Nepopularni poslovi i zbog čega?

Zapošljavanje, stanje ekonomije u BiH i svijetu, recesija.

Moderator: Krokodil Behko

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Niko ne želi da radi kao čoban za 700 maraka

Post by Dust »

:heidi
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka »

burek67 wrote:
madam Bovary wrote: priznajem!........kao i to da bih pristala biti cobanica,ako bi ti cobanio sa mnom :zubi
mah s tobom madam sad "pod Grmec idem" ovce cuvat :plavi ...samo kontam da bi nas dvoje pola ovaca izgubili(haman bi pored ociju bili "slijepi ;))...

poslije bi nas strpali u zatvor ne vjerujuci nam da smo imali oci samo za ..... ;) :hihi i izgubili pola stada.. :zubi
Jedno bi barem "okrenuli"........vatra pucketa,meso mirisi,ja vijenac pletem od behara,slavuj pjeva,aman meraka......sad se odoh prijaviti :D.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence »

madam Bovary wrote:aman meraka......sad se odoh prijaviti :D.
:valja :valja :valja

Jesam li dobro rekla da bi čobani trebali gazdama da plaćaju...? :plavi
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka »

silence wrote:
madam Bovary wrote:aman meraka......sad se odoh prijaviti :D.
:valja :valja :valja

Jesam li dobro rekla da bi čobani trebali gazdama da plaćaju...? :plavi
ma jasta........necemo misliti o ciscenju krpelja iz ovaca,sisanju,pustanju krvi iz usiju kad boluju(ono nesto),ciscenju izmeta sa mjesta prebivalista,hladnim nocima pod vedrim nebom,kisi i vjetru,to cemo zanemariti,mislicemo samo na slavuje ;)
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9667 times
Been thanked: 11413 times
Status: Online

FOTO: Ova bizarna zanimanja više ne postoje

Post by Krokodil Behko »

Image

Ova bizarna zanimanja više ne postoje: Od kradljivca leševa do žene budilice. Dodali bismo, sreća pa ne postoje.

1. Budilice su praktično bili živi alarmi, a posao im je bio, kao što sama riječ kaže, da bude svoje klijente.

Image

2. Postavljač čunjeva - ovaj posao su uglavnom radili studenti.

Image

3. Sjekač leda - posao im je bio da, kad jezero zaledi, velikim pilama sijeku komade i predaju ih dostavljaču leda.

Image

4. Radar - vojnik koji je mogao čuti kad se neprijateljska letjelica približava.

Image

5. Lovac na miševe - za zadatak je imao spriječiti širenje miševa i držati pod kontrolom širenje bolesti.

Image

6. Fenjerdžija - ručno je palio fenjere na ulici

Image

7. Mljekar - donosio je svježe mlijeko pred vrata.

Image

8. Kradljivac leševa - U 19. stoljeću medicinski fakulteti nisu imali na raspolaganju tijela za poduku anatomije, kao što je to slučaj danas, a kradljivci leševa krali su za njih posmrtne ostatke iz grobova.

Image
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: FOTO: Ova bizarna zanimanja više ne postoje

Post by Spanac_113 »

Krokodil Behko wrote: 1. Budilice su praktično bili živi alarmi, a posao im je bio, kao što sama riječ kaže, da bude svoje klijente.

Image
ova zena je legenda u mom kvartu :DD
"Mary Smith the knocker-upper, taken by John Topham, 1931"
koristila je cijevcicu i suhi grasak dok su vecina ostalih lupali palicom po vratima.
za ovaj posao se placalo od 3 do 6 penija sedmicno zavisno od broja ljudi koje treba buditi a placale su ih fabrike i dokovska skladista.
dacina_curica

Post by dacina_curica »

Kod nas jos uvijek postoji ova dostava mlijeka na/pred vrata. Radi je jedna mala, lokalna mljekara. :)
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7854 times
Been thanked: 18561 times

Post by Maja »

6. Fenjerdžija - ručno je palio fenjere na ulici

Image
Ovo je baš romantično :)

A dostavljanje mlijeka u staklenim bocama pred vrata....prva asocijacija mi je crtani Tom i Jerry.
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

mene dostavljač mlika asocira na nešto drugo...i baš mora bit zgodan..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

laganini wrote:mene dostavljač mlika asocira na nešto drugo...i baš mora bit zgodan..
:888 bravo lagani, u spanskom slengu lechero i jeste bas to :valja
Ruana

Post by Ruana »

Da mi je raditi ovaj posao budilice, sta te briga samo hodas i zvizdis, jos ovakvi kao i ja sto mogu ustati u svaka doba.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Od 20 koza se može zaraditi doktorska plaća

Post by Krokodil Behko »

Image

Admir Fejzić iz Visokog vlastitim primjerom pokazuje da je Bosna i Hercegovina perspektivna zemlja i da u njoj ima posla za sve koji žele raditi, bez obzira na tešku političku situaciju u državi.

