Uređivanje kuće birvaktile

Sve o održavanju doma.

Moderator: spacebound

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times
Status: Offline

Re: Uređivanje kuće birvaktile

Post by Heidi » 15 Mar 2013, 14:59

nemam sta reci na ovu temu, sve ste vec izbiflale :mrgud
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10237 times

Post by Julia-Klara » 15 Mar 2013, 15:01

Ponjave su zakon... Ja u ovom stanu imam etison u spavacoj, ali u kuhinji je neki pod,pojma nemam sta...nit laminat, nit drvo, a ja volim ponjave,pa mi lijepo saren pod :)
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

dacina_curica

Post by dacina_curica » 15 Mar 2013, 15:06

Heidi :oo Ti imas i store i heklanje na televizoru, jambolije i posteciju. :oo slike na sunce :oo

Julie I ja bas bas volim. A ima bas medenih kupiti, boja da ti pamet stane . :)

Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 7 times

Post by Heidi » 15 Mar 2013, 15:07

šilte za filozofiranje si zaboravila :oo

heklanje na tv-u ili telefonu mi je ipak najjace :888
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.

Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka » 15 Mar 2013, 21:30

Julia-Klara wrote:Titvoa slika :hm

Zasto svi kazu da nisu htjeli biti u partiji,i radi toga nisu imali njegovu sliku na zidu? Moji nikad nisu bili clanovi SKJ, ali je Tito bio,kao i sad...
:cudi
A šta ja znam :D. ,ne pitaj me puno o tome,umro je prije mog rođenja(tito),pa me nećeš ni vidjeti da nešto palamudim o Titu,jer ne znam puno......
A tata mi je principijelan,jako.Tako da...... :cudi :kafa
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 16 Mar 2013, 13:02

Nela wrote::valja najjace mi je bilo preko telefona. Skini krpu pa zovi.
Preko telefona?? :valja :valja

Što se tiče Titine slike, ja je nikad nisam vidjela u nečijoj privatnoj kući, nisam znala da se stavlja. Ali se sjećam da je bila česta u službenim prostorijima, u školi u glavnoj sali je bila jedna.

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8220 times
Been thanked: 19343 times

Post by Maja » 16 Mar 2013, 13:19

A sjećate li se navale porculanskih figurica....patkice, pa pastirica, pa ovo, pa ono...

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14701 times
Been thanked: 10237 times

Post by Julia-Klara » 16 Mar 2013, 14:08

preksinoc sam citala o vome u jednom polavlju knjige "Muzej nevinosti" (jos uvijek je nisma zavrsila)

Ja sam imala cuku,a sestra je imala srnu i lane, boja bijele kafe...Pa posto sam se ja igrala sa svojima,ubrzo zatim je mom cuki falilo uho :) ali i dalje bio sladak... :)
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 16 Mar 2013, 14:26

Julia-Klara wrote:preksinoc sam citala o vome u jednom polavlju knjige "Muzej nevinosti" (jos uvijek je nisma zavrsila)

Ja sam imala cuku,a sestra je imala srnu i lane, boja bijele kafe...Pa posto sam se ja igrala sa svojima,ubrzo zatim je mom cuki falilo uho :) ali i dalje bio sladak... :)
Kakva je knjiga?
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 8220 times
Been thanked: 19343 times

Post by Maja » 19 Mar 2013, 16:37

Nekad nisi mogao zamisliti kuću bez zidnog sata. Sad ih ima u možda 50 posto kućanstava.
Ova druga polovica obično ima digitalne na nekom od uređaja ili one male.
Nađoh sad ISTI sat koji smo mi imali :jupi
Sjećam se da ga je tata navijao svaku veče pomoću ključa.

Image

Mada je meni bio zanimljiviji

Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9982 times
Been thanked: 11863 times

Post by Krokodil Behko » 19 Mar 2013, 16:48

Mi nismo imali zidni sat. Kod nas je bio samo jedan poveći budilnik. S tim da je on bio budilnik samo po "aplikacijama" koje je posjedovao ali se nije koristio u te svrhe jer su mi roditellji sami ustajali ranije ujutro i bez njega. I naravno, taj budilnik je bio smješten na sred miljeta na sred televizora ( :lupa ) Kao ukras. Inače, ponjava je bila puna kuća. Čak je bila i neka žena u komšiluku koja je znala da ih tka. I to i od krpa i od vunice.

dacina_curica

Post by dacina_curica » 19 Mar 2013, 16:52

Nismo ni mi imali zidni sat u kuci, bio je nekakav digitalni na komodi u trpezariji i to je to....

