Postoji ,samo što vidimo da svko ima svoju definicijuHana84 wrote:Ne postoji definicija MORALA !
Osjecaj moralne superiornosti - religija i ateizam
- carobnjak N
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
- Status: Offline
Re: Osjecaj moralne superiornosti - religija i ateizam
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Pa to je upravo takav moral ,koji je nusproizvod vremena i okoline .Ja vidim da se ti ne slažeš sa takvim "moralom" ,a ipak su ti društvo i mediji nametnuli mišljenje da je to u stvari moral.Hana84 wrote:Pa, znas kako se kaze " Ako si moralan zbog svoje proracunatosti, onda ti nisi moralan !"dacina_curica wrote:Hana84 wrote:Ne postoji definicija MORALA !
A moral...cudna " definicija " koja se kao kompas samo mijenja i pomice.
Nekako bi to ovako zvucilo, da je moral oblik drustvene svijesti, skup NEPISANIH pravila, obicaja, navike koje su u zivotu prihvatale neke zajednice. Moral odredjuje kakvo ljudsko djelovanje treba biti, a pripadnici zajednice prihvacaju te principe i podvrgavaju im se, na taj nacin regulisuci medjuljudske odnose.
U BIH je moralno:
- da moja kolegica moze spavati sa sefom ako zeli dobiti posao u drzavnoj firmi
-da neko ukrade milione iz drzavnog proracuna i zato ne odgovara
-da politicari lazu, kradu
-da balavice od 15-16 godina spavaju sa 100 muskaraca u mjesec dana
....ili sam ja pogresno protumacila znacenje morala u BIH !
Misliš li ti da se onaj grupni sex na plažama i to nedaleko od nas dešava po prvi puta i dešava jer smo se eto mi uzdigli vremenom i imamo sexualne slobode ,imamo gej parade itd ?
Nebrojeno puta su se iste stvari dešavale u istoriji i mnogo puta Kur'an nas poziva da uzmemo pouku iz prijašnjih naroda koji su slično zabludjeli sa svojim stavovima o moralu.
Ne kažem ja "ubij pedera" nego kažem nemoj mi se pederisati javno i nemoj mi svoje sexualne izopačenosti nametati kao nešto normalno. Radi šta hoćeš u svojoj privatnosti ali nemoj mi se pariti na javnom mjestu ,pa to je povratak u životinjsko carstvo i nemoj ništa da se ibretiš kad ti neki ljudski predator safata dijete . Uopćeno govorim ,ne mislim na tebe
- String
- Legenda foruma

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 27 times
Ja se sit nagledah sinoc ovdje kako se neki pretvorise iz religioznog u ateistu i vice versa...
Toliko gnjeva i psovki od vjernika nigdje nisam cuo.
Prvo harlekin...izvrijedja covjeka k'o psa...nema sta nije navaljao...
Onda dodje neka sancezo i meni napisa "Neka se srami svako ko pretresa kosti rahmetli covjeka"
Pa na to jos doda meni licno "najebao se ti svoje matere za svoje ponasanje".
Takve transformacije u zivotu nisam vidio.
Onda dodje neka sancezo i meni napisa "Neka se srami svako ko pretresa kosti rahmetli covjeka"

Prosao Ramazan moj String, pa kvazi vjernici misle da mogu..
Ne obracaj paznju
Ne obracaj paznju
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Ja ne mislim da sam isključen od kritike niti zaštićen kaj' bijeli međedString wrote:Problem je sto religiozni misle da su iskljuceni od bilo kakve kritike i zasticeni zbog toga jer je njihovo ubjedjenje najispravnije.
U drugu ruku, ovdje, neki se pod sjenom religije nahebu drugom forumasu majke, sestre itd. i tamo negdje u cosku foruma nakon toga napisu "Oce grijesio sam"... misleci kako im je dusa time cista...
"Razmagnetisu se"...
vjernici nisu meleci ali zanimljiva stvar je da svi po nekom pravilu očekuju da je vjernik pošten ,iskren i da se razlikuje po moralnim kvalitetama od onih koji to nisu ili su manje vjernici ,dok sa druge strane rada bi da je isti kad se govori o moralnoj superiornosti nekoj i vjernik i nevjernik.
