Koji fakultet upisati?

Pozorište, slikarstvo, škola, fakultet, istraživanja, izumi.

Moderator: Krokodil Behko

dacina_curica
Status: Offline

Re: Koji fakultet upisati?

Post by dacina_curica » 16 Jun 2013, 12:31

Uvijek samo upisati ono sto covjek voli. :)

Ne mogu reci da sam se pokajala svojim izborom ali mi gradjevina nikako nije ba prva ljubav, vise simpatija. Sad, sa ovom pamecu, nikad je ne bih upisala nego bih sebe dobro nasamarala da zaboravim na djetinje strahove i upisala medicinu kako sam oduvijek htjela. Ili nikad ne bih odustala od arhitekture jer su prospekti za posao bili poprilicno tanki. Ako je covjek dobar u onome sta radi posao se uvijek nadje, naravno treba biti fleksibilan i zrtvovati nesto tu i tamo ali "in grand scheme of things" covjek radi za svoje dobro pa mu nije zao.

Ipak, da sam neko ko nema pojma sta zeli i hoce da upise nesto sto je sigurno uvijek bih se opredijelila za neki tehnicki ili medicinski fakultet. U ovom polju uvijek manjka kadra i posla rijetko fali.

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 16 Jun 2013, 12:34

gejsha wrote:
Pa i moja sestra je pokušala u Sarajevu jer ovdje nema farmacija.
A možeš ti raditi sa srednjom u apoteci, ja sam završila srednju farmaceutsku.
Pa uvijek mi je bila utjeha ako ne uspijem završiti fax, imam dobru srednju :)
O tome ti govorim. :)

Jel se bar zaposlila s ovim nastavničkim?
Fine djevojke su u krevetu u 9, da bi mogle kući doći do 11. :zubi

Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7487 times
Been thanked: 17489 times

Post by Maja » 16 Jun 2013, 13:17

mrki62 wrote:Meni se čini da je to već jednom bilo,.......
Bila je tema koliko su mladi informisani tj na koji način se informišu kad upisuju fakultet.
Mene je na ovu temu potakao članak (kojeg sad ne mogu da nađem) koja će zanimanja biti popularna/tražena 2020.godine.
Znači, tema se odnosi na to šta nas čeka u budućnosti, u kojim profesijama će rasti potražnja za radnicima.

Malo je možda off...ali baš neki dan mi priča jedna žena koja ima 59 godina kako su prije frizersku školu mogli upisivati samo odlikaši. Danas je čini mi se to trogodišnja škola :hm
Isto tako je medicinska škola bila cijenjena, bio je težak prijemni, a danas je vala upisuju i vrlodobri učenici.

Kažu kako je Njemačka nedavno tražila 300 njegovatelja, pa ne znam je li to istina.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 16 Jun 2013, 13:25

Dalia wrote:Na ovo mrkijevo bih samo dodala da kad biramo trebamo birati u skladu sa svojim mogućnostima, jer kod nekih ljudi sam čula da oni hoće da završe dobar fakultet, pa upišu Mašinstvo i onda za 2 godine ne mogu dati uslov za drugu godinu.

Nažalost, dosta mladih ne želi biti objektivno, priznati da možda nisu dorasli nečemu.
Istina. A mislim da su tu roditelji još više krivi. Forsiraju dijete da upisuje nešto što ne voli, a u čemu nije ni dobar.
Znam masu slučajeva gdje su mladi upisivali fakultete na nagovor drugih iako ih to uopšte nije privlačilo pa bi se poslije ispisali i upisali ono što ih zanima i završili bez problema.

Da je kod nas u državi malo bolje stanje ekonomista i pravnika ne bi bilo viška jer su to fleksibilni poslovi. Nije svaki ekonomista računovođa i nije svaki pravnik advokat. Dok npr u prosvjeti možeš raditi samo 1 posao i čitav život tapkati na mjestu. Nema unaprijeđenja i povišice. Uvijek isto. A svi lete u prosvjetu, kao da je lako naći danas posao u prosvjeti, posebno zato što je s godinama sve manje djece i sve manje razreda.

Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja » 16 Jun 2013, 13:30

gejsha wrote: Ovdje je jedna cura završila geodeziju i odmah je dobila posao u jako dobroj firmi, a i dok je studirala znala je da će se tu zaposliti, jer im je to nedostajalo.
Eeee i kod nas je jedan momak završio Geodeziju u Sarajevu i već na trećoj godini znao gdje će se zaposliti. Čim je završio odmah počeo raditi, a plata samo takva.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 16 Jun 2013, 13:44

Isto tako je medicinska škola bila cijenjena, bio je težak prijemni, a danas je vala upisuju i vrlodobri učenici.
Prijemni je relativna stvar.
Mlađi sin je završio srednju medijsku i to jedva kao dobar al stvarno jedva.
Upiše se on na fakultet - multimedija, smjer produkcija i tek je tamo prijemni, dobiješ rad - gradivo kojeg moraš pred komisijom odraditi i tamo odlikaši al gimnazijci padaju a moj sin je glatko prošao jer je imao već neko predznanje.
Kažu kako je Njemačka nedavno tražila 300 njegovatelja, pa ne znam je li to istina.
Čak i više, koliko me sjećanje služi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela » 16 Jun 2013, 15:40

Majo, moram te ispraviti i u prosvjeti mozes uvijek napredovati. Ja sam sad profesor i s ovim stepenom mozes raditi u osnovnoj i u srednjoj. Sa magistarskim mozes biti asistnent na faxu a sa doktoratom kao prof. na faxu. U svakom slucaju mozes raditi u ministarstvu kao savjetnik za oblast koju si zavrsio. Ja sa svojim smjerom mogu raditi i kao lektor u bilo kojem mediju, znaci uopste ne moram biti u prosvjeti.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

gejsha
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by gejsha » 16 Jun 2013, 18:44

Dalia wrote:
gejsha wrote:
Pa i moja sestra je pokušala u Sarajevu jer ovdje nema farmacija.
A možeš ti raditi sa srednjom u apoteci, ja sam završila srednju farmaceutsku.
Pa uvijek mi je bila utjeha ako ne uspijem završiti fax, imam dobru srednju :)
O tome ti govorim. :)

Jel se bar zaposlila s ovim nastavničkim?
Ma nije, sve prepuno, a većina mlađih nastavnika koji sigurno neće još zadugo u penziju..
ali eto, razmišlja o petoj godini, da upiše nešto vezano za zdravstvo..mora se snaći nekako jbg
Nije sloboda sa neba pala, za nju je sestra dva brata dala..

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 16 Jun 2013, 18:58

Počnem čitati onaj uvodni tekst, dodjem do ovde:
Đonlagić kaže da je jedan od strateških ciljeva Univerziteta u Sarajevu uskladiti školovanje kadrova s potrebama tržišta rada, ali da je važno i da mladi ljudi prilikom izbora budućeg zanimanja vode računa o potrebama tržišta rada.
I... ybo sam mu sve po spisku. On će uskadjivati tržište rada, majmun jedan.

A onda dodjem do Dacinog posta:
dacina_curica wrote:Uvijek samo upisati ono sto covjek voli. :)

Ne mogu reci da sam se pokajala svojim izborom ali mi gradjevina nikako nije ba prva ljubav, vise simpatija. Sad, sa ovom pamecu, nikad je ne bih upisala nego bih sebe dobro nasamarala da zaboravim na djetinje strahove i upisala medicinu kako sam oduvijek htjela. Ili nikad ne bih odustala od arhitekture jer su prospekti za posao bili poprilicno tanki. Ako je covjek dobar u onome sta radi posao se uvijek nadje, naravno treba biti fleksibilan i zrtvovati nesto tu i tamo ali "in grand scheme of things" covjek radi za svoje dobro pa mu nije zao.

Ipak, da sam neko ko nema pojma sta zeli i hoce da upise nesto sto je sigurno uvijek bih se opredijelila za neki tehnicki ili medicinski fakultet. U ovom polju uvijek manjka kadra i posla rijetko fali.
:ljub

Milina znati da ima ljudi koji ovako razmišljaju.

Ono za šta se ljudi školuju, većinom bi trebalo predstavljati njihov posao u narednim godinama života. Posao uzme veliki komad dana svakom čovjeku i ne mogu razumjeti one ljude koji savjetuju da se upiše nešto gdje je dobra plata. Prije svega bitno je voljeti ono što ćeš u životu raditi. Isto kao i sa ženom, ne možeš nekog oženiti samo zato što dobro izgleda.

Ako se mene pita koji fakultet upisati, ja bih rek'o da je svaki ok. Ne zavisi ti tok života od fakulteta, zavisi od tvog karaktera. Onaj ko misli da se nakon diplome dobija posao, ugodan život i obrazovanje tada prestaje neka nastavi tako razmišljati. Ono što ja znam je da je to pogrešno razmišljanje.

