Ratarstvo, povrtlarstvo
Moderator: Krokodil Behko
-
- Status: Offline
Re: Poljoprivreda
Ove godine ide sve onako normalno.. barem do sad.. Posijano sve na vrijeme, jos u zemlji tako da nece biti stete.. jedino kasnije zavisi koliko suho bude...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9197 times
- Been thanked: 10924 times
Novac za poljoprivredu dobili ljudi koji se njome ne bave
Lijanović dijelio po 800 KM poticaja svojim glasačima!

Konjičanin Dževad Lepara ugodno se iznenadio kada je od Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dobio rješenje kojim mu se isplaćuje 800 KM za poljoprivredne poticaje.
Njegovo iznenađenje bilo je i veće tim prije što, kako nam je jučer potvrdio, uopće nije ni zatražio bilo kakav poticaj od Ministarstva!
Osjećaj prevare
- Najprije sam od Ministarstva dobio rješenje na kojem je pisalo da sam dobio 800 maraka za neki poljoprivredni poticaj, pa mi je bilo čudno jer nisam aplicirao ni na kakav konkurs - kazao je Lepara.
No, on naglašava da je "samo glasao za Narodnu stranku Radom za boljitak", na čijem su čelu braća Lijanović, od koji je Jerko i nadležni ministar. Lepara, također, kaže da mu je prije izbora rečeno da će im glasovi biti plaćeni.
- Rečeno nam je da ćemo dobiti 100 maraka za glas i plus 20 maraka ko bude nosilac liste za svakog glasača kojeg nađe - kazao nam je Lepara.
Tvrdi da je od tih 800 maraka uzeo 480, a ostalo je "predao u stranku".
- Sada se osjećam prevareno, jer sam bez komada zemlje dobio sredstva iz budžeta, a ne od stranke - kaže Lepara.
Uska saradnja
Na ovakve skandalozne događaje ranije je upozorio Općinski odbor Saveza za bolju budućnost Konjic saopćenjem za javnost u kojem se, između ostalog, navodi da su "samo na području konjičke općine podijeljene stotine hiljada maraka ljudima koji se ne bave poljoprivredom, ali su članovi ili usko sarađuju s Lijanovićevom Narodnom strankom Radom za boljitak". Na listi dobitnika poticaja od 800 KM, kako smo se uvjerili, nalazi se i Miralem Džino, predsjednik Općinskog odbora ove partije. Pokušali smo ga jučer kontaktirati, ali nije odgovarao na naše pozive.
Na listi onih koji su dobili "jednokratnu podršku" nadležnog federalnog ministarstva je i Mirjana Guska, direktorica nevladine organizacije "Centar života" iz Konjica. Na pitanje bavi li se poljoprivredom, iznenađeno je odgovorila da to nisu pare za poticaj, nego za "glasove". I ona tvrdi da nije aplicirala ni za kakva sredstva kod nadležnog federalnog ministarstva.
- Iznenadila sam se kada sam dobila rješenje - kazala nam je Mirjana Guska.
Potvrdila nam je da je pokupila 20 glasova i rečeno je da će za svaki glas dobiti po 20 maraka. Od 800 maraka, koliko je dobila na svoj račun, i ona tvrdi da je dio vratila u stranku.
Od 179 osoba na listi, samo 10 ima gazdinstva
Iz Saveza poljoprivrednih udruženja općine Konjic naglasili su da je na listi od 179 osoba iz Konjica koje se nalaze na ovom spisku njih samo deset upisano u Registar poljoprivrednog gazdinstva i Registar klijenata, a čak 169 njih ne bavi se bilo kakvom poljoprivrednom proizvodnjom!

