RS - all about

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Mister No
The Good, the Bad and the Ugly
Has thanked: 8743 times
Been thanked: 5505 times
Status: Online

Re: Brišu se međuentitetske granice, ukida se Republika Srps

Post by Mister No » 04 Aug 2013, 20:15

RS kao i kantoni su ustavne kategorije. Da bi se ukidali ili mijenjale im granice potrebno je mijenjati Ustav. Za promjenu Ustava potrebna je suglasnost Srba. Trenutno ih bar 99 % posto "mrzi" BiH a posebno Bošnjake, i iste povezuju sa tom nesretnom BiH.
Dakle sve je jasno.

Ovu nazovi državu treba podijeliti i to je prije svega interes Bošnjaka.
Osnovni uvjeti su jednostavni: Cjelovita teritorija, izlaz na Jadran, Drinu i Savu (Brčko nama zbog Heidi i JK, nedamo ih nikom :ooo).
The Dark Side Of The Forum...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9288 times
Been thanked: 11047 times

Post by Krokodil Behko » 04 Aug 2013, 20:59

Da je usvojen "aprilski paket" prije nekoliko godina, možda bi mogli govoriti o djelimičnim izmjenama ali ovako čak ni o tome. Da podsjetim, srpska strana je pristala na nadležnosti policijskih uprava preko entitetskih granica. Do sada bi makar to zaživjelo ali Haris Silajdžić je to srušio jer bože moj, ostaje u ustavu "entitetska većina" prilikom glasanja u parlamentu. Bilans, entitetska većina je i dalje tu a od ustavnih promjena nema ništa sve dok je Dodik na vlasti a nisam siguran ni za ostale.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times
Status: Offline

Post by Pasaga » 04 Aug 2013, 21:01

Krokodil Behko wrote:Da je usvojen "aprilski paket" prije nekoliko godina, možda bi mogli govoriti o djelimičnim izmjenama ali ovako čak ni o tome. Da podsjetim, srpska strana je pristala na nadležnosti policijskih uprava preko entitetskih granica. Do sada bi makar to zaživjelo ali Haris Silajdžić je to srušio jer bože moj, ostaje u ustavu "entitetska većina" prilikom glasanja u parlamentu. Bilans, entitetska većina je i dalje tu a od ustavnih promjena nema ništa sve dok je Dodik na vlasti a nisam siguran ni za ostale.
Tad su Bosnjaci,njegovim potezom,dali vjetar u ledja Krkanu i vratili ga iz mrtvih.

Sta sad sviraju qurcu....
LEPI HARE....oooooo... :bua
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Mister No
Has thanked: 8743 times
Been thanked: 5505 times

Post by Mister No » 04 Aug 2013, 21:20

Pasaga wrote:
Krokodil Behko wrote:Da je usvojen "aprilski paket" prije nekoliko godina, možda bi mogli govoriti o djelimičnim izmjenama ali ovako čak ni o tome. Da podsjetim, srpska strana je pristala na nadležnosti policijskih uprava preko entitetskih granica. Do sada bi makar to zaživjelo ali Haris Silajdžić je to srušio jer bože moj, ostaje u ustavu "entitetska većina" prilikom glasanja u parlamentu. Bilans, entitetska većina je i dalje tu a od ustavnih promjena nema ništa sve dok je Dodik na vlasti a nisam siguran ni za ostale.
Tad su Bosnjaci,njegovim potezom,dali vjetar u ledja Krkanu i vratili ga iz mrtvih.

Sta sad sviraju qurcu....
LEPI HARE....oooooo... :bua
Tačno.

Ne znam dal je on uopće bio svjesta realnosti u kojoj se nalazio i težine odluka koje je donosio, odnosno njihovih posljedica. Nisu ih bili svjesni ni početkom 90-tih, ni on a niti Alija I., zato smo onako popušili.
Totalno nesposobna dva političara.

I tačno je, Haris je rodio Dodika, napravio ga nekakvim moćnikom i uzrokovao sve ove silne zastoje i opstrukcije koje su Srbi jedva dočekali da sprovode.
The Dark Side Of The Forum...

