Borba za 'cjelovitu i suverenu' BiH

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9391 times
Been thanked: 11150 times
Status: Offline

Re: Borba za 'cjelovitu i suverenu' BiH

Post by Krokodil Behko » 27 Oct 2016, 10:08

Jel to ovog već pustili iz dilkare?

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23064 times
Been thanked: 6082 times

Post by Veca » 27 Oct 2016, 10:38

...ne baraci ga,Kroki!
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3869 times
Been thanked: 2911 times

Post by Pasaga » 05 Mar 2017, 12:58

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

dr laganini
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by dr laganini » 08 Mar 2017, 23:30

Među vodećom hrvatskom i bošnjačkom političkom strankom u Bosni i Hercegovine nema suglasnosti o tome kako izmijeniti izborni zakon u toj zemlji no o tom pitanju će se nastaviti pregovarati jer je zajednički cilj osigurati stabiliziranje stanja u toj zemlji i otkloniti bilo kakav oblik diskriminacije, kazali su u srijedu u Sarajevu predsjednik HDZ BiH Dragan Čović i Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Oni su predvodili stranačka izaslanstva koja su se sastala kako bi razmotrili stanje u državi opterećenoj dubokom političkom krizom i blokadama u funkcioniranju vladajuće koalicije.

Čović je nakon sastanka novinarima kazao kako bez obzira na postojeće probleme još ima izgleda da BiH do kraja godine dobije status kandidata za članstvo u Europskoj uniji ukoliko se odmah nastavi s provedbom započetih reformi a moguće je i aktiviranje Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP).

Za HDZ BiH, kako je istaknuo, uz to je najvažnije rješavanje pitanja reforme izbornog sustava. U toj stranci žele promjene koje će osigurati da se do izbora u listopadu 2018. godine uvedu pravila koja će osigurati da jedan narod ne može drugome birati predstavnike u tijelima vlasti.

HDZ BiH svojim je partnerima na bošnjačkoj strani predstavio prijedlog novog izbornog modela po kojemu bi dosadašnji način biranja člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske ostao isti dok bi se u Federaciji BiH uspostavile tri izborne jedinice. Jednu bi činile županije u kojima živi dvije trećine Hrvata, drugu one u kojima dvije trećine stanovnika čine Bošnjaci a treću bi predstavljale županije u kojima ni Hrvati niti Bošnjaci nemaju takvu većinu.

Hrvatski član Predsjedništva BiH bio bi kandidat koji dobije većinu glasova u hrvatskim i "ostalim" županijama a bošnjački član državnog vrha postao bi kandidat koji dobije povjerenje većine iz županija s bošnjačkom većinom i onih mješovitih.

Model ne nudi nikakvo rješenje problema diskriminacije pripadnika konstituvnih naroda koji ne žive u "matičnim" entitetima kao ni pripadnika nacionalnih manjina iako je Europski sud za ljudska prava još 2009. godine naložio vlastima BiH da odmah otklone zapreke koje takvim osobama onemogućuju kandidiranje za Predsjedništvo BiH i izbor u državni Dom naroda.

HDZ BiH umjesto toga predlaže rješenje za novi način biranja izaslanika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH kako bi se osigiuralo da se on popunjava zastupnicima iz županija sukladno nacionalnom sastavu stanovništva koje u njima živi.

To bi u praksi značilo kako bi većinu u klubu Hrvata ubuduće uvijek činili zastupnici koji dolaze iz županija s hrvatskom većinom.

Predsjednik SDA Izetbegović kazao je kako je u postojećim okolnostima za njegovu stranku ipak prioritet rješavanje pitanje presude Europskog suda pravde u slučaju "Sejdić-Finci" koja se odnosi na problem diskriminacije pripadnika nacionalnih manjina.

Prijedlog HDZ BiH vidi kao nastojanje da se u situaciji u kojoj u parlamentu BiH nije moguće osigurati dvotrećinsku potporu zastupnika nužnu za izmjene ustava "proguraju" kakve-takve izmjene izbornog zakona. Dodao je kako u SDA očekuju i "nešto elastičniji pristup" u pregovorima o tome kako rješiti pitanje izbora u Mostaru.

"Nismo se tu uspjeli približiti no to ne znači da nećemo nastaviti razgovarati o tome", kazao je Izetbegović.

Istaknuo je kako su dvije stranke ipak jedinstvene kada je riječ o potrebi hitnog stabiliziranja stanja u zemlji čija je stabilnost uzdrmana podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) protiv Srbije.

