Druga rasa,nacija,vjera...
Moderator: spacebound
- Amazonka
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: Druga rasa,nacija,vjera...
Cici upravo sam to i pokušala reći, poštujem svačije mišljenje, ali ući u jedan mješoviti brak i krviti se oko imena djece, krštenja, sunećenja i ostalih gluposti - nema veze sa razumom.
Odustajem od svih traženja pravde, istine, odustajem od pokušaja
da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam
još jučer smatrala nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj.
Vjerojatno bih odustala i od sebe same, ali ne mogu. Jer, ko će
ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah?....

da ideale podredim vlastitom životu, odustajem od svega što sam
još jučer smatrala nužnim za nekakav dobar početak, ili dobar kraj.
Vjerojatno bih odustala i od sebe same, ali ne mogu. Jer, ko će
ostati ako se svi odreknemo sebe i pobjegnemo u svoj strah?....

-
Obrisan profil
ne...dobro pa zivim u multikulturnoj sredinimerylin wrote:Smetaju li vam kod prijatelja,parnera razlike ovoga tipa?
Izbjegavate li veze s' ljudima druge rase,nacije,vjere?
Lako je čini mi se pristati na druženje s osobom koja nije naše vjere npr.,ali da li biste se usudili ući u ozbiljniju vezu ili brak?
Da li ste ikada bili u situaciji da vam je neko "branio" vezu takve vrste?
Ja lično jubav uslovljavam ljubavlju,bila bih s onim koga volim...misljenje ostatka Planete me u tom slucaju ne zanima.
- myka
- Aktivni forumaš

WollStoneCraft
Volim te iako jedes svinjetinu

Volim te iako jedes svinjetinu

Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc
-
Obrisan profil
ne jedem ja svinjetinu, ja ne jedem nista sto ima lice bremyka wrote:WollStoneCraft
Volim te iako jedes svinjetinu![]()
kad cemo se nas 2 naci ovde u isto vreme
- myka
- Aktivni forumaš

kada dodjes navecer znas ono nase oko ...pred spavanje ono
ihaaaaaaaaaaaaa ja zaboravila da si vegeterijanac,ljubim ti lisku kupusa,nas dvije cemo skupa praviti sOlatu
Ljubim mala,pogledaj postove kad sam,znOs da ne mogu ranije
ihaaaaaaaaaaaaa ja zaboravila da si vegeterijanac,ljubim ti lisku kupusa,nas dvije cemo skupa praviti sOlatu
Ljubim mala,pogledaj postove kad sam,znOs da ne mogu ranije
Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
Da bi zavolio drugu vjeru, moras se druziti sa osobama druge vjere, upoznati ih.
Da bi usao u brak sa drugom vjerom moras unaprijed sve razjasniti sto mi vam se moglo naci na putu kao prepreka.
Moj muz je druge vjere, Nijemac. Nekad davno, da mi je neko rekao da cu se udati za takvoga, prvo sto bi mi kroz glavu proletjelo bilo bi: Vanzemaljac!
Hehe... sad vise nije.
Da bi usao u brak sa drugom vjerom moras unaprijed sve razjasniti sto mi vam se moglo naci na putu kao prepreka.
Moj muz je druge vjere, Nijemac. Nekad davno, da mi je neko rekao da cu se udati za takvoga, prvo sto bi mi kroz glavu proletjelo bilo bi: Vanzemaljac!
Hehe... sad vise nije.
- lisko
- Osvježenje foruma

- Has thanked: 17 times
- Been thanked: 11 times
da malo ostavim svoje misljenje,pa svi smo mi ljudi od krvi i mesa i svi smo razliciti znaci ne vezano za vjeru
vjera je duhovna stvar a i svim narodima ima onih dobrih i losih ja u svom zivotu druzio sam se i radio i sa srbima i hrvatima i nemam nista protiv njih bas.Puno se moze toga rec prozivio sam lijepe trenutke sa svima ovim pomenutim ljudima i netrebamo se dijeliti po vjeri svako svoje nek postuje i tudje postuj ali ne diraj svuda ima dobrih ljudi a i losih tako isto......
vjera je duhovna stvar a i svim narodima ima onih dobrih i losih ja u svom zivotu druzio sam se i radio i sa srbima i hrvatima i nemam nista protiv njih bas.Puno se moze toga rec prozivio sam lijepe trenutke sa svima ovim pomenutim ljudima i netrebamo se dijeliti po vjeri svako svoje nek postuje i tudje postuj ali ne diraj svuda ima dobrih ljudi a i losih tako isto......

- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9976 times
- Been thanked: 11845 times
- Status: Online
Mislim da covjek na ovo pitanje,moze dati odgovor,tek kad dodje u iskusenje da stupi u brak sa osobom druge vjere ili nacije.. Mozemo mi ovdje pametovati i filozofirati do mile volje ali sve je to nekako upitno... Ono u nacelu,bolje je izbjeci to,jednostavnijeg braka i zivljenja radi. Ali ako se ono bas desi... sta ja znam.. Vjerovatno bi u toj situaciji,napokon i dosla provjera nasih uvjerenja i opredjeljenja..
iz iskustava se ne slazem s tobom. Dvije inteligentne osobe koje unaprijed o svemu razgovaraju i drze se dogovorenog nemaju tih problema.sistaba wrote:Mislim da covjek na ovo pitanje,moze dati odgovor,tek kad dodje u iskusenje da stupi u brak sa osobom druge vjere ili nacije.. Mozemo mi ovdje pametovati i filozofirati do mile volje ali sve je to nekako upitno... Ono u nacelu,bolje je izbjeci to,jednostavnijeg braka i zivljenja radi. Ali ako se ono bas desi... sta ja znam.. Vjerovatno bi u toj situaciji,napokon i dosla provjera nasih uvjerenja i opredjeljenja..
A mijesani brakovi koji i tako ne pasu i ne mogu vise zajedno oni ce se posvadjati i na kraju ce svaku svadju svesti na vjeru jer im jedino to preostaje.
Ja (bosanka,musliman) i muz (nijemac, katolik) zivimo fino. Dogovor je bio: djeca se nece krstiti niti ici u dzamiju, nosice imena koja imaju na obje strane, slavice se praznici koji su trenutno u zemlji gdje se nalazimo sasvim malo ili nikako.Ukoliko su roditelji uz praznik prisutni onda se slavi posteno zbog njih. Ne jedemo svinjetinu vise zbog zdravlja. Svako se moli "svome" Bogu tj. na svoj nacin jer postoji samo jedan Bog za sve, ma kako ga mi zvali. Ne kacamo po zidovima ni Gospe ni dzamije ni Isuse. Dogovor je ako neko zazeli moze ali dosad nismo imali te zelje osim sto imamo u autu Tespih sto mi je nana naucila da nas cuva. Mom muzu ne smeta, kaze: "Zasto bi meni smetalo ako ti vjerujes da nas to cuva, onda volim i ja da ostane tu."
Nikad se nisam pokajala sto se udadoh za osobu koja nije moje vjere jer je razuman covjek a to je najbitnije.Ako se ikada rastanemo to nece biti zbog vjere vec ko zna zbog cega drugog.
Kod velikih vjernika tj. onih koji se vise pridrzavaju svega u svojoj vjeri i prakticiraju je u potpunosti, bio bi zasigurno veliki problem sa osobom druge vjere.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Mislim da sam krivo shvacen.. pa kad vec ima to boldiranje,da ti boldiram onih prvih par rijeci u toj recenici koju sam napisao a koje upucuju i na drugaciji smisao cijele recenice..
Nemoj me pogresno shvatiti please..
Ovo nije nikakav iskljuciv..a pogotovo nije neki ratoboran stav..
Tvoj brak je tvoja stvar kao i svaciji drugi. Ja licno nemam nista protiv takvih brakova i mislim da sam to u prethodnom postu i napisao.. Akcenat je stavljen na ono "tek kad se dodje u tu situaciju" ...cini mi se.. Ti si eto dosla u tu situaciju i zivi si primjer da ovi sto pricaju ovo .. ono.. u smislu "nije pozeljno" .. Zapravo i sami treba da budu u tom iskusenju pa tek onda da kazu da imaju neki cvrst stav o tome jer su imali to iskustvo. naravno da ja jesam imao neka takva iskustva.. Pa zato i napisah sve onako kako napisah,.,
