Prirodno ili naknadno glup ??

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

emina
Na probnom
Na probnom
Status: Offline

Re: Prirodno ili naknadno glup ??

Post by emina » 27 May 2011, 19:34

prirodno glup je moguce međutim naknadno glup nije zato što se ljudi manje ili više pamtni rađaju a nemoguće je zamijeniti mozak za neki drugi pa da postane pametniji

a ako čovjek koji je pametan ne čini baš ništa da tu svoju pamet iskoristi pa kako onda da znam da je pametan opće, takav se ne razlikuje od onog koji je manje pametan i za to je sam kriv

a čovjek koji je manje pametan pa ja nisam u svom životu vidjela da ljudi nekim čudom počnu matematiku da razvaljuju ili bilo koji drugi oblik inteligencije takvi mogu samo pukim radom nešto da postignu tamo gdje se ne treba biti pametan
There is no wealth like knowledge, no poverty like ignorance.

StateOfTrance
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by StateOfTrance » 27 May 2011, 23:08

emina wrote:prirodno glup je moguce međutim naknadno glup nije zato što se ljudi manje ili više pamtni rađaju a nemoguće je zamijeniti mozak za neki drugi pa da postane pametniji

a ako čovjek koji je pametan ne čini baš ništa da tu svoju pamet iskoristi pa kako onda da znam da je pametan opće, takav se ne razlikuje od onog koji je manje pametan i za to je sam kriv

a čovjek koji je manje pametan pa ja nisam u svom životu vidjela da ljudi nekim čudom počnu matematiku da razvaljuju ili bilo koji drugi oblik inteligencije takvi mogu samo pukim radom nešto da postignu tamo gdje se ne treba biti pametan
Kako jednostavno receno...marry me :haha
They, the mortals are ignorant and prideful animals. They doth lie to one another, injure themselves and their fellows, and they kill each other all around for sport. Their folly is immeasurable!

emina
Na probnom
Na probnom

Post by emina » 27 May 2011, 23:11

a jbg udata ja
There is no wealth like knowledge, no poverty like ignorance.

StateOfTrance
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by StateOfTrance » 27 May 2011, 23:21

:p it was a joke
They, the mortals are ignorant and prideful animals. They doth lie to one another, injure themselves and their fellows, and they kill each other all around for sport. Their folly is immeasurable!

sann
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 12 times

Post by sann » 27 May 2011, 23:34

elem......

ja rekoh,na ovu temu a.mandy......se slozi sa mnom.. :lol

dakle..prirodno inteligentan,da...
a naknadno glub,ovisi od okoline u kojoj odrastes,pa od mogucnosti,u kakvoj si porodici odrastao...
skim se druzis.. :mah ...koliko si nacitan,jer to je osnova svega...
postoje pametni ljudi.. :pusi :pusi ....
al....ako upotrebljavaju jako malo rijeci.(.primjer bila sam svjedok u jednoj radnji,gdje je mlada djevojka trazila ovako parfem...(moze li jedna porcija malog pakovanja :sok :sok :plavi :plavi )ja iza nje...polomila se od smijeha..ebg)... :valja
ostaje glup,bez obzira ako ga rodis pametnog....jel...ja kazem jest. :D

hocete jos... :pusi :pusi
Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.

StateOfTrance
Sitna buranija
Sitna buranija

Post by StateOfTrance » 28 May 2011, 01:58

sann wrote:elem......

ja rekoh,na ovu temu a.mandy......se slozi sa mnom.. :lol

dakle..prirodno inteligentan,da...
a naknadno glub,ovisi od okoline u kojoj odrastes,pa od mogucnosti,u kakvoj si porodici odrastao...
skim se druzis.. :mah ...koliko si nacitan,jer to je osnova svega...
postoje pametni ljudi.. :pusi :pusi ....
al....ako upotrebljavaju jako malo rijeci.(.primjer bila sam svjedok u jednoj radnji,gdje je mlada djevojka trazila ovako parfem...(moze li jedna porcija malog pakovanja :sok :sok :plavi :plavi )ja iza nje...polomila se od smijeha..ebg)... :valja
ostaje glup,bez obzira ako ga rodis pametnog....jel...ja kazem jest. :D

hocete jos... :pusi :pusi
Josh ili ban :p

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9476 times
Been thanked: 11226 times

