Zašto je važno biti Bosanac?

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Zašto je važno biti Bosanac?

Post by mrki62 » 27 Jul 2013, 14:28

Pogotovo ne za nekoga ko se nije u Bosni rodio niti rastao niti ima kakvu vezu sa Bosnom osim da pljuje po njoj
Ruana, ko to pljuje ?
Dalje, ja postavim temu po svom ukusu a valjda je to dozvoljeno u smislu da se niko sa foruma ne proziva ili ti ovdje imaš poseban tretman ?!
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 27 Jul 2013, 14:29

Ruana wrote:Ko je rekao da je vazno, nije uopste vazno biti Bosanac. Pogotovo ne za nekoga ko se nije u Bosni rodio niti rastao niti ima kakvu vezu sa Bosnom osim da pljuje po njoj. Sreca Mrki pa su ti teme komicne inace bilo bi tragicno. I sreca pa nas vecina zna ko je i sta je. Inace bi se osjecala glupom da mi treba jos jednom c... oajasniti sto nisam u svojoj kuci.
:cvijece
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3849 times
Been thanked: 2895 times

Post by Pasaga » 27 Jul 2013, 14:31

Kao sto FRUIT rece,manje-vise....gotova prica..
Bojim se da vec vise od godine dana na terenu su citave ekipe KOS-a koji odradjuju posao
zajedno sa ovim nevladinicima...organizacijama.
Cak i u iseljenistvu,od odanih muljatora Bosnjaka.
Znaci pokrenut je citav projekat,da bi se narodu dokazalo suprotno.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Ruana

Post by Ruana » 27 Jul 2013, 15:27

Mogu oni kinesku vojsku pokrenuti ali ja znam da sam Bosnjakinja.

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 28 Jul 2013, 18:56

Šarović: Popis stanovništva može odrediti budućnost BiH
Image

Šarović: Popis stanovništva može odrediti budućnost BiH
Potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović danas je u Istočnom Sarajevu održao konferenciju za novinare, na kojoj je govoreći o aktuelnim pitanjima u Republici Srpskoj i BiH istakao pitanje predstojećeg popisa stanovništva BiH.

Mirko Šarović (Foto: SRNA)
Srpska demokratska stranka BiH smatra da "popis u oktobru ima historijski značaj i da ima dalekosežne reperkusije te da u nekim svojim elementima može i da odredi budućnost prostora BiH u cjelini".

"U tom smislu SDS je pozvao građane da se pripreme za ovaj popis, što će ponoviti bezbroj puta u narednih 60 dana. SDS sa ovom konferencijom počinje jednu vrstu kampanje u kontinuitetu za popis stanovništva da animira građane da se pripreme i izađu na popis stanovništva BiH", kazao je Šarović nakon pres-konferencije za Agenciju FENA.

Ovo je, dodaje, poseban poziv svim strukturama vlasti uključujući posebno poziv Vladi Republike Srpske da "učini sve kako bi se omogućio izlazak građana na popis i kako bi se uspostavila takva kontrola da se na taj način preduprijede eventualne moguće manipulacije s popisom stanovništva BiH".

Šarović je kazao da će se SDS do kraja godine posvetiti rješavanju životnih pitanja, što znači da se neće baviti predizbornom kamanjom, koju smatra neprimjerenom u ovom vremenu.

"Neke političke partije ne samo što su počele predizbornu kampanju već i javno licitiraju s kandidatima za funkcije u RS-u i institucijama BiH, a s ciljem skretanja pažnje s najvažnijih životnih pitanja", rekao je potpredsjednik SDS-a.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini » 28 Jul 2013, 19:04

mrkija opservacija na temu nacija naravno anacionalna..iako je tio ispast afirmativan ..ideju jugoslavenstva afirmirat kroz ideju bosanac..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 28 Jul 2013, 19:32

Ovo je jedan klasican predizborni plamfet.
Zbijanje redova u torovima.
Uvjek ce se igrat na kartu ....nacionalnog...
da dobiva sigur od 90-tih.....
Zatupnici i promotori Bosnjastva su skroz utihnulni
dok su primat uzele nevladine organizacije u promovisanju Bosanstva.
Glavni teret i obavezu moraju preuzeti Dzemati sa svojim Muftijama
i naravno svjest samih Dzematlija.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4055 times
Been thanked: 3064 times

Post by Lavlje_srce » 28 Jul 2013, 19:56

Osjecam se 100% kao Bosanka i Hercegovka, to sam ja - Slavenka, muslimanka, Bosanka i Hercegovka.

