Pitanja vezana za različite religije
Re: Pitanja vezana za različite religije
Pa Behko oni to nose vec stotinama godina, a tad nije bilo bas ovako organizovano. Ostala tradicija
Budali možeš da oprostis, jer srlja samo u jednom pravcu i ne folira nikoga.
Foliranti su oni od kojih ti je muka...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9156 times
- Been thanked: 10867 times
- Status: Offline
Ma ne kazem nista.. I iegleda dobro,samo velim,ako je samo zbog toga,
mogu i da promijene,mada ne bih mogao zamisliti imama sa drugom kapom..
A to za ujedanje za prst...i ja sam cuo...
mogu i da promijene,mada ne bih mogao zamisliti imama sa drugom kapom..
A to za ujedanje za prst...i ja sam cuo...
- myka
- Aktivni forumaš
Istina je butterfly....ta je duzina
Jao volim obicaje i tradiciju,ovo vec mogu eglenisat dok ne nestane cevapa
Jao volim obicaje i tradiciju,ovo vec mogu eglenisat dok ne nestane cevapa

Za leprsav hod i sjaj u ocima koristite kozmetiku heineken
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc
http://www.youtube.com/watch?v=R7j7GEuK1ZE
Tuge postoje da bi prizvale smijeh
http://www.youtube.com/watch?v=dFkUMsJGXzc
butterfly wrote:zasto hodze nose turban na glavi? Sta je svrha turbana?
Nosenje turbana, ahmedije, ili prigodne kape je od Suneta Poslanika Bozijeg Muhammeda Salallahu alejhi ve Alihi veselleme izmedju ostalog je svrha da pokrije kompletnu glavu muskarca od vrha cela.
I sam sam cuo ovo obijasnjenje koje ti navodis da je cak i ovo platno iz kojeg se satoji turban ili ahmedija sluzilo nekad i kao cefin (odjeca umrloga) i da je obicno bivao duzine da moze zadovoljiti tu potrebu, to je bilo posebno vezano za ratne trubane, kada su muskarci odlazili u ratove.

al ga brko spuca, k'o da je muha nije pecila ...
- carobnjak N
- Forum [Bot]
- Has thanked: 801 times
- Been thanked: 927 times
Resulullah s.a.v.s naravno nije nosio ahmediju već je nosio turbane slične onima koji se vide kod indijaca ili beduina,dakle ahmedija je nastala puno kasnije ,vjerovatno tek u doba osmanlija ali kažem nije u suprotnosti sa sunnetom ali nije ni striktno slijedjenje ,ako ćemo pravo zajedničko im je to što su oboje vrsta kape.urban_out wrote:butterfly wrote:zasto hodze nose turban na glavi? Sta je svrha turbana?
Nosenje turbana, ahmedije, ili prigodne kape je od Suneta Poslanika Bozijeg Muhammeda Salallahu alejhi ve Alihi veselleme izmedju ostalog je svrha da pokrije kompletnu glavu muskarca od vrha cela.
I sam sam cuo ovo obijasnjenje koje ti navodis da je cak i ovo platno iz kojeg se satoji turban ili ahmedija sluzilo nekad i kao cefin (odjeca umrloga) i da je obicno bivao duzine da moze zadovoljiti tu potrebu, to je bilo posebno vezano za ratne trubane, kada su muskarci odlazili u ratove.
Evo link jednog zanatlije koji pravi fesove i ahmedije,valjda on zna bolje http://fesovi.blogger.ba/
niko te ne može spasiti osim tebe (Bukovski)
Neznam to nisam nigde procitao da je Mubarek turban Resulullaha Salallahu alejhi ve Alihi veselleme slicio tima koje ti navodis, al bil hair. Naveo sam da je ovo nosenje danasnje izmedju ostalog i ahmedije i kape iz slijedjenja Sunneta Poslanika Allahovog Muhammeda Alejhiselam. To mi je bila namjera, nosi se zato sto je Sunnet da se muskarac pokrije glavu od vrha cela.
Al bil hair, sve ode u biznis i pravljenje ahmedija
Al bil hair, sve ode u biznis i pravljenje ahmedija

al ga brko spuca, k'o da je muha nije pecila ...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Mene zanima,da li Kuran,decidno tvrdi,da je ovo knjiga sto je do sada objavljeno,
samo manji dio od onoga,sto ce nam doci jednog dana... A cini mi se,da je neko tvrdio
da pise,da je do sada,ljudima objavljeno samo jedno slovo i da ce covjek,u buducnosti,
putovati sa zvijezde na zvijezdu.. Ja jesam citao Kuran,ali i ako sam procitao to,ne
sjecam se tog dijela...
samo manji dio od onoga,sto ce nam doci jednog dana... A cini mi se,da je neko tvrdio
da pise,da je do sada,ljudima objavljeno samo jedno slovo i da ce covjek,u buducnosti,
putovati sa zvijezde na zvijezdu.. Ja jesam citao Kuran,ali i ako sam procitao to,ne
sjecam se tog dijela...
