Počnem čitati onaj uvodni tekst, dodjem do ovde:
Đonlagić kaže da je jedan od strateških ciljeva Univerziteta u Sarajevu uskladiti školovanje kadrova s potrebama tržišta rada, ali da je važno i da mladi ljudi prilikom izbora budućeg zanimanja vode računa o potrebama tržišta rada.
I... ybo sam mu sve po spisku. On će uskadjivati tržište rada, majmun jedan.
A onda dodjem do Dacinog posta:
dacina_curica wrote:Uvijek samo upisati ono sto covjek voli.
Ne mogu reci da sam se pokajala svojim izborom ali mi gradjevina nikako nije ba prva ljubav, vise simpatija. Sad, sa ovom pamecu, nikad je ne bih upisala nego bih sebe dobro nasamarala da zaboravim na djetinje strahove i upisala medicinu kako sam oduvijek htjela. Ili nikad ne bih odustala od arhitekture jer su prospekti za posao bili poprilicno tanki. Ako je covjek dobar u onome sta radi posao se uvijek nadje, naravno treba biti fleksibilan i zrtvovati nesto tu i tamo ali "in grand scheme of things" covjek radi za svoje dobro pa mu nije zao.
Ipak, da sam neko ko nema pojma sta zeli i hoce da upise nesto sto je sigurno uvijek bih se opredijelila za neki tehnicki ili medicinski fakultet. U ovom polju uvijek manjka kadra i posla rijetko fali.
Milina znati da ima ljudi koji ovako razmišljaju.
Ono za šta se ljudi školuju, većinom bi trebalo predstavljati njihov posao u narednim godinama života. Posao uzme veliki komad dana svakom čovjeku i ne mogu razumjeti one ljude koji savjetuju da se upiše nešto gdje je dobra plata. Prije svega bitno je voljeti ono što ćeš u životu raditi. Isto kao i sa ženom, ne možeš nekog oženiti samo zato što dobro izgleda.
Ako se mene pita koji fakultet upisati, ja bih rek'o da je svaki ok. Ne zavisi ti tok života od fakulteta, zavisi od tvog karaktera. Onaj ko misli da se nakon diplome dobija posao, ugodan život i obrazovanje tada prestaje neka nastavi tako razmišljati. Ono što ja znam je da je to pogrešno razmišljanje.
Ja u svakom slučaju mislim da je bolje biti osoba bez fakulteta ako znaš šta hoćeš, nego osoba sa fakultetom koja nema pojma o tome zašto je došla na ovaj svijet. Titule i nazivi manje-više, to je pravljenje klaunova od ljudi.