Dakle.. Nigdje nisam napisao da je to losa ideja.. Ali jesam napisao da je ljudima iste vjere,u startu stosta lakse.. A dokaze si i sama navela... kad su ljudi iste vjere i nacije,ne moraju se ni dogovarati oko takvih pitanja..... zar ne? Eto vidis..bmw wrote:iz iskustava se ne slazem s tobom. Dvije inteligentne osobe koje unaprijed o svemu razgovaraju i drze se dogovorenog nemaju tih problema.sistaba wrote:Mislim da covjek na ovo pitanje,moze dati odgovor,tek kad dodje u iskusenje da stupi u brak sa osobom druge vjere ili nacije.. Mozemo mi ovdje pametovati i filozofirati do mile volje ali sve je to nekako upitno... Ono u naceli,bolje je izbjeci to,jednostavnijeg braka i zivljenja radi. Ali ako se ono bas desi... sta ja znam.. Vjerovatno bi u toj situaciji,napokon i dosla provjera nasih uvjerenja i opredjeljenja..
A mijesani brakovi koji i tako ne pasu i ne mogu vise zajedno oni ce se posvadjati i na kraju ce svaku svadju svesti na vjeru jer im jedino to preostaje.
Ja (bosanka,musliman) i muz (nijemac, katolik) zivimo fino. Dogovor je bio: djeca se nece krstiti niti ici u dzamiju, nosice imena koja imaju na obje strane, slavice se praznici koji su trenutno u zemlji gdje se nalazimo sasvim malo ili nikako.Ukoliko su roditelji uz praznik prisutni onda se slavi posteno zbog njih. Ne jedemo svinjetinu vise zbog zdravlja. Svako se moli "svome" Bogu tj. na svoj nacin jer postoji samo jedan Bog za sve, ma kako ga mi zvali. Ne kacamo po zidovima ni Gospe ni dzamije ni Isuse. Dogovor je ako neko zazeli moze ali dosad nismo imali te zelje osim sto imamo u autu Tespih sto mi je nana naucila da nas cuva. Mom muzu ne smeta, kaze: "Zasto bi meni smetalo ako ti vjerujes da nas to cuva, onda volim i ja da ostane tu."
Nikad se nisam pokajala sto se udadoh za osobu koja nije moje vjere jer je razuman covjek a to je najbitnije.Ako se ikada rastanemo to nece biti zbog vjere vec ko zna zbog cega drugog.
Kod velikih vjernika tj. onih koji se vise pridrzavaju svega u svojoj vjeri i prakticiraju je u potpunosti, bio bi zasigurno veliki problem sa osobom druge vjere.
Nemoj me pogresno shvatiti please..
Ovo nije nikakav iskljuciv..a pogotovo nije neki ratoboran stav..
Tvoj brak je tvoja stvar kao i svaciji drugi. Ja licno nemam nista protiv takvih brakova i mislim da sam to u prethodnom postu i napisao.. Akcenat je stavljen na ono "tek kad se dodje u tu situaciju" ...cini mi se.. Ti si eto dosla u tu situaciju i zivi si primjer da ovi sto pricaju ovo .. ono.. u smislu "nije pozeljno" .. Zapravo i sami treba da budu u tom iskusenju pa tek onda da kazu da imaju neki cvrst stav o tome jer su imali to iskustvo. naravno da ja jesam imao neka takva iskustva.. Pa zato i napisah sve onako kako napisah,.,
nisam te pogresno niti ratoborno shvatila...naprotiv, cijenim svacije misljenje.
moj stav se donosio samo na ono tvoje sto sam podebljala tamnijim slovima (slabo se vidi) a usput sam opisala svoj brak za sve one koje interesuje i koje zanima da vide da se moze kad se zeli.
moj stav se donosio samo na ono tvoje sto sam podebljala tamnijim slovima (slabo se vidi) a usput sam opisala svoj brak za sve one koje interesuje i koje zanima da vide da se moze kad se zeli.
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Ne vidim zasto bi ateista ili agnostik imao problema ili predrasuda prema braku sa osobom iz druge sredine?Jel to mozda zbog tradicije?
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