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Govori se da ćemo prodrijeti u nebesa ali samo koliko nam se dopusti pa si možda u tom kontekstu čitao neki tefsir ili slično.Kur'an nas obavještava da su prošlosti pojedinim ljudima (većinom poslanicima) "dato znanje" pomoću kojeg su prevaljivali velike i nezamislive razdaljine(nezamislive za doba u kojem je objavljen Kur'an ) velikom brzinom,poput Sulejmana a.s. iz čega je kasnije izvedena priča o letećem ćilimu u legendama istoka.Medjutim nama je danas sasvim normalno da za jedan dan odemo "na drugi kraj svijeta" avionom .Naravno ne kažem da je Sulejman a.s. imao avion ,samo kažem da je danas dokazano da je takvo putovanje sasvim mogućeKrokodil Behko wrote:Mene zanima,da li Kuran,decidno tvrdi,da je ovo knjiga sto je do sada objavljeno,
sjecam se tog dijela...
Pa logicnije je da su letili na cilimu nego da je mozda nekad neka civilizacija iz druge galaksije dosla...
- komsija
- Aktivni forumaš
- Been thanked: 2 times
Hej ljudi zasto se opterecujete s tim pitanjima?
Cisto sumnjam da ce vasa diskusija bilo sta promijeniti a posebno vasa misljenja sigurno nece
Cisto sumnjam da ce vasa diskusija bilo sta promijeniti a posebno vasa misljenja sigurno nece
Kada ljudi odu od tebe, pusti ih neka idu.Tvoja sudbina nikada nije vezana za nekoga ko te napusti. To ne znači da je ta osoba loša, nego da je njena uloga u tvom životu završena."
I, obratno!
I, obratno!
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Mislim da je smisao bio vise u nekom "gledanju na daljinu" ..
Dakle Sulejmanu a.s. je dato da vidi cijeli svijet ili neke njegove udaljene krajeve na taj nacin..
Ali to ne mijenja smisao ovog sto je Carobnjak rekao,posto je i to dokazano sa izumom TV...
Dakle Sulejmanu a.s. je dato da vidi cijeli svijet ili neke njegove udaljene krajeve na taj nacin..
Ali to ne mijenja smisao ovog sto je Carobnjak rekao,posto je i to dokazano sa izumom TV...
kakvo gledanje u daljinu Kroki?
astralna putovanja? sta?
astralna putovanja? sta?
- carobnjak N
- Forum [Bot]
Saba 34:12
وَلِسُلَيْمَانَ الرِّيحَ غُدُوُّهَا شَهْرٌ وَرَوَاحُهَا شَهْرٌ ۖ وَأَسَلْنَا لَهُ عَيْنَ الْقِطْرِ ۖ وَمِنَ الْجِنِّ مَنْ يَعْمَلُ بَيْنَ يَدَيْهِ بِإِذْنِ رَبِّهِ ۖ وَمَنْ يَزِغْ مِنْهُمْ عَنْ أَمْرِنَا نُذِقْهُ مِنْ عَذَابِ السَّعِيرِ
B.Korkut
A sulejmanu - vjetar, ujutro je prevaljivao rastojanje od mjesec dana, a naveče rastojanje od mjesec dana; i učinili smo da mu iz izvora rastopljen bakar teče i da džinnovi, voljom njegova Gospodara, pred njim rade; a kad bi neki od njih otkazao poslušnost naređenju Našem, učinili bismo da ognjenu patnju osjeti.
(džinnovi su nevidljiva bića koja su slična ljudima ,jedu,piju,žene se itd ali imaju ogromnu snagu i neki su vjernici neki nevjernici. Sad da li se njih može nazvati "drugom naprednom civilizacijom" to ne znam)
وَلِسُلَيْمَانَ الرِّيحَ غُدُوُّهَا شَهْرٌ وَرَوَاحُهَا شَهْرٌ ۖ وَأَسَلْنَا لَهُ عَيْنَ الْقِطْرِ ۖ وَمِنَ الْجِنِّ مَنْ يَعْمَلُ بَيْنَ يَدَيْهِ بِإِذْنِ رَبِّهِ ۖ وَمَنْ يَزِغْ مِنْهُمْ عَنْ أَمْرِنَا نُذِقْهُ مِنْ عَذَابِ السَّعِيرِ
B.Korkut
A sulejmanu - vjetar, ujutro je prevaljivao rastojanje od mjesec dana, a naveče rastojanje od mjesec dana; i učinili smo da mu iz izvora rastopljen bakar teče i da džinnovi, voljom njegova Gospodara, pred njim rade; a kad bi neki od njih otkazao poslušnost naređenju Našem, učinili bismo da ognjenu patnju osjeti.