S te strane dijelim tvoj sentiment Julia, i ne postoji neko ko mi moze, treba ili smije objasniti - ko sam to ja.

Ali. Cinjenica je da nismo u Ustavu, i da samim tim idemo u kategoriju 'ostali'. Ne bih da budem 'ostala' nakon iz licne perspektive ogromne cijene placene da bih danas samo bila ziva. Koga su zmije ujedale, nikada to ne zaboravi. I zbog toga bih se na popisu svrstala u Bosnjakinje.

Na individualnom nivou ostaje tuga da nas (Bosanaca i Hercegovaca) nikada nije bilo dovoljno da budemo u Ustavu ili vecina, sto je jedina ispravna i logicna opcija. Ali ono sto je ispravno i logicno u Bosni je nazalost rijetko.

Uzgred, kako ide sa glasanjem dijaspore? 'Nema nas' kao i obicno, ili?
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 2 times

Post by Dust » 28 Jul 2013, 20:23

Nema nas, kazu- ne mozes se popisivati i tamo i ovamo.
Gledam te nekim drugim ocima
upravo onako kako ne treba...
I ne shvatam sta mi se desava
nedostaje mi rec koja resava
u tebi je neka tajna ostala
k'o muzika starih majstora

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 28 Jul 2013, 20:27

Dust wrote:Nema nas, kazu- ne mozes se popisivati i tamo i ovamo.

...oni tebe lazu....
vise vole mihajlovic drazu....

...bit cemo i mi popisani....no sikiriki... :)
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 Jul 2013, 20:47

mrkija opservacija na temu nacija naravno anacionalna
Da je meni da budemo svi ljudi i da se identifikujemo po državi u kojoj se živi, jer ako se poistovijetiš sa državom, onda je sasvim normalno da imaš osjećaj do države.
A ako se neko identificira zbog pripadnosti vjere a u ovom slučaju je to u BiH ; islamu, pravoslavlju i katoličanstvu i niko od te tri kvazinacije nema osjećaj pripadnosti do države već svako smatra državu , tamo gdje su većina.
Svo vrijeme se provodi politika; zavadi pa vladaj.
Političari Bošnjaka provode politiku, tamo gdje imaju svoje glasače i to je samo jedan dio države u kojoj žive.
Tako je i sa Srbima i Hrvatima a niko ne provodi DRŽAVNIČKU politiku.
E sad, sad sam ja problem, jer ja to kontam i ne sviđa mi se a vama i kad se pojasnite vi vidite opet sasvim drugačiju sliku na terenu jer se niste sposobni odlijepiti od etikete ovih il onih nacio vođa, koji sustavno i to svo vrijeme ne provode državničku politiku i to vi još podržavamo.
Uzdravlje vam bilo, vama vaše meni moje, ja više volim biti čojk al na način da me niko ne gleda kroz vjeru iliti religiju a još manje ovu il onu naciju.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9156 times
Been thanked: 10862 times

Post by Krokodil Behko » 28 Jul 2013, 21:09

mrki62 wrote: Da su se u ovu zemlju u značajnoj mjeri ikada doselili etnički Srbi ili etnički Hrvati, ili da su Bošnjaci, odnosno bosanski muslimani, neslavenskoga porijekla, nema historijskih dokaza.
Ovo je najveća glupost koju sam ikada pročitao na internetu. Od toga, veća glupost može biti samo ako neko uzme taj tekst za ozbiljno. Narodi na području bivše YU su uglavnom neslavenskog porijekla a BiH ponajviše!
Ne nedostaje mi linkova za tu tezu mada ih ne bih trebao ni donositi jer to zna već svaki iole informirani cuko avlijaner ali eto, uvijek se nađe neko ko nema blage veze sa materijom da napiše nešto glupo a neki još i vjeruju u to. Po linkove ne moram dalje od našeg pdf Historija

http://www.bosanski-forum.com/viewtopic.php?f=27&t=876

http://www.bosanski-forum.com/viewtopic.php?f=27&t=5402
laganini wrote:mrkija opservacija na temu nacija naravno anacionalna..iako je tio ispast afirmativan ..ideju jugoslavenstva afirmirat kroz ideju bosanac..
Ama ne poznaješ ti njega još. On cijeloj naciji negira Bošnjačko ime - na osnovu ničega. Sad će doći tu da piše neke smiješne priče a o historiji zna koliko i guslari o Betovenu. Uvjeravam te da će se 99% muslimana izjasniti kao Bošnjaci i u tome bi bio njegov problem. Probni popis je već tu i sad treba zapeti da tog naroda bude što manje. To što se kači za Tita i YU, samo je paravan.

