kiseline u istim?
To se nešto tretira kao zdravo, ako se ne varam mada meni baš i ne djeluje...konzerve da ne spominjem..gulaš može a Cola ne...ma dajjjj.
Zapravo vi ste malo fulili, a evo zašto:
Skoro se pokrenula aktivnost (mislim iz Rumunije) kojom se ispitao kvalitet namirnica, a među njima i Cole, koje se isporučuju za prostore zapadne Europe i za prostore Rumunije. Ispitivanjem je utvrđeno, a i ovdje u BiH to možemo svjedočiti, da ima znatnih odstupanja u kvalitetu namirnica pod istim "brendiranim" imenom (znači nisu kopije) koje se prodaju npr. u Njemačkoj u odnosu na one koje se prodaju u Rumuniji.
Tako je utvrđeno da se za prostore Balakna u Coli koriste drugi zaslađivači u odnosu na one u Njemačkoj, SAD-e i sl.
Iz Cole su priznali ovu činjenicu ali su naveli da se koriste zaslađivači koji nisu štetni i da bla bla bla... što će reć da ipak nama uvaljuju manje kvalitetne stvari, ali to rade skoro svi, da se sad ne bi neko opet dočepao samo Cole.
Mislim da su nakon analiza i "Milku" prozvali, a da je kao pozitivan primjer istaknuta Nutela za koju nije pronađena razlika u kvalitetu.
Onako još da dodam, najviše smeća smo uvezli a i uvozimo iz Hrvatske, počevši od sokova, cigareta, alkohola, voda, parizera....a ubismo se jedući i pijući to smeće i ne smeta nam.... a vidi vraga Cola je baš nezdrava