Uzmimo primjer trkača sprintera ,recimo od nekog svjetskog prvaka se očekuje da bude bolji od onoga koji nije nikad pobijedio i kad prvak zakaže za koju stotinku kaže se da je ostavrio loš rezultat ali je taj njegov rezultat i dalje daleko bolji od onoga drugog trkača.
Zar nije nerealno reći da on nije superioran nad ovim ?
Naravno svi će ti sportisi reći da je 10% talenat ,a ostalo znoj i trud ,pa je ovaj prvak uložio trud i vrijeme sigurno dalkeo više od ovoga drugog
String...moral je kod nekih pao na ispitu... A zbog pada njihovog morala i oni padaju kod moralnih...String wrote:Ja se sit nagledah sinoc ovdje kako se neki pretvorise iz religioznog u ateistu i vice versa...
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Harlekin nije ništa više religiozan od tebe ,a inače smo mi rođaci i prijatelji. Hoću da kažem da kod njega znam sigurno da nema nikakve transformacijeString wrote:Ja se sit nagledah sinoc ovdje kako se neki pretvorise iz religioznog u ateistu i vice versa...
Za ove ostale ne znam ,nisam bio tu ,a i ne poznajem ih ni sa foruma toliko
- String
- Legenda foruma

Pa o tome i pricam.
Ne znam koje mektebe pohadjaju ova djeca ovdje koja se deklarisu kao vjernici a cine ovakve stvari...meni to ne treba posebno objasnjavati.
Drugo, ja ovdje nisam zasticen i nikada nikome nisam psovao clanove blize porodice niti ih spominjao u bilo kojem kontekstu.
Harlekin je itekako pokvarena osoba.
Pogledaj samo razloge zbog kojih je ban dobijao, i povrh toga je nacionalista a cisto sumnjam da mu vjera kojoj misli da toliko pripada dozvoljava da mrzi druge nacije i da iskazuje zelju za ubijanjem istih.
Ako ti je rodjak vec, ukazi mu na to i preobrati ga malo...
Ne znam koje mektebe pohadjaju ova djeca ovdje koja se deklarisu kao vjernici a cine ovakve stvari...meni to ne treba posebno objasnjavati.
Drugo, ja ovdje nisam zasticen i nikada nikome nisam psovao clanove blize porodice niti ih spominjao u bilo kojem kontekstu.
Pogledaj samo razloge zbog kojih je ban dobijao, i povrh toga je nacionalista a cisto sumnjam da mu vjera kojoj misli da toliko pripada dozvoljava da mrzi druge nacije i da iskazuje zelju za ubijanjem istih.

SVAKA CAST, String !String wrote:Pa o tome i pricam.
Hari se zahebava, nije on zlonamjeran, stoga,i ne zamjeriti mu.Ako ti je rodjak vec, ukazi mu na to i preobrati ga malo...
Dobro dosli medju ateiste, ali ne zaboravite, kod ateista su letve po pitanju morala povisoko postavljene,
nisam siguran da ih mozete sa lakocom preskociti....
Last edited by Major on 23 Aug 2012, 22:54, edited 1 time in total.
"In dem Augenblick, in dem ein Mensch den Sinn und den
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
Wert des Lebens bezweifelt, ist er krank"....Sigmund Freud
- gejsha
- Inventar foruma

- Been thanked: 4 times
Da se neko pridržava baš svega onoga što mu religija nalaže moglo bi se reći da je moralno superiorniji od nekog ateiste.
A zašto i ateista ne bi mogao biti neki moralan čovjek, u većini slučajeva to baš nema neke veze sa religijom..
A zašto i ateista ne bi mogao biti neki moralan čovjek, u većini slučajeva to baš nema neke veze sa religijom..
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..
-
dacina_curica
Zasto?gejsha wrote:Da se neko pridržava baš svega onoga što mu religija nalaže moglo bi se reći da je moralno superiorniji od nekog ateiste.