Dust wrote:Nema nas, kazu- ne mozes se popisivati i tamo i ovamo.
Od jedne obrazovane osobe, očekivao sam malo više senzibiliteta. Bitno je učestvovati pa makar i kao dijaspora.
Lavlje_srce wrote:Osjecam se 100% kao Bosanka i Hercegovka, to sam ja - Slavenka, muslimanka, Bosanka i Hercegovka.

S te strane dijelim tvoj sentiment Julia, i ne postoji neko ko mi moze, treba ili smije objasniti - ko sam to ja.
Evo ja ti smijem objasniti ko si i šta si. Klikni na ona gore dva linka, pa kad bar pregledaš gradivo, dođi opet da tvrdiš da si slavenka :D

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 28 Jul 2013, 21:18

Behko, ocekivala sam da ces prepoznati ironiju u mojoj recenici. Iznenadjena sam..

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 28 Jul 2013, 21:20

Dust wrote:Behko, ocekivala sam da ces prepoznati ironiju u mojoj recenici. Iznenadjena sam..

nije majka marisala Muju sto se kocko...
...vec sto se vadio..... :haha
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Dust
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Dust » 28 Jul 2013, 21:21

:cudi

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 Jul 2013, 21:29

Behko, moj predhodni post pojašnjava sve .
Međutim , ako ti kažeš za ono što ja postavim da je to glupost, onda ti čitaš moje gluposti a ja tvoje.
Lijepo sam u predhodnom postu pojasnio a i na kraju naglasio; Uzdravlje vam bilo, vama vaše meni moje, ja više volim biti čojk al na način da me niko ne gleda kroz vjeru iliti religiju a još manje ovu il onu naciju.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13981 times
Been thanked: 9654 times

Post by Julia-Klara » 28 Jul 2013, 21:31

Pasaga, evo kako ce biti popisana dijaspora:

Za oktobarski popis stanovništva u Bosni i Hercegovini primjenjivat će se, u skladu s međunarodnim statističkim standardima za definiranje ukupnog broja stanovništva, takozvani koncept uobičajenog mjesta stanovanja.

Mnoge nedoumice

To znači da će period od godinu i više, kao i namjera prisutnosti, odnosno odsutnosti od najmanje godinu, biti osnovni kriteriji za uključivanje ili isključivanje osoba iz ukupnog stanovništva zemlje, objašnjavaju u Agenciji za statistiku BiH (BHAS) na molbu da razjasne nedoumice u vezi s načinom popisa bh. stanovništva u dijaspori.

Konkretno, u BHAS-u potcrtavaju da građani BiH koji žive u inozemstvu duže od 12 mjeseci neće biti uključeni u ukupni broj stanovnika u BiH, jer su po istom konceptu uključeni u ukupni broj stanovnika one države u kojoj žive, odnosno imaju uobičajeno mjesto stanovanja.

Međutim, popis građana BiH koji žive u inozemstvu i odsutni su više od 12 mjeseci bit će obavljen na posebnom obrascu, koji će biti objavljen na internetskoj stranici Agencije za statistiku BiH.

Razlozi boravka

- To znači da građani BiH koji žive u inozemstvu trebaju popuniti obrazac i dostaviti ga poštom s povratnicom na adresu Agencije najkasnije do 15. oktobra 2013. Unos, kontrolu, obradu i publiciranje prikupljenih podataka o ovim osobama uradit će Agencija za statistiku BiH zajedno s entitetskim zavodima za statistiku, odvojeno od popisa stanovništva BiH. Prikupljeni podaci bit će obrađeni i iskazani u posebnoj bazi podataka - pojasnili su u državnoj agenciji za statistiku.

Posebni obrazac za dijasporu, osim imena i prezimena, jedinstvenog matičnog broja, općine prebivališta, nacionalnosti, vjeroispovijesti, maternjeg jezika, sadržavat će i pitanja o državi u kojoj se osoba nalazi te razlogu i dužini boravka u toj državi.