Izetbegović je pojasnio kako su on i Čović odlučni nastojati normalizirati rad Predsjedništva BiH uz ocjenu kako je sada isključivo na ICJ-u odluka o tome ima li raniji pravni zastupnik BiH pred tim sudom Sakib Softić legimitet i za pokretanje revizije presude iz 2007. godine o čemu će u konačnici ovisiti hoće li te revizije uopće biti.

"Ovo je naš pokušaj očuvanja i povratka stanja stabilnosti u BiH i snažno zajedničko djelovanje na smirivanju tenzija", kazao je Izetbegović.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by posmatrac » 19 Mar 2017, 23:26

Rusmir Mahmutcehajic Od 1991. do 1992. godine bio je podpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, a od 1992. do 1994. ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Bosne i Hercegovine, kada je podnio ostavku. Bio je i član savjeta univerziteta u Sarajevu i Osijeku te predsjednik Komisije za društvene djelatnosti Vlade Bosne i Hercegovine.

Od 1992. godine predsjednik je bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE, od 1996. predsjednik izdavačkog savjeta časopisa "Dijalog", urednik časopisa "Bosanskohercegovačka elektrotehnika", i "Blagaja". 1997. godine izabran je za prvog predsjednika Međunarodnog foruma Bosna.

U užem naučnom području objavio je preko stotinu stručnih i naučnih radova, od kojih osam knjiga. Objavio je i sedamnaest knjiga autorske proze, političkih i filozofskih eseja te prijevoda na bosanski jezik.

90tih godina prosloga vijeka se razilazi sa Alijom Izetbegovicem po pitanju getoizacije Bosanaca muslimana kroz falsifikaciju srednjevijekovnog Bosnjastva i pripisivanja Islamu, pa je ALija Bosansku nacija koja moze biti jedini temelj opstanka bosanske drzave koja je stotinama godina tabuizirana od Beograda i Zagreba, pretvorio u etno religijsko pleme, od cega ce koristi da imaju upravo rusioci bosanske drzave.

Jasno navodi da je i ime Hercegovina( covjek je Stocanin, Hercegovac), koja je uvijek bila samo regija(pokrajina) u sklopu bosanske drzave, u 19 vijeku uz ime Bosna ubacena da se razbije bosanska cjelovitost.PA kaze da su Hercegovci nacionalno Bosanci,a regionalno Hercegovci, bas kao sto je to slucaj sa Krajisnicima, Sembercima, Usorcima itd.

Koga zanima neka pogleda emisiju, drago mi je da se jedan ovakav intelektualac u potpunosti slaze sa mojim stavovima, u stvari razmisljamo isto.

https://www.youtube.com/watch?v=9HDbZfWtq9M&t=1293s

Bla
i dva polipa
i dva polipa
Mood:
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times

Post by Bla » 19 Mar 2017, 23:28

Pa zar je neko tvrdio suprotno? :cudi
ćućešćećemoćeteće samsijesmostesu
:back: :underage: :no_mobile_phones: :do_not_litter: :stew: :pizza: :smoking: :ok:

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 19 Mar 2017, 23:41

PA tvrde ovi sto se osjecaju Bosnjacima a govore Bosanskim jezikom,a nacionalno nisu Bosanci nego Bosnjaci ili ti prevedeno muslimani( sveli se na etno religijsko pleme)

DAli valjda jeziku regionalno ime( jedini slucaj na svijetu :zubi ),a izostavili regiju Hercegovina :lupa

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23064 times
Been thanked: 6082 times

Post by Veca » 20 Mar 2017, 11:04

...gledam u ovaj zadnji post od Posmatraca, k'o tele u sarena vrata :rol ......................eto pitaj svakog Bosnjaka je li Bosanac! ...razocarana sam i ovo sto je napis'o o jeziku, naravno da je Bosanski jezik! ...a nisu ni pogrijesili sto su izostavili regiju Hercegovina, pogledaj taj video jos jednom! :oo ...covjek je sve lijepo objasnio! ;)
Kako da ne budem stepski vuk, olinjali pustinjak usred svijeta ciji ciljevi nisu moji, cije mi radosti nista ne znace!

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1619 times
Been thanked: 3024 times

Post by Mutevelija » 20 Mar 2017, 18:48

Hercegovina je samo teritoriji BIH, isto kao što je Vojvodovina dobila naziv po vojvodi, tako je i Hercegovina po hercegu.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

Post by KOMESAR » 20 Mar 2017, 19:05

Nova verzija tzv. Herceg Bosne bila bi zasnovana ne na zločinima i progonima, već zidanju utvrde na onim teritorijama koje su prije 24 godine označene i pripremljene. Ne bi se više zvala HRHB, već ljepše i evropskom uhu ugodnije- federalizacija Federacije BiH.