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 166 times
- Been thanked: 372 times
ja pokvarenString wrote:Pa o tome i pricam.
dobijao sam ban jer sam napao mrkija koji je javno psovao mrtve osobe,po mome to retardirano i to sam rekao
sad sam opet kao snjim zaguzvo jer vrijedja liku porodicu,i ja pokvaren
nije on pokvaren koji to govori nego ja kojem to smeta?
cudan li je ovaj svijet
ja mrzim druge nacije jer mi smeta kad pljuju islam?
ja nacionalista jer mi smeta sto gaze sve sto je bosansko?
hjoj sto volim bit ovak pokveren i ovakav nacionalista
nek ste vi meni tako prosvjetljeni a ja cu bit ovakav glupi pokvarenjak
momak svaka cast islamu
ali bosnu ne treba poistovijecivati sa islamom
string je u pravu, ako si vjernik, ali pravi ne smijes pozivati na mrznju po bilo
kojem osnovu, nego na ljubav i sazivot
ali bosnu ne treba poistovijecivati sa islamom
string je u pravu, ako si vjernik, ali pravi ne smijes pozivati na mrznju po bilo
kojem osnovu, nego na ljubav i sazivot
Kada je živ onda je visok, a kada je mrtav onda je dugačak
- String
- Legenda foruma

Zbog ovoga si jednom dobio ban.harlekin wrote:iskreno i od srca me zaboli djon za te akrepe,najveci nacionalisti na svijetu poslije hrvata (navodno su adam i eva bili hrvati)
vjecito negdje jurisaju "SRBIJA DO TOKIJA!",a smotanije nacije svijet nije vidio
za mene bi bilo sasvim ok da na karti svijeta ima rupa gdje bi trebala biti srbija
Gledaj,
Istinski, prije svega dobro odgojeni vjernici, imaju taj ovdje toliko spominjani SABUR.
Ne znam zasto ga onda stalno stavljate po strani zeljni uvijek nekakvog napada prije nego se odlucite da saburate.
Kuran je opsezna literatura, nauka.
Ne pokusavajte sve sto procitate odjednom da strpate u glavu, a to se ovdje itekako primjeti.
Nedostaju neke bitne karike koje onda ostali forumasi nazovu kontradiktornoscu, pa se onda ljutite kad vam to kazu.
Uzimanje iz Kurana samo onoga sto vam godi u datom trenutku kako bi to iskoristili kao argumente da bi nekoga zlobno napravili glupim ili nizim od vas je jako ruzno.
Izucavanje Kurana je akumulirajuci proces.
Kod Nurudina se primjeti da na momente zaboravi huju pa ukaze onome ko atakuje na njega lijepim primjerom, onako kako to pravi vjernik treba UVIJEK uz sabur da uradi.
Primjer trkaca sprintera, koji je naveo, to lijepo opisuje.
Najveci sevap za vjernika muslimana je da nekoga poduci necemu, da ga opismeni itd.
Mudrost je imati sabura da ignorises svo zlo oko sebe i da ga mudroscu i saburom pobijedis.
Nije mudro postati zao kako bi zlog pobijedio.
Moras lijepo da se ponasas.
Moras se sav pretvoriti u abdest...i u dobru i u zlu i ne smijes dozvoliti da te onecisti covjek koji ne zna.

[quote="carobnjak Nurudinquote]Pa to je upravo takav moral ,koji je nusproizvod vremena i okoline .Ja vidim da se ti ne slažeš sa takvim "moralom" ,a ipak su ti društvo i mediji nametnuli mišljenje da je to u stvari moral.
Misliš li ti da se onaj grupni sex na plažama i to nedaleko od nas dešava po prvi puta i dešava jer smo se eto mi uzdigli vremenom i imamo sexualne slobode ,imamo gej parade itd ?
Nebrojeno puta su se iste stvari dešavale u istoriji i mnogo puta Kur'an nas poziva da uzmemo pouku iz prijašnjih naroda koji su slično zabludjeli sa svojim stavovima o moralu.
