Surogat majke
Moderator: spacebound
Re: Vjerske zajednice u BiH protiv surogat-majčinstva
Jesam za svako prihvatljivo ljudsko rješenje, ali sam protiv iznajmljivanja materice za novac što je postalo trend. Bogati par bez djece "iznajmi" matericu siromašne zdrave djevojke da im rodi djecu. To je iskorištavanje.
Dobro sad... iskorištavanje bi bilo da ne plate.Tempy wrote:Jesam za svako prihvatljivo ljudsko rješenje, ali sam protiv iznajmljivanja materice za novac što je postalo trend. Bogati par bez djece "iznajmi" matericu siromašne zdrave djevojke da im rodi djecu. To je iskorištavanje.

Ma sličnog sam razmišljanja kao ti, zato i napisah tamo da je pravoslavni paroh imao najbolji argument.
A onda opet kad razmislimo, mnogi radnici pogotovo fizički iznajmljuju svoje tijelo ... svoje ruke, svoju kičmu - za novac.
No to je već filozofsko pitanje.

- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 842 times
- Status: Offline
koliko je meni poznato, jajna stanica žene se umjetnom oplodnjom oplodi muškarčevim sjemenom i onda tu zigotu ugnijezde u maternicu surogat majkepaparaci wrote:biću iskren. ovo ne kontam.
mislio sam da se u tom slučaju samo koristi njegovo sjeme. nisam znao da tu ima i njenog "začina"
i zabranjeno je zakonom primati bilokakvu novčanu naknadu za "iznajmljivanje maternice", barem tu kod nas
ja sam uvijek za to da neplodni parovi usvajaju djecu, ali ne osuđujem nikoga tko se odluči za ovakav način, ukoliko naravno to surogat majka ne radi iz koristi
somehow I manage
-
Tesko je ovdje reci bilo sta, ali ja bih radije usvojila.
Neka radi ko sta hoce, zasto optuzivati.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora
sto da ne ako ce to usreciti dvoje ljudi, mislim, naravno da hoce. Ali najvaznije jeste da je to njihovo biolosko dijete.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7861 times
- Been thanked: 18585 times
- Status: Online
Re: Surogat majke
To je isto kao davaoci sperme......
U jednu ruku čine dobro djelo, a u drugu nešto neshvatljivo. Po meni, ko se može odreći djeteta kojeg je nosio 9 mjeseci taj nije normalan. Druga stvar je kad ne želiš to dijete, omakne ti se trudnoća pa ne želiš abortirati već ga daš na usvajanje. Shvatam i roditelje koje žele dijete koje će biti njihov "produžetak" jer usvojeno to ne može biti, ali za mene su surogat majke automati ili bolje rečeno bankomati.
U jednu ruku čine dobro djelo, a u drugu nešto neshvatljivo. Po meni, ko se može odreći djeteta kojeg je nosio 9 mjeseci taj nije normalan. Druga stvar je kad ne želiš to dijete, omakne ti se trudnoća pa ne želiš abortirati već ga daš na usvajanje. Shvatam i roditelje koje žele dijete koje će biti njihov "produžetak" jer usvojeno to ne može biti, ali za mene su surogat majke automati ili bolje rečeno bankomati.
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 842 times
Ja vjerujem da žene koje pristanu biti surogat majke same sebi u glavi naprave tu nekakvu psihološku distancu od djeteta koje nose. Teoretski, to dijete nije njezino jer nema njezine gene, jer je korišten genetski materijal drugih dvoje ljudi, ona služi samo kao "zamjenska maternica" da to tako nazovem...Mislim da žena ako nije sigurna da će se moć distancirat od djeteta koje nosi, u smislu da se za njega neće vezati kao za svoje dijete (vjerujem da će se ipak na neki način emocionalno vezati), ne treba se ni nuditi da bude surogat majka.
Isto tako je recimo majkama koje su nosile svoju djecu koja su bila začeta u skladu sa njihovom voljom i željom teško shvatiti kako netko može pobaciti i ne željeti dijete koje nosi, one su se za taj plod vezale valjda od prvog trenutka kad su čule da su trudne....A kod žena koje su neželjeno zatrudnile mogu se javiti potpuno suprotne emocije, što na kraju može i razultirati time da žena pobaci, rodi dijete i dade ga na posvanjanje, ili ga rodi i ne voli cijeli život....Čula sam različitih iskustava o trudnoći, neke žene su uživale, neke su se izmučile kao nikad u životu za to vrijeme, i psihički i fizički i jedva dočekale da to završi...
Isto tako je recimo majkama koje su nosile svoju djecu koja su bila začeta u skladu sa njihovom voljom i željom teško shvatiti kako netko može pobaciti i ne željeti dijete koje nosi, one su se za taj plod vezale valjda od prvog trenutka kad su čule da su trudne....A kod žena koje su neželjeno zatrudnile mogu se javiti potpuno suprotne emocije, što na kraju može i razultirati time da žena pobaci, rodi dijete i dade ga na posvanjanje, ili ga rodi i ne voli cijeli život....Čula sam različitih iskustava o trudnoći, neke žene su uživale, neke su se izmučile kao nikad u životu za to vrijeme, i psihički i fizički i jedva dočekale da to završi...
somehow I manage
Kako li se osjeca surogat majka kada treba dati dijete 

