Nepobitan dokaz Islama!

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Al-Razi
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Re: Nepobitan dokaz Islama!

Post by Al-Razi » 21 Dec 2017, 21:49

Fazlija wrote: 21 Dec 2017, 16:56 Da, bas je cudno kako je umro bas od onoga od cega je sam prorokovao da ce krivotvoritelj objave umrijeti... a mozda je to samo slucajnost, ko ce ga znati?! Tako je i Sjaji Baba prorokovao da ce umrijeti 5 ili 10 godina kasnije, pa nista od toga...

...
Pa gledaj, Isus i Buddha su se pojavili u društvima koja su već imala izgrađeno društvo i sistem vjerovanja, odnosno organizovanu religiju (judaizam, odnosno hinduizam). Muhamed se, s druge strane, pojavljuje u totalno neorganiziranom, divljem i dekadentnom društvu Arabije 7. vijeka.
Da bi se nauk koji naglašava individualne duhovne i moralne kvalitete uopće razvio, potreban je određen nivo kolektivne društvene i zakonske organizacije. Kršćanstvo crpi svoje osnovne teološko-moralne motive iz judaizma, kao što buddhizam čini nešto slično s hinduizmom. I jedno i drugo su odmak od kolektivizma i društvene krutosti svojih "domaćinskih" sistema i povlačenje u unutrašnjost čovjekovog bića - svako na svoj način.
Da je Muhamed bio nešto slično u svojoj društvenoj zajednici, sigurno danas ne bi ni znali za njega. To što je ratovao i nije toliko problematično, zapravo, jer je islam imao praktičnu misiju stvaranja većeg nivoa društvene solidarnosti, a ona zahtijeva da se oni koji su gornji odreku dijela svoje imovine i utjecaja da bi ih dali manje "sretnima", a to niko dobrovoljno ne želi. Džihad koji je Muhamed poveo je bio ništa drugo doli vid prisile u jedno zajedništvo većeg reda među tadašnjim Arapima, odnosno stvaranja jedne društvene baze za novonastalu religiju. Slično dođe Jevrejima Mojsije ili hindusima neki njihovi mitski junaci koji su vodili bitke u davnoj prošlosti.
Druga stvar jest što je Muhamed svoj nauk, a osobito etička i zakonska načela krojio po potrebi, neorganizirano, a vrlo često i po svojim ličnim prohtjevima. A znamo da je on posljednji poslanik i da nakon Kur'ana nema nove objave. Time je osudio generacije svojih sljedbenika, a i cijeli svijet na neki način, na popriličan belaj. Istovremeno, nije dao da ga se i u čemu propituje ili ispravlja, i time je zaključao islam u jedno poprilično shizofreno stanje iz kojeg nema izlaza jer je reforma te religije potpuno nemoguća.

Inače, dosta pitanja se postavlja oko toga što je s njim zapravo uopće bilo, da li je bio najobičniji varalica i manipulator, ili je posjedovao neki oblik nadahnuća, hajmo reći, nadnaravnog, ili kombinacija jednog i drugog.
Imaš jednu po meni dosta uvjerljivu teoriju da je patio od jednog oblika epilepsije, jer se opisi stanja u koje je zapadao prilikom "objava" (imaš par referenci u Kur'anu, dosta opisa u hadisima, i također u sirama) nevjerojatno poklapaju s opisima napadaja te bolesti, a iza njih slijedi "hipergrafija", odnosno stanje neobjašnjive literarne kreativnosti (uslijed pobuđenosti nekih moždanih centara) pri kojima čovjek često sljedeći neobjašnjivu (inspiriranu) struju svijesti izrazi prije iskontemplirane misli i vlastite podsvjesne želje. Također, imao je dosta medicinskih simptoma koji upućuju na istu bolest i izvan tih objava, odnosno u svakodnevnom životu, o čemu isto svjedoče hadisi.
Emisija je nažalost izbrisana s YouTubea, ali imaš knjigu dr. Abbasa Sadeghiana i na sličnu temu Ali Sine (obojica iranski doktori, podrijetlom muslimani, da ne bi bilo "islamofobija" itd.)
Sam je Muhamed ispočetka vjerovao da je opsjednut demonima (džinima), te se čak htio i ubiti i zapao je u stvarno očajno stanje. Njegova žena Hatidža i njezin daidža, mislim, Waraka (koji je bio neki vid kršćanskog svećenika i/ili mistika) su zaključili da se radi o Džibrilovim pojavljenjima i zapravo su ga oni u to uvjerili. Prošle su godine dokle se on nije počeo vani otkrivati sa svojim objavama i naučavati. Tri godine je trebalo samo od prve objave pa do prvog javnog pozivanja u islam i učenja Kur'ana. Dakle, imao je dosta vremena formulirati nauk u privatnoj atmosferi svoje kuće (pod utjecajem Hatidže i Warake) i dovesti ga u neku koherenciju sa samim porukama objava koje je primao.