Konjičanin Dževad Lepara ugodno se iznenadio kada je od Federalnog ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dobio rješenje kojim mu se isplaćuje 800 KM za poljoprivredne poticaje.
Njegovo iznenađenje bilo je i veće tim prije što, kako nam je jučer potvrdio, uopće nije ni zatražio bilo kakav poticaj od Ministarstva!
Osjećaj prevare
- Najprije sam od Ministarstva dobio rješenje na kojem je pisalo da sam dobio 800 maraka za neki poljoprivredni poticaj, pa mi je bilo čudno jer nisam aplicirao ni na kakav konkurs - kazao je Lepara.
No, on naglašava da je "samo glasao za Narodnu stranku Radom za boljitak", na čijem su čelu braća Lijanović, od koji je Jerko i nadležni ministar. Lepara, također, kaže da mu je prije izbora rečeno da će im glasovi biti plaćeni.
- Rečeno nam je da ćemo dobiti 100 maraka za glas i plus 20 maraka ko bude nosilac liste za svakog glasača kojeg nađe - kazao nam je Lepara.
Tvrdi da je od tih 800 maraka uzeo 480, a ostalo je "predao u stranku".
- Sada se osjećam prevareno, jer sam bez komada zemlje dobio sredstva iz budžeta, a ne od stranke - kaže Lepara.
Uska saradnja
Na ovakve skandalozne događaje ranije je upozorio Općinski odbor Saveza za bolju budućnost Konjic saopćenjem za javnost u kojem se, između ostalog, navodi da su "samo na području konjičke općine podijeljene stotine hiljada maraka ljudima koji se ne bave poljoprivredom, ali su članovi ili usko sarađuju s Lijanovićevom Narodnom strankom Radom za boljitak". Na listi dobitnika poticaja od 800 KM, kako smo se uvjerili, nalazi se i Miralem Džino, predsjednik Općinskog odbora ove partije. Pokušali smo ga jučer kontaktirati, ali nije odgovarao na naše pozive.
Na listi onih koji su dobili "jednokratnu podršku" nadležnog federalnog ministarstva je i Mirjana Guska, direktorica nevladine organizacije "Centar života" iz Konjica. Na pitanje bavi li se poljoprivredom, iznenađeno je odgovorila da to nisu pare za poticaj, nego za "glasove". I ona tvrdi da nije aplicirala ni za kakva sredstva kod nadležnog federalnog ministarstva.
- Iznenadila sam se kada sam dobila rješenje - kazala nam je Mirjana Guska.
Potvrdila nam je da je pokupila 20 glasova i rečeno je da će za svaki glas dobiti po 20 maraka. Od 800 maraka, koliko je dobila na svoj račun, i ona tvrdi da je dio vratila u stranku.
Od 179 osoba na listi, samo 10 ima gazdinstva
Iz Saveza poljoprivrednih udruženja općine Konjic naglasili su da je na listi od 179 osoba iz Konjica koje se nalaze na ovom spisku njih samo deset upisano u Registar poljoprivrednog gazdinstva i Registar klijenata, a čak 169 njih ne bavi se bilo kakvom poljoprivrednom proizvodnjom!
- Konsultant
- Legenda foruma
- Been thanked: 1 time
Re: Novac za poljoprivredu dobili ljudi koji se njome ne bav
Bilo bi super kada ovo sto si naveo ne bi bila istina. Ako citate stampa koja dolazi iz Z. Evrope ili Amerike vidili bi da se i tamo mulja samo puno transparentnije. Jedina razlika je sto tamo ako ti to dokazu letis s funkcije.Sheval wrote:Šta je ovdje čudno?
Pa koliko je ljudi dobilo donacije za obnovu kuća a da nijedan geler nije završio u njoj?Dok su s druge strane,mnogi ljudi svojim novcem obnavljali sravnjene kuće.
U zadnjih 20-ak godina,silne donacije su došle iz vana za BiH,mislim da je tek 20-ak% njih završilo u pravim rukama.Tek da se oči zamažu.
Vala je podijelio puno ufff... mozda bi 8000 i nesto moglo promijeniti.
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Moj stari ima 40 dunuma,plastenik,vocnjake,itdisl...nikad marke nije dobio.... 

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Konsultant
- Legenda foruma
sorry sto pitam, koliko je puta predavao za poticaj?madam Bovary wrote:Moj stari ima 40 dunuma,plastenik,vocnjake,itdisl...nikad marke nije dobio....
- Zagorka
- Žena, majka, forumašica
- Has thanked: 424 times
- Been thanked: 625 times
Nesto je "navodno" jedanput trebao dobiti,pa su rekli da nije kao sva zemlja 1/1 cista na njemu pa nista.Konsultant wrote:sorry sto pitam, koliko je puta predavao za poticaj?madam Bovary wrote:Moj stari ima 40 dunuma,plastenik,vocnjake,itdisl...nikad marke nije dobio....
Jednom dijelili u njihovoj MZ sjemena,i upisao se,smijesno ko je dobio sjeme,a on nije.
Tako da se vise ne bavi bas time,nije on tip inace koji nesto trazi.

Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Od moje poljoprivrede ovog ljeta, nije bilo ništa. Šteta u kukuruzu je bila oko 90%.
Taman toliko da nima imao računa da oberem taj jedan jedini dulum nego sam to
prepustio komšiji koji drži stoku. dakle on žanje i nosi. Ne bih da se patim zbog desetak
kanti krezavih klipova. A ne znam ni šta bih poslije. Kako je bila suša tako su stabljike zakržljale i ostale zelene. Uopšte se nisu osušile i ne bi bilo izvodljivo da ih žanjem i palim.
Taman toliko da nima imao računa da oberem taj jedan jedini dulum nego sam to
prepustio komšiji koji drži stoku. dakle on žanje i nosi. Ne bih da se patim zbog desetak
kanti krezavih klipova. A ne znam ni šta bih poslije. Kako je bila suša tako su stabljike zakržljale i ostale zelene. Uopšte se nisu osušile i ne bi bilo izvodljivo da ih žanjem i palim.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
U BiH 547 hiljada nezaposlenih, 47 posto neobrađenih oranica