Vrijeme popisa

Popis će se provesti u periodu od 1. do 15. 10. 2013. godine, prema stanju na dan 30. septembra 2013. godine u 24 sata (ponoć), što se smatra referentnim datumom popisa

Bit će popisani i nomadi, lutalice, mornari

U ukupni broj stanovnika bit će uključeni:

osobe koje imaju uobičajeno mjesto stanovanja na teritorijalnoj jedinici koja se popisuje i prisutne su

osobe koje imaju uobičajeno mjesto stanovanja na teritorijalnoj jedinici koja se popisuje, ali su privremeno odsutne

civili iz BiH koji dnevno prelaze granicu da bi radili ili se školovali u drugoj državi

vojno, mornaričko i diplomatsko osoblje BiH te njihove porodice koje s njima borave u inozemstvu

mornari trgovačkih brodova i ribari s boravištem u BiH, ali na moru u vrijeme popisa (uključujući i one koji nemaju drugo mjesto boravišta osim dijelova broda) i

nomadi i lutalice

Mjesto stanovanja je ono u kome se provdi „većina dnevnog odmora“

U Agenciji za statistiku BiH kažu da, u skladu s definicijom uobičajenog mjesta stanovanja, ukupan broj stanovnika jedne zemlje obuhvata osobe koje uoči referentnog datuma popisa žive neprekidno u svom uobičajenom mjestu stanovanja barem 12 mjeseci te osobe koje su tokom 12 mjeseci uoči referentnog datuma popisa došle u svoje uobičajeno mjesto stanovanja s namjerom da u njemu ostanu barem godinu.

Na molbu da razjasne šta se smatra uobičajenim mjestom stanovanja, kažu da je to ono mjesto u kojem osoba provodi „većinu svoga dnevnog odmora“, bez obzira na kratkotrajnu odsutnost iz tog mjesta, npr. zbog odlaska na odmor, putovanje, liječenje, u posjete i sl.

Ne može se upisati član porodice koji je van BiH

Upitani da li će osoba koja živi u dijaspori moći biti popisana u BiH na način da njeni najbliži članovi porodice, koji u to vrijeme budu boravili ovdje, popisivačima daju podatke, u Agenciji kažu da to neće biti moguće, jer nije u skladu sa međunarodnom metodologijom koja će se primjenjivati.

- Ukoliko bi na taj način vršili popis, desilo bi se, naprimjer, da starije osobe, kakvih je najviše u nekom povratničkom naselju, upišu svoje mlađe srodnike koji su u dijaspori, čime bi se stvorila pogrešna slika. U strategijama koje će biti rađene nakon popisa smatralo bi se da je to naselje s mladom populacijom pa bi se, primjera radi, planirala gradnja nekih objekata za mlade, koji zapravo ne žive tu, umjesto ambulanti ili sličnih objekata koji su prijeko potrebni starijem stanovništvu koje zaista živi u tom mjestu - kažu u BHAS-u, ističući da je cilj popisa dobiti realnu sliku na terenu.

Osim toga, kažu da bi na taj način dijaspora bila popisana dva puta jer, ako van države žive duže od godinu, već su popisani u drugim zemljama. Naglašavaju da to što građani koji u BiH ne žive više od godinu i neće biti ubrojani u stanovništvo BiH nema veze s njihovim pravom na državljanstvo, imovinu i slično.

------------
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga » 28 Jul 2013, 21:35

Za mene je bitno da budem popisan,sa familijom
u maticnoj opstini.
Na koji nacin.....nebitno....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9156 times
Been thanked: 10862 times

Post by Krokodil Behko » 28 Jul 2013, 21:35

mrki62 wrote:Behko, moj predhodni post pojašnjava sve .
Međutim , ako ti kažeš za ono što ja postavim da je to glupost, onda ti čitaš moje gluposti a ja tvoje.
Lijepo sam u predhodnom postu pojasnio a i na kraju naglasio; Uzdravlje vam bilo, vama vaše meni moje, ja više volim biti čojk al na način da me niko ne gleda kroz vjeru iliti religiju a još manje ovu il onu naciju.

I šta ti znači to boldirano? Kontam da nema argumenata....kao i obično :123

A to da je taj članak napisala neka retardirana osoba, eto olako i dokazah. Budi iskren? Što se tiče mojih postova, ti bi prvo morao dokazati da su to gluposti a do sada, po mojoj evidenciji to ti nikada nije pošlo za rukom :cudi A ako nisi dokazao onda je to pisanje u afektu pa prema tome, neću to ni shvatiti ozbiljno, kao ni većinu tih stvari koje pišeš.

Kad sam već na ovoj temi, da raji predočim šta o ovome misli prvi novinar u historiji BiH - fra Ivan Franjo Jukić
„...Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo...“

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 28 Jul 2013, 21:38

Behko, nije stvar u tome kako će se ko izjasniti na popisu, stvar je u tome kako se kradom omalovažavaju oni što se žele drugačije izjasniti.
Jel tebi normalno da se neko izjasni Bosancem ?
Meni je normalno i Bosancem i Hercegovcem i Bošnjakom il bilo kako.
Dakle, jel tebi normalno da se bilo ko izjasni Bosanac ?

Post Reply

Return to “Politika u BiH”