Ovaj 25-godišnji veterinar šansu za nova radna mjesta vidi u malim farmama koza, koje ne broje više od 50 grla. Taj broj, objašnjava, dovoljan je da jedna porodica zarađuje daleko više nego što je sada prosjek u BiH.

"Moja farmica broji tek 20 koza, koje mi svaki dan daju oko 50 litara mlijeka. Jedan litar kozijeg mlijeka na tržištu košta četiri marke. Po ovoj računici, moje koze dnevno zarade oko 200 KM. Neka samo 30 posto od toga ostane meni, a 70 posto ide na održavanje koza, moja mjesečna plaća izađe oko 2000 KM", objašnjava Fejzić za agenciju Patria.

Admir je veterinar, i zajedno sa prijateljem Muhamedom vlasnik je privatne veterinarske stanice u blizini Visokog, a biznis sa kozama, kaže, pokrenuo je nedavno kako bi drugima pokazao da se od svog rada može dobro živjeti.

"Nemam problema sa prodajom kozijeg mlijeka. Kvalitetno je, izuzetno zdravo i traženo, a teško ga je nabaviti. Ako ga i ima kupiti u nekom tržnom centru, to je uvozno mlijeko. A ljudi bi ipak da piju domaće", kaže Fejzić, koji će uskoro, osim mlijeka, početi proizvoditi i koziji sir, koji postiže daleko bolju cijenu od mlijeka.

"Trenuno uzgajam sanske koze. Ali, nedavno sam sa otoka Paga iz Hrvatske dovezao alpsku kozu, koja daje i do pet litara mlijeka, to je oko 50 posto više nego sanska koza", kaže Fejzić.

(Klix.ba)
Ciklama

Re: Od 20 koza se može zaraditi doktorska plaća

Post by Ciklama »

Baš sam ovo jutros čitala, i pitala se je li bolje bočiti kozama nego narodom?! :hm
Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla »

Narodom je uvijek bilo najgore, tako da je svaka druga opcija logičan izbor. :)
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

S kozama je tesko. Nije to krava pa da moze danima biti u stali, niti ih
mozes ko kravu istjerati na livadu da pasu.
One brste, moras ih voditi gdje ima zbunja, niskog drveca.
Treba im prostrana stala, daleko od ljudi jer uzasno smrde.
Dvije mahale od nase ima zena koja ima 30 koza.
Cesto bih je srela kad bih trandala po brdu, ima i slikaa na mojoj temi.
Dosta puta bih sjela s njom da zapalimo i tako bi mi pricala kolika
je to obaveza. Ona bi ih cuvala na brdu po sest sati, ima covjek da
poludi sam. Ali eto. Kad se hoce sve se moze.
Ciklama

Post by Ciklama »

Znam da je s kozama jako teško, i baš zato sam uporedila uzgoj koza sa radom narodom. :123
Luna.
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 4 times
Been thanked: 15 times

Post by Luna. »

ja bi sebi mogla zamislit cuvat koze...
ja to zamisljam da sebi ponedem knjigu, citam i bacam oko na koze...
a sigurno to nije tsko lahko ko sto ja mislim.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 »

a tebe bi bogami i obilazio dok cuvas koze, donio ti rucak u brdo. dekicu kakvu mozda...
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Evo najgorih zanimanja na svijetu

Post by Krokodil Behko »

Image

Thomas Curwen, tridesetčetverogodišnji znanstvenik iz Twyforda radi za tvrtku The Dulux kao osoba koja promatra boju dok se suši. U tvornici boje čije se sjedište nalazi u okrugu Berks u SAD-u, Curwen svakodnevno kroz mikroskop prati promjene koje se događaju u bojama koje su raspršene na različitim površinama. Mislite li da je taj posao čudan...donosimo vam listu od osam najgorih poslova na svijetu

Mirisatelj pazuha

Na pomisao o neugodnim tjelesnim mirisima većina se zgražava, no sve je to dio posla kojeg objavlja Peta Jones. Njene svakodnevne obaveze obuhvaćaju 'njuškanje' pazuha stranaca kako bi provjerila je li proizvod tvrtke za koju radi uspješan. Kada je tek počela raditi za australskog proizvođača dezodoransa Unilever smatrala je da joj je posao bio izrazito čudan, a bila je potrebna tek nepuna sedmica dana da se privikne na 'uvjete' rada.