Ne kažem ja "ubij pedera" nego kažem nemoj mi se pederisati javno i nemoj mi svoje sexualne izopačenosti nametati kao nešto normalno. Radi šta hoćeš u svojoj privatnosti ali nemoj mi se pariti na javnom mjestu ,pa to je povratak u životinjsko carstvo i nemoj ništa da se ibretiš kad ti neki ljudski predator safata dijete . Uopćeno govorim ,ne mislim na tebe
[/quote]
Ja mislim ovako Nurko...Mislim da je u svim religijama prisutan " mehanicki " moral, a to je moral u kome je prisutna zabrana. Ako nekome zabranjujemo da nesto lose cini, ne cinimo ga moralnijim, nego poslusnim, bogobojaznim.
Moral se ne moze NAMETNUTI kao code ponasanja. Moral dolazi iznutra, ne izvana, a " svijetlo koje ga vodi" je necija savjest, a ne namrgodjeni bog koji nas jedva ceka kazniti, kako to religija kaze.
Sta hocu da kazem...Hocu da kazem da je religijski moral " potpomognut". ako je potreban razlog da budemo moralni, onda nasa moralnost gubi na vrijednosti. Ciniti dobro radi straha od pakla, radi koristoljublja i nagrade u obliku dzeneta ili raja ili sl. ne znaci biti moralan, a religije funkcionisu po tom principu-nagrade i kazne.
Primjetila sam da bi vecina religioznih ljudi postala nemoralna, kada bi shvatili da Boga nema, a samim time niti dzehenema, pakla, niti bica.
Zao mi je ljudi kojima je potreban Bog da ih drzi na uzici.
Zar je moral opravdavanje ratova i ubijanja u ime boga jer im je cilj spas covjecanstva od zla???!
Religijski moral se moze poistovijetit sa poslusnoscu, jer se on temelji na zakonu koji je skrojen od straha, muke i paklam a ne na razumijevanju drugog i drugacijeg.
Ja mislim ovako Nurko...Mislim da je u svim religijama prisutan " mehanicki " moral, a to je moral u kome je prisutna zabrana. Ako nekome zabranjujemo da nesto lose cini, ne cinimo ga moralnijim, nego poslusnim, bogobojaznim.
Moral se ne moze NAMETNUTI kao code ponasanja. Moral dolazi iznutra, ne izvana, a " svijetlo koje ga vodi" je necija savjest, a ne namrgodjeni bog koji nas jedva ceka kazniti, kako to religija kaze.
Sta hocu da kazem...Hocu da kazem da je religijski moral " potpomognut". ako je potreban razlog da budemo moralni, onda nasa moralnost gubi na vrijednosti. Ciniti dobro radi straha od pakla, radi koristoljublja i nagrade u obliku dzeneta ili raja ili sl. ne znaci biti moralan, a religije funkcionisu po tom principu-nagrade i kazne.
Primjetila sam da bi vecina religioznih ljudi postala nemoralna, kada bi shvatili da Boga nema, a samim time niti dzehenema, pakla, niti bica.
Zao mi je ljudi kojima je potreban Bog da ih drzi na uzici.
Zar je moral opravdavanje ratova i ubijanja u ime boga jer im je cilj spas covjecanstva od zla???!
Religijski moral se moze poistovijetit sa poslusnoscu, jer se on temelji na zakonu koji je skrojen od straha, muke i paklam a ne na razumijevanju drugog i drugacijeg.
-
dacina_curica
Ma ja sam ti u poznim godinama Nurudine, ako ne zatefterim ili odmah ne odgovorim necu se za dvije godine sjetiti da ponovo pogledam temu.carobnjak Nurudin wrote: Gledaj ,ti ne moraš da žuriš i ako odmah ne odgovoriš nego za dva -tri dana ,to ne znači da ti nemaš odgovor . Isto tako ne želim ja da ovo izađe u neku svađu ,a često zna izaći iako se ja uvjek trudim da do toga ne dođe .Pošto sam vodio ovakve diskusije puno puta ,mogu ti reći da one nemaju ni početak ni kraj niti imaju "pobjednika " jer ljudi unaprijed već odaberu sebi "pobjednika" prije nego se išta bitno i kaže. Ono što može biti dobro iz ovakvih stvari jeste da saznamo šta mislimo jedni o drugima i da li naše mišljenje odgovara stvarnosti .