Dostojevski, koji je sam bio epileptičar i koji je dosta toga napisao u tim post-napadajnim fazama je tvrdio da se ne slaže s tumačenjima po kojima je Muhamed bio varalica i rekao da u riječima Kur'ana prepoznaje vlastita stanja i iskustva povezana s epileptičkim napadajima.
Last edited by Al-Razi on 21 Dec 2017, 22:08, edited 1 time in total.

Al-Razi
Na probnom
Na probnom

Post by Al-Razi » 21 Dec 2017, 21:58

Lavlje_srce wrote: 21 Dec 2017, 20:09
Al-Razi wrote: 21 Dec 2017, 14:12Ovako si upoznao svog dilera? :D

:bravo
Jesi uvijek tako ogranicen i primitivan, ili cetvrtkom imas posebno nadahnuce? :)
Skraćenog sam fitilja na gluposti. U prijevodu, nisam tolerantan na pristupe "nemoj ništa razmišljati, samo radi što ti se kaže pa ćeš vidjeti smisao". Tipična zaglupljivačka "filozofija".
Isti ti muslimani koji takve pristupe zagovaraju i ponavljaju "samo čitaj Kur'an ukrug dokle ti se ne razjasni" nisu nikad pokušali da praktikuju nikoju drugu religiju (tobe jarabi), a niti da uzmu neku drugu religijsku knjigu pa da se u nju zadube s jednakom posvećenošću kao svojoj, ne bi li vidjeli možda neki smisao i u drugim religijama ili barem stekli neki odmak od slijepog vjerovanja. Kad se tako uniformno i nekritički treniraš, logično da će ti sve u životu izgledat jasno i jednostavno, nastranu kako će bit drugima oko tebe.

Inače, nije li bezobrazno da preporučuješ drugima da "probaju" prakticirati islam pa da vide je li im se sviđa i pronalaze li u njemu smisao (umjesto praznih "tlapnji", moš' mislit), kada znamo kakva je "procedura" s onima koji islam nakon prihvatanja odbace (bez obzira jesu li odgojeni muslimani ili konvertiti)? I takvi zakoni još dan-danas postoje u mnogim zemljama, moš' unutra, nema van. Prekrasno.

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija » 22 Dec 2017, 01:42

Al-Razi wrote: 21 Dec 2017, 21:49Dostojevski, koji je sam bio epileptičar i koji je dosta toga napisao u tim post-napadajnim fazama je tvrdio da se ne slaže s tumačenjima po kojima je Muhamed bio varalica i rekao da u riječima Kur'ana prepoznaje vlastita stanja i iskustva povezana s epileptičkim napadajima.
Jako zanimljivo! Nisam bas citao puno o islamu, pa mi je vrlo zanimljivo citati ovakav kriticki osvrt.

