Znate li pružiti prvu pomoć?
Moderator: Krokodil Behko
Re: Znate li pružiti prvu pomoć?
@Majo, epilepticarima se za vrijeme klonicko-tonickog napada ne pruza nikakva pomoc. Osoba se eventualno moze ozlijediti o stvari u blizini, pa je najuputnije skloniti ih i tonicara NE dirati dok napad ne prodje. Tek tada, okrenut ga na bok ukoliko nije pri svijesti ili kao predostroznos
t zbog moguceg povracanja. Nikakvi metali i zlice...pobogu telekineza ne spada u hitnopomocne oli bilo kakve druge terapijske il prevencijske smjernice
t zbog moguceg povracanja. Nikakvi metali i zlice...pobogu telekineza ne spada u hitnopomocne oli bilo kakve druge terapijske il prevencijske smjernice
od prve zvijezde ravno...čekaj me...tamo
znam...i obično imam a sobom bar osnove za prvu pomoč...ako sam u planini ...na biciklu..u autu.....a po gradu obično imam flastere....i gel.... tablete magnezija.... aspirin c .....i čakiju...bez nje nikud 

Our solution mind revolution
Mislim da bih znala...nisam paničar što je najvažnije i ne bojim se....
Imam i čakiju....hojla wrote:znam...i obično imam a sobom bar osnove za prvu pomoč...ako sam u planini ...na biciklu..u autu.....a po gradu obično imam flastere....i gel.... tablete magnezija.... aspirin c .....i čakiju...bez nje nikud

dodatak za snalažljive: ukoliko dođe do fibrilacije ventrikula, a defibrilatora niđe na vidiku; i hitnoj treba cca 8 min u zagrebu das na mjestu unesrećenog pojavi(ne znam kako je u drugim gradovima, na otocima pogotovo). uzevši u obzir da ako se s masažom srca ne započne unutar 3 minute...postotak preživljavanja opada za 10% svakim obilaskom kazaljke male, najpoželjno je frekvenciju masaže srdca postavit na 100...ne na sat, neg u minuti i to po 30 kompresija i 2 upuha na hermetizirana usta glave zabačene i nosa začepljenog. zvuči jednostavno...al ustvari nije. treba znati točno mjesto kompresije prsišta, u protivnom..i ksifoid bi u jetri završit mogao. al ako savladali ste...i tehniku i teoriju, jedino što ne znate tih stotku frekventnu pogodit...onda zapjevajte bee geese. toj taj ritam ...koji život spašava
pa kaže: stayin alive, stayin alive...ah, ha, ha, ha, stayin alive, stayin alive
pa kaže: stayin alive, stayin alive...ah, ha, ha, ha, stayin alive, stayin alive

od prve zvijezde ravno...čekaj me...tamo
- bagra
- Forum [Bot]
- Has thanked: 492 times
- Been thanked: 1077 times
- Status: Offline
Apropo ovog da nea hitne na vidiku... pa uskraceni bicemo za
alatke nam... sve te... ja cuo da neke zene vec imaju doma te....
defibrivibratore. I vidijo jedan cak. Neznam, mense ne cini da
dovoljnosu snazni da nekog
uzivot povrate. Mada, kazu....
vraca volju za zivotom.
Eto... i to mozda pomogne nekom.
Ukosnice, pa koce tolko smiren ostat da se ne zabroji ono, jel
strogo bas ....ritam taj. Mislim.... kase uzbudi coviku se lako
desi da ritam, nehotimicno, promjeni.
Drasticno cak.
OT:
Neznam. Ja pruzam drugu pomoc. Ne drugu,
po redosljedu ono, vec... pomoc druge vrste.
alatke nam... sve te... ja cuo da neke zene vec imaju doma te....
defibrivibratore. I vidijo jedan cak. Neznam, mense ne cini da
dovoljnosu snazni da nekog

vraca volju za zivotom.

Ukosnice, pa koce tolko smiren ostat da se ne zabroji ono, jel
strogo bas ....ritam taj. Mislim.... kase uzbudi coviku se lako
desi da ritam, nehotimicno, promjeni.

OT:
Neznam. Ja pruzam drugu pomoc. Ne drugu,
po redosljedu ono, vec... pomoc druge vrste.