Pad ukupne industrijske proizvodnje u BiH u decembru 2012. godine u odnosu na isti isti period prethodne godine iznosi 4,8 posto, a u odnosu na novembar 2012. 0,8 posto, dok je procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio 51,6 posto, saopštio je na današnjoj konferenciji za novinare direktor Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine Zdenko Milinović.
Kada je riječ o robnim razmjenama sa inostranstvom, u decembru 2012. godine ukupan robni promet sa inostranstvom iznosi 1.741,2 miliona KM, od čega se na izvoz odnosi 592,3 miliona KM ili 34 posto, a na uvoz 1.148,9 miliona KM ili 66 posto. Procenat pokrivenosti uvoza izvozom iznosio je 51,6 posto.
Tokom protekle godine BiH je u robnom prometu sa inostranstvom ostvarila ukupan trgovački deficit u vrijednosti od 7.395 miliona KM, što je za 1,2 posto više nego u istom periodu prethodne godine. U 2012. godini najviše se izvozilo u Njemačku, Rusiju, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, zemlje EU i CEFTA-e. U istom periodu, najviše se uvozilo iz zemalja EU, posebno Njemačke, a potom iz Hrvatske i Srbije.
U novembru 2012. godine prosječna mjesečna neto plata iznosila je 832 KM, dok je bruto plata za isti mjesec iznosila 1.300 KM. Broj zaposlenih u novembru prošle godine iznosio je 686.681, od čega je 280.659 žena, dok je nezaposlenih bilo 547.823. Broj nezaposlenih u novembru u odnosu na oktobar 2012. povećao se za 0,3 posto, a nezaposlenih žena za 0,2 posto.
U odnosu na novembar 2012., u decembru ukupan indeks potrošačkih cijena nije zabilježio promjene. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Bosni i Hercegovini mjerene indeksom potrošačkih cijena, u decembru 2012. godine u odnosu na novembar 2012. godine, u prosjeku su bile bez promjena. Godišnja inflacija u decembru 2012. iznosila je 1,8 posto, dok su u zemljama regije zabilježene godišnje stope inflacije u Hrvatskoj 4,7 posto i Srbiji 12,2 posto. Stopa inflacije u eurozoni iznosila je 2,2 posto.
Ukupan indeks proizvođačkih cijena industrijskih proizvoda zabilježio je pad od 0,3 posto u decembru prošle godine. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu na godišnjem nivou više su za 0,9 posto.
Turisti su ostvarili 48.761 posjetu u novembru 2012. godine, što je manje za 29,0 posto u odnosu na oktobar 2012. godine. Turisti su ostvarili 99 750 noćenja, što je manje za 30,1 posto u odnosu na oktobar 2012. godine. U novembru 2012. godine najviše noćenja ostvarili su turisti iz Hrvatske, Srbije, Slovenije. Po dužini boravka stranih turista u našoj zemlji, na prvom mjestu su turisti iz Islanda, zatim Irana i Irske.
Od oraničnih površina u BiH u 2012. godini 52,2 posto činile su zasijane površine, 47,4 posto ugari i neobrađene oranice, dok su 0,4 posto od oraničnih površina činili rasadnici.
-
Re: U BiH 547 hiljada nezaposlenih, 47 posto neobrađenih ora
Zaista puno neobradenog zemljista..a zemlja plodna..Koja steta , da se sve obraduje , bilo bi i za izvoza...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Jes al malo sutra za izvoz. Zemlju se ne isplati obradjivati jer su proizvodi
preskupi u odnosu na uvozne a država ne dijeli poticaje. I ono šti je podijeljeno,
podijeljeno je po osnovu stranačke pripadnosti. Poneka mrvica je zapala i nezavisne
ratare ali ni pola od onoga što je suša uništila prošle godine a o poticajima za ovu
godinu da i ne govorimo.
preskupi u odnosu na uvozne a država ne dijeli poticaje. I ono šti je podijeljeno,
podijeljeno je po osnovu stranačke pripadnosti. Poneka mrvica je zapala i nezavisne
ratare ali ni pola od onoga što je suša uništila prošle godine a o poticajima za ovu
godinu da i ne govorimo.
-
Ne znaci da uvozna roba je kvalitetnija , od one koja bi se proizvela..Pa ako se nastavi ,kako je pocelo...bice je jos puno , puno manje obradene..
- Pasaga
- Hadžija
- Has thanked: 3864 times
- Been thanked: 2907 times
Proci ce jos vremena i vremena dok ta pitanja dodju na tapet.Trepavica wrote:Ne znaci da uvozna roba je kvalitetnija , od one koja bi se proizvela..Pa ako se nastavi ,kako je pocelo...bice je jos puno , puno manje obradene..
