Elektroprivreda

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11698 times
Status: Offline

Re: Nesreća u rudniku mrkog uglja u Brezi

Post by Krokodil Behko »

A Alija Sirotanović, 'nolko kopo i ne dobi zlatnu lopatu :(
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

Krokodil Behko wrote:A Alija Sirotanović, 'nolko kopo i ne dobi zlatnu lopatu :(
Jos imam paru s njegovom slikom ,ipak u ono vrijeme rudari su i mogli nekako da zive za one prilike je bilo super mogli su i kuce da prave i solidno familiju da hrane osigurani i obezbjedjena penzija i zdravstvo.
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Dvojica povrijeđenih rudara nakon ukazane pomoći pušteni su na kućno liječenje, dok su trojica prebačeni u Sarajevo na KCUS.

Rudari Galib Gabeljić (50) i Dženan Hasić (29) u dobrom su zdravstvenom stanju i nije bilo potrebe da ostaju na liječenju na KCUS-u. Rudar Hajrudin Sokić (55) trebo bi ostati na liječenju, ali on to odbija i izražava želju da ide kući.

Federalnog rudarski inspektor i dežurni kantonalni tužioc su obavili uviđaj.

Pretpostavlja se da je uzrok nesreće eksploziaj metana.
adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by adacta »

nezaboravna wrote:Jos imam paru s njegovom slikom ,ipak u ono vrijeme rudari su i mogli nekako da zive za one prilike je bilo super mogli su i kuce da prave i solidno familiju da hrane osigurani i obezbjedjena penzija i zdravstvo.
Na toj novcanici sto je ti imas nije Alija Sirotanovic
nezaboravna
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by nezaboravna »

adacta wrote:
nezaboravna wrote:Jos imam paru s njegovom slikom ,ipak u ono vrijeme rudari su i mogli nekako da zive za one prilike je bilo super mogli su i kuce da prave i solidno familiju da hrane osigurani i obezbjedjena penzija i zdravstvo.
Jok nego moj babuska,trebal to dokazivat. :D. :D. Drago mi je da su rudaru bolje,ali ipak se ne smije na tome ostat ,i obavezno sve kontrolisat za sigurnost radnika. :123
Tko ti priča o tuđim manama, drugima će pričati o tvojim
Ako ti život da 1000 razloga za plač, ti nađi 1001 razlog za smijeh.
adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by adacta »

adacta wrote:
nezaboravna wrote:Jos imam paru s njegovom slikom ,.
nezaboravna wrote:Jok nego moj babuska,trebal to dokazivat. :D.
Ne trebas mi dokazivati jer ja znam da je nemas :oo
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by avatar »

Jedino rudnik Mrkog uglja "Banovići" nije u sastavu koncerna
tako da rudari imaju donekle dobre plate ali one nisu ni blizu ko što reče
behko tih 1800 km.,malo su manje al su redovne,barem do sada.
A što se tiče rasprave o novčanici evo objašnjenje:
Lik na novčanici: Ne, Alija Sirotanović nije nasmijani radnik na nekadašnjoj novčanici od 1000, a poslije denominacije 1965. godine od 10 dinara. Na ovoj novčanici je Arif Heralić, radnik zeničke Željezare. Arif nije bio udarnik, a njegov lik, "skinut" sa dokumentarnog filma o Željezari, našao se na tada najvećoj novčanici zahvaljujući šarmantnom osmijehu. Alija Sirotanović je rudar na novčanici od 20.000 dinara, puštenoj u opticaj 1987. godine, a povučenoj u monetarnoj reformi Anta Markovića.
adacta
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by adacta »

:) da jer ljudi su uvijek mislili da je Alija bio na novcanici od 10 dinara

Image Alija

Image Arif
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by avatar »

:ok
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by avatar »

nezaboravna wrote:
IM_ex wrote::-(

Kolko li je taj rudnik zivota odnio :/
Tesko majci, supruzi, djeci ciji sin, muz, otac hrani porodicu hljebom zaradjenim u rudniku - mislim da su svakom im smjenom pod strahom :/
I ja mislim,a sto nije rudnik odnio jeste TBC jer vecinom rudari obole od ove opake bolesti.
Ja neznam dali se i to privatiziralo ili je jos Drzavno ,pod hitno bi trebalo traziti da se omoguci sigurniji rad tih napacenih ljudi. :(
Nerade svi rudari u jami pa da obolijevaju od Antrakosilikoze(Pneumokonioza kopača uglja-crna pluća)
rudarski hljeb jeste zaista sa sedam kora ali ima i u rudniku poslova koji su bolji od
nekih drugih zanimanja,npr:zidar,
al zbilja teško onima koji silaze svaki dan 4oo metara u rudarsko okno i neznaju hoćel izaći živi.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Lopovi ukradu kabl, cijeli Ilijaš ostane bez struje

Post by Krokodil Behko »

Image

Već pet sedmica zaredom Ilijaš i njegova okolina ponedjeljak ujutro dočekaju bez električne energije. Razlog za to je krađa strujnog kabla s naponske mreže na lokalitetu Bioče. Istina, prošle sedmice su iz sarajevske "Elektrodistribucije" izjavili da je u pitanju veći kvar, ali ostale četiri sedmice nisu mogli zaobići činjenicu da su im spretni lopovi odnijeli dio kabla koji su oni morali namiriti da bi Ilijaš ponovo dobio struju.

