Krokodil Behko wrote:
Ali ne samo stručne. Svaka profesija, ima i svoju etiku.
Gdje ti tu vidiš etiku da se ljudi pošalju u sasvim sigurnu smrt a motiv je zarada neke profitne kompanije? Ovo me zaista podsjeća na SF štiva u kojima neke kompanije u budućnosti imaju snagu država i ujedno bi tu bio problem. Kao prvo, država se mora voditi Ustavom i zakonima i to se ne smije zaboraviti. Već privatne kompanije postoje samo da bi zgrtale prihode.
Kao prvo, zasto pricamo o SIGURNOJ SMRTI. Govorimo o procesu koji ce se do svoje realizacije usavrsiti i po "teskoci" biti ekvivalentan putovanju na MIR ili orbitiranju oko Mjeseca...
I kad smo vec kod "sigurne" smrti: svaki dan sjednes u auto, svaki dan ljudi sjednu u avion, svaki dan Amerika tuce po neduznim ljudima sirom svijeta, svaki dan kvalitet vazduha nalik ekoloskoj katastrofi u Kini lagano ubija milijarde ljudi...U biti je svaki ljudski korak - korak prema sigurnoj smrti...
Kao drugo, radi se o ljudima koji se SVJESNO izlazu ovome. Ovdje moramo onda povuci diskusiju o tome koliko se drzava smije mijesati u prava jedinke. Ovdje se ne radi o procesu koji je POTENCIJALNO poguban za drzavu nego za jedinku. Ta jedinka se svjesno odlucuje za ovaj korak i ulazi u projekat potpuno upoznata sa svim pro/con aspektima. Odakle drzavi pravo da oduzima covjeku pravo da zivi onako kako zeli?
Moje je mišljenje da niti jedan građanin niti jedne zemlje, ne smije napustiti zemljinu orbitu prije nego zemlja čiji je on državljanin ne potpiše nešto što se zove npr "svemirska deklaracija".. kasnije bi se radio i svemirski ustav. Izvoli, imaš pravo da se smiješ jer ovo izgleda smiješno gledano iz ovog ugla. Međutim, zamolio bih te da se prisjetiš kako su na zemlji, živote okončali vanzemaljci iz "Ratova svijetova"? Eto, o tome ti govorim.
Nisam gledala Ratove Zvijezda, nije me dijete jos uspjelo natjerati...No, ipak cu reci da je navedeni scenario smijesan.
Covjek vec sada pravi redovne "izlete" u svemir, sve sU bijelim odijelima (i bezbeli bijelim zastavicama i mozda ustekanim lulama mira, nisam astronaut pa ne znam :jonas)...I smijesno je pricati o svemirskim deklaracijama/ustavima/statigajaznam kada jos uvijek nismo otkrili zivot izvan ove planete (ne sporim da postoji, kazem da ga stanovnici planete Zemlje jos nisu otkrili)..onda kad budemo nasli "protivnika" (mimo Darth Vadera naravno) onda mozemo povlaciti ovo pitanje. Trenutno razmatramo potencijal naseljenja na drugoj planeti, ne i osvajacke pohode.
Ako bi svemirska tehnologija bila tako olako dostupna, za tili čas imali bi čitave planete koje rade za kolumbijski narko kartel, divlja eksploatacija radioaktivnih materijala i šta sve ne. Postoji milijarde opasnosti u svemiru a jedna jedina (nama nepoznata) bakterija mogla bi istrijebiti čovječanstvo.
Uzimajuci u obzir kojom brzinom covjecanstvo hrli da unisti ovu jadnu planetu a i samo sebe ta bakterija bi bila nesto najbolje sto bi nam se moglo desiti...
Ovo ostalo ne mogu da komentarisem, smijesno mi je ali fakat.

Nekad covjek stvarno mora nauciti kad da pritisne kocnicu masti...
Sve mi se čini da bi odmah u startu sve privatnike trebalo lupiti po prstima i sve njihove aktivnosti uskladiti sa Zakonima koji eto, već treba da se osmišljavaju. zapravo, oni su već osmišljeni i to u "duhu etike" da tako kažem. Pretpostavlja se, da će svi zemljani u osvajanje sveimra ići zajedno. Pominjani ISS je dokaz za to. Rusi su ga lansirali ali svi ga koriste.
Niko ovdje ne spori da bi se nesto poput ove misije trebalo regulisati na nekom "zemaljskom" nivou, mislim u smislu da bi islo u korist svih gradjana planete Zemlje a ne samo bogatih pojedinaca i privatnih poduzetnika. (e sad ja pisem sci-fi skripte

)...
Ovo je naopak pokušaj i ne dopada mi se. Plus to što ti samo pretpostavljaš da će se tehnologija do te neke 2024 godine razviti dovoljno. Ono što je meni jasno, jeste da se u pravo osvajanje svemira može ići samo ako se ovlada i u praksi sprovede Einsteinova teorija o zakrivljenosti svemira (vremena i prostora), Teslini skalarni talasi koji su u nekoj vezi sa prolaskom kroz hiper prostor a to je neka vrsta teleportacije, dodatna izučavanja tamne materije i mnogo toga još.
Zbog cega ulazimo uopce u sferu teleportacije i bilo koje Einsteinove teorije (ne vuci me za prste, znas da mi je fizika sekundarni fah

)? Zasto najednom zaboravljamo da je na Marsu vec uspjesno plasiran objekt sa ove planete kao i to da je put u svemir vec odavno ustimana metoda?
Ali eto, ako neko skonta astralnu projekciju u skorijoj buducnosti neka javi, mogli bi se ispiciti do Marsa na jedan fini skup forumasa.