Znas li od cijih si kuca?

Poznate ličnosti, ratovi, važni događaji

Moderator: Krokodil Behko

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Znas li od cijih si kuca?

Post by Peggy Sue »

Sve što znam - znam iz priča svojih amidža. S očeve strane su bili age i staaaara zenička porodica.

S majčine su bili najveći zemljoposjednici, također begovi i age... Detalje ne znam. I što je najgore ne znam kako da dođem do toga. Znam da je moje prezime univerzalno i da ga ima mnogo u Srbiji... Eh sad, da li smo u vezi ili.. NEmam pojma...
Image
Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia »

Nemam pojma, a voljela bih znati, s očeve strane tetka je jednom davno rekla da su dva brata iz Tuzle došla i tako smo svi nastali od njih, i guglajući svoje prezime primijetih da ga dosta ljudi u Tuzli ima. Bio je neki članak nedavno gdje sam vidjela da su u neko doba ljudi protjerivani iz Užica i da su mnoge porodice došle u Tuzlu, a među njima i ova s mojim prezimenom.
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. :zubi
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Sa očeve strane porijeklo ide do Užica, dalje ne znam. Odatle su protjerani nekad sredinom 19. vijeka, i doselili su u Gračanicu. Narod iz Užica je naselio taj dio Bosne, neko u Gračanicu neko drugdje.
Od mojih su došli Mustafa i sin mu Mehaga a kasnije svi mog prezimena vode porijeklo od njega. On je rođen u Užicama, a umro poslije II svjetskog rata, živio 100 godina. Imao više žena i 20 i kusur djece. Bio je faca i volio je jahanje, tako mi pričala nena sa materine strane.

Sa druge strane i ne znam nešto, otprilike da su zadnjih 120 godina bili u jednom mjestu pored Gračanice, dalje ne znam niti sam se raspitivao. Nemam koga. :cudi
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia »

Leb možda su nam došli u isto vrijeme iz Užica, pročitaj ovaj moj post gore.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9976 times
Been thanked: 11845 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

Lebowski wrote:Sa očeve strane porijeklo ide do Užica, dalje ne znam. Odatle su protjerani nekad sredinom 19. vijeka, i doselili su u Gračanicu. Narod iz Užica je naselio taj dio Bosne, neko u Gračanicu neko drugdje.
Od mojih su došli Mustafa i sin mu Mehaga a kasnije svi mog prezimena vode porijeklo od njega. On je rođen u Užicama, a umro poslije II svjetskog rata, živio 100 godina. Imao više žena i 20 i kusur djece. Bio je faca i volio je jahanje, tako mi pričala nena sa materine strane.

Sa druge strane i ne znam nešto, otprilike da su zadnjih 120 godina bili u jednom mjestu pored Gračanice, dalje ne znam niti sam se raspitivao. Nemam koga. :cudi
I šta veliš, pola Janje tvoja familija? :D
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Dalia wrote:Leb možda su nam došli u isto vrijeme iz Užica, pročitaj ovaj moj post gore.
Može biti. Tamo u Užicama je živjelo, ako se ne varam, 95% muslimana i protjerivanje je počelo sredinom 19. vijeka pa negdje do kraja. I baš bogat kraj bio, svi su ostali bez ičega, kuće paljene, džamije.
A naseljavali su cijelo područje Sjeverne Bosne, i šire, uglavnom tako, par braće ili jedna porodica u jedan grad.
Ja slučajno znam kad su doselili, raspitaj se a imaš i ove što se bave time. Imao je jedan na FB profil ali nema više.

Krokodil Behko wrote:
Ne znam za Janju, i oni iz Užica? Ovamo nas ima puno ali za druga mjesta ne znam baš, ima malo u okolini, nešto u Sarajevu, SB.
Last edited by Lebowski on 10 Nov 2013, 23:21, edited 1 time in total.

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia »

Lebowski wrote:
Dalia wrote:Leb možda su nam došli u isto vrijeme iz Užica, pročitaj ovaj moj post gore.
Može biti. Tamo u Užicama je živjelo, ako se ne varam, 95% muslimana i protjerivanje je počelo sredinom 19. vijeka pa negdje do kraja. I baš bogat kraj bio, svi su ostali bez ičega, kuće paljene, džamije.
A naseljavali su cijelo područje Sjeverne Bosne, i šire, uglavnom tako, par braće ili jedna porodica u jedan grad.
Ja slučajno znam kad su doselili, raspitaj se a imaš i ove što se bave time. Imao je jedan na FB profil ali nema više.
Joj što ga obrisaše, znaš li neke linkove gdje se može više saznati, u porodici baš i nemam koga pitati, najdalje što znaju je da su dva brata iz Tuzle došla. Primijetila sam da ima dosta ljudi u Tz s mojim prezimenom.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Lebowski wrote:

Krokodil Behko wrote:
Ne znam za Janju, i oni iz Užica? Ovamo nas ima puno ali za druga mjesta ne znam baš, ima malo u okolini, nešto u Sarajevu, SB.