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3864 times
Been thanked: 2907 times

Post by Pasaga » 04 Aug 2013, 21:27

Nebih ulazio u dubioze i duge rasprave...
Malo ili nimalo ljudi zna da je to jedan od razloga,razlaza Alje i Lepog Hreta..
U samom pocetku ,prije rata,Hare je bio voljan da podjeli drzavu.
Cilj mu je bio samo danasnji kanton SA.
Ima toga kolko hos..... :lupa
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 05 Aug 2013, 10:12

samo hercegovačka regija,izgleda da taj izraz manje bode oči..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Aug 2013, 11:16

Hercegovina i jeste historijska regija Bosne pa možda nikome nije čudno kad vidi sve njene dijelove zajedno.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 05 Aug 2013, 11:17

a cazinska krajina...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Aug 2013, 11:27

Bilo je raznih preturanja pa tako da su neke regije, koje su bile zasebne u srednjem vijeku ionako sa izmjenjenim granicama. To što se zove Krajinom, zapravo je uglavnom teritorija srednjovijekovne Usore a koja je dobila naziv po latinskoj oznaci "oseria" i to znači zemlja Oserijata (ilirsko pleme). Krajina je novokomponovani naziv. Oblast Soli, naravno odnosi se na Tuzlu s tim da su joj na toj karti pridodali i Srebrenicu/Bratunac koji su izvorno podrinje.
Također, Krajini su dodati Donji kraji (D. Vakuf, Jajce) i Gornji kraji (Drvar, Grahovo i sl.) U principu, samo je Cazinska Krajina - krajina.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 05 Aug 2013, 11:31

znači priznaješ realnu postojanost iste...ili je taj pojam nepopularan u dnevnoj politici,mislim zbog babe i njegove politike..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Aug 2013, 11:37

Nema to veze s njim. Ovo su historijski fakti. Samo sam govorio o historijskim regijama.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 05 Aug 2013, 11:44

da,ali su mi nekako bliskiji ti historijski pojmovi nego ovo ekonomsko-str.svita...a bojim se da će tu bit najmanje ekonomije ako se posjetimo na demokratku njemačku,jugu di je bilo puna usta demokracije..eto paralea koje nemaju veze ali eto nisam odolio..ha,ha,.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 05 Aug 2013, 12:10

Uvijek je akcenat na ukidanju RS a ukinuti RS će biti jako teško a ja čak tvrdim da nemoguće.
Jedno je željeti ukinuti i RS i Federaciju i Distrikt Brčko i sve kantone a drugo je željeti ukinuti samo RS.
To je suština problema.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Sep 2013, 13:05

laganini wrote:da,ali su mi nekako bliskiji ti historijski pojmovi nego ovo ekonomsko-str.svita...a bojim se da će tu bit najmanje ekonomije ako se posjetimo na demokratku njemačku,jugu di je bilo puna usta demokracije..eto paralea koje nemaju veze ali eto nisam odolio..ha,ha,.
A o čemu sam ja gore pisao ako nisam o historiji? :D
Želiš/voliš historiju? Nema problema. Dat ćemo vam cazinsku krajinu i uzimamo nazad Ploče, Ston i Pelješac pa ćemo Cazinjane etc preseliti na more. Nema ovdje ništa nekorektno. BiH je Dobila Cazinsku Krajinu na osnovu međunarodnog mirovnog ugovora kojeg je između ostalih, potpisala i razna hrvatska gospoda. Dok već, pomenute teritorije na moru Kraljevina Bosna je prodala Dubrovniku o čemu također postoji ugovor. Dakle, Kraljevina Bosna je prodala tu teritoriju. Ako je to tako, a sve mi se čini da jeste moramo priznati da ljudi kad prodaju, obično prodaju svoje vlasništvo.. zar ne? Eto, ako ćemo ništiti davnašnje međunarodne ugovore, da znaš ša bi mi tražili da se poništi.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: RS - entitet ili država?

Post by mrki62 » 05 Sep 2013, 13:23

Behko, prodaja je relativna stvar.
Šta misliš jesul Talijani prodali svoje imanje i zemlju pa napustili titinu Yu ili je to bilo pod prisilom.
O tome se ne govori al to su činjenice.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Pukla tikva i u RS: Dodik smjenjuje ministra Šarovića

Post by Krokodil Behko » 05 Sep 2013, 13:30

Image

Klub poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH pokrenut će inicijativu za smjenu Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH iz SDS-a.