A i konacno neko nacitan i suvisao na forumu. Samo... zbunkerirat ce ti se sugovornici. Neces naci nikoga da o tome kriticki promisli i porazgovara.

To je ona reakcija Jehovih svjedoka, Mormona i slicnih fanatika svih vjera ovog svijeta kada ih izlozis razumnim pitanjima. Prvo pocnu mahnito citirati iz svoje svete knjige, a kad shvate da to ne pomaze i da bi jednostavno trebali ukljuciti mozak, uplase se i pobjegnu.
http://forum.srednjiput.rs/

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4449 times
Been thanked: 3405 times

Post by Melek » 22 Dec 2017, 06:51

Fazlija wrote: 22 Dec 2017, 01:42
Al-Razi wrote: 21 Dec 2017, 21:49Dostojevski, koji je sam bio epileptičar i koji je dosta toga napisao u tim post-napadajnim fazama je tvrdio da se ne slaže s tumačenjima po kojima je Muhamed bio varalica i rekao da u riječima Kur'ana prepoznaje vlastita stanja i iskustva povezana s epileptičkim napadajima.
Jako zanimljivo! Nisam bas citao puno o islamu, pa mi je vrlo zanimljivo citati ovakav kriticki osvrt.

A i konacno neko nacitan i suvisao na forumu. Samo... zbunkerirat ce ti se sugovornici. Neces naci nikoga da o tome kriticki promisli i porazgovara.

To je ona reakcija Jehovih svjedoka, Mormona i slicnih fanatika svih vjera ovog svijeta kada ih izlozis razumnim pitanjima. Prvo pocnu mahnito citirati iz svoje svete knjige, a kad shvate da to ne pomaze i da bi jednostavno trebali ukljuciti mozak, uplase se i pobjegnu.
Evo, jedan totalni skeptik ce reci da si zbog ove teme klonirao sam sebe i sa samim sobom diskutujes, razvijas temu i tako to. Premda nije da nije interesantna ova spika :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates » 22 Dec 2017, 07:12

Svaki bitan čovjek u svakoj religiji je bio, sa manje ili više analitičke rigoroznosti, prije ili kasnije, opisan kao epilepticar, pa čak i Buddha. Takve karakterizacije su bile jače i slabije kroz istoriju. Epilepsija je imala stigmu vezanu za sebe, pa su ta zapažanja prije svega bila isticana od onih koji su htjeli da kompromitiraju čitavu religiju.

A zašto bi bilo nemoguce da Bog, recimo, iskljucivo kroz epilepticare šalje svoju riječ? Zašto bi bilo nemoguce da je to radio i kroz Dostojevskog?
. . . . . . . . .

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek » 22 Dec 2017, 07:17

Zar se niko nije upitao da li nam Bog u stvari salje poruke kroz nadahnuca individua u domenu tehnickih pronalazaka? Po meni bi daleko logicnije i realnije bilo da nam Bog nesto konkretno posalje i podari kroz jednog Nikolu Teslu a ne kroz kojekakve padavicare obavijene mistikom. Ali ja sam samo ja. Evo, mozda sam i ja njegov emisar (Melek) koji ovo izlaze nesvjesno a on me koristi za tipkanje po tastaturi? :oo
Weak people revenge.
Strong people forgive.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 22 Dec 2017, 07:19

Ja sam već više puta rekao da se Bog objavljuje svakom svaki dan.

Vjerovanje da bilo koji čovjek ima specijalni tretman kod Boga i da se isključivo njemu javio je u suštini negiranje ompnipotencije Boga.
. . . . . . . . .

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter

Post by Melek » 22 Dec 2017, 07:27

To je isto tako vrlo moguce, cak i jako logicno za pretpostaviti. Recimo, u danasnje tehnolosko doba su ljudi povezani, razmjenjuju informacije/ideje/misljenja konstantno. Na jednom visem nivou je prenos informacije vjerovatno daleko vise transparentan. Uzmimo da smo mi ljudi "devices" a Bog nas patch-uje i upgrade-uje svako malo itd.