Dobra računica

Kabl je nestajao uvijek u isto vrijeme, ponedjeljkom oko dva ili tri sata ujutro, uvijek na istom lokalitetu i uvijek na isti način, odsijecanjem 200 do 300 metara kabla koji je potom odvožen na za sada nepoznatu lokaciju. Lopovi imaju dobru računicu, naponski kabl je uglavnom od bakra čija cijena na tržištu iznosi oko 10 KM po kilogramu.

Radnici "Elektrodistribucije" koji su sanirali oštećenja kažu da su lopovi vrlo inovativni pa kabl sijeku sa zemlje pomoću dugih motki, a potom ga lako savijaju i za kratko vrijeme nestaju. Sve krađe su uredno prijavljivane policiji koja do sada nije uspjela ući u trag lopovima.

S druge strane, građani već gube živce i kažu da se lopovluk i javašluk ujedinio na sve strane, a oni trpe. Ponedjeljkom ujutro ne rade firme, otežano rade škole, institucije, banke, trgovački centri, ugostiteljski objekti...

Krivično djelo

- Ne mogu vjerovati da se ne može stati ukraj krađi tolikih razmjera. Nije jednostavno ukrasti 200 metara kabla, prevesti ga do grada i prodati. Sve mi se čini da je u pitanju dobro organizirana i još bolje zaštićena banda, jer ovo nije obični lopovluk već ozbiljno krivično djelo - kaže jedan od građana koji je želio ostati anoniman.

Kupuju svijeće, drva...

Ilijašani sa zanimanjem iščekuju hoće li se isto ponoviti i narednog ponedjeljka. U međuvremenu, za svaki slučaj se opskrbljuju svijećama, plinom, drvima...
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41242 times
Been thanked: 27948 times

Re: Lopovi ukradu kabl, cijeli Ilijaš ostane bez struje

Post by Rum »

Zato tebe nije bilo jycer :plavi
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
Ciklama

Post by Ciklama »

Ah, ovakve se stvari i kod nas dešavaju.
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14634 times
Been thanked: 10132 times

Post by Julia-Klara »

eto, Behko... sad imas i objasnjenje... :)

ali krasti kablove??? to samo kod nas (to nidje na svijetu nema :hihi )
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Ama čuo sam ja nezvanično u bircu da je to to, ali hajd vjeruj :lupa
Nije to jednom nego pet sedmica u nizu. Pa ebo te kako ih ne mogu uhvatiti?
Zapravo, jučer nije radila ni line veza. Fix je bio mrtav. Čak ni mobilna mreža. Kolaps. Ne razumijem se ali izgleda da su osim električnih kablova, proširili biznis i na telefonske kablove.

Jučer ništa nije radilo. Jedino su dobro poslovale dvije slastičarne koje pripravljaju i tursku kafu. Sumnjam da radnici elektroprivrede ovo kradu.
Blackhawk

Post by Blackhawk »

e vala skupit se narod sa toljagama pa sacekati..i uhvatiti i isprebijati ih dobro i rahat..
kakva policija kakva kazna... i da ih uhapse i da priznaju opet nista.. ujeo vuk magarca..
Ciklama

Post by Ciklama »

Kod nas je normalno postalo za čuti u servisnim informacijama da je neko naselje, selo, mjesto bili bez struje zbog krađe kablova. Kradu ih pod naponom. Čini mi se da je bilo krađe i na dalekovodnim mrežama. Jedne prilike smo bili (komplet grad) i bez vode, jer je i prepumpna stanica bila bez struje. :S

Kod nas se sve krade, i više će se krasti kako ekonomska situacija bude gora. Do ove godine nije bilo krađa voća i povrća. Ima slučajeva gdje su ljudi imali npr. krušku, mašAllah sva se bila svinula od roda, dogovorili prodaju da izvuču koji "dinar" koji dođe kao infuzija za preživljavanje, ujutro ustali drvo golo. :(
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Dok nekom ne smrkne drugom ne svane.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Plašim se da će s strujnih i telefonskih kablova, preći i na dalekovode. Šta je dalekovod za dobro organiziranu bandu? :D.
Ako me ne bude idućeg ponedjeljka, da znate da su lopovi opet džumbus napravili. Evo kladim se da hoće.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

e vala skupit se narod sa toljagama pa sacekati..i uhvatiti i isprebijati ih dobro i rahat..
kakva policija kakva kazna... i da ih uhapse i da priznaju opet nista.. ujeo vuk magarca..
Zašto ?
Čemu ?
Ok, to je tvoje mišljenje a ja sam mišljenja da toga treba sve više i više, jer ako se ne može uraditi to što ti ukazuješ al na vođama države, onda ne treba ni na te lopove.
Ja ih ne bih čak ni lopovima nazvao, jer je na žalost to nekima jedini izlaz iz neizvjesne gladne situacije.
Ljudima treba dati način za preživljavanje a to je posao.
Svaka država , koja je bila u ratu se izgrađuje, ljudi se zapošljavaju , firme se otvaraju , proizvodnja se pokreće itd itd.
Najlakše je uraditi kao što ti opisuješ a jesil se zapitao kako je tim ljudima , imajul šta jesti i sl. a što je najvažnije; da li si svjestan kakvom se riziku ti ljudi izlažu, kad pod naponom struje kradu kabal ?
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Post Reply

Return to “BH proizvodnja”