Post by Krokodil Behko » 01 Jul 2011, 21:28

Inteligencija nekog covjeka,sasvim sigurno,ne moze se mjeriti stepenom obrazovanja..
Osim toga,postavlja se pitanje,sta je pamet a sta glupost u drustvima poput naseg..
Dakle,misli se na BH drustvo koje je u moralnom smislu,sunovraceno vise nego ikada..
Nerjetko cete i sami na ulici,cuti kako je pametan neko zato sto je varalica ili lopov..
Isto tako,pametni su oni koji podmecu nogu,laktaju se i po svaku cijenu,zele ostvariti
svoj jedini cilj u zivotu..a to je da steknu materijalno bogatstvo.. Pogledajmo istinu u oci..
Takvi smo!
Sta se uopste desi u glavama ljudi pa krenu tim putem?
Zar nekada,nije vladala izreka "pametniji popusta" ?
Ili su svi ti pametniji mozda,pukli od silnog popustanja pa ih nigdje na mapi nema..?

sann
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by sann » 04 Jul 2011, 01:00

Krokodil Behko wrote:Inteligencija nekog covjeka,sasvim sigurno,ne moze se mjeriti stepenom obrazovanja..
Osim toga,postavlja se pitanje,sta je pamet a sta glupost u drustvima poput naseg..
Dakle,misli se na BH drustvo koje je u moralnom smislu,sunovraceno vise nego ikada..
Nerjetko cete i sami na ulici,cuti kako je pametan neko zato sto je varalica ili lopov..
Isto tako,pametni su oni koji podmecu nogu,laktaju se i po svaku cijenu,zele ostvariti
svoj jedini cilj u zivotu..a to je da steknu materijalno bogatstvo.. Pogledajmo istinu u oci..
Takvi smo!
Sta se uopste desi u glavama ljudi pa krenu tim putem?
Zar nekada,nije vladala izreka "pametniji popusta" ?
Ili su svi ti pametniji mozda,pukli od silnog popustanja pa ih nigdje na mapi nema..?
:pusi ...elem.....

kazes inteligencija se ne mjeri stepenom obrazovanja... :lupa :)
hajde mi samo reci,ti tako inteligentan...jel.. :D ,jer jesi.. :pusa

sta bi se desilo,da nisi procitao ni jednu jedinu knjigu,ni ti brosuru,da nemas komp..i internet..
pa po cemu ljudi,inovacije iznalaze...... :hm samo iz glave....mislim da ne..
prvo......slova..pa pismo,pa matematika...hajd de..nekim redosledom,kada bi isli...inteligencija je urodjena....ali,skola igra osnovnu ulogu...zar ne...
a to sto kazes za sticanje bogastva,i lopovluk pojedinaca,za mene je to SNALAZLJIVOST U ZIVOTU...potpomognuta skolovanjem i visoko obrazovanom praksom,starijih od njih... :D
Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 04 Jul 2011, 09:09

sann wrote:
sta bi se desilo,da nisi procitao ni jednu jedinu knjigu,ni ti brosuru,da nemas komp..i internet..
prvo......slova..pa pismo,pa matematika...hajd de..nekim redosledom,kada bi isli...inteligencija je urodjena....ali,skola igra osnovnu ulogu...zar ne...
a to sto kazes za sticanje bogastva,i lopovluk pojedinaca,za mene je to SNALAZLJIVOST U ZIVOTU...potpomognuta skolovanjem i visoko obrazovanom praksom,starijih od njih... :D

Pa ko ti je rekao da sam mislio na to ???
Iz aviona,vidilo se da se misli na stepen obrazovanja,to jest skolske spreme..
Na kraju,i sama si pomenula to isto obrazovanje...zar ne?
Snalazljivost nije karakterna osobina.. Eventualno,moze proizilaziti iz neke
druge,osobine.. A pitanje kao i tema,i jesu postavljeni zbog toga..

