Kritika kroz objektiv
Moderator: Krokodil Behko
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš

- Status: Offline
Re: ZENICA: "Ovo nema niđe" - kuća na zgradi (FOTO)
Haman da nije samo kuca cikina. I ove prostorije pored imaju istu fasadu... Lijevo od kuce (ili trebam napisati u dvoristu
)
-
Trepavica
Kao je poceo , dogradit ce on jos tu..u visinu a u sirinu... (
)...Mora se misliti na djecu i unucadi...
-
Ciklama
Je li ta izgradnja neki revolt ili sila? 
Last edited by Ciklama on 31 Oct 2013, 23:14, edited 1 time in total.
..pametan čovik...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6706 times
..mislim da je ideju pokupio iz nadrealista...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Haj taj je bar na zgradi pa ne smeta
Al' meni je u komšiluku tip bespravno kuću napravio između zgrada.
Al' meni je u komšiluku tip bespravno kuću napravio između zgrada.
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 40979 times
- Been thanked: 27543 times

Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
- Bla
- i dva polipa

- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Može se to i ovako protumačiti, tipu prokišnjavalo, ostale stanare bolila neka stvar i nije se mogao dogovoriti s njima da saniraju čitav krov pa uzeo stvar u svoje ruke. 
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:
- POSAVLJAK
- Aktivni forumaš

- Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha
Bla wrote:Može se to i ovako protumačiti, tipu prokišnjavalo, ostale stanare bolila neka stvar i nije se mogao dogovoriti s njima da saniraju čitav krov pa uzeo stvar u svoje ruke.
Lako moguće. Mene jednom pozvala neka starija baka, živjela na najgornjem spratu, stara zgrada prekrivena crijepom. Ženi prokišnjaje. Ja se popeh na krov, a svi crijepovi ili su napukli ili su skroz pukli. Velim ja njoj da to treba sve ponovo prepokrit. Ode ona jadna u općinu, i zamisli, ona ne može da promjeni koliko ona hoće crijepov, nego ako misli da mjenja crepove mora sve da mjenja. Naravno, ostale stanare boli ona stvar što njoj prokišnjaje, a tako isto i one lešinare u općini. Tako da sam otišao na svoju ruku kupiti 200 crepova i prepokrio onaj dio u kolikom je njezin stan. Zbilja me sramota ponekad reći da poznajem pojedine ljude.
Sarajevske zgrade prekrivene švrljotinama i grafitima(FOTO)

Iako mnogi crtanje grafita smatraju umjetnošću i kulturom izražavanja mladih, veliki broj je i onih kojima se ova umjetnost ne sviđa i smatraju je ruglom grada. Osim iscrtavanja grafita, mladi često išaraju zidove zgrada, pa možemo vidjeti različite natpise na fasadama, posebno u centru grada.
Fotografi portala Klix.ba su obišli općine Centar i Stari Grad gdje su zabilježili fotografije na kojima se mogu vidjeti različiti natpisi, slogani, oznake fudbalskih klubova, ali i šaranje koje nema nikakvu simboliku.
Po Zakonu o komunalnim djelatnostima pod održavanjem čistoće na javnim površinama podrazumijeva se i čišćenje i pranje asfaltiranih, betonskih, popločanih i zelenih javnih površina, prikupljanje i odvoženje komunalnih otpadaka sa tih površina, te uklanjanje snijega i leda.
Prema Zakonu o komunalnoj čistoći definisane su površine koje se smatraju javnim, među kojima nisu fasade objekata. Međutim, ovim propisom između ostalog se zabranjuje prljanje, šaranje i oštećivanje zgrada.
I prema Odluci o kućnom redu u stambenim zgradama, obaveza stanara je da spriječe pisanje grafita, prljanje i oštećivanje fasada i ulaza u zgradu, rekli su za Klix.ba u press službi kantonalne Uprave za inspekcijske poslove.
Nadzor nad ovom odlukom vrše gradski komunalni inspektori (koji djeluju pri Gradu Sarajevo za četiri gradske općine) i općinski komunalni inspektori za ostalih pet općina u Kantonu Sarajevo.
"S obzirom na to da se nijedan objekat ne može smatrati javnom površinom, kao i da objekti imaju vlasnike, kantonalna komunalna inspekcija ne postupa u slučajevima ispisivanja grafita, odnosno šaranja po fasadama zgrada", napominju iz Uprave za inspekcijske poslove.
Postoji legalno i ilegalno crtanje grafita. Međutim, većina grafitera, koji čak i od općina dobiju površine na kojima mogu crtati, zbog adrenalina upuštaju se u akcije ilegalnog crtanja iako se to krivično sankcioniše.
Pravi grafiteri, umjetnici, smatraju da grafiti najviše dolaze do izražaja kada se crta po zidovima ruševnih zgrada, a crtanje po novim zgradama, fasadama, vjerskom objektima, spomenicima ne podržavaju. Oni crtaju murale, potpise i to na dozvoljenim površinama.
Inače, u Federaciji BiH prema Krivičnom zakonu crtanje grafita na nedozvoljenim površinama tretira se kao krivično djelo oštećenje tuđe stvari, a raspon kazne je od novčane pa do godinu dana zatvora.

Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Re: Sarajevske zgrade prekrivene švrljotinama i grafitima(FO
Zgrade su super kakvi su tramvaji. U njima mozes naci potpis iz 1846. jer ih nikad ne peru.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7905 times
- Been thanked: 18690 times
Volim grafite i ne moraju biti neka remek-djela da bi mi se svidjeli.
Uvijek mi zapadnu za oko, uvijek ih citam.
Ali su mi bezvezni ovi obicni natpisi kao na 8 zadnjih slika.
Uvijek mi zapadnu za oko, uvijek ih citam.
Ali su mi bezvezni ovi obicni natpisi kao na 8 zadnjih slika.
ja sam skroz alergican na te grafitije. koji su to hajvani, uzas.
hajd da svrljaju u svojoj kuci ili stanu ili kad svrljaju na slobodnim tj. predvidjenim povrsinama za to - ali, ne.
unistise sve svojom "umjetnoscu".
to je globalni problem.
iznenadjen sam stanjem Zagreba. tamo situacija nije haman nista bolja. sta uradise od onako finog grada.
hajd da svrljaju u svojoj kuci ili stanu ili kad svrljaju na slobodnim tj. predvidjenim povrsinama za to - ali, ne.
unistise sve svojom "umjetnoscu".
to je globalni problem.
iznenadjen sam stanjem Zagreba. tamo situacija nije haman nista bolja. sta uradise od onako finog grada.
-
Spanac_113
- Inventar foruma

tako je!paparaci wrote:to je globalni problem.
mazu nam oci raznim izmisljotinama tipa prenapucenost, globalno zatopljenje, srednji istok itd samo da bi izbjegla rasprava o problematici grafita i negativnom efektu istih na naseljena podrucja
Ovo veze sa umjetnošću nema al nek su oni urbani i moderni, to je bitno.
Šalju poruku grafitima..samo da još ko skonta šta znače. Neshvaćeni umjetnici.
Šalju poruku grafitima..samo da još ko skonta šta znače. Neshvaćeni umjetnici.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
treba njima poslati racun za uklanjanje te umjetnosti. 
-
Spanac_113
- Inventar foruma