Znači samo lakapo i nemoj da mi kuckaš sa mobitela i da se uzrujavaš
Ne mislim ja tj. ne zaludjujem se misljenjem da ce se ljudi kojima ja ukazujem postovanje raditi isto meni. Mislim da imam dovoljno godina u gu*ici da znam da je Utopija ipak samo knjiga i da svijet ne funkcionise tako kako bi mi voljeli. Ja uvijek polazim od sebe i znam (za sebe) da mnogo vise volim vidjeti ljude koji se ponasaju kao ljudi prema svakome i koji ne odmazu drugima niti im cine zlo. Posto JA znam da meni licno prisustvo takvih ljudi cini zadovoljstvo onda se ponasam u istom duhu. Ne zato sto ocekujem da se osoba "sa druge strane" ponasa isto prema meni nego zato sto mislim da ako je primjera radi prodavacica u samoposluzi mrzovoljna, mrzovoljna je iz nekog razloga (ili je jednostavno ters ali ja to ne znam, ne?) i zasto bih joj ja jos prisjedala na muku. Naprotiv, ja uvijek fino pozdravim i upitam kako su i kako im se odvija dan. Nekada je razlika u raspolozenju vidna iste sekunde i meni licno takve stvari cine veliko zadovoljstvo. Ja ne kazem da su sve moje namjere 100% altruisticne prirode, naravno da nisu, ali mislim da su postovanje i kulturan pristup drugima osnova svake medjuljudske veze (koliko god ista bila trivijalna).Dobro ,možda se čak i tu prilično slažemo oko neke uprošćene definicije .Sad ti meni reci zašto ti misliš da trebaš poštovati ljude i zašto misliš da ako ti njih poštuješ i želiš im dobro da će i oni tebi tako?
Ja da ti kažem da nemam razloga da sumnjam u to što pišeš i ne govorim uopće da si ti nemoralna osoba ili tvoj način života .
Ono što ja kažem je da nema morala bez Boga.
Razumijem potpuno ali se ne slazem.
Ono sto JA tvrdim je da moral itekako moze postojati i u odsustvu Boga. Ja se ne slazem sa konstatacijom da je Bog tj. Bozija zapovijest ta koja usadjuje moral u covjeka vec je covjek taj koji usadjuje moralne vrijednosti u sebe i prenosi ih na svoju okolinu (djecu, porodicu itd.).
Malo smo pomijesali babe i zabe ali nije vazno, razdvojit cemo ih.Navest ću ti neke primjere ali prije toga da se podsjetimo kakvo je ateističko shvatanje morala ,o kojem smo govorili kao o nusproizvodu vremena i okoline ,a vidim da se svi uglavnom slažu sa tim .
Uzmimo Njemačku za vrijeme Hitlera koji je upravo izmjenivši vrijeme i utjecaj medija i okoline postigao to da su Njemci preko noći počeli smatrati da nije nemoralno ubijati Židove ,otimati im imovinu ,paliti ih u pećima i istrijebiti ih .Odjednom su dobrodušni učitelji ,pekari ,krojači i pošteni Njemci postali oficiri SS i "arijevska rasa" koja ima moralno pravo da ubija i vlada svijetom .
Nakon drugog svijestskog rata svijet nije mogao da shvati kako to da je njemački narod tako hladno gledao i bez grižnje savjesti podržavao takve zločine??
Mislimo da je to vrijeme prošlo i ne može se ponoviti?
E na žalost ni to nije tačno jer imamo primjer našeg rata ,skoro identičan ovom gore. Srbi su od dojučerašnjih dobrih komšija postali okrutne ubice ili ako ništa onda su bezosjećajno posmatrali ta ubijanja po našim gradovima ,rušenja ,genocide ...sve je to preko noći postalo noramalno i samo rijetki pojedinci koji su iznimke što potvrđuju pravilo o psihologiji mase bili svijesni da njihov narod radi zlo. Kako se to desilo ?