"Na maloj teritoriji nastoji se napraviti feud u kojem će se tobože raditi u ime interesa hrvatskog naroda, a zapravo je riječ o tome da se nastoji olakšati pljačka i poboljšati kontrola svih sfera života, a sve tobože u ime interesa hrvatskog naroda.

Baš kao što su Prlić i ekipa zatvarali, protjerivali i naređivali ubijanja i silovanja pravdajući se da to čine u ime svog naroda, istom se matricom danas služi i Čović.

Skrivajući se iza izmišljenog hrvatskog pitanja i ugroženosti Hrvata, nastoji se upisati u historiju kao prvi čelnik trećeg hrvatskog entiteta, a bez ispaljenog metka.

Nećemo mu sada računati to što je i on sam kao direktor Sokola učestvovao u iskorištavanju logoraša Bošnjaka i Srba.

Podsjetit ćemo Čovića samo na jednu rečenicu iz presude Prliću i drugima, kao mali znak podsjećanja kako dođosmo do federalizacije.

- Jednog Muslimana, pripadnici HVO natjerali su da poliže sopstvenu krv da ne bi, kako su rekli, balijska krv ostala na hrvatskoj zemlji."
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 21 Mar 2017, 19:47

Veca wrote:...gledam u ovaj zadnji post od Posmatraca, k'o tele u sarena vrata :rol ......................eto pitaj svakog Bosnjaka je li Bosanac! ...razocarana sam i ovo sto je napis'o o jeziku, naravno da je Bosanski jezik! ...a nisu ni pogrijesili sto su izostavili regiju Hercegovina, pogledaj taj video jos jednom! :oo ...covjek je sve lijepo objasnio! ;)
PA i ja kazem da je logicno da bosanskim jezikom govore Bosanci bez obzira na niihovu religijsku pripadnost,a ne danasnji Bosnjaci koji su sukladno( upravo to sto MAhtmutcehajic govori) stogodisnjem negiranju bosanstva od strane Beograda i Zagreba takodjer odbacili bosansku naciju, pa su napravili falsifikat istorije i od bosnjastva koje je zapravo uvijek bilo sinonim za bosanstvo( znaci jedno te isto) napravili etno religijsko pleme( cini mi se da ti nisi pogledala video kako treba ;)) kojim su dali alibi rusiteljima bosanske drzave da Bosnu dijele upravo po etno religijskom kljucu , kojima sukladno tome i te kako smeta i bosanski jezik i to bosanstvo.

Ako su Bosnjaci vec prihvatili da svoj nacionalni identitet vezu kroz religiju, pa su razdvojili to bosnjastvo od bosanstva, onda je logicno da kao bosnjaci pricaju bosnjackim jerzikom, kao sto srbi pricaju srpskim a hrvati hrvatskim.

AKo bostanstvo smatraju regionalnom odrednicom( sto nema veze sa zdravim razumom) onda nije logicno ni da se imenu jezika daje regionalno ime(takav slucaj ne postoji nigdje na svijetu), pa ako cemo i tu napraviti presedan onda jezik treba da se zove bosansko hercegovacki, jer je danas i Hercegovina regija kao i Bosna.

U svakom slucaju Mahmtucehajic ovdje govori o cinjenici da samo bosanstvo i gradjanska drzava mogu stati u kraj etno religijskim podjelama od kojih koristi po njemu imaju samo etno huskacke Vodje i njihovo politicko okruzenje, dok se kao nacionalisti zapravo nikada nisu ni dokazali, pa kaze " sada imamo potpuno ciste etnicko religijske sredine, pa zasto te nacionalne Vodje 25 godina ne obezbijede kvalitetnije zivote " svojim narodima" :ok

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 21 Mar 2017, 19:54

Mutevelija wrote:Hercegovina je samo teritoriji BIH, isto kao što je Vojvodovina dobila naziv po vojvodi, tako je i Hercegovina po hercegu.
Ime Hercegovina( uvijek bila regija u sklopu bosanske drzave kao i Krajina, Semberija, Usora, Posavina itd) uz ime Bosna ubaceno tek u 19 vijeku( kada se Turska povlacila, i kada se Beograd i Zagreb vec osjecaju jakima i mocnima) , da se razbije bosanska cjelovitost, a istini za srecu Bosna i Hercegovina u njoj su istorijski i politicki uvijek bile koherentnija sredina nego npr jedna Hrvatska koja se u jednu drzavu ujedinila kao hrvatska trijednica tek 1870 g u sklopu habsburske monarhije, do tada su sredisnja Hrvatska, Slavonija i Dalmacija bile zasebne politicke cjeline.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 21 Mar 2017, 20:02