- Ostajemo privrženi vrijednostima koje su navedene u platformi o zajedničkom djelovanju dvije stranke na nivou BiH, ali će Šarović biti smijenjen na prvoj sjednici Parlamenta BiH - rekao je danas u izjavi novinarima u Banjoj Luci predsjednik SNSD-a Milorad Dodika.

Tvrdi da za to postoji i potrebna politička podrška.

On SDS-u zamjera da “pokušava da na nivou BiH odradi samo svoje stranačke i pojedinačne interese”.

- SDS kalkuliše s bazičnim stavovima - rekao je Dodik i ustvrdio da je od “stranaca čuo da SDS govori da, kada je u pitanju provođenje odluke “Sejdić-Finci”, oni bi pristali i na izbor u Parlamentu BiH, a da to zavisi od Dodika. To nije naš dogovor, već njegovo kršenje i neću odustati od branjenja bazičnih interesa RS - ustvrdio je Dodik.

Inače, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Drago Kalabić prethodno je za banjalučku ATV kao razlog za smjenu Šarovića naveo, kako je rekao, loše rukovođenje Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prije svega u vezi s Protokolom sa Hrvatskom.

Kalabić je rekao da je klub poslanika SNSD-a već duže vrijeme nezadovoljan radom ministra Šarović i da će biti jasno napisano da ono što je Šarović uradio u parlamentarnom proceduri nije dobro.

Šaroviću se zamjera i dodvoravanje strancima, bez obzira na to šta misle domaće institucije i oni koji su ga imenovali, kaže Kalabić. Jedan od razloga je i loša komunikacija s poslanicima i neodgovaranje na poslanička pitanja, navodi Kalabić.

Zbog svega toga, kaže Kalabić, vrijeme je da Šarović bude sankcionisan.

(Fena/av)

Ruana

Re: Pukla tikva i u RS: Dodik smjenjuje ministra Šarovića

Post by Ruana » 05 Sep 2013, 13:43

To su ih vehabije zavadile.
Dabogda se iskrvili.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Sep 2013, 13:57

Zašto ti pišeš o vehabijama na svakoj temi/vijesti?
Ista si ko Mrki. Još malo pa ću početi, da te ozbiljno shvatam isto koliko i njega :cudi

Ruana

Post by Ruana » 05 Sep 2013, 14:21

Nije valjda da me do sada nisi ozbiljno shvatio. Vidim pali Mrkiju a nema opomena pa ja onako da ti skrenem paznju.
Primjetis kad ja napisem a kad je Alija za sve na svakoj temi kriv onda ne vidis. Nego "mole se forumasi da ne odgovaraju mrkiju na provokacije" :pusi

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Sep 2013, 16:15

Ruana wrote:Nije valjda da me do sada nisi ozbiljno shvatio. Vidim pali Mrkiju a nema opomena pa ja onako da ti skrenem paznju.
Mrki je odradio najmanje dva bana zbog dosađivanja oko Alije i vehabija. Kao što vidiš, nisi u pravu.
Primjetis kad ja napisem a kad je Alija za sve na svakoj temi kriv onda ne vidis.
Ja vidim ali ti ne vidiš. Upravo je jučer predmetni Mrki upozoravan i gle čuda, on me sumnjiči da sam pristrasan na tvoju stranu, a ti me sada sumnjičiš da sam pristrasan na njegovu stranu. Ne možete oboje biti u pravu, zar ne?
Nego "mole se forumasi da ne odgovaraju mrkiju na provokacije" :pusi
Pa eto, zamolili smo te. Trebamo li te još jednom zamoliti?
Sad bi trebali zamoliti Mrkija da ne odgovara tebi. Sve se nekako vrti u krug.

Mi smo u prošlosti već imali ovakve situacije. Od Mrkija su svi digli ruke a ti opet razmisli. Nemoj se iznenaditi ako neki "šaljivdžija" na temi o sparivanju napiše Ruana/Mrki.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”