Ja u svakom slučaju mislim da je bolje biti osoba bez fakulteta ako znaš šta hoćeš, nego osoba sa fakultetom koja nema pojma o tome zašto je došla na ovaj svijet. Titule i nazivi manje-više, to je pravljenje klaunova od ljudi.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 16 Jun 2013, 19:32

Rockefeller wrote: Ja u svakom slučaju mislim da je bolje biti osoba bez fakulteta ako znaš šta hoćeš, nego osoba sa fakultetom koja nema pojma o tome zašto je došla na ovaj svijet. Titule i nazivi manje-više, to je pravljenje klaunova od ljudi.
Rock,jel to ti nemaš faks? :valja

:ooo

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 16 Jun 2013, 19:37

Sve je to put emocija a kod zapošljevanja nema emocija jer se ne mogu tržiti.
Jedno su želje a drugo je zasićenost tržišta i nemogućnost dobiti posao

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14111 times
Been thanked: 9738 times

Post by Julia-Klara » 16 Jun 2013, 19:43

Dalia wrote:
Rockefeller wrote: Ja u svakom slučaju mislim da je bolje biti osoba bez fakulteta ako znaš šta hoćeš, nego osoba sa fakultetom koja nema pojma o tome zašto je došla na ovaj svijet. Titule i nazivi manje-više, to je pravljenje klaunova od ljudi.

ja nemam faks, pa?
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller » 16 Jun 2013, 19:55

Nisam završio još uvijek, al' iskreno nikad ga nisam upisivao sa namjerom da se prijavim na zavod za zapošljavanje nakon toga. Ima nešto drugo što me privuklo da upišem to što sam upis'o.

Govorim ono što vidim. Sutra će se desiti kriza slična onoj iz tridesetih godina, šta će tad ovi sa "nazivima"? Lijepo je imati, al' to nije prioritet. Na kraju se sve svodi na to kako ćeš živjeti.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 16 Jun 2013, 20:37

Julia-Klara wrote:
Dalia wrote:

ja nemam faks, pa?
Nisam ništa rekla protiv ljudi koji nemaju fakultet pobogu :grana , nego sam napravila zezanciju od one Rockfelerove rečenice, zj. izvukla je iz konteksta.

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 16 Jun 2013, 20:39

Rockefeller wrote:Nisam završio još uvijek, al' iskreno nikad ga nisam upisivao sa namjerom da se prijavim na zavod za zapošljavanje nakon toga. Ima nešto drugo što me privuklo da upišem to što sam upis'o.

Govorim ono što vidim. Sutra će se desiti kriza slična onoj iz tridesetih godina, šta će tad ovi sa "nazivima"? Lijepo je imati, al' to nije prioritet. Na kraju se sve svodi na to kako ćeš živjeti.
Slažem se totalno, dobar dio je do čovjeka, neko ko nije ni srednju kako treba završio bolje se snađe od onog što je fakultet završio.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 16 Jun 2013, 20:45

no sikiriki , Dalia ;)

I moje je misljenje da u danasnje vrijeme nije potrebna diploma, samo treba biti u pravo vrijeme na pravom mjestu...
Jedina bitna stavka koju bih dodala je da je bitno znati jezike, minimum engleski, i to perkeftno, treba imati volje, ne drzati se za majcine skute

Dalia
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dalia » 16 Jun 2013, 20:48

Julia-Klara wrote: Jedina bitna stavka koju bih dodala je da je bitno znati jezike, minimum engleski, i to perkeftno, treba imati volje, ne drzati se za majcine skute
Bravo, na ovo sam i mislila, zato ja sad počinjem s njemačkim, čak planiram ići u DE na jedno mjesec dana na kurs.
Pored ovog još je dobro znati i sa računarima, posebno Access, Excel...

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 16 Jun 2013, 21:07

Njemacko trziste rada ce trebati specijaliste, njihovi odoze u Aziju i MAriku, i tu je nasa sansa... pocinje sa medicinskim sestrama, a nastavice se i visoko kvalificiranom radnom snagom...samo jezike uciti treba, sve ostalo se nacui lako... ja kad sam dosla u Cesku znala sam samo sufrat, copy/paste, upaliti i uasiti komp... Sve ostalo se nauci ;)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 16 Jun 2013, 21:21

Nemojte me pogrešno shvatiti u vezi znanja jezika :)
U EU je pravilo o sigurnosti i zdravlju na poslu da nalogodavac - firma ima obavezu sve upute prevesti na razuman iliti maternji jezik zaposlenoga.
Dakle, na jezik koji zaposleni razumije e sad da bi to oni izbjegli, pojednostave na obavezu znanja domicilnog jezika.
Da bolje shvatite; ako bi se zaposlenom bilo šta desilo na poslu, on bi se mogao braniti kako nije razumio uputstva, jer nisu bila na njegovom jeziku al pošto ti doneseš ćage ( papire ) o znanju , oni su se oprali od te odgovornosti.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 16 Jun 2013, 21:24

Ugovor mora biti napisan na jeziku koji zaposlenik razumije-pa ti vidi da li ce prije primiti Bosanca kojemu treba prevod na njemacki ili bosanski jezik...

Post Reply

Return to “Kultura, umjetnost, edukacija, nauka”