Nepopularni poslovi i zbog čega?
Moderator: Krokodil Behko
Re: Niko ne želi da radi kao čoban za 700 maraka

Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
- Status: Offline
Jedno bi barem "okrenuli"........vatra pucketa,meso mirisi,ja vijenac pletem od behara,slavuj pjeva,aman meraka......sad se odoh prijavitiburek67 wrote:mah s tobom madam sad "pod Grmec idem" ovce cuvatmadam Bovary wrote: priznajem!........kao i to da bih pristala biti cobanica,ako bi ti cobanio sa mnom...samo kontam da bi nas dvoje pola ovaca izgubili(haman bi pored ociju bili "slijepi
)...
poslije bi nas strpali u zatvor ne vjerujuci nam da smo imali oci samo za .....![]()
i izgubili pola stada..

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
madam Bovary wrote:aman meraka......sad se odoh prijaviti

Jesam li dobro rekla da bi čobani trebali gazdama da plaćaju...?

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
ma jasta........necemo misliti o ciscenju krpelja iz ovaca,sisanju,pustanju krvi iz usiju kad boluju(ono nesto),ciscenju izmeta sa mjesta prebivalista,hladnim nocima pod vedrim nebom,kisi i vjetru,to cemo zanemariti,mislicemo samo na slavujesilence wrote:madam Bovary wrote:aman meraka......sad se odoh prijaviti![]()
![]()
![]()
Jesam li dobro rekla da bi čobani trebali gazdama da plaćaju...?

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9667 times
- Been thanked: 11413 times
- Status: Online
FOTO: Ova bizarna zanimanja više ne postoje

Ova bizarna zanimanja više ne postoje: Od kradljivca leševa do žene budilice. Dodali bismo, sreća pa ne postoje.
1. Budilice su praktično bili živi alarmi, a posao im je bio, kao što sama riječ kaže, da bude svoje klijente.

2. Postavljač čunjeva - ovaj posao su uglavnom radili studenti.

3. Sjekač leda - posao im je bio da, kad jezero zaledi, velikim pilama sijeku komade i predaju ih dostavljaču leda.

4. Radar - vojnik koji je mogao čuti kad se neprijateljska letjelica približava.

5. Lovac na miševe - za zadatak je imao spriječiti širenje miševa i držati pod kontrolom širenje bolesti.

6. Fenjerdžija - ručno je palio fenjere na ulici

7. Mljekar - donosio je svježe mlijeko pred vrata.

8. Kradljivac leševa - U 19. stoljeću medicinski fakulteti nisu imali na raspolaganju tijela za poduku anatomije, kao što je to slučaj danas, a kradljivci leševa krali su za njih posmrtne ostatke iz grobova.

-
- Inventar foruma
Re: FOTO: Ova bizarna zanimanja više ne postoje
ova zena je legenda u mom kvartuKrokodil Behko wrote: 1. Budilice su praktično bili živi alarmi, a posao im je bio, kao što sama riječ kaže, da bude svoje klijente.

"Mary Smith the knocker-upper, taken by John Topham, 1931"
koristila je cijevcicu i suhi grasak dok su vecina ostalih lupali palicom po vratima.
za ovaj posao se placalo od 3 do 6 penija sedmicno zavisno od broja ljudi koje treba buditi a placale su ih fabrike i dokovska skladista.
-
Kod nas jos uvijek postoji ova dostava mlijeka na/pred vrata. Radi je jedna mala, lokalna mljekara. 

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7854 times
- Been thanked: 18561 times
Ovo je baš romantično6. Fenjerdžija - ručno je palio fenjere na ulici

A dostavljanje mlijeka u staklenim bocama pred vrata....prva asocijacija mi je crtani Tom i Jerry.
mene dostavljač mlika asocira na nešto drugo...i baš mora bit zgodan..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
-
- Inventar foruma
laganini wrote:mene dostavljač mlika asocira na nešto drugo...i baš mora bit zgodan..

-
Da mi je raditi ovaj posao budilice, sta te briga samo hodas i zvizdis, jos ovakvi kao i ja sto mogu ustati u svaka doba.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Od 20 koza se može zaraditi doktorska plaća

