Čemu djeca?

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times
Status: Offline

Re: Čemu djeca?

Post by Čarobni » 03 Sep 2015, 23:56

Dođeš mi marku.

Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2191 times

Post by Hannibal » 03 Sep 2015, 23:58

meni je drago sto su se moji roditelji prije 8 godina odlucili da ce imati dijete
🐽

Vjetar
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 24 times

Post by Vjetar » 04 Sep 2015, 00:19

Čarobni wrote:Maja je upravu, iako je vjerovatno niste baš najbolje razumjeli, jer je tema poprilično kompleksna.

Djeca su rezultat sopstvenog interesa. Ljudi djecu prave zbog svojih potreba i to je zakon po kojem funkcionišemo. Ponekad se desi da ljudi nemaju interes(potrebu) za djetetom, a ipak dobiju jedno, pa ne znaju šta će sa njim.

Nerođeno dijete nema svoje interese, ali odrasli imaju.
:D Neki naši interesi su OK. Tako gledano štošta radimo sebičnošću vođeni - volimo jer nam voljenje neke osobe pričinjava zadovoljstvo, dobro se osjećamo. Činimo dobra djela jer NAS to usrećuje... Ali kao što rekoh, neki naši interesi su dobri i trebamo ih zadovoljavati. Interes da imamo djecu je jedan od njih :)

titicha
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by titicha » 04 Sep 2015, 00:20

Djeca su radost u životu! Nikad nisam poželjela ili rekla,,,ja želim djecu,, Ali kad su se rodila postala su centar mog svijeta. Kao roditelj,pokušala sam izbjeći onu zamku koju Maja spominje u postovima,a to je liječenje svojih kompleksa...da djeca postignu sve ono šta smo mi htjeli a nismo uspjeli! S njima sam uvijek prvo bila frend. Dozvoljavala da imaju svoja mišljenja,različita od moga,svoje planove i želje. I danas,kad su već dovoljno veliki,gušt mi je kad dodju kod mene i kad svo troje sjedimo u dnevnom boravku i ,,valjamo,,gluposti,smijemo se,pričamo...Oni su mi dokaz da sam u životu napravila nešto dobro.

carobnjak N
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 801 times
Been thanked: 927 times

Post by carobnjak N » 04 Sep 2015, 07:38

najveći problem je u tome što ljudi rađaju djecu bez da shvate kolika je to odgovornost na njima, uzmu to zdravo za gotovo
ne mislim da čovjek nije kompletan ako nema djece, naprotiv, mislim da je takav stav poguban za djete jer njega doživljavaš
kao svoju nadopunu koja je onda po toj logici potpuno podređena tebi
Djeca se rađaju kao slobodni mali ljudi i to tako treba da ostane
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika » 04 Sep 2015, 15:40

Ja nikad sebi nisam pistavljala takva pitanja, trebam li i hocu li imat djecu :kafa To se je podrazumijevalo. A sva sto sad znam da je dobivsi njih i moj zivot tada tek dobio smisao. Do tad sam imala ljude koji me vole, kad sam dobila njih , tad sam imala nekog ko me, ne samo voli, vec i treba. Unapred me plasi osjecaj da ce opet doci to vrijeme kad me nece niko trebat.

vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 444 times
Been thanked: 802 times

Post by vila » 04 Sep 2015, 15:45

@navika
Vidis mene iz dana u dan sve vise veseli cinjenica da me sve manje trebaju i da sve manje ovise o meni
To mi je znak da je roditeljski posao dobro obavljen

navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika » 04 Sep 2015, 15:50

Nemam pojma sta cu od sebe tad :kafa

titicha
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by titicha » 04 Sep 2015, 16:59

navika wrote:Nemam pojma sta cu od sebe tad :kafa
Grdi osjećaj je tad...na početku. Kasnije se navikneš,čujete se svaki dan i veseliš se njihovom dolasku. :tjesi
Veseliš se njihovim uspjesima i prihvatiš činjenicu da su odrasli i da moraju ići svojim putom
Bitno je samo ,,biti,,uz njih u njihovim odlukama i planovima. A oni ostaju naša djeca do kraja života.