S druge strane postoje i nesporazumi, cak u tolikoj mjeri da se isto tako postavlja logicno pitanje - da li tu ima vise bogova koji furaju furku jedan protiv drugog a mi im dodjemo kao neki tamo game field gdje ukrstaju koplja? Uzmimo bas Nikolu Teslu vs Epilepticare. Dok nas je Nikola Tesla svojim izumima povezao i povezuje nas svaki dan jos cvrsce i jos bolje, dok nam je on podario bolji zivot, dotle su nam padavicari podarili ratove, bijedu, mizeriju, mrznju, nesporazume i kojekakve podjele.
Weak people revenge.
Strong people forgive.

Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Socrates » 22 Dec 2017, 07:34

Pa ne bih ja rekao da je njima bio cilj da "podare" takve stvari. Stvar je u tome da su se oni usudili da obznane svoje objave i da su vjerovali da su posebni, da se samo njima objavio.

Da svaki čovjek ima dovoljnu količinu hrabrosti, elokvencije, moći i tako dalje da svoje božje objave obznani brzo bi se razbio mit o poslanicima.

Imaju religiozne knjige dobro napisanih stvari koje vode u tom pravcu, ali većina ljudi bira da to ignorise jer se bolje osjećaju kad neko drugi govori za grupu.
. . . . . . . . .

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija » 22 Dec 2017, 10:48

Melek wrote: 22 Dec 2017, 06:51Premda nije da nije interesantna ova spika :oo
Pa kazem ti ja, mnogo zanimljivo :ok
Socrates wrote: 22 Dec 2017, 07:12Svaki bitan čovjek u svakoj religiji je bio, sa manje ili više analitičke rigoroznosti, prije ili kasnije, opisan kao epilepticar, pa čak i Buddha.
Ne znam, nisam cuo za Buddhu, Isusa, Lao Cea, Konfucija, Mahaviru itd. da je iko napisao da su bolovali od padavice, ali nije iskljuceno da je i to neko tvrdio...
Socrates wrote: 22 Dec 2017, 07:12ta zapažanja prije svega bila isticana od onih koji su htjeli da kompromitiraju čitavu religiju.
Moze i to lako biti, ali meni je nekako milije misliti da je Muhamed bio padavicar, nego prevarant i manipulator.
Socrates wrote: 22 Dec 2017, 07:12A zašto bi bilo nemoguce da Bog, recimo, iskljucivo kroz epilepticare šalje svoju riječ? Zašto bi bilo nemoguce da je to radio i kroz Dostojevskog?
Dostojevski je bio pisac, nije imao pretenzije da propise ponasanje cijelom svijetu. Cezar je bio vojskovodja itd. Padavica je klinicki vrlo dobro poznata, i obicno ljudi koji od nje boluju nemaju takve pretenzije.
Melek wrote: 22 Dec 2017, 07:17Zar se niko nije upitao da li nam Bog u stvari salje poruke kroz nadahnuca individua u domenu tehnickih pronalazaka? Po meni bi daleko logicnije i realnije bilo da nam Bog nesto konkretno posalje i podari kroz jednog Nikolu Teslu a ne kroz kojekakve padavicare obavijene mistikom. Ali ja sam samo ja. Evo, mozda sam i ja njegov emisar (Melek) koji ovo izlaze nesvjesno a on me koristi za tipkanje po tastaturi? :oo
Pa da, s time bi se slozio svaki monista... evo recimo, Abhinavagupta i kasmirski tantrici bi odmah potpisali ovu izjavu i primili te u svoje kolo, a mozda i vecina sufija :ok

A kako sam ja vec u tom kolu, i ja se s ovijem potpuno slazem. Samo ne bih iskljucio du'ovnjake. Sve jeste Bog, i sve jeste njegova volja... i jeste da on razvija svijet i covjecanstvo putem tehnickih i prirodnih nauka, ali du'ovne nauke nisu nista manje bitne.