Ima i to prezime tamo - Užičanin. Ima ih možda i više od 50 s tim prezimenom, plus ostali a koji se baš ne prezivaju tako. Eto, raspitaj se kod svojih pa ćeš garant doznati više o tome.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Dalia wrote:
Lebowski wrote:
Joj što ga obrisaše, znaš li neke linkove gdje se može više saznati, u porodici baš i nemam koga pitati, najdalje što znaju je da su dva brata iz Tuzle došla. Primijetila sam da ima dosta ljudi u Tz s mojim prezimenom.
Jesi tražila išta na google? :D.

Ne znam baš link ali vjerovatno postoje neke knjige, imaš i u Tuzli u onim arhivima možda.
Imaš i ove što se bave tim istaživanjima, pravljenjem porodičnih stabala ali treba ih platiti. :D

U Gračanici ima ovaj
http://www.info.gracanica.net/Rusmir_Djedović
Znam da se on time bavi, izdavao je i neke knjige o ovome.

A ako ti je poznato prezime, da vas ima, nećeš imati problema naći informacije.

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia »

Lebowski wrote: Jesi tražila išta na google? :D.

Ne znam baš link ali vjerovatno postoje neke knjige, imaš i u Tuzli u onim arhivima možda.
Imaš i ove što se bave tim istaživanjima, pravljenjem porodičnih stabala ali treba ih platiti. :D

U Gračanici ima ovaj
http://www.info.gracanica.net/Rusmir_Djedović
Znam da se on time bavi, izdavao je i neke knjige o ovome.

A ako ti je poznato prezime, da vas ima, nećeš imati problema naći informacije.
Jesam, jedino što sam našla je ovo za Užice. :D
U Tuzli sam bila jednom u životu :valja i to išla na Panonicu da se kupam s dedama i nanama, nisam kroz grad ni prošla, šteta od tamo mi korijeni, a ja ovako. :ooo

Nije baš poznato, zvuči normalno, ali ne znam lično nikoga da ga ima, a da mi nije rod. :oo
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Da se prepravim...mislio sam na ono da vas ima mnogo u Tuzli, ne morate baš biti poznati. :oo

Ma hajde, nisi ni u Užicama bila. Ali sam primjetio dosta sličnosti svog grada sa Užicama, okolo brda kao i ovdje, valjda su birali da im bude slično. :hm

Sigurno se može pronaći neka informacija i na netu, kakav broj, mail pa da stupiš u kontakt sa relevantnim licima..ako te baš toliko zanima. Ja znam samo lika sa drugog foruma koji to može začas provjeriti ali je komplikovano da ide tako.

dacina_curica

Post by dacina_curica »

Jedva nadjoh post na drugom forumu. :)