Dakle,ako ima nejasnih stavova,priupita se za pojasnjenje..
A sto se tice onog "samo iz glave" odakle je Platon crpio znjanje? Demokrit?
Arhimed? Ciceron? Da Vinci? Newton? Tesla? Einshtein? Shakespeare?
Sve sto je bilo prije njih u tim bransama..jedva da je moglo biti uveritrica za
njihovo djelo... ako se ne varam :hm

Bahra
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 3 times

Post by Bahra » 04 Jul 2011, 10:49

Prirodno ili naknadno glup...ne ide mi ovo pitanje nikako jer ako se neko rodi natprosjecno inteligentan,takva osoba uvijek zeli da zna vise,trazi da cita,da uci da bi nasao odgovor na pitanja koja ga zanimaju. Sad je pitanje sta sa osobama koje zive u malogradjanskoj sredini a nadprosjecno inteligentni? Pa one uvjek odskacu i odudaraju, i nekako su iznad tog okruzenja,upravo zbog toga sto je u potrazi za znanjem.
A kad je neko nezainteresovan(necu reci glup) sve mu dzaba, taman da je prilikom poroda glavom prvo u knjigu udario :oo
A sad pricati o razlicitim mentalitetima gdje je ko rodjen,i kako to utice na njegovo ponasanje u drustvu,mislim da je drugi par opanaka :kafa
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...

sann
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by sann » 04 Jul 2011, 11:29

Krokodil Behko wrote:
sann wrote:

Pa ko ti je rekao da sam mislio na to ???
Iz aviona,vidilo se da se misli na stepen obrazovanja,to jest skolske spreme..
Na kraju,i sama si pomenula to isto obrazovanje...zar ne?
Snalazljivost nije karakterna osobina.. Eventualno,moze proizilaziti iz neke
druge,osobine.. A pitanje kao i tema,i jesu postavljeni zbog toga..

Dakle,ako ima nejasnih stavova,priupita se za pojasnjenje..
A sto se tice onog "samo iz glave" odakle je Platon crpio znjanje? Demokrit?
Arhimed? Ciceron? Da Vinci? Newton? Tesla? Einshtein? Shakespeare?
Sve sto je bilo prije njih u tim bransama..jedva da je moglo biti uveritrica za
njihovo djelo... ako se ne varam :hm
:pusi ..opet ti po meni... :pusi :cvike
naglasih pitanje za tebe....sto se tice skolske obuke...
a izricito rekoh za snalazljivost...NAVIKA od starijih,tj...obuka,ili nazovi kako hoces...od malena ucimo od njih...a opet kazem karakter ulazi u tu obuku...a kroz zivot sticemo znanje...koliko znam.. :pusi .... :ble

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 05 Jul 2011, 20:41

Isto tako,kroz zivot sticemo i neznjanje,predrasude,....i na zalost neke lose osobine..
O tome je ova tema... :lopta

myka
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by myka » 05 Jul 2011, 20:50

nema te skole koja ce prirodnog glupana necemu nauciti,a ni tog zivota koji ce sputati prirodnu inteligenciju
Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 31 Aug 2011, 11:35

Neki su glupi po prirodno-naknadnom principu.. Rodjeni kao retardi i kroz zivot,postanu jos veci retardi.. Skloni izmisljanju raznih egzoticnih dozivljaja u nedostatku bilo kavih,vlastitih iskustava koji bi nekome,mogli posluziti,da o toj osobi,pomisli bilo sta.. Makar i nesto lose.. Obicno se izmisljaju ljubavni dozivljaji,uz neku vrlo musku spiku,punu benzina i sekreta... takve price,nisam izmisljao ni kao mali i mastoviti djecak.. Valjda prevazisao,dok sam bio u pelenama.. Naravno,oni koji vjeruju u to,eee..takvima je stvarno,potrebna strucna pomoc...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 30 Jul 2012, 23:29

Da zaključim. Čini mi se, da je glupost naknadnog karaktera.
Zapravo, postoji i izraz "naknadna pamet" ali ona dolazi od drugih,
već kad počinim neku glupost.

Pitam se, da li je čovjek trenutno glup kad
je naknadno pametan ili je takav oduvijek i bio?

Isto tako, da li su oni koji govore "pamet dolazi sa godinama"
glupi prirodno ili i prirodno i naknadno? Meni nikakva pamet nije došla
sa godinama. Čak šta više, mislim da je možda, nisam ni imao. Ako sam
je imao, kako to, da mi se svašta desi u životu? Da li to znači, da pored
termina naknadna pamet, postoji i termin naknadno opamećivanje a nerijetko
i prisilno opamećivanje?