Odgovor je jednostavan : i Hitler i Milošević su promijenili ljudima vrijeme i okolinu ,a pošto onima koji misle da je to dovoljno da se promijene i moralne vertikale ,odmah se promijenilo i shvatanje dobra i zla ,kao moralnih komponenti. Dakle sa takvim moralom nikad ne možemo biti sigurni da neće otići u pogrešnu stranu .
S druge strane je moral koji donosi islam ,jasan i napisan ,nepromjenjiv ali flexibilan . Ono što je bitno je da je uvjek tu od Musa a.s. do Muhameda a.s. i uvjek je "ne ubij" istog značenja bez obzira na mjesto i vrijeme i bez obzira jel ubica onaj što se opaše dinamitom i raznese desetke civila oko sebe ili onaj što udari raketom i ubije dva vojnika i desetak civila,nema razlike i nikoga nije dozvoljeno ubiti na pravdi Boga
Kao prvo, Hitler, ateista svakako ali MONSTRUM prirodno. Za Milosevicevu religijsku privrzenost nisam sigurna, nisam nigdje jos procitala kako se izjasnjavao...Ali nejse, to je ni tamo ni ovamo...
Hitler i Milosevic, tj. Nijemci i Srbi se ne mogu porediti jer se radi o dvije potpuno drugacije nacionalne svijesti. Na jednoj strani su Nijemci, jedan uzasno strukturiran i rigidan narod, sa takoreci pravolinijskim pogledom na svijet, prigusenih emocija (i zbog toga osjetljiv na manipulaciju). Na drugoj strani su Srbi, nacija koja stotinama godina krivi druge za svoje gubitke i koja je stotinama godina cekala da se osveti. Tito je ~40 godina drzao poklopac na pretis loncu zvanom Srbija, nakon njegove smrti novi, osvetnicki rat je bio samo pitanje tajminga. Za mnoge preko Drine (i naravno ne kazem i ne mislim sve jer znam bolje
Hitler je radio nesto slicno cim se bave i mnoge religijske institucije a to je ispiranje mozga ljudi koji su vec godinama bez nade. Na isti nacin na koji ti ZNAS da je Musliman moralno (i mozda jos nekako?) superiorniji od ne-Muslimana je i Hitler ubijedio jednu kompletnu naciju da je superiornija nad ljudima koji su bili drugaciji. I naravno da se to nije desilo preko noci kako ti to kazes nego je rezultat visegodisnjeg *ebanja u mozak iliti ispiranja mozga. Eh sad, taj superiorniji preuzima ulogu dzelata ali svoju ulogu opravdava svojom superiornoscu i onim sto mu se trubi vec godinama - da to radi za dorobit svoje zemlje, djece, familije, itd. - to je nesto sto se zove zacarani krug. Ovdje MORAL uopste nije relevantna jedinica jer u jednom drustvu u kojem vlada histerija kompletan instrument morala ispada iz price.
Eh sada; mozes li mi pojasniti kako je Islam flexibilan? I zasto je, iako Islam uci cuveno "ne ubij", potpuno MORALNO PRIHVATLJIVO da se neko raznese bombom i ubije desetine i stotine nemuslimana ili zabije avion u zgradu i uskrati zivota 3000 ljudi? I odmah cu u startu da suzbijem pricu o tome kako Amerika desetinama godina ubija ljude u ratovima na Bliskom Istoku jer sam ja prva protiv rata i prva koja ce se oglasiti protiv svakog ubistva neduznog naroda "u moje ime".
Jeste insan taj koji unosi nered ali ja govorim o čistoj biologiji ,a ona je neumoljiva .Ma koliko lane bilo slatko i lijepo naleti gladni predator i razdire ga zubima do smrti.
Opet netacno. Koliko god primjera predatornog ponasanja postoji u prirodi isto toliko primjera ces naci medju vrstama i rodovima koji postoje u harmoniji. Majka priroda je cudo samo se cesto zanemaruje u korist Svevisnjeg bica.