bmw wrote:nisam te pogresno niti ratoborno shvatila...naprotiv, cijenim svacije misljenje.
Sljedeci put,procitaj cijeli post i izvuci poentu!!
Nigdje nisam napisao da sam protiv takvih brakova... nigdje!
Sve sto sam rekao,u Bosni je lakse zivjeti u brakovima unutar jedne vjere..
Ili sam ja to nesto pogrijesio ???
Ako se tebi nesto obilo o glavu...to je tvoj problem..
Ili ako postoje ljudi koji ti to zamjere,
to je opet tvoj problem..
Ono sto je moj problem,jeste da kazem da nisam napisao da sam protiv toga
i kad si vec tako s visoka iz kulturne Njemacke nastupila,onda bih te zamolio
da se kulturno ophodis i prema onome sto napisem..
A izvrtanje cinjenica nije kulturno !!
Last edited by merylin on 07 Mar 2011, 21:54, edited 3 times in total.
Reason: obrisan off
Reason: obrisan off
- merylin
- Aktivni forumaš

- Been thanked: 9 times
Give a girl the right shoes,and she can conqer the world!
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
- Republikanac
- Sitna buranija

- Has thanked: 1 time
sve ovisi kakava je osoba jer ako se vec upus u to onda bi trebali naci zajednicki jezi inace po rasi i naciji bilo bi mi svejedno al po vjeri to je vec teze pitanje
nista od navedenog iz pocetnog posta mi ne smeta, jer imam prijatelja raznih vjera, nacija,.... gledam na osobu kao na covjeka tj. da li je covjek ili ne, a sve ostalo je drugorazredno.
sto se tice ozbiljnije veze, odnosno braka - ne bi mi smetalo ukoliko bi u startu rijesili neka meni vazna pitanja.
sto se tice ozbiljnije veze, odnosno braka - ne bi mi smetalo ukoliko bi u startu rijesili neka meni vazna pitanja.
- sancho_no1
- Sitna buranija

Ako ima kakva Srpkinja muslimanka bosnjakinja crnkinja hrvatica ili sta vec samo nek je zensko
) za nesto vise i ljubav meni ne smeta hahaha
ma kakve podjele jebes podjele
ma kakve podjele jebes podjele
Tamo gdje svi misle isto, niko ne misli mnogo!!!
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8208 times
- Been thanked: 19305 times
Ovaj posljednji rat koji nas je zadesio ostavio je vjecne posljedice..
i mislim da se nikada ovi ljudi nece oporaviti od te vjerske razlike..
ja sam premlada da bih razmisljala o braku..i iako nisam vjernik 100% mislim da ne bih mogla biti u braku sa nekim druge vjere, ne znam zasto, jednostavno ne bih mogla
ali sto se tice veze...zasto da ne..
mada, nikada ne znamo sta se moze desiti..
ljubav je cudo!
i mislim da se nikada ovi ljudi nece oporaviti od te vjerske razlike..
ja sam premlada da bih razmisljala o braku..i iako nisam vjernik 100% mislim da ne bih mogla biti u braku sa nekim druge vjere, ne znam zasto, jednostavno ne bih mogla
ali sto se tice veze...zasto da ne..
mada, nikada ne znamo sta se moze desiti..
ljubav je cudo!
I ona ljubav kakva god bila, priznajem, meni je valjala, ali duša se predala, srce odustalo. I šta mi ostade? Sjećanje da sam ti se nadala i nada da ću se barem još jednom, nekome tako nadati. Kao što nadah se tebi.
- Republikanac
- Sitna buranija

- Has thanked: 1 time
rojas moras imati na umu da se kod nas u ratu po meni nije bilo vjera na vjeru vec nacija na naciju jer kao sto mozes vidjeti po sastavu Armija RBIH je bila multivjerska