Admir Fejzić iz Visokog vlastitim primjerom pokazuje da je Bosna i Hercegovina perspektivna zemlja i da u njoj ima posla za sve koji žele raditi, bez obzira na tešku političku situaciju u državi.
Ovaj 25-godišnji veterinar šansu za nova radna mjesta vidi u malim farmama koza, koje ne broje više od 50 grla. Taj broj, objašnjava, dovoljan je da jedna porodica zarađuje daleko više nego što je sada prosjek u BiH.
"Moja farmica broji tek 20 koza, koje mi svaki dan daju oko 50 litara mlijeka. Jedan litar kozijeg mlijeka na tržištu košta četiri marke. Po ovoj računici, moje koze dnevno zarade oko 200 KM. Neka samo 30 posto od toga ostane meni, a 70 posto ide na održavanje koza, moja mjesečna plaća izađe oko 2000 KM", objašnjava Fejzić za agenciju Patria.
Admir je veterinar, i zajedno sa prijateljem Muhamedom vlasnik je privatne veterinarske stanice u blizini Visokog, a biznis sa kozama, kaže, pokrenuo je nedavno kako bi drugima pokazao da se od svog rada može dobro živjeti.
"Nemam problema sa prodajom kozijeg mlijeka. Kvalitetno je, izuzetno zdravo i traženo, a teško ga je nabaviti. Ako ga i ima kupiti u nekom tržnom centru, to je uvozno mlijeko. A ljudi bi ipak da piju domaće", kaže Fejzić, koji će uskoro, osim mlijeka, početi proizvoditi i koziji sir, koji postiže daleko bolju cijenu od mlijeka.
"Trenuno uzgajam sanske koze. Ali, nedavno sam sa otoka Paga iz Hrvatske dovezao alpsku kozu, koja daje i do pet litara mlijeka, to je oko 50 posto više nego sanska koza", kaže Fejzić.
(Klix.ba)
-
Re: Od 20 koza se može zaraditi doktorska plaća
Baš sam ovo jutros čitala, i pitala se je li bolje bočiti kozama nego narodom?! 

- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Narodom je uvijek bilo najgore, tako da je svaka druga opcija logičan izbor. 

ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- Maja
- Administrator
S kozama je tesko. Nije to krava pa da moze danima biti u stali, niti ih
mozes ko kravu istjerati na livadu da pasu.
One brste, moras ih voditi gdje ima zbunja, niskog drveca.
Treba im prostrana stala, daleko od ljudi jer uzasno smrde.
Dvije mahale od nase ima zena koja ima 30 koza.
Cesto bih je srela kad bih trandala po brdu, ima i slikaa na mojoj temi.
Dosta puta bih sjela s njom da zapalimo i tako bi mi pricala kolika
je to obaveza. Ona bi ih cuvala na brdu po sest sati, ima covjek da
poludi sam. Ali eto. Kad se hoce sve se moze.
mozes ko kravu istjerati na livadu da pasu.
One brste, moras ih voditi gdje ima zbunja, niskog drveca.
Treba im prostrana stala, daleko od ljudi jer uzasno smrde.
Dvije mahale od nase ima zena koja ima 30 koza.
Cesto bih je srela kad bih trandala po brdu, ima i slikaa na mojoj temi.
Dosta puta bih sjela s njom da zapalimo i tako bi mi pricala kolika
je to obaveza. Ona bi ih cuvala na brdu po sest sati, ima covjek da
poludi sam. Ali eto. Kad se hoce sve se moze.
-
Znam da je s kozama jako teško, i baš zato sam uporedila uzgoj koza sa radom narodom. 

- Luna.
- Inventar foruma
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
ja bi sebi mogla zamislit cuvat koze...
ja to zamisljam da sebi ponedem knjigu, citam i bacam oko na koze...
a sigurno to nije tsko lahko ko sto ja mislim.
ja to zamisljam da sebi ponedem knjigu, citam i bacam oko na koze...
a sigurno to nije tsko lahko ko sto ja mislim.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
-
- Inventar foruma
a tebe bi bogami i obilazio dok cuvas koze, donio ti rucak u brdo. dekicu kakvu mozda...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Evo najgorih zanimanja na svijetu