Čistač mjesta zločina

Među najpopularnijim TV serijama visoko kotira franšiza serije CSI, ali koliko ima zabave u realnom životu kada se radi o čišćenju mjesta zločina znaju Mike Nestved i Carmen Velazquez. Bračni par Mike i Carmen bave se čišćenjem mjesta zločina na području Orlanda i Floride, a kažu da postoje određeni slučajevi u kojima osvježivači mirisa nikako ne mogu pomoći prikriti neugodne mirise.

Trener krokodila

Skoro svi su se barem jednom u životu susreli s otkačenim kolegama koji svoj posao odrađuju u drugačijoj varijanti od svih ostalih! Jedan od najčudnijih i, sigurni smo najopasnijih načina za trening životinja, u ovom slučaju krokodila, je taj da svoju glavu postavite u krokodilova usta. Unatoč rizicima koji takav posao nosi, treneri s krokodilske farme Pattaya na Thailandu za takav posao dobivaju sitnih 4£ po danu.

Dodatna akrobacija kojom pokušavaju ukrotiti krokodile je poljubac u nos divovske životinje. Da takav posao ima svoje rizike potvrdio je Ian Maclean : 'Jednom od trenera krokodil je smrskao glavu tijekom izvedbe performansa.'

Ispitanik za ubode komaraca

Možda najgori posao na svijetu ima Helge Zieler koji je pokusni kunić za komarce. Njegovo stalno prebivalište i mjesto rada su kišne šume u Brazilu gdje se ponudio biti žrtva komaraca kako bi mogao promatrati ponašanje buba. Unatoč tome što je već jednom obolio od malarije Zieler kaže: 'Ljepota boravka u kišnim šumama poput ovih nadmašuje i hiljadu uboda komaraca.'

Degustator hrane za životinje

Simon Allison radi u prestižnoj firmi Marks & Spencer gdje svakodnevno za zadatak ima degustiranje raznorazne pseće i mačje hrane. Svaku liniju jela koja se nalazi u asortimanu trgovine, probao je upravo Simon koji kaže da jako voli svoj posao. 'Povlačim crtu kada je u pitanju gutanja takve hrane.'

Ronilac u kanalizaciji

Vjerujemo da su skoro svi barem jednom u životu pomislili kako je njihov posao najgori, no u slučaju Julia Cu Camara, to je i više nego istina. Njegov posao podrazumijeva silazak u kanalizaciju i ronjenje kroz kanalizacijske cijevi u Mexico Cityu kako bi pročistio i popravio nastalu štetu.

Julio je vjerovatno postavio rekord u broju zaranjanja u gradsku kanalizaciju: tijekom 30 godina rada u podkanalizacijsku avanturu upustio se 1400 puta. Kako bi se zaštitio od mogućih bolesti prouzrokovanih ljudskim, kemijskim ili životinjskim otpadom, pri zaranjaju u kanalizaciju mora obući zaštitno odijelo teško gotovo 40 kilograma. Kaže da se tokom dugogodišnjeg rada susreo sa svakakvim čudnim stvarima, te da je najgore kada u kanalizaciji pronađe ljudsko tijelo.

Promatračica rasta trave

Ako ste mislili da je posao promatrača sušenja boje dosadan, Helen Southall za zadatak ima promatrati i bilježiti rast trave. Stručnjakinja za uzgoj trava koja radi u Britanskoj kući za uzgoj sjemenki u gradu Lincolnu, za dnevne dužnosti ima sijanje više od 400 uzoraka sjemenki. Nakon što se pobrine da je svih 400 sadnica pažljivo zasađeno, kroz narasle biljke promatra i bilježi njihov rad u okviru vremenskog perioda. 'Ljudi me u čudu gledaju kada kažem da je moj posao promatranje rasta trave, a fascinantno je to što kada bih mogla birati, ne bih željela raditi niti jedan drugi posao na svijetu. Veliko je zadovoljstvo gledati svježu travu koja tek raste.' kazala je Southall.

Prikupljači kitovih slina

Pobjednicom prestižne nagrade za najgori posao na svijetu, mogli bismo smatrati pomorsku biologinju Karinu Acevedo-Whitehouse. Njen posao je prikupljanje kitovih slina zbog analize virusnih i bakterijskih tijela u tijelu gigantskih životinja. Svakodnevno se upušta u avanturu i pokreće helikopter na daljinsko upravljanje koji je opremljen posudama i alatima potrebnim za sakupljanje kitove sluzi. Karina koja radi za zoološko društvo sa sjedištem u Londonu kaže da posao zna biti podosta opasan.
Maja
Administrator
Administrator

Re: Evo najgorih zanimanja na svijetu

Post by Maja »

Degustator hrane za životinje
Zar ovo nije suvišno :hm
Logično bi bilo da na životinjama isprobaju hranu.
Eto... na životinjama testiraju proizvode za ljude, a na ljudima proizvode za životinje.
Promatračica rasta trave
:cool
Post Reply

Return to “Posao & Ekonomija”