Ma ne samo sam htio da kažeš šta misliš jer si rekla "kako nećeš o tome" .Slažem se ...u Kur'anu piše vrlo jasno "neki ljudi se povode za pretpostavkama ,a pretpostavke istini ništa ne koriste" .Vidiš ista mudrost sročena na dva jezika
:sesir
Ee da ...gledaj ti ako si uvjerni ateista onda to tvoje pitanje nema smisla ,realno,a stvar je u tome da nisi .Ti si ateista iz revolta![]()
Uzmimo da si uvjereni ateista ,šta bi tvoj odgovor bio na pitanje odakle tolika patnja u svijetu i tolike razlike između bogatih i siromašnih? Tvoj odgovor bi bio : ljudi su za to krivi . To nije pretpostavka ,to je jedina moguća opcija sa te pozicije ,zar ne . "Nema Boga" nema ko drugi biti kriv nego mi .
Vidiš sad jednu stvar ,realnost tog ateiste i mene kao vjernika je potpuno ista .Nema dvije realnosti ,moja i njegova jer ljudi smo,živimo na ovoome planetu ,jedemo ,plačemo ,znamo šta je bol,sreća itd. Dakle odgovor na postavljeno pitanje je isti ,što je logično .Ako insan ubije ,a piše mu tamo jasno "ne ubij" ,kakva je to uvrnuta logika da optužujemo Boga zato što je taj čovjek ipak ubio ,silovao ,zulum činio itd ?
Možda pitanje zašto to Bog ne spriječi ima više smisla?
Također nam u Kur'anu kao skupu pravila i uputa stoji i jasno da je ovaj dunjaluk ispit ,test .
Zamisli sad učenici rade test ,dobili su prije toga gradivo da nauče ,profa im reko da će biti test i onda tokom rađenja testa ,jedan učenik ili više njih počne da piše da je 2+2 = 5 ili 3 ...nebitno.
I onda profesor dođe i kaže "ne,ne djeco to je pogrešno ,pišite tu broj 4"
Jel ima to smisla i čemu test uopće??
Slično je i sa ovim pitanjem o kojem pričamo ,s tim da se taj test ne dešava da bi Bog znao ko će ga bolje riješiti ,jer On je Sveznajući...ne ,to je radi nas da mi znamo.
Ne znam da sam se ikad izjasnila kao (a)teista ali nebitno.
Moj odgovor (neovisno o vjerovanju u Boga) je UVIJEK: Covjek jeste kriv za patnju drugog covjeka i ja kao covjek se suosjecam sa onim koji se pate. Medjutim, za razliku od mene, mnogi ljudi se postapaju onom "to je Bozije davanje" i koriste to kao jedan od razloga da ignorisu problem. Opet kazem ne zelim da generalisem, govorim o sebi i ljudima sa kojima dolazim u kontakt u svakodnevnom zivotu.
I da, u pravu si kad kazes da je pitanje lose postavljeno i treba zvucati vise kao "zasto Bog ne sprijeci nepravdu?" I shvatam tvoje razmisljanje i analogiju studenata na testu ali JA to ne mogu da prihvatim kao validan razlog/odgovor. Postujem ali ne mogu da prihvatim.
Brzinski o ajkulama
Ma ne govorim ja da si ti guru niti to mislimPa ne kačim ti ja ništa ,ne kontam...??
Možda ti hoćeš da kažeš da ja namećem se kao neki guru![]()
Pa ne namećem ja jednostavno sam tako u vjeri i kao kad ti imaš nešto lijepo pa doživiš to ,pa to onda želiš podijeliti sa svijetom ,tako i ja. To je noramalna ljudska reakcija.
Neko priča o muzici,neko o sexu ,ja o vjeri
Toliko za danas, utrnu mi ruka.
-
dacina_curica
Ne mogu da vjerujem da cu ovo napisati
ali StringU svaka ti je zlatna (ali samo na ovoj temi
)
skidam ti kapu na ovomeString wrote: Istinski, prije svega dobro odgojeni vjernici, imaju taj ovdje toliko spominjani SABUR.
Ne znam zasto ga onda stalno stavljate po strani zeljni uvijek nekakvog napada prije nego se odlucite da saburate.
Kuran je opsezna literatura, nauka.
Ne pokusavajte sve sto procitate odjednom da strpate u glavu, a to se ovdje itekako primjeti.