Nego je li ko od vas imao one ogromne lutke sa balskim haljinama sto su sjedile u regalu? :grana Kod majke je bila jedna, plavusa sa trajnom, u plavoj haljini, ista Pepeljuga...u po regala, iza staklenih vrata....Rodica i ja bi vazda batina popile kad bi posle za vrata od regala. :grana.

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 13 Jun 2013, 00:07

One sarene casice za rakiju, tacnije providne sa cvjeticima u regalu ali u staklenom dijelu :valja
i obavezan detalj slika sa vjencanja, veliki format uokvirena na zidu
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

bubica
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by bubica » 13 Jun 2013, 02:05

Lampa petrolejka na zidu ne radi reklame nego je struje i cas ipo nestajalo. heklanje :grana , imam punu kesu, udala sam se za vrijeme rata pa mi eto rodbina poklonila heklanje nisu imali sta drugo. Zao mi da bacim a ne stavljam nigdje. Kada mi mama dodje uvijek mi kaze, a gdje ti je onoliko heklanje. reko: u kesi gdje mu je i mjesto.
A tek jambolije majko mila, nisi mogo sjest izbode dupe. Ustvari ako se smjelo sjesti, moja sestra inace picajzla, kada poradi po kuci nije mi dala sjest na seciju, znala je cesljom dizat dlake na jambolijama da fino izgleda, ah ja prije jambolija su bili cupavci pusto mu ne ostalo ko ih izmisli.
Jaooooooo pa plisane kucne haljine :ha , pa od vunice strikane neke korpice mama mia, izgledalo je kao kod onih sa urala. A tapiserije oooo to je extra bilo, moj babo rahmetli je znao jako dobro da crta tako da je uradio sheme za titov lik, ruze, vucijak, korpa cvijeca. Zene su u redu cekale da dobiju semu. Titov lik je bio uradjen u bez boji podloga a tito smedja boja, preedivno nesto. Kad se kuhalo ono pred rat mama ugura tita u jastuk da cetnici ne nadju, Bog zna dokle je jastuk s titom doguro, ko li je se obradovo :hihi . Eh onda je dosla velika moda Vilerovi goblena nije se smjelo pricati dok se veze goblen da se ne izadje iz takta :ha . A konac za heklannje sam mrzila iz dna duse, uvijek sam morala drzati na rukama onaj konac da mama smota u klupko. Case za pivo donesene iz Austrije su bile svetinja, jednom ja i sestra se igrale dok su otac i mati bili kod nene i ko fol da nazdravimo i kako sam ja lupila casom po stolu, odleti stalak u helac :sok operemo casu i samo tako opet vratimo u vitrinu nezaljepljeno. Kad je mama brisala prasinu da podigne casu uuupppsss casa u ruci a stalak ispade :hihi o o :bjezi Sta smo jos imali kamaru malih flasica, razna pica u vitrini , te smo sestra i ja jednom redom otvarale i probale, kad nas mati nije ubila.
siromah nema sta a bogatas nema kad

Ruana

Post by Ruana » 13 Jun 2013, 08:14

Sjecate li se onih komoda (ne znam kako cu objasniti) mislim da se zvalo vitrina pa unutra u staklu jedna staklena polica pa se na nju stavi heklanje da visi i na to case.

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 13 Jun 2013, 09:40

Joooj bubice.. Dobro si me podsjetila na jambolije :) Moja nena ih jos uvijek zimi stavlja (meće :) )
Naravno, svako jutro ide otresanje i stimanje, a onda smijes sjest samo na jedno mjesto, da se ne slegne sve :) A cesljala je samo rese na tepihu :)

Ja sam svog psa zvala Jambolija.. Rahmet mu dusi :(
Image

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9982 times
Been thanked: 11863 times