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 04 Sep 2015, 18:50

Djeci darujemo život i volimo ih a kad je ljubav u pitanju - onda nema mjesta interesu i sebičnosti...ne postoji savršen roditelj već samo dobar ( ma i loših ima naravno ...)
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua » 04 Sep 2015, 18:55

vila wrote:@navika
Vidis mene iz dana u dan sve vise veseli cinjenica da me sve manje trebaju i da sve manje ovise o meni
To mi je znak da je roditeljski posao dobro obavljen
navika wrote:Nemam pojma sta cu od sebe tad :kafa
Radjajte. mlade ste :kafa Neki kažu da je jako lijepo imati jedno dijete za 'staarost '.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka » 05 Sep 2015, 23:34

Djecu nemaju sebicni ljudi.

Kako je fino i mudro za vidjet kad milijarde roknem u jednu definiciju,bez da sam prethodno citala i istrazivala sta pametni od struke imaju za reci na to,vec roknem svoje misljenje,i pazi sad: svi sto nemate djecu - nemate ih iz jednog razloga.

Sebicni ste.

A,je l' mudro?

De oglednite se. I dalje sebi zvucite pametno sa izvodjenjem zakljucaka?

oooohooj

Sta bi insan reko..........evo ja cu zamislit ko debatu pa cu svoju teoriju opravdat svojim vidjenjem,koje je svakako logicnije i moze se jos ponegdje cuti,u krugovima onih koji znaju sta melju.

Moje iskustvo:

buraz i snaha zivjeli su s nama. Njihovu djecu sam podizala s njima. Malac stariji je imao sobu preko puta moje i otvorena vrata i kad bi plakao ja bih ga ustajala nosati ili mu dati caja,i tad sam vec polako (iako balava)pocela uvidjat koliko je tesko dijete imati.
Ujutro te cekaju obaveze.Iako sam ga i kupala,i hranila,i presvlacila,nisam ni treci dio ko snaha radila oko njega.

Vidjela sam da ne spava.Vidjela sam da nije otisla na more dvije godine za redom.Kad je bila trudna,pa kad je rodila.Radi njega.Iako veliki ljubitelj mora.
Vidjela sam kako se opreznije postupa s novcem i koliko kosta imat dijete,i koliko od sebe odvajas.
Vidjela sam sta se desava sa drustvenim zivotom,i "vremenom za sebe".

Otrpilike sam imala uvid kako je imati dijete,koliko je zrtve i odricanja.Svejedno sam ga htjela imati.

I dalje vam je sebicno?
To sto njemu kupujem najke a sebi obicne patike?
To je sebicno?
Sto ispred usta svaki roditelj odvoji(doslovce)?

Sta nije sebicno:reci slijedece:
-------------------------

"Necu ja dijete,idem sfućkati na sebe svu lovu sto zaradim,idem spavat rahat,idem na godisnji gdje ja hocu a ne gdje je njemu prihvatljivo?
Necu ukakite pelene po kuci,necu stagniranje u karijeri,necu vakcine,grceve,zubice,temperaturu,plakanje,tjesenje?"

Ovo nije sebicno?Logika vam :ok

Spominjala sam tetku koja je usvojila dijete (ratno siroce).Cisto me zanima,i ovo vam je sebican cin?
Pazite dobro na odgovor,i ovo je odluka:zelim imati dijete.
Isto je.
Ili usvojis,ili rodis.
Spominjala sam nekad komsiju koji je usvojio djevojcicu s posebnim potrebama.
I ovo vam je sebicno?

Ili cete povlacit imaginarne crte,i stavljat na kantare u deke?

Tema je u rangu sa onom o kopanju krompira,s tim da ona za cilj ima zajebanciju a ova ima nejasan cilj.
Da se popljuju svi roditelji planete?
Da se pohvale svi koji nemaju djecu?