Thomas Curwen, tridesetčetverogodišnji znanstvenik iz Twyforda radi za tvrtku The Dulux kao osoba koja promatra boju dok se suši. U tvornici boje čije se sjedište nalazi u okrugu Berks u SAD-u, Curwen svakodnevno kroz mikroskop prati promjene koje se događaju u bojama koje su raspršene na različitim površinama. Mislite li da je taj posao čudan...donosimo vam listu od osam najgorih poslova na svijetu
Mirisatelj pazuha
Na pomisao o neugodnim tjelesnim mirisima većina se zgražava, no sve je to dio posla kojeg objavlja Peta Jones. Njene svakodnevne obaveze obuhvaćaju 'njuškanje' pazuha stranaca kako bi provjerila je li proizvod tvrtke za koju radi uspješan. Kada je tek počela raditi za australskog proizvođača dezodoransa Unilever smatrala je da joj je posao bio izrazito čudan, a bila je potrebna tek nepuna sedmica dana da se privikne na 'uvjete' rada.
Čistač mjesta zločina
Među najpopularnijim TV serijama visoko kotira franšiza serije CSI, ali koliko ima zabave u realnom životu kada se radi o čišćenju mjesta zločina znaju Mike Nestved i Carmen Velazquez. Bračni par Mike i Carmen bave se čišćenjem mjesta zločina na području Orlanda i Floride, a kažu da postoje određeni slučajevi u kojima osvježivači mirisa nikako ne mogu pomoći prikriti neugodne mirise.
Trener krokodila
Skoro svi su se barem jednom u životu susreli s otkačenim kolegama koji svoj posao odrađuju u drugačijoj varijanti od svih ostalih! Jedan od najčudnijih i, sigurni smo najopasnijih načina za trening životinja, u ovom slučaju krokodila, je taj da svoju glavu postavite u krokodilova usta. Unatoč rizicima koji takav posao nosi, treneri s krokodilske farme Pattaya na Thailandu za takav posao dobivaju sitnih 4£ po danu.
Dodatna akrobacija kojom pokušavaju ukrotiti krokodile je poljubac u nos divovske životinje. Da takav posao ima svoje rizike potvrdio je Ian Maclean : 'Jednom od trenera krokodil je smrskao glavu tijekom izvedbe performansa.'
Ispitanik za ubode komaraca
Možda najgori posao na svijetu ima Helge Zieler koji je pokusni kunić za komarce. Njegovo stalno prebivalište i mjesto rada su kišne šume u Brazilu gdje se ponudio biti žrtva komaraca kako bi mogao promatrati ponašanje buba. Unatoč tome što je već jednom obolio od malarije Zieler kaže: 'Ljepota boravka u kišnim šumama poput ovih nadmašuje i hiljadu uboda komaraca.'
Degustator hrane za životinje
Simon Allison radi u prestižnoj firmi Marks & Spencer gdje svakodnevno za zadatak ima degustiranje raznorazne pseće i mačje hrane. Svaku liniju jela koja se nalazi u asortimanu trgovine, probao je upravo Simon koji kaže da jako voli svoj posao. 'Povlačim crtu kada je u pitanju gutanja takve hrane.'
Ronilac u kanalizaciji
Vjerujemo da su skoro svi barem jednom u životu pomislili kako je njihov posao najgori, no u slučaju Julia Cu Camara, to je i više nego istina. Njegov posao podrazumijeva silazak u kanalizaciju i ronjenje kroz kanalizacijske cijevi u Mexico Cityu kako bi pročistio i popravio nastalu štetu.
Julio je vjerovatno postavio rekord u broju zaranjanja u gradsku kanalizaciju: tijekom 30 godina rada u podkanalizacijsku avanturu upustio se 1400 puta. Kako bi se zaštitio od mogućih bolesti prouzrokovanih ljudskim, kemijskim ili životinjskim otpadom, pri zaranjaju u kanalizaciju mora obući zaštitno odijelo teško gotovo 40 kilograma. Kaže da se tokom dugogodišnjeg rada susreo sa svakakvim čudnim stvarima, te da je najgore kada u kanalizaciji pronađe ljudsko tijelo.
Promatračica rasta trave
Ako ste mislili da je posao promatrača sušenja boje dosadan, Helen Southall za zadatak ima promatrati i bilježiti rast trave. Stručnjakinja za uzgoj trava koja radi u Britanskoj kući za uzgoj sjemenki u gradu Lincolnu, za dnevne dužnosti ima sijanje više od 400 uzoraka sjemenki. Nakon što se pobrine da je svih 400 sadnica pažljivo zasađeno, kroz narasle biljke promatra i bilježi njihov rad u okviru vremenskog perioda. 'Ljudi me u čudu gledaju kada kažem da je moj posao promatranje rasta trave, a fascinantno je to što kada bih mogla birati, ne bih željela raditi niti jedan drugi posao na svijetu. Veliko je zadovoljstvo gledati svježu travu koja tek raste.' kazala je Southall.
Prikupljači kitovih slina
Pobjednicom prestižne nagrade za najgori posao na svijetu, mogli bismo smatrati pomorsku biologinju Karinu Acevedo-Whitehouse. Njen posao je prikupljanje kitovih slina zbog analize virusnih i bakterijskih tijela u tijelu gigantskih životinja. Svakodnevno se upušta u avanturu i pokreće helikopter na daljinsko upravljanje koji je opremljen posudama i alatima potrebnim za sakupljanje kitove sluzi. Karina koja radi za zoološko društvo sa sjedištem u Londonu kaže da posao zna biti podosta opasan.
- Maja
- Administrator
Re: Evo najgorih zanimanja na svijetu
Zar ovo nije suvišnoDegustator hrane za životinje

Logično bi bilo da na životinjama isprobaju hranu.
Eto... na životinjama testiraju proizvode za ljude, a na ljudima proizvode za životinje.
Promatračica rasta trave