Evo recimo yoga, razvila je cijeli naucni pristup ljudskoj fiziologiji i psihologiji. Potpuno znanstveno utemeljen sustav. Zatim taoizam, pa i taj buddhizam zbog kojega se forumasi hvataju Buddhe cim ja nesto zucnem i na temama koje nemaju nikakve veze s buddhizmom. Buddhizam je cista primjenjena psihologija. Mislim da su pomenuti pravci du'ovnosti dali veliki doprinos naucnom promatranju svijesti i tijela, a to nije posve zanemarivo.

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4125 times
Been thanked: 3097 times

Post by Lavlje_srce » 22 Dec 2017, 11:44

Al-Razi wrote: 21 Dec 2017, 21:58Skraćenog sam fitilja na gluposti.

I ja sam.
U prijevodu, nisam tolerantan na pristupe "nemoj ništa razmišljati, samo radi što ti se kaže pa ćeš vidjeti smisao". Tipična zaglupljivačka "filozofija".
A slusaj, ne moras ti nista osim umrijeti, kao niti bilo ko od nas. Sve sto radis u medjuvremenu je tvoja stvar sto se mene tice. Ukljucujuci i ovu temu, na kojoj si dosao praviti se pametan pljujuci Islam u rukavicama. Istina, Maja je tolerantna zena, a cinjenica je da te ja ne moram citati (kao sto ni necu). Ali daleko od toga da si pametan kao sto mislis da jesi, niti imas potencijal da vodis diskusiju kakvu bi zelio. Islam ostavi na miru i idi u miru. :)
Isti ti muslimani koji takve pristupe zagovaraju i ponavljaju "samo čitaj Kur'an ukrug dokle ti se ne razjasni" nisu nikad pokušali da praktikuju nikoju drugu religiju (tobe jarabi), a niti da uzmu neku drugu religijsku knjigu pa da se u nju zadube s jednakom posvećenošću kao svojoj, ne bi li vidjeli možda neki smisao i u drugim religijama ili barem stekli neki odmak od slijepog vjerovanja. Kad se tako uniformno i nekritički treniraš, logično da će ti sve u životu izgledat jasno i jednostavno, nastranu kako će bit drugima oko tebe.
Upravo kao sto ni gro hriscana i krscana nisu nikad niti pomislil da se s jednakom posvecenoscu udube u Kur'an. Jer mozda bi spoznali da nemaju razloga za mrznju muslimana. Muslimani priznaju sve Bozje objave, u tome je ogromna razlika medju jednim i drugima, dok mnogi hriscani i krscani apriori - dakle bez bilo kakve diskusije, odbacuju Islam i njegova ucenja. :)
Inače, nije li bezobrazno da preporučuješ drugima da "probaju" prakticirati islam pa da vide je li im se sviđa i pronalaze li u njemu smisao (umjesto praznih "tlapnji", moš' mislit), kada znamo kakva je "procedura" s onima koji islam nakon prihvatanja odbace (bez obzira jesu li odgojeni muslimani ili konvertiti)? I takvi zakoni još dan-danas postoje u mnogim zemljama, moš' unutra, nema van. Prekrasno.
Nije bezobrazno, to je samo poruka from the other side. :) Sto se mene tice mozes prakticirati i Shintoizam. Moja funkcija tu nije 'izvoditi bilo koga na pravi put', a posebno nije pljuvati bilo koga. Od mene ces imati postovanje sve dok ne pokusavas kopulaciju u zdrav mozak. Mir tebi i zbogom. :mah
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9977 times
Been thanked: 11847 times