- POSAVLJAK
- Aktivni forumaš
- Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha
Da, pružio sam već nekoliko puta prvu pomoć. Ne mogu da shvatim ljude koji samo prođu ako se na autocesti desila nesreća, to je znak straha. Uvjek treba priskočiti u pomoć, nekad može i tebi zatrebati.
- Lanci
- Forum [Bot]
- Has thanked: 94 times
- Been thanked: 49 times
Jos se nisam nasla u toj situaciji..ali sigruno bi se snasla da me to zadesi..mada sam ja inace neka plasljiva sto se tice takvih desavanja
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
You know what I allow you to know.
-
Ovdje je pravilo ako radis u javnim ustanovama ili sa ljudima moras kurs prve pomoci obnoviti svake dvije godine i ja to redovno obnavljam ali mi jos nikad nije zatrebalo, ali da zatreba mogla bih, nisam panicar i ne bojim se krvi.
Ustvari ovdje kad nazoves 112 oni ti dok dolaze komanduju sta ces raditi.
Ustvari ovdje kad nazoves 112 oni ti dok dolaze komanduju sta ces raditi.
- Calla
- Legenda foruma
- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
Ukosnica wrote:dodatak za snalažljive: ukoliko dođe do fibrilacije ventrikula, a defibrilatora niđe na vidiku; i hitnoj treba cca 8 min u zagrebu das na mjestu unesrećenog pojavi(ne znam kako je u drugim gradovima, na otocima pogotovo). uzevši u obzir da ako se s masažom srca ne započne unutar 3 minute...postotak preživljavanja opada za 10% svakim obilaskom kazaljke male, najpoželjno je frekvenciju masaže srdca postavit na 100...ne na sat, neg u minuti i to po 30 kompresija i 2 upuha na hermetizirana usta glave zabačene i nosa začepljenog. zvuči jednostavno...al ustvari nije. treba znati točno mjesto kompresije prsišta, u protivnom..i ksifoid bi u jetri završit mogao. al ako savladali ste...i tehniku i teoriju, jedino što ne znate tih stotku frekventnu pogodit...onda zapjevajte bee geese. toj taj ritam ...koji život spašava
u moje mlado doba pocetkom devedesetih godina dok sam radila kao uciteljica prve pomoci sa licencom A 1 kursa u ASB (Arbeiter samariter Bund)njemacke organizacije ja sam uvjek ucenicima pokazivala i davala smjer sredina prsista ,,tu izmedu dvije sisne bradavice" ,,to mi je bilo najjednostvanije pojasniti i nisam ih nikada zeljela opteretiti sa egzaktnim tackama pritiskanja ,,u strahu ako ne znaju gdje ce pritisnuti pri davanju prve pomoci zaborave brzo i one tri osnovne stvari koliko kompresija, koliko upuha

Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
-
- Inventar foruma
Eh,baš sam danas pričala o ovome,nikada nisam došla u takvu situaciju da nekome pružim prvu pomoć,ali vjerujem da bih znala sve što se toga tiče,umjetno disanje,reanimacija...
Usudila bih se to uraditi bilo kojoj osobi,nije bitno da li je poznajem ili ne...

- Konsultant
- Legenda foruma
- Been thanked: 1 time
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9578 times
- Been thanked: 11333 times
Alarm: 85% Sarajlija ne zna broj hitne ponoći

Radeći anketu na slučajnom uzorku građana došli smo do poražavajućih podataka. Smatramo da je alarmantna i zabrinjavajuća informacija da 85% ispitanika ne zna broj hitne pomoći.
Smatramo da širu javnost treba informirati o ovom problemu i zabrinjavajućoj činjenici – kaže nam Amina Kurtagić iz Općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo
- U povodu Porodičnog dana na Vilsonovom šetalištu, Općinska organizacija Crvenog Križa Novo Sarajevo provela je anketu na određenom uzorku građana o poznavanju prve pomoći. Rezultati su zabrinjavajući. Kako pokazuju rezultati ankete, 28,2% ispitanika poznaje prvu pomoć.
Također je ovo ispitivanje pokazalo da ljudi ne prihvataju znanje prve pomoći kao nesto nužno. Zaključak je da se ljudi puno više moraju obrazovati o prvoj pomoći, kako bi u slučaju potrebe, bili sposobni i spremni pomoći povrijeđenoj osobi. Nadamo se da će nam nadolazeći 14.9., Svjetski dan Prve pomoći, poslužiti kao odličan početak podizanja svijesti nasih građana o ovoj jako bitnoj temi – navode iz Općinske organizacija Crvenog križa Novo Sarajevo.
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Re: Alarm: 85% Sarajlija ne zna broj hitne ponoći
*pomoći...
Ja sam sebi memorisala u mob, jer sam primijetila da mi u kriznim situacijama mozak blokira... 124
Ja sam sebi memorisala u mob, jer sam primijetila da mi u kriznim situacijama mozak blokira... 124
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Izgleda da i ti spadaš u tih 85%Bla wrote:zar nije 94

Nažalost, sigurna sam da je 124....
- Peggy Sue
- Aktivni forumaš
Mada tekst posta nije o broju hitne pomoći, nego o pružanju prve pomoći... Al' eto...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9578 times
- Been thanked: 11333 times
Jeste prva rečenica.Peggy Sue wrote:Mada tekst posta nije o broju hitne pomoći, nego o pružanju prve pomoći... Al' eto...

Iskreno, i ja se omislim jel 124 ili 123 ili nešto slično.
nadam se da mi nikada neće ni zatrebati kao i da nikome neće zatrebati prva pomoć od mene jer i nisam baš neki stručan.
- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
mislim da ovaj video savršeno pristaje ovoj temi. 
[ytube][/ytube]

[ytube][/ytube]
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

-
Krokodil Behko wrote:
Iskreno, i ja se omislim jel 124 ili 123 ili nešto slično.
nadam se da mi nikada neće ni zatrebati kao i da nikome neće zatrebati prva pomoć od mene jer i nisam baš neki stručan.
Kod nas kad kupimo tel. brojevi hitne pomoci , vatrogasaca i policije su automatski memorisani u imeniku ! Mogu se dobiti i ako se nema kredita na tel...