Ili je ovo trebalo prodrijeti u nekakvu sustinu filozofije zivota?
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41242 times
Been thanked: 27948 times

Post by Rum » 05 Sep 2015, 23:35

i ja sam zagorkino dijete :rumenko
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 05 Sep 2015, 23:37

Rum wrote:i ja sam zagorkino dijete :rumenko
usvojeno :kiss

Čarobni
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 13 times

Post by Čarobni » 06 Sep 2015, 00:11

Kad je u pitanju poređenje ljudi koji imaju djecu i onih koji ih nemaju, ne stoji baš tvrdnja da su jedni sebični drugi ne. O tome se mnogo raspravljalo i na drugim forumima i često se povlačila ta neka paralela s pogrešnim zaključcima.

U suštini, i jedni i drugi se vode svojim interesima, jedni sebi žele djecu, naprave ih, usvoje ih, drugi sebi žele nešto drugo, obezbijede to nešto drugo.

U filozofiji, sebičnost nema ono značenje koje ima u svakodnevnom govoru. Čovjek je takav da gleda sebe i svoj interes u svemu što radi i to je okvir iz kojeg ne može izaći, ali to ne znači ništa loše, čak šta više, mnogo dobrih stvari je posljedica tih čovjekovih interesa.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3927 times
Been thanked: 2953 times

Post by Pasaga » 06 Sep 2015, 15:35

Čarobni wrote:Kad je u pitanju poređenje ljudi koji imaju djecu i onih koji ih nemaju, ne stoji baš tvrdnja da su jedni sebični drugi ne. O tome se mnogo raspravljalo i na drugim forumima i često se povlačila ta neka paralela s pogrešnim zaključcima.

U suštini, i jedni i drugi se vode svojim interesima, jedni sebi žele djecu, naprave ih, usvoje ih, drugi sebi žele nešto drugo, obezbijede to nešto drugo.

U filozofiji, sebičnost nema ono značenje koje ima u svakodnevnom govoru. Čovjek je takav da gleda sebe i svoj interes u svemu što radi i to je okvir iz kojeg ne može izaći, ali to ne znači ništa loše, čak šta više, mnogo dobrih stvari je posljedica tih čovjekovih interesa.
To je moto danasnjeg zivljenja zivota...
Covjek kao jedinka,tu nemoze nista,uglavnom nista,promjeniti.
Mora se uklpoiti...u protivnom.....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba » 07 Nov 2015, 17:58

Maja wrote:Moguće. Nisam ja protiv djece, samo kažem da ih imamo iz sebičnih razloga. Ovih gore nabrojanih.
Majo, ne znam iz kojih razloga netko ima djecu. Kad sam saznala da sam trudna nisam više uopće željela djecu, ali ...nemaju svi djecu da produže lozu. Mene to uopće nije zanimalo. Imati dijete je velika briga za cijeli život. Pravi roditelj će uvijek učiniti za dijete daleko više nego za sebe. To je nesebičnost a nije sebičnost.

Ljudi djecu imaju , posebice u braku jer žele obaviti takvu zadaću - odgojiti čovjeka. Ta zadaća, mislim ako je zajednička i prava - najbolji put je i da brak bude sretan. naravno u braku zajednička zadaća može biti i nešto sasvim deseto...kako za koga...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Mohr
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 3 times
Been thanked: 21 times

Post by Mohr » 07 Nov 2015, 18:11

Čarobni wrote:Maja je upravu, iako je vjerovatno niste baš najbolje razumjeli, jer je tema poprilično kompleksna.

Djeca su rezultat sopstvenog interesa. Ljudi djecu prave zbog svojih potreba i to je zakon po kojem funkcionišemo. Ponekad se desi da ljudi nemaju interes(potrebu) za djetetom, a ipak dobiju jedno, pa ne znaju šta će sa njim.

:roll

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka » 07 Nov 2015, 18:26

Mohr wrote:

:roll
da i ja prevrnem jednom :rol ,provaljujete se

ina
Mjesečarka
Mjesečarka
Has thanked: 5195 times
Been thanked: 7349 times

Post by ina » 07 Nov 2015, 18:27

Vrijednijem i vecem smislu zivota, eto cemu.
Svijest ima sidrište.

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”