Post by Krokodil Behko » 13 Jun 2013, 10:17

Ruana wrote:Sjecate li se onih komoda (ne znam kako cu objasniti) mislim da se zvalo vitrina pa unutra u staklu jedna staklena polica pa se na nju stavi heklanje da visi i na to case.
Kod mene je bilo i starijih izuma. Nešto što je postojalo prije regala i sećija. Jedno do drugog u kompletu bili su neki dvokrilni ormar i vitrina i uz njih kauči sa tablama u istoj boji. Takozvani "visoki sjaj". Zapravo to je odozgo bio furnir koji je blještio ko da je lakiran. Regal je došao naknadno i bio je toliko veliki da nije mogao stati u "primaću sobu" kako se to tada zvalo. A primaća soba je morala biti najveća u kući i luksuzno uredjena.. Nek vide ostale mahaluše kako smo mi elita ko kakvi begovi :oo

Regal je bio dug nevjerovatnih šest metara, pa je jedan dio morao biti sklopljen i postavljen u hodniku. Naravno da je bio visok do plafona a i on i ta vitrina, koja je prebačena u drugu sobu jer je bila demode i gosti to nisu smjeli gledati, bili su krcati nekakvim servisima od porculana i kristala koji su donošeni na poklon a NIKADA se nisu koristili. Bili su namijenjeni samo za goste kao i masivni trosjed/dvosjed/fotelja/tabure a opet nikada nismo vodili goste u tu sobu :cudi

Naravno da je uz sve to dolazila i petmetarska zavjesa od zida do zida i od poda do plafona a koja je radjena od materijala koji liči na svilu. :hihi

Ispalo je da nam nikada u goste nisu došli ljudi koji su dostojni te sobe :DD

Jedno vrijeme, držao sam neke svoje knjige u tom regalu ali sam ih izmjestio u svoju sobu, jer mi je bilo udobnije i prirodnije slagati knjige oko i ispod svog kauča, nego dozvoliti da one budu dio tih budalaštinja.

Fatma
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Fatma » 13 Jun 2013, 10:28

Krokodil Behko wrote:
Ruana wrote:Sjecate li se onih komoda (ne znam kako cu objasniti) mislim da se zvalo vitrina pa unutra u staklu jedna staklena polica pa se na nju stavi heklanje da visi i na to case.
Kod mene je bilo i starijih izuma. Nešto što je postojalo prije regala i sećija. Jedno do drugog u kompletu bili su neki dvokrilni ormar i vitrina i uz njih kauči sa tablama u istoj boji. Takozvani "visoki sjaj". Zapravo to je odozgo bio furnir koji je blještio ko da je lakiran. Regal je došao naknadno i bio je toliko veliki da nije mogao stati u "primaću sobu" kako se to tada zvalo. A primaća soba je morala biti najveća u kući i luksuzno uredjena.. Nek vide ostale mahaluše kako smo mi elita ko kakvi begovi :oo

Regal je bio dug nevjerovatnih šest metara, pa je jedan dio morao biti sklopljen i postavljen u hodniku. Naravno da je bio visok do plafona a i on i ta vitrina, koja je prebačena u drugu sobu jer je bila demode i gosti to nisu smjeli gledati, bili su krcati nekakvim servisima od porculana i kristala koji su donošeni na poklon a NIKADA se nisu koristili. Bili su namijenjeni samo za goste kao i masivni trosjed/dvosjed/fotelja/tabure a opet nikada nismo vodili goste u tu sobu :cudi

Naravno da je uz sve to dolazila i petmetarska zavjesa od zida do zida i od poda do plafona a koja je radjena od materijala koji liči na svilu. :hihi

Ispalo je da nam nikada u goste nisu došli ljudi koji su dostojni te sobe :DD

Jedno vrijeme, držao sam neke svoje knjige u tom regalu ali sam ih izmjestio u svoju sobu, jer mi je bilo udobnije i prirodnije slagati knjige oko i ispod svog kauča, nego dozvoliti da one budu dio tih budalaštinja.
Gdje su vam onda gosti dolazili?

Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue » 13 Jun 2013, 10:31

Znate li sta je kredenac? :)
Image

Katja
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Katja » 13 Jun 2013, 10:32

bubica wrote: Kada mi mama dodje uvijek mi kaze, a gdje ti je onoliko heklanje. reko: u kesi gdje mu je i mjesto.
:D.

Post Reply

Return to “Dom”