Evo ovdje kratki izvodak o Fidahićima s kraja XVIII i početka XIX stoljeća:
Bašagić u svojoj "Kratkoj uputi" spominje da je 1792 i 1793 Zvornički sandžak beg bio Mehmed kapetan (a i paša) Fidahić, u to vrijeme već postariji. Kada su dahije preuzele vlast u Smederevskom Sandžaku, on ih je izdašno podržavao. Generalno, bosanski begovi su se podijelili u svom odnosu prema ustanku. Neki su podržavali dahije (kao Mehmed Fidahić) dok su drugi pomagali ustanike (kao srebrenički beg) jer je i sama Porta na dahije gledala kao na odmetnike.No vjerovatno je ovakvo stajalište prema ustanicima bilo uvjetovano međusobnim odnosom begovata. Tih godina glavni takmaci i protivnici zvorničkih Fidahića su bili goraždanski Sijerčići. Tako jedan austrijski dopis (vidi izvore za 1. srpski ustanak iz bečkog arhiva, pismo je na njemačkom) od 1804. spominje da su Fidahići strahovali od napada Sinan-paše Sijerčića, te stoga nisu poslali pomoć dahijama.No kako su Srbi uzeli "fursat" tokom ljeta 1804., počeli su četovati i po Bosni, napadajući imanja i onih begova koji su ih pomagali. Hajdučki harambaša Đorđe Čurčija je digao Srbe Jadra i Rađevine na ustanak bez Karađorđevog odobrenja. U to vrijeme su Jadar i Rađevina, iako na desnoj obali Drine, bili u sastavu bosanskog pašaluka. Na taj način su ustanici po prvi put izravno napali na Bosnu. Slično kao i u Srbiji, prvo su popaljeni konaci i hanovi. Tako je Čurčija 16. jula zapalio konake Ali-bega Fidahića (mislim da je sin Mehmed-paše Fidahića?), a zatim napao Krupanj i Loznicu. Poslije manjih borbi, Srbi su zauzeli sve krajeve na desnoj strani Drine, a muslimansko stanovništvo je bilo prinuđeno bježati u Bosnu. U to vrijeme je ekspedicija koju je poveo bosanski vezir Ebu-Bekir paša već stigla u Beograd, da "pomiri" dahije i ustanike (a u stvari da preda dahije Karađorđu). Mehmed-paša Fidahić je ispravno ocijenio da ove aktivnosti ustanika ugrožavaju zaleđe Ebu-Bekir paše, te dovode bosansku vojsku u Beogradu u okruženje. Stoga je razaslao pisma ostalim bosanskim kapetanima u kojima traži pomoć u vojsci. Početkom augusta kapetan Fidahić je sa oko 2300 vojnika prešao Drinu i očistio Jadar od ustanika. Druga vojska, od oko 1000 ljudi, prešla je Drinu 16. augusta i forsiranim maršem stigla pred Šabac idući dan. Grad je zauzet bez borbe, ali s obzirom da su iz pravca Beograda krenuli veći ustanički odredi, morali su se povući nazad u Bosnu. Da bi spriječio dalje rasplamsavanje bobi, Ebu-Bekir paša je uputio 200 spahija iz Beograda da zaposjednu Šabac i razdvoje zaraćene strane. Kako je misija Ebu Bekir paše propala, jasno je postalo da će slijediti veći sukob sa ustanicima. Tokom prve polovine 1806. godine, Bošnjaci su imali djelomičnog uspjeha u Mačvi. Da bi se otvorio put ka Šapcu i doturila pomoć tamošnjem muslimanskom narodu, stari Mehmed-paša Fidahić i Hasan-paša Srebrenički su pripremali koordiniranu akciju. Fidahićeve jedinice su 29. januara prešle Drinu kod Lješnice. Prema jednom ustaničkom izvještaju, s njim je bilo ukupno oko 3000 vojnika, ali u ovom prvom udaru Drinu je prešla samo jača prethodnica. Glavnina ovih snaga je udarila na ustanički logor, a dvije manje jedinice su pokušale da ga okruže sa bokova. Ustanici su svoj logor dobro utvrdili, te je taj početni juriš bio neuspješan. Nakon nekoliko dana, i s većim snagama, Bošnjaci su ponovili napad. Kako je i Karađorđe dobio vijest o ovim pokretima, napustio je opsadu Beograda i došao lješničanima u pomoć. U borbama su učestvovali i pop Luka Lazarević i Janko Cincar. Kada su Karađorđe i Jakov Nenadović stigli, među ustanicima je vladala panika. O ozbiljnosti situacije govori i raport lokalnog ustaničkog komandanta Karađorđu: „Na pitanje njegovo, kakvi su Turci, odgovara Petar buljukbaša, da su mnogi i odveć snažni, da će se teško razbiti.“ Po ovome se vidi i veliko strahopoštovanje koje su Mačvani imali prema Bošnjacima, te je Karađorđe tek uz veliki napor uspio održati disciplinu. 
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Izvini Dacina, nejasno ostade jesi li ti od Fidahića ili je to onako tekst o toj porodici? :D
Nisi morala kopati po drugim forumima. Jednostavno se obratiš meni i ja ti o toj porodici, sve istresem iz rukava :D
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Ja sam Fidahicka Behko. :)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

E pa to je bila veoma ugledna porodica već početkom 18. vijeka. Mehmed beg Fidahić od Zvornika, predvodi bosansku pješadiju u bici kod Banja Luke 1737. godine. Mislim da nakon toga, dolazi i čin paše u tu familiju. Stotinjak godina kasnije, Ali paša Fidahić, glavni je saradnik Husein bega Gradaščevića. Inače, ogranak je bio i u Bijeljini. Jednog su 1945. strijeljali partizani a njegovog unuka, 1992. arkanovci.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Sta znas o Tahirbegovicima? To mi je s druge strane mamine familije, inace im je posjed bio u Skocicu do ovog rata.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

O Skočiću znam samo da mi je jedan dedo porijeklom odatle :D
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41468 times
Been thanked: 28260 times

Post by Rum »

I jeste li saznali ko je ciji :hm :hm :hm

znas me znam te :123 :123
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41468 times
Been thanked: 28260 times

Post by Rum »

dacina_curica wrote:Ja sam Fidahicka Behko. :)
Dacina ima gipsy krvi :ha
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Krokodil Behko wrote:O Skočiću znam samo da mi je jedan dedo porijeklom odatle :D
Jos ce ispasti da smo familija :valja Moja majka rodjena u porodicnoj kuci u Skocicu. :)

Rumeni da bogdom imam. :) Dobri su to ljudi. :)
Post Reply

Return to “Historija”