Agrarna politika u BH je u kolapsu od kraja rata,ne samo to
vec sve sto bi moglo sluzit narodu,Drzavi i podizanju standarda covjeka.
Razloge takvog stanja treba traziti od vrhovnih vlasti koji su upravo
najvise doprinjeli takvom stanju iz razno-raznih,poznatih interesa
koruptivne i kriminalne prirode.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7479 times
- Been thanked: 17426 times
- Status: Online
Neka fino država / državne firme kupe te oranice i naprave nešto u vidu prijeratnih "ekonomija", zaposle ljude i daju im plate, pa će vidjeti kako su ljudi spremni da rade / kopaju za redovnu platu. Nema mi ništa odvratnije kao kad čujem od ovih što su pod platama "nek rade zemlju". Šta će raditi, kome će raditi kad se ne može prodati, a hvala bogu ulog je veći od dobiti.
bravo Majo. samo sto to mnogi ne kontaju ili ne znaju. dzaba kvalitet, kad narod krpi kraj s krajem. tako da poseze za onim jeftinijim. politika nikakva kao i poticaji.
prvo se mora domaca proizvodnja zastiti i ozbiljno krenuti sa poticajima kako bi se stekli uvjeti za isplativost i napredak obradjivanja oranica.
prvo se mora domaca proizvodnja zastiti i ozbiljno krenuti sa poticajima kako bi se stekli uvjeti za isplativost i napredak obradjivanja oranica.
- Pasaga
- Hadžija
Pape...sta ima,jel se dokle stiglo sa onim projektom u Bihacu,sto Behko postavi nedavno.paparaci wrote:bravo Majo. samo sto to mnogi ne kontaju ili ne znaju. dzaba kvalitet, kad narod krpi kraj s krajem. tako da poseze za onim jeftinijim. politika nikakva kao i poticaji.
Radi se o uzgoju stocarstva,tovljenju junadi i proizvodnji mesa.
Tu je kao financijer Vakuf Banka i jos neki subjekti.
Zvucilo je mnogo optimisticno,obecavajuce.Time bi se direktno pogurala i zemljoradnja
i drugi segmenti privrede.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Konsultant
- Legenda foruma
Pogresno razmisnjanje. Sam plan Ante Markovica jeste privatizacija svega sto je bilo u drzavnom vlasnistvu. Ustvari njemu je to uvaljeno u ruke guranje ideje dionica kako bi se dobio kredit kojim se toboze spasila privreda exYu. Nastavak te strategije je isti i za BiH tj. drzava je samo osnovni usluzni sektror koji stoji na usluzi gradjenima i ne treba imati u svom vlasnistu firme. Dodatno, propisano nam je posjedovanje malih i srednjih preduzeca, dalje ne smijemo ici osim mozda kada bi nasli naftu. Posljedica te strategije jeste ne osnivanje bilo kakve drzavne firme nakon sto se rat smirio. Generalno se mogu podrzati-sufinasirati projekti koji bi zaposlili radnike, ali ako mislite da ce drzavni sektor osnovati firmu za proizvodnju bilo cega o tome mozete sanjati.Maja wrote:Neka fino država / državne firme kupe te oranice i naprave nešto u vidu prijeratnih "ekonomija", zaposle ljude i daju im plate, pa će vidjeti kako su ljudi spremni da rade / kopaju za redovnu platu. Nema mi ništa odvratnije kao kad čujem od ovih što su pod platama "nek rade zemlju". Šta će raditi, kome će raditi kad se ne može prodati, a hvala bogu ulog je veći od dobiti.
- Pasaga
- Hadžija
Bordovska corba je za lozu.

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
- Maja
- Administrator
- Has thanked: 7479 times
- Been thanked: 17426 times
- Status: Online
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ratarstvo
Inače mi je kukuruz u bašči tropa. Lik mi je posijao neko loše sjeme plus velike kiše prije mjesec dana. Sve ću ja to, kako mi se čini, dići i prije branja pa posaditi jagode. Jagode bar mogu jesti a kukuruz se ne jede.
- Pasaga
- Hadžija
..valja imat 15-20 stabljika....za ispec...Krokodil Behko wrote:Inače mi je kukuruz u bašči tropa. Lik mi je posijao neko loše sjeme plus velike kiše prije mjesec dana. Sve ću ja to, kako mi se čini, dići i prije branja pa posaditi jagode. Jagode bar mogu jesti a kukuruz se ne jede.
jbg...ceif je.....zovnes kakvu mladu,pa nako uz vatru ...kasno u noc....

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce