Regionalna liga, za ili protiv?

Kutak za sportski trenutak
Ružni
Status: Offline

Re: Regionalna liga, za ili protiv?

Post by Ružni »

Previše je 6 klubova iz bilo koje lige, a BiH je vjerovatno četvrta po kvalitetu u regiji. Dodao bih Vardar i Budućnost, a izbacio bar 2 kluba iz BiH.
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

I ja sam ZA. Mislim da se može i ovako... ali da je zajednička liga stimulirajuća. Nije bitno ko će sve igrati u njoj ali samo da bude do kraja transparentno, pošteno i pravedno.

Recimo 20 klubova. 14 ih daju države kao prvaka i viceprvaka. 6 ih odredi koeficijent države u tom takmičenju, stim da jedna država ne smije imati više od 4 ekipe. Model državnog takmičenja promijeniti tako da se klubovi koji se takmiče u ovoj ligi uključuju naknadno u ligi za prvaka.

Novac opet dijeliti pošteno. Englezi su nam rekli i kako. Recimo 50% kamare podjednako, 25% kamare u odnosu na rezultat i 25% kamare u odnosu na TV prava ili šta li, qrče palče.

Sjedište izmjestiti.

Uvjeti na stadionima strogo propisani: zaštitna ograda, travnjak, stolice, sanitarija... Obavezno imati akademiju. Odgovorno poslovanje... držanje standarda... I takvi kriteriji strogi ali baš strogi. Elitni, da ne mere svako ući u ligu.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm »

Rockefeller wrote:I ja sam ZA. Mislim da se može i ovako... ali da je zajednička liga stimulirajuća. Nije bitno ko će sve igrati u njoj ali samo da bude do kraja transparentno, pošteno i pravedno.

Recimo 20 klubova. 14 ih daju države kao prvaka i viceprvaka. 6 ih odredi koeficijent države u tom takmičenju, stim da jedna država ne smije imati više od 4 ekipe. Model državnog takmičenja promijeniti tako da se klubovi koji se takmiče u ovoj ligi uključuju naknadno u ligi za prvaka.

Novac opet dijeliti pošteno. Englezi su nam rekli i kako. Recimo 50% kamare podjednako, 25% kamare u odnosu na rezultat i 25% kamare u odnosu na TV prava ili šta li, qrče palče.

Sjedište izmjestiti.

Uvjeti na stadionima strogo propisani: zaštitna ograda, travnjak, stolice, sanitarija... Obavezno imati akademiju. Odgovorno poslovanje... držanje standarda... I takvi kriteriji strogi ali baš strogi. Elitni, da ne mere svako ući u ligu.
ovo zadnje nitko ne ispunjava niti će u dogledno vrijeme...eventualno dinamo, ali i to je samo privid...progotovo glede transparentnosti...
Habibti, ya nour el - ain... :srce
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

Jedina šansa da se publika vrati na stadione.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
Ružni

Post by Ružni »

fruit wrote:Jedina šansa da se publika vrati na stadione.
:naklon I jedina šansa za podizanje kvaliteta. Ne znam da li bi uspjelo, ali gore ne bi bilo od trenutnog stanja.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

ružni wrote:
fruit wrote:Jedina šansa da se publika vrati na stadione.
:naklon I jedina šansa za podizanje kvaliteta. Ne znam da li bi uspjelo, ali gore ne bi bilo od trenutnog stanja.
To i ja mislim....teško da može biti gore stanje .... ali uz uvjet, da dosadašnji šerifi ovih liga nemaju veze sa tim.....sastaviti tim isključivo iz stručnjaka, financijskih, marketinških i ostalih potrebnih profila za izvedbu takvog natjecanja...
ako ovi koji sad vedre i oblače, preuzmu i to, tek bi onda bilo muljaže i opet ništa ne bi napravili...
a sponzori koji bi uložili,sasvim bi sigurno imali interes,da to funkcionira i ostvaruje povrat uloženoga te čiste poslove...
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

za, opet velika četvorka i uvek nezgodni sarajevo, željo, vardar, sloboda, olimpija, rjeka, osjek...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

i da igrači prelaze jedni kod drugih a ne da to bude zabranjeno tj nepoželjno... onda će ciganija iz bg opet napabirčiti ekipu za pravaka evrope pa će se kurče kako su to oni zaradili a ne pola juge koje je tad igralo u njoj...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