,,,meni je majke mi dosadilo cekati da s e opametite ,,
svrstala sam vas pod ,,(izgubljeni lutajuci narod)i kako dalje ,,
mora li se opet uzeti toljaga u ruke kao u djetinjstvu da se sujedine Etno plemena u jedan narod ,,Bosanski ??
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 21 Mar 2017, 20:06

Nece vecina pravoslavaca i katolika da su bosanci i da govore bosanskim jezikom , pa nece ni muslimani , tj muslimani su polovicni pa veze nemaju sta hoce.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac » 21 Mar 2017, 20:39

Samo za kakvu cjelovitu i suverenu BiH?
Religijsko-konzervativnim sistemom ili sekularnim?

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 21 Mar 2017, 20:47

posmatrac wrote:Nece vecina pravoslavaca i katolika da su bosanci i da govore bosanskim jezikom , pa nece ni muslimani , tj muslimani su polovicni pa veze nemaju sta hoce.

eto kad se religija uplete u politiku,to ni Bog ni Alah ne moze ispraviti ..
sekularizam i njegove zakone izvaditi na stol i sve religijske poglavare istoljagati sve dok ne skroje zajedno Plan buducnosti Bosanaca ovi koji hoce u svom toru ostati neka ostanu... a neka polako ovi koji su se opametili izlaze iz svojih torova ,,,!!
Mislim zar zajednicka Bosanska stranka ne postoji??Pa sta cekate vidi koliko vas je na forumu ujedinite se i radite nesto na tome . :kafa

mislim ja vam mogu i pomoci lijepiti markice na pisma koje saljete za ujedinjenje :D.

Mirelam
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 35 times
Been thanked: 345 times

Post by Mirelam » 21 Mar 2017, 20:48

Oj Bosno iz tri djela, tesko da ces biti cijela.

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 21 Mar 2017, 21:01

Calla wrote:
posmatrac wrote:Nece vecina pravoslavaca i katolika da su bosanci i da govore bosanskim jezikom , pa nece ni muslimani , tj muslimani su polovicni pa veze nemaju sta hoce.

eto kad se religija uplete u politiku,to ni Bog ni Alah ne moze ispraviti ..
sekularizam i njegove zakone izvaditi na stol i sve religijske poglavare istoljagati sve dok ne skroje zajedno Plan buducnosti Bosanaca ovi koji hoce u svom toru ostati neka ostanu... a neka polako ovi koji su se opametili izlaze iz svojih torova ,,,!!
Mislim zar zajednicka Bosanska stranka ne postoji??Pa sta cekate vidi koliko vas je na forumu ujedinite se i radite nesto na tome . :kafa

mislim ja vam mogu i pomoci lijepiti markice na pisma koje saljete za ujedinjenje :D.
Sto bi rekao Ivica Osim "(covjek se osjeca kao Bosanac) " dajte nam bar 4 entitet da zivimo mi koje ne zanima ko se kako zove i ko se kojem Bogu moli ili se ne moli uopste "

Te religije koje su na ove prostore i dolazile osvajackim politickim pritiscima i jesu napravile sav belaj na ovim prostorima, bile su kljucni faktor pri kasnijem formiranju nacija, podijelile jedan te isti narod koji govori istim jezikom.

SAmo gradjanska drzava u kojoj ce vlast da bude servis svakom gradjaninu posebno, a ne etnickim kolektivitetima( tj ne etno nacionalnim kriminalnim Vodjama) moze Bosnu da izvuce iz problema i da joj da dugorocni politicki kontinuitet i ekonomski prosperitet.
SAmo tako Bosna moze uhvatiti korak sa zapadom i normalnim demokratskim drzavama svijeta.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma

Post by Calla » 21 Mar 2017, 21:02

Mirelam wrote:Oj Bosno iz tri djela, tesko da ces biti cijela.

nije to nista tesko bila je Bosna i Hercegovina godinama zajedno
onako kako su je rasceputali tako se moze i sastaviti

posmatrac
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by posmatrac » 21 Mar 2017, 21:03

Mirelam wrote:Oj Bosno iz tri djela, tesko da ces biti cijela.
:ok

Post Reply

Return to “Politika u BiH”