Nedostaju neke bitne karike koje onda ostali forumasi nazovu kontradiktornoscu, pa se onda ljutite kad vam to kazu.
Uzimanje iz Kurana samo onoga sto vam godi u datom trenutku kako bi to iskoristili kao argumente da bi nekoga zlobno napravili glupim ili nizim od vas je jako ruzno.
Izucavanje Kurana je akumulirajuci proces.
Kod Nurudina se primjeti da na momente zaboravi huju pa ukaze onome ko atakuje na njega lijepim primjerom, onako kako to pravi vjernik treba UVIJEK uz sabur da uradi.
Primjer trkaca sprintera, koji je naveo, to lijepo opisuje.
Najveci sevap za vjernika muslimana je da nekoga poduci necemu, da ga opismeni itd.
Mudrost je imati sabura da ignorises svo zlo oko sebe i da ga mudroscu i saburom pobijedis.
Nije mudro postati zao kako bi zlog pobijedio.
Moras lijepo da se ponasas.
Moras se sav pretvoriti u abdest...i u dobru i u zlu i ne smijes dozvoliti da te onecisti covjek koji ne zna.
samo dostici taj stepen sigurno nije nimalo lako - tj. dug je put/proces.
nema nikakvog nametanja. religija ti pomaze u usavrsavanju svog morala. ona ti je vodilja. nista vise. a na tebi je koliko ces se ti i hoces li se uopste voditi istom. a sta ti mislis cija je ta savjest tj. otkud savjest i zbog cega (ako necemo nikom odgovarati)? ne mozemo je vidjeti, jel tako? nije opipljiva, ali je osjecamo. znamo da je tu. sto ne znaci da ne postoji. isto kao i Bog. Bog nije namrgodjen. ne znam otkud ti to. niti jedva ceka da nekog kazni, jer da je tako - skoro niko zemljom ne bi krocio, niti bi nas dvoje se sad dopisivali.Hana84 wrote: Moral se ne moze NAMETNUTI kao code ponasanja. Moral dolazi iznutra, ne izvana, a " svijetlo koje ga vodi" je necija savjest, a ne namrgodjeni bog koji nas jedva ceka kazniti, kako to religija kaze.
djelimicno se slazem sa izrecenim. istina jeste da se prijeti teskim kaznama za odredjena nedjela. tako da neposlusnost po pitanju tih stvari covjeka zaista dovodi u belaj. ali je opet na kraju sve na "tebi" - da li ces se pridrzavati ili ne. vrijedi razmisliti o tome sto je zabranjeno, jer nista nije bezveze. nego samo za samu dobrobit covjeka. strah je jako efikasna metoda odgajanja, istina. u svakodnevnom zivotu, to su ti zakoni. mnogi od nas po nekim pitanjima nisu fini sami od sebe, nego zato sto znaju koja ih kazna po zakonu sljeduje. tako da to nista novo nije.Religijski moral se moze poistovijetit sa poslusnoscu, jer se on temelji na zakonu koji je skrojen od straha, muke i paklam a ne na razumijevanju drugog i drugacijeg.
oprosti sto upadam. iako ces sigurno dobiti odgovor od Carobnjaka - zelim samo reci da islam ni u jednu ruku ne podrzava takva neljudska djelovanja. cak je to Carobnjak cini mi se nesto ranije i spomenuo (tip se opase sa bombama i raznese, pa sa sobom "povede" ne duzne osobe). tako da to nikako ne moze biti, niti jeste, moralno prihvatljivo.dacina_curica wrote:Eh sada; mozes li mi pojasniti kako je Islam flexibilan? I zasto je, iako Islam uci cuveno "ne ubij", potpuno MORALNO PRIHVATLJIVO da se neko raznese bombom i ubije desetine i stotine nemuslimana ili zabije avion u zgradu i uskrati zivota 3000 ljudi? I odmah cu u startu da suzbijem pricu o tome kako Amerika desetinama godina ubija ljude u ratovima na Bliskom Istoku jer sam ja prva protiv rata i prva koja ce se oglasiti protiv svakog ubistva neduznog naroda "u moje ime".