drugrankovic wrote:za, opet velika četvorka i uvek nezgodni sarajevo, željo, vardar, sloboda, olimpija, rjeka, osjek...
što se olimpije tiče ona je u lošemstanju....izbačena radi dugova 2005 u 5tu ligu, ekspresno se vratili ali klub tavori u drugoj polovini ljestvice, sa povremenim bljeskovima.....maribor godinama hara ligom, nešto poput dinama u hrvatskoj, a ponekad ih malo isprate trenutno koper ili domžale, gorica...
jedino je maribor neki nivo, a i u europi imaju zavidne rezultate s obzirom na uloženo...eto proljetos ih sevilla, ne baš lagano izbacila tek u knock out fazi lige europa :kafa
zaboravimo olimpiju na neko vrijeme
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

drugrankovic wrote:i da igrači prelaze jedni kod drugih a ne da to bude zabranjeno tj nepoželjno... onda će ciganija iz bg opet napabirčiti ekipu za pravaka evrope pa će se kurče kako su to oni zaradili a ne pola juge koje je tad igralo u njoj...
eh tada su mogli jer je bilo ograničenje izlaska igrača vani do 24 godine starosti ( a prije čak i do 27, pa je smanjeno )
u današnje vrijeme teško da se mogu nositi sa ponudama klubova sa zapada za mladiće iz regije...
kažem....kad bi se atraktivnošću lige postiglo, da klinci barem do 20-21. godine ostanu u matičnim klubovima, dosta bi se kvaliteti odrazilo...
a i mnogim koji su već vani, bilo bi se lakše odlučiti na povratak....
mislim čak, da bi i dosta klubova sa zapada bilo sklono i posudbama klubova u tu ligu sa dosta žestokih tekmi...
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Bilo bi dobro za fudbal u regiji, a za navijače je lahko. Dopuštenja za gostovanja bi se davala pojedinačno za svaku utakmicu i riješen problem, finale kupa bi bilo iznimka i igralo bi se u neutralnoj državi, možda Slovenija ili Makedonija. :)
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

JCR wrote:Bilo bi dobro za fudbal u regiji, a za navijače je lahko. Dopuštenja za gostovanja bi se davala pojedinačno za svaku utakmicu i riješen problem, finale kupa bi bilo iznimka i igralo bi se u neutralnoj državi, možda Slovenija ili Makedonija. :)
dvije godine apsolutna zabrana gostovanja između država....kasnije vidjeti.... ako bi liga uopće zaživjela, uvoditi pomalo gostovanja...
oke.... ja znam da bi moja ekipa uvijek bila taj dan u bg, sa i slično .... i to je naš problem :oo
ali organizirano :jok
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Ma pojedinačne dozvole za gostovanja su majka. Npr. lupam ti utakmica Zrinjski-Dinamo ne bi bilo nikakvih sranja i moglo bi se odobriti gostovanje, isto tako i Novi Pazar sa nekim od naših klubova. Tu bi trebao biti organizovan odbor koji poznaje navijačku scenu jer nije uvijek ni nacionalizam problem. Eto neki dan je u Banja Luci pretučen momak jer je nosio duks Crvene Zvezde. Kad su u pitanju srpske grupe puno više restrikcija treba uvesti jer lokalpatriotske grupe su previše ekstremne (razumljivo s obzirom da je lokalpatriotska situacija u Srbiji strašna). Mislim da bi bio veći problem na utakmici Borac-Partizan nego Borac-Čelik. Zato pojedinačno određivanje gostovanja kako ne bi neki klubovi bili bespotrebno zakinuti za navijače, je po meni najbolja solucija
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Ma je ....al ajd zamisli tekmu vardar- maribor .... pa viole se moraju 6 puta žestoko potuč, i izbjegavati sačekuše da stignu na tekmu :ha
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

A dobro, treba im dozvolit, pod jakom pratnjom i adio. Ko ima muda slobodan put :D
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Ma sve je to lako riješivo.... avijači su samo jedan segment... ili jedann problem.... organizacija lige, regularnost, da opet ne bude povlaštenih.... i najveći problem.... financijska konstrukcija cijelog cirkusa..... mislim da bude tu i zapelo sve :cudi
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Ma dobro ovo su naša maštanja, a od ove lige nema ništa :)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11698 times

Post by Krokodil Behko »

Ujedinjenje fudbala: Šta o regionalnoj ligi misle u bh. klubovima?

Bosnu i Hercegovinu na fudbalskoj karti Evrope prošlog ljeta predstavljala su četiri kluba. Zrinjski je eliminisan u drugom pretkolu Lige evropskih prvaka, dok su Željezničar, Široki Brijeg i Sarajevo zaustavljeni u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

Image

Samim time naši klubovi završili su s međunarodnim nastupima i priliku da odmjere snage s klubovima izvan granica BiH morat će čekati do narednog ljeta. Ako u međuvremenu ne dogovore i odigraju kakvu prijateljsku utakmicu…

Ideja o osnivanju regionalne lige u kojoj bi se takmičili klubovi iz jugoistočne Evrope posljednjih dana jeste sportska tema o kojoj piše region. Ukoliko se ona sprovede u djelo, što nije nemoguće, s obzirom na dobru volju saveza, ali čelnika UEFA, i ekipe koje tokom ljeta ne izbore plasman u grupnu fazu nekog evropskog takmičenja (još nikada nijedan klub iz BiH nije uspio u tome) imat će priliku da se kroz kvalitetno takmičenje bore za Evropu.

Kao što smo pisali, u regionalnoj ligi nastupili bi klubovi koji budu eliminirani u kvalifikacijama, a nagrada za najbolje bila bi plasman u Ligu prvaka i/li Evropsku ligu za narednu sezonu.

Kvalitetne utakmice

Šta o ovoj ideji misle čelnici bh. klubova koji će i ove godine voditi glavnu riječ za plasman u Evropu?

– Generalno gledano, Zrinjski je za regionalnu ligu, ali ne za onu u kojoj bi igrali klubovi iz bivše Jugoslavije nego za ovakvu o kakvoj se priča, s većim brojem klubova iz regiona. Pojačana konkurencija, dobre i kvalitetne utakmice jeste ono što treba podržati. Zainteresirani smo za sve što će donijeti boljitak našem klubu, ali i općenito bh. nogometu – kazao je Danko Šulenta, izvršni potpredsjednik Zrinjskog.

FK Sarajevo je ove sezone ostvario veliki uspjeh u Evropi, ali su Bordo-momci zaustavljeni u play-offu Evropske lige, gdje su eliminirani od Borussije M'Gladbach. Formiranjem regionalne lige tim s Koševa imao bi priliku za dokazivanje tokom cijele sezone.

– S ekonomskog, ali sigurno i sportskog aspekta, ovo je afirmativna ideja – kazao je Dino Selimović, generalni direktor FK Sarajevo, dodavši:

– Sigurno je da bi takvo takmičenje bilo zanimljivo i sponzorima, a povećao bi se interes i za TV prava. Glavni aspekt treba staviti na sigurnost i bezbjednost, mada mislim da se i to može riješiti na kvalitetan način. Iako, treba biti oprezan. Također, treba obratiti pažnju i na klubove koji ne budu igrale ovo takmičenje i s njima je potrebno pronaći kompromis.

Politička situacija

Josip Bevanda, član Izvršnog odbora N/FSBiH i direktor NK Široki Brijeg, smatra da je prije formiranja regionalne lige potrebno dovesti u red takmičenja na nivou BiH.

– Više bih volio kada bismo prvo uredili našu ligu, stvorili uvjete u svim segmentima, pa tek onda pričali u regionalnom takmičenju. Većina naših ekipa nema kvalitetnu infrastrukturu, a najviše bih volio kada bi u našoj eliti igralo deset ekipa – kazao je Bevanda, naglasivši kako bi poboljšanje kvalitete u domaćem takmičenju bio kvalitetan temelj za budućnost reprezentativnog fudbala u našoj zemlji.

Mirsad Šiljak, direktor FK Željezničar, mišljenja je da još nije došlo vrijeme za takvo takmičenje.

– Još je rano pričati o tome na ovim prostorima. Jednostavno, takva je politička situacija u okruženju. Ali, vidjet ćemo, ko zna šta se može promijeniti do 2018. – kazao je Šiljak, dodavši da bi teniski meč Srbije i Hrvatske trebao biti primjer i fudbalskim navijačima:

– Sa sportskog aspekta regionalna liga bila bi prava stvar. Volio bih, vjerujem kao i svi navijači, ponovo gledeti Želju protiv Dinama, Partizana, Maribora…, no smatram da je realizacija ovakve ideje, trenutno, teško izvodljiva.

(S.Š./Faktor.ba)
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..nema šanse da hrvati idu u tu ligu..do daljneg.. :ok
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
fruit
Aktivni forumaš