Eto, zaključio sam.

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 31 Jul 2012, 17:27

Ja ipak mislim ako je neko glup, da se glup i rodio.... poslije postaje samo gluplji... ;)
Last edited by adacta on 31 Jul 2012, 19:45, edited 1 time in total.
Reason: off obrisan -neprimjeren i uvredljiv post
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 01 Aug 2012, 10:38

ehss ja mislim da smo mi svi pomalo prirodno glupi ali imamo velike sanse kroz zivot da te naime nekakve gluposti i popravimo ako hocemo,,a i ne moramo..ako necemo
Mozda je i ova moja glupost koju ovdje ispisujem nesto sto se ne poklapa sa vasom gluposcu ,
u principu kada sagledamo cjeli zivot ucimo ucimo i ucimo ili ne ucimo od onih drugih e da li su ovi sada od kojih ucimo pametni ili prepametni ili glupi je stvar izbora nas samih kojoj grupi cemo se prikuciti danas smo svi ravnopravni u odabiru koliko cemo mozgu dopustiti da poraste i koliko odluka ce taj mozak uciniti ne bi li izrasli u bolje ljude (gubitak ,,ili osakacenje u svakakvim oblicima mojega stvarnoga ja )vodi u stagnaciju naknadno glup,mogu se i odmoriti ne moram pratiti prepametne
i opet i kroz sva ta proputovanja ili ucenja od onog drugog(ljudi su lose ili dobre kopije kao i majmuni ono sto ti znas hocu i ja da znam ,a mozda i necu hocu nesto u inat da odradim da bude ili bolje ili gore nego ono tvoje ) i opet nikada ne saznamo sve sto nam je za pametan zivot potrebno,
mogli bismo reci da su glupi ljudi najbolji mornari svjesti suplja glava nikada ne moze da potone,
,pitam se ponekad da li su ljudi koji su gluplji sretniji od pametnih interniumovi se slabo prilagodavaju pa se nista i ne ostvaruje oni radije plutaju ili zajebavaju ove koji grabe naprijed ne bi li negdje plasirali svoje pametne ideje..
(mada ako bismo diskusiju vodili kako treba trebalo bi mozda prvo granicu
glup - pametan postaviti da vidimo po cemu se stvarno trebamo ravnati.!?samo glup bez pametnog ili prepametnog nema valjda svrhu ili ???
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14303 times
Been thanked: 9890 times

Post by Julia-Klara » 01 Aug 2012, 11:02

Mislim da je i pitanje gluposti relativna stvar, kao i ljepota, znaci nalazi se u "oku posmatraca".
Za neke stvari mozemo biti sposobni, edukovani, razumjeti ih bolje od ostalih, sto ostale ne cini glupljima od nas nego recimo samo nezainteresovanijih za nase polje ekspertize. Medjutim, ljudima je u krvi da misle da su bolji od ostalih, sto automatski ostale svrstava u kategoriju "glupih". A nisu! Jer nismo svi isti,nemamo iste poglede na svijet, nismo u jednakim uslovima odgajani, i na kraju krajeva, informiranost (a ne glupost) zavisi od n as samih i koliko se zelimo informirati (obrazovati) o stvarima koje nas okruzuju. Ako neko nema interesa-njegov problem, ali to nam ne daje za pravo da ga osudjujemo i etiketiramo negativnim epitetima samo zato sto je drugaciji od nas samih.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 01 Aug 2012, 11:19

,ima i ona izreka gdje pise:
mozda ljudi i nisu glupi nego su okruzeni prepametnima koji se vole isticati pa nam se ponekad cini da je neko glup!!(a nije )
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

silence
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by silence » 01 Aug 2012, 11:34

Ako čovjek svjesno griješi čineći time štetu sebi i svojoj okolini, kazaćemo da radi gluposti. Time ne želimo reći da nije pametan ili da je manje pametan od onih koji to ne čine. Ali ponavljajući se u svojim glupostima on se sam etiketira, društvo ga samo kao takvog prihvata. :lup
Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja:
onaj koji žuri govori prije nego što sazna,
odgovara prije negoli nešto shvati,
odluči prije negoli provjeri,
kudi prije nego što se u nešto uvjeri.
(Arapska poslovica)

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”