Post by Krokodil Behko » 22 Dec 2017, 11:51

Ja samo malo, u prolazu, da sa shodnom shodnošću izbacim link :noga

viewtopic.php?f=12&t=19931

Al-Razi
Na probnom
Na probnom

Post by Al-Razi » 22 Dec 2017, 13:26

Lavlje_srce wrote: 22 Dec 2017, 11:44
Upravo kao sto ni gro hriscana i krscana nisu nikad niti pomislil da se s jednakom posvecenoscu udube u Kur'an. Jer mozda bi spoznali da nemaju razloga za mrznju muslimana. Muslimani priznaju sve Bozje objave, u tome je ogromna razlika medju jednim i drugima, dok mnogi hriscani i krscani apriori - dakle bez bilo kakve diskusije, odbacuju Islam i njegova ucenja. :)
Ja razlikujem proučiti i razmisliti od "udubiti se" u svrhu totalnog otupljenja od bilo kakvog pogleda osim usko religijskog, i to onog vlastite provenijencije.

Kad bi se kršćani "udubili" u Kur'an, primijetili bi da ih ta knjiga naziva "najgorim od stvorenja", uspoređuje sa stokom i drugim životinjama, tvrdeći da su i od njih gori, vrijeđa njihova vjerovanja (Isusovu božansku prirodu i sveto trojstvo) bez da ih zapravo uopće ispravno razumije, vrijeđa njihove svećenike i monahe, poručuje muslimanima da kršćanima ništa ne vjeruju i ne uzimaju ih za prijatelje i zaštitnike, zaziva "Allah ih ubio" te poziva muslimane da ih vojno napadnu i pokore da bi platili "glavarinu, poslušno i smjerno."

U pravu si, ništa zabrinjavajuće. :D

A inače, "mi prihvaćamo sve objave i poslanike, za razliku od vas, u tome je razlika" je, s oproštenjem, jedan od najkretenskijih argumenata koji neko uopće može ponuditi.
Zamisli, dođe ti neko i kaže "ja vjerujem u sve što vjeruješ i ti, zašto i ti ne prihvatiš i ono što vjerujem ja". I sad ti to moraš prihvatit, inače si po defaultu đubre ili, ako ništa, niže biće. Je li to uopće vrijedno komentiranja? Pa nije religija trampa da se vjerovanja razmjenjuju dokle ne bude račun čist među različitim vjerskim zajednicama, a broj poslanika i objava koje neko slijedi i priznaje u tasu na vagi s obje strane. Valjda je bitan nauk tih poslanika i sadržaj tih objava. Uopće ideja da si ti dužan prihvatiti nečije vjerovanje samo zato što on prihvaća tvoje, inače si ...(navedeno gore) je ništa drugo doli najobičnija tiranska ideologija.

Muhamed je upravo tako nastupao, ne razumijevajući da on jevrejima i kršćanima mora ponuditi nešto više od čisto "priznavanja" njihovih religija, odnosno nešto toliko bolje od njihovih vjerovanja da bi ga oni prihvatili. A islam je više-manje samo repeticija judeo-kršćanskog nauka s druge tačke autoriteta, pa im samim time i nije bio impresivan. Također, islamski nauk u nekim tačkama jednostavno ne razumije shvatanja judaizma i kršćanstva, i samim time nije ni tačno da bi to "priznavanje" trebalo biti ni jevrejima ni kršćanima prihvatljivo. Recimo, kršćani bi trebali odbaciti isusovu božansku prirodu, a to je u kršćanstvu centralna tema i osnova nauka, koja, koliko god besmisleno izgledala muslimanima, ima svoj perfektni smisao i teološku opravdanost.

Nije bezobrazno, to je samo poruka from the other side. :) Sto se mene tice mozes prakticirati i Shintoizam. Moja funkcija tu nije 'izvoditi bilo koga na pravi put', a posebno nije pljuvati bilo koga. Od mene ces imati postovanje sve dok ne pokusavas kopulaciju u zdrav mozak. Mir tebi i zbogom. :mah
Hoćeš me ti braniti onda kad se neki vehbo namjeri na "murteda"? :D. Ve alejćum.