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9678 times
- Been thanked: 11418 times
Tara rađa djecu i daje ih drugim ljudima

Surogat majka Tara Sawyer je toliko navučena na trudnoću da ne namjerava stati s rađanjem djece dok joj „ne otpadne materica“. Ova tridesetsedmogodišnjakinja rodila je sedmero djece, od kojih je četvero njeno, i najsretnija je kada imam trudnički stomak.
Kada nije trudna, Tara se osjeća prazno i žudi za trudnoćom - ali ne i bebom. U posljednje dvije godine Tara je tri bebe dala parovima koji očajnički žele djecu i nema planove prestati rađati bebe za druge ljude u budućnosti.
I uprkos zakonima koji se tiču surogatsta, prema kojima ima pravo na 15.000 funti u troškovima, Tara je potpuno zadovoljna „uzbuđenjem“ i odbija primiti novac.
- Surogatstvo je veoma opijajuće. U pitanju je veliki nalet adrenalina kada vam stignu pozitivni rezultati testova. Zaista je nevjerovatan osjećaj kada možete paru koji očajnički želi dijete ispuniti snove. Osjećam se najbolje kada sam trudna - tvrdi Tara.
Prva surogat beba koju je dobila prije dvije godine biološki je bila njena, ali Tara nije osjećala nikakvu majčinsku ljubav prema djetetu.
- Ne osjećam kao da nekome dajem bebu, već kao da je nekome vraćam. Ne osjećam se tužno kada vraćam dijete koje nikada nije trebalo biti moje - kaže Tara.
Tara, koja je usvojena kao dijete, ranije je razmišljala o tome da bude surogat majka da bi roditeljima poput njenih dala priliku da imaju porodicu.
- Fizički se najbolje osjećam kada sam trudna. Uzimam vitamine, idem na plivanje i jogu i zdravo se hranim. Nisam se previše trudila kada sam nosila svoju djecu, ali je odgovornost znatno veća sada, kada nosim tuđu djecu. Do sada nisam čak ni dobila strije, kao da sam stvorena da pravim djecu - kaže ova žena.
-
Re: Tara rađa djecu i daje ih drugim ljudima
- Ne osjećam kao da nekome dajem bebu, već kao da je nekome vraćam. Ne osjećam se tužno kada vraćam dijete koje nikada nije trebalo biti moje - kaže Tara.

Ili je luda, ili je humana, ili je bolesna? Ja ne znam kako bih nosila bebu u stomaku i posle se odvojila od nje...
- Rockefeller
- Aktivni forumaš
Stoti put čitam naslov teme "TaTa radja djecu i daje ih drugim ljudima".
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place
Rockefeller wrote:Stoti put čitam naslov teme "TaTa radja djecu i daje ih drugim ljudima".

- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7861 times
- Been thanked: 18585 times
- Status: Online
-
Džaba. Pokušavala sam shvatiti dobrotu u surogat majkama, al' ne ide. Ograničena sam osoba. 

I ja po naslovu kontam izumili Arnolda
kad ono bolesna zena 

- Bla
- i dva polipa
- Mood:
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 40 times
Sad ulicom tako juriMaja wrote:Treća
ta čudna kolona
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:

- Luna.
- Inventar foruma
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 15 times
nemam bas neko konkretno misljenje o tome.
znam da ja to ne bi mogla ali mozda je dobro sto ima takvih zena, jer su u stanju usrecit neki par bez da same imaju negativne posljedice.
ako njoj ne smeta, to je zapravo idealno rjesenje.
znam da ja to ne bi mogla ali mozda je dobro sto ima takvih zena, jer su u stanju usrecit neki par bez da same imaju negativne posljedice.
ako njoj ne smeta, to je zapravo idealno rjesenje.
Nesto sam razocaran ovih dana. Proci ce... ili mozda nece... jedno od to dvoje...
Djole
Djole
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9678 times
- Been thanked: 11418 times
On će dobiti dijete sa svojom sestrom i sretan je

Ovaj mladić iz Sidneja je u vezi sa fotografom i dizajnerom Bradleyem Tennantom. Kada su njih dvojica odlučili da žele bebu, Samuel je želio da to dijete nosi i njegove i partnerove gene.
Kao kompromis, njegova sestra Bronte je pristala da donira svoje jajne ćelije kako bi njen brat mogao da ima porodicu kakvu je oduvijek želio.
– Nije tako čudno kada saslušate priču. Koristit ćemo vještačku oplodnju. Imamo jajnu ćeliju moje sestre i spermu mog partnera, kao i surogat majku koja će iznijeti trudnoću. To je jedini način da i ja i moj partner imamo biološku vezu sa djetetom – objasnio je Samuel.
(avaz)