(džinnovi su nevidljiva bića koja su slična ljudima ,jedu,piju,žene se itd ali imaju ogromnu snagu i neki su vjernici neki nevjernici. Sad da li se njih može nazvati "drugom naprednom civilizacijom" to ne znam)
i svi se oni mogu sretsti na astralu...carobnjak_iz_voza wrote:Saba 34:12
B.Korkut
ali hajd o tom po tom...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
butterfly wrote:kakvo gledanje u daljinu Kroki?
astralna putovanja? sta?
Isa a.s. je rekao,da je glasnik,gospodara,kraljevstva nebeskog..
Sve sto je govorio i radio,bilo je u tom kontekstu,da ljudima,
priblizi to kraljevstvo nebesko.. Dakle,da im objasni u cemu je rijec.
Jednom od svojih apostola,Judi Iskariotskom,najbolje je objasnio..
Odveo ga u stranu i dugo mu govorio o kraljevstvu iz kojeg dolazi
i gdje ce se vratiti..
Glavni razlog,sto je Judao optuzen za izudaju je taj,sto je on jedini
i shvatio Isa a.s. kako treba..
Dakle,da bi covjek vidio nesto u daljini,on ne mora fizicki biti tamo..
Dovoljne su precizne upute i precizni opisi.. Misli se na spoznaju
necega,sto bi u uobicajenim okolnostima,ostalo nepoznato.
U ratu,na zidu svoje sobe,drzao sam veliku historijsku kartu,
kraljevine Bosne.. To je bio moj jedini materijal za izucavanje
historije u tom periodu.. I pazljivo gledajuci i razmisljajuci,
skontao sam neke stvari,za koje se kasnije ispostavilo da su tacne..
akle,nisam ja prvi to zakljucio,nego neovisno od naucne literature,
dosao sam do podataka,za koje se zna da su istiniti i da su cinjenice.
Zelim reci,ljudi mogu i bez pomoci visih sila,prosiriti svoje znanje,
sami samciti.. samo ako hoce postovati svoj vlastiti mozak i staviti
ga u pogon..
Zelim reci,ljudi mogu i bez pomoci visih sila,prosiriti svoje znanje,
ga u pogon..
eh to je ta bitna recenica, znanje je sve i nalazi se u nama samima
sa njim smo se svi rodili,i sve zavisi od nas samih koliko tragamo za tim znanjem
ili samo uzimamo zdravo za gotovo ono sto nam neko kaze ili je napisao
ga u pogon..
sa njim smo se svi rodili,i sve zavisi od nas samih koliko tragamo za tim znanjem
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Jeste ali sam pored toga sto sam napisao,mislio i to da bi uz pomoc stvoritelja,u svakom slucaju,mogao vise .. Samo sam naveo svoj primjer,da dokazem da su spoznaje moguce bez da se putuje,kroz vrijeme ili prostor.. A sto se tice percepcije Boga,pa o tome sam se puno puta,vec oglasio. Niko ne kaze da treba slijepo vjerovati i robovati svemu.. Ali je isto tako glupo vjerovati u te razne teorije o slucajnim nastancima svemira,planeta,biljaka,zivotinja,ljudi i svega sto postoji..butterfly wrote:Zelim reci,ljudi mogu i bez pomoci visih sila,prosiriti svoje znanje,
ga u pogon..
Ja nisam rekla da ne vjerujem u Boga, vjerujem naravno
samo ja nisam religiozna i tu je mozda razlika...
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
Ma nisam govorio o tebi,samo sam onome sto mislim..a sto i ti mislis,butterfly wrote:Ja nisam rekla da ne vjerujem u Boga, vjerujem naravno
suprostavio dvije,medjusobno suprotne verzije.. jednu koja tumaci
slovo pogresno. Dakle,koja robuje fundamentalizmu i drugu koja negira
univerzalnost svakog covjeka i trpa ga u isti kos sa majmunima i zirafama..
dakle,mislimo isto ili slicno eto..ali se nisam do kraja ocitovao u proslom postu...

- carobnjak N
- Forum [Bot]
Ovdje je ajet o prodiranju u svemir.Imamo dva prijevoda i zanimljivo da je Mlivo zadnji dio ajeta preveo kao "energija" mada je Mlivin prijevod stariji
Er-Rahman 55:33
يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَنْ تَنْفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانْفُذُوا ۚ لَا تَنْفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ
M.Mlivo
O skupino džinna i ljudi! Ako uzmognete da prodrete iz zona nebesa i Zemlje, tad prodrite!Nećete prodrijeti, izuzev s energijom!
B.Korkut
O družine džinnova i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć! -
Er-Rahman 55:33
يَا مَعْشَرَ الْجِنِّ وَالْإِنْسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَنْ تَنْفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانْفُذُوا ۚ لَا تَنْفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ
M.Mlivo
O skupino džinna