Fazlija
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by Fazlija » 22 Dec 2017, 17:04

Lavlje_srce wrote: 22 Dec 2017, 11:44Islam ostavi na miru i idi u miru. :)
Ali zasto se ljutiti?! Covjek je naveo samo dva citata iz temeljnih islamskih tekstova i nakon toga vodi vrlo pristojnu i argumentiranu raspravu. Zasto bi to bilo sporno, uvredljivo ili neprihvatljivo?!

Sanchy
Na probnom
Na probnom
Been thanked: 1 time

Post by Sanchy » 28 Dec 2017, 20:59

Znaci kome bog ne skine "koprenu sa ociju" one ne moze vidjeti "boga, istinu il sta vec", ali ce biti kaznjen sto nije vjerovao. Ako je to tako onda je bog licemjer, jednim pokaze put drugim ne, a isto se ocekuje od sviju?

Drugo, ja licno ne vjeruje u boga, svete knjige itd. zasto mislis da mozes predstaviti kuran kao dokaz kad je to za mene zbirka bajki?

PS: U kuranu pise da zenis svoje robove itd. znaci kuran nije protiv robstva, nego opisuje kako da se ophodimo prema svojim robovima, za nekoga koje je savrsen sveznajuci itd. mogao je napisati negdje tu nemoj imati robove?
Image

Venera
Seksologinja
Seksologinja
Has thanked: 1306 times
Been thanked: 717 times

Post by Venera » 28 Dec 2017, 21:38

Sanchy wrote: 28 Dec 2017, 20:59
PS: U kuranu pise da zenis svoje robove itd. znaci kuran nije protiv robstva, nego opisuje kako da se ophodimo prema svojim robovima, za nekoga koje je savrsen sveznajuci itd. mogao je napisati negdje tu nemoj imati robove?
Kuran je biljezen u vrijeme robovlasnistva, logino da pise o robovima :kafa
Skin: "nemoj ljubinka, ja sam vec ispala iz aviona"
Fuddo: "Jadni spermatozoidi,pa sto ih ubijate?"

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 28 Dec 2017, 21:40

Melek wrote: 22 Dec 2017, 06:51

Evo, jedan totalni skeptik ce reci da si zbog ove teme klonirao sam sebe i sa samim sobom diskutujes, razvijas temu i tako to. Premda nije da nije interesantna ova spika :oo
Melek, pa Fazlija dodje na forum napise par postova na budizmu i OBAVEZNO , ali OBAVEZNO ode na Islam i pocen sa svojom kritikom :plavi

Fazlija je jednostavno ljigav :kafa

Sanchy
Na probnom
Na probnom

Post by Sanchy » 28 Dec 2017, 21:50

statebriga wrote: 28 Dec 2017, 21:38
Slazem se , ali ne vidim tvoj stav iz komentara. Predpostavljam da nisi pretjerano religiozna cim pises biljezen?
Image

Venera
Seksologinja
Seksologinja

Post by Venera » 28 Dec 2017, 21:57

Sanchy wrote: 28 Dec 2017, 21:50
Slazem se , ali ne vidim tvoj stav iz komentara. Predpostavljam da nisi pretjerano religiozna cim pises biljezen?
aaaa nisma napisala obajava je trajala 22 godine , ah :kafa

naravno da su sve abrhamske knjige ljudksi produkt , kao i ostali sveti zapis drugih religija

Sanchy
Na probnom
Na probnom

Post by Sanchy » 28 Dec 2017, 22:04

statebriga wrote: 28 Dec 2017, 21:57
Sanchy wrote: 28 Dec 2017, 21:50
aaaa nisma napisala obajava je trajala 22 godine , ah :kafa

naravno da su sve abrhamske knjige ljudksi produkt , kao i ostali sveti zapis drugih religija
:aplauzz :aplauzz :aplauzz :aplauzz

PS: Opet nema rasprave... na istoj strani...
Image

Post Reply

Return to “Religija”