Znate li pružiti prvu pomoć?

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Ukosnica
Sitna buranija
Sitna buranija
Status: Offline

Re: Znate li pružiti prvu pomoć?

Post by Ukosnica »

@Majo, epilepticarima se za vrijeme klonicko-tonickog napada ne pruza nikakva pomoc. Osoba se eventualno moze ozlijediti o stvari u blizini, pa je najuputnije skloniti ih i tonicara NE dirati dok napad ne prodje. Tek tada, okrenut ga na bok ukoliko nije pri svijesti ili kao predostroznos
t zbog moguceg povracanja. Nikakvi metali i zlice...pobogu telekineza ne spada u hitnopomocne oli bilo kakve druge terapijske il prevencijske smjernice
od prve zvijezde ravno...čekaj me...tamo
hojla
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by hojla »

znam...i obično imam a sobom bar osnove za prvu pomoč...ako sam u planini ...na biciklu..u autu.....a po gradu obično imam flastere....i gel.... tablete magnezija.... aspirin c .....i čakiju...bez nje nikud :zubi
Our solution mind revolution
Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Fatma »

Mislim da bih znala...nisam paničar što je najvažnije i ne bojim se....
Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma »

hojla wrote:znam...i obično imam a sobom bar osnove za prvu pomoč...ako sam u planini ...na biciklu..u autu.....a po gradu obično imam flastere....i gel.... tablete magnezija.... aspirin c .....i čakiju...bez nje nikud :zubi
Imam i čakiju.... :hihi
Ukosnica
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by Ukosnica »

dodatak za snalažljive: ukoliko dođe do fibrilacije ventrikula, a defibrilatora niđe na vidiku; i hitnoj treba cca 8 min u zagrebu das na mjestu unesrećenog pojavi(ne znam kako je u drugim gradovima, na otocima pogotovo). uzevši u obzir da ako se s masažom srca ne započne unutar 3 minute...postotak preživljavanja opada za 10% svakim obilaskom kazaljke male, najpoželjno je frekvenciju masaže srdca postavit na 100...ne na sat, neg u minuti i to po 30 kompresija i 2 upuha na hermetizirana usta glave zabačene i nosa začepljenog. zvuči jednostavno...al ustvari nije. treba znati točno mjesto kompresije prsišta, u protivnom..i ksifoid bi u jetri završit mogao. al ako savladali ste...i tehniku i teoriju, jedino što ne znate tih stotku frekventnu pogodit...onda zapjevajte bee geese. toj taj ritam ...koji život spašava

pa kaže: stayin alive, stayin alive...ah, ha, ha, ha, stayin alive, stayin alive :gitara
od prve zvijezde ravno...čekaj me...tamo
bagra
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 492 times
Been thanked: 1077 times

Post by bagra »

Apropo ovog da nea hitne na vidiku... pa uskraceni bicemo za
alatke nam... sve te... ja cuo da neke zene vec imaju doma te....
defibrivibratore. I vidijo jedan cak. Neznam, mense ne cini da
dovoljnosu snazni da nekog :sok uzivot povrate. Mada, kazu....
vraca volju za zivotom. :loveEto... i to mozda pomogne nekom. :cudi
Ukosnice, pa koce tolko smiren ostat da se ne zabroji ono, jel
strogo bas ....ritam taj. Mislim.... kase uzbudi coviku se lako
desi da ritam, nehotimicno, promjeni. :cudi Drasticno cak. :hm
OT:
Neznam. Ja pruzam drugu pomoc. Ne drugu,
po redosljedu ono, vec... pomoc druge vrste. :)
POSAVLJAK
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Location: Wligorski okrug zapadno europskog centra na planini Arhipelagovog vrha

Post by POSAVLJAK »

Da, pružio sam već nekoliko puta prvu pomoć. Ne mogu da shvatim ljude koji samo prođu ako se na autocesti desila nesreća, to je znak straha. Uvjek treba priskočiti u pomoć, nekad može i tebi zatrebati.
Lanci
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 94 times
Been thanked: 49 times

Post by Lanci »

Jos se nisam nasla u toj situaciji..ali sigruno bi se snasla da me to zadesi..mada sam ja inace neka plasljiva sto se tice takvih desavanja
I keep my personal life private,so don’t think you know me!
You know what I allow you to know.
Ruana

Post by Ruana »

Ovdje je pravilo ako radis u javnim ustanovama ili sa ljudima moras kurs prve pomoci obnoviti svake dvije godine i ja to redovno obnavljam ali mi jos nikad nije zatrebalo, ali da zatreba mogla bih, nisam panicar i ne bojim se krvi.
Ustvari ovdje kad nazoves 112 oni ti dok dolaze komanduju sta ces raditi.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Ukosnica wrote:dodatak za snalažljive: ukoliko dođe do fibrilacije ventrikula, a defibrilatora niđe na vidiku; i hitnoj treba cca 8 min u zagrebu das na mjestu unesrećenog pojavi(ne znam kako je u drugim gradovima, na otocima pogotovo). uzevši u obzir da ako se s masažom srca ne započne unutar 3 minute...postotak preživljavanja opada za 10% svakim obilaskom kazaljke male, najpoželjno je frekvenciju masaže srdca postavit na 100...ne na sat, neg u minuti i to po 30 kompresija i 2 upuha na hermetizirana usta glave zabačene i nosa začepljenog. zvuči jednostavno...al ustvari nije. treba znati točno mjesto kompresije prsišta, u protivnom..i ksifoid bi u jetri završit mogao. al ako savladali ste...i tehniku i teoriju, jedino što ne znate tih stotku frekventnu pogodit...onda zapjevajte bee geese. toj taj ritam ...koji život spašava

pa kaže: stayin alive, stayin alive...ah, ha, ha, ha, stayin alive, stayin alive :gitara

u moje mlado doba pocetkom devedesetih godina dok sam radila kao uciteljica prve pomoci sa licencom A 1 kursa u ASB (Arbeiter samariter Bund)njemacke organizacije ja sam uvjek ucenicima pokazivala i davala smjer sredina prsista ,,tu izmedu dvije sisne bradavice" ,,to mi je bilo najjednostvanije pojasniti i nisam ih nikada zeljela opteretiti sa egzaktnim tackama pritiskanja ,,u strahu ako ne znaju gdje ce pritisnuti pri davanju prve pomoci zaborave brzo i one tri osnovne stvari koliko kompresija, koliko upuha :)))
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Bambi
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Bambi »

Eh,baš sam danas pričala o ovome,nikada nisam došla u takvu situaciju da nekome pružim prvu pomoć,ali vjerujem da bih znala sve što se toga tiče,umjetno disanje,reanimacija... :) Usudila bih se to uraditi bilo kojoj osobi,nije bitno da li je poznajem ili ne...
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Konsultant »

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9578 times
Been thanked: 11333 times

Alarm: 85% Sarajlija ne zna broj hitne ponoći

Post by Krokodil Behko »

Image

Radeći anketu na slučajnom uzorku građana došli smo do poražavajućih podataka. Smatramo da je alarmantna i zabrinjavajuća informacija da 85% ispitanika ne zna broj hitne pomoći.

Smatramo da širu javnost treba informirati o ovom problemu i zabrinjavajućoj činjenici – kaže nam Amina Kurtagić iz Općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo

- U povodu Porodičnog dana na Vilsonovom šetalištu, Općinska organizacija Crvenog Križa Novo Sarajevo provela je anketu na određenom uzorku građana o poznavanju prve pomoći. Rezultati su zabrinjavajući. Kako pokazuju rezultati ankete, 28,2% ispitanika poznaje prvu pomoć.

Također je ovo ispitivanje pokazalo da ljudi ne prihvataju znanje prve pomoći kao nesto nužno. Zaključak je da se ljudi puno više moraju obrazovati o prvoj pomoći, kako bi u slučaju potrebe, bili sposobni i spremni pomoći povrijeđenoj osobi. Nadamo se da će nam nadolazeći 14.9., Svjetski dan Prve pomoći, poslužiti kao odličan početak podizanja svijesti nasih građana o ovoj jako bitnoj temi – navode iz Općinske organizacija Crvenog križa Novo Sarajevo.
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Re: Alarm: 85% Sarajlija ne zna broj hitne ponoći

Post by Peggy Sue »

*pomoći...

Ja sam sebi memorisala u mob, jer sam primijetila da mi u kriznim situacijama mozak blokira... 124
Image
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

zar nije 94
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Bla wrote:zar nije 94
Izgleda da i ti spadaš u tih 85% :)
Nažalost, sigurna sam da je 124....
Image
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Mada tekst posta nije o broju hitne pomoći, nego o pružanju prve pomoći... Al' eto...
Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9578 times
Been thanked: 11333 times

Post by Krokodil Behko »

Peggy Sue wrote:Mada tekst posta nije o broju hitne pomoći, nego o pružanju prve pomoći... Al' eto...
Jeste prva rečenica. :D

Iskreno, i ja se omislim jel 124 ili 123 ili nešto slično.
nadam se da mi nikada neće ni zatrebati kao i da nikome neće zatrebati prva pomoć od mene jer i nisam baš neki stručan.
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

mislim da ovaj video savršeno pristaje ovoj temi. :D

[ytube][/ytube]
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Trepavica

Post by Trepavica »

Krokodil Behko wrote:
Iskreno, i ja se omislim jel 124 ili 123 ili nešto slično.
nadam se da mi nikada neće ni zatrebati kao i da nikome neće zatrebati prva pomoć od mene jer i nisam baš neki stručan.

Kod nas kad kupimo tel. brojevi hitne pomoci , vatrogasaca i policije su automatski memorisani u imeniku ! Mogu se dobiti i ako se nema kredita na tel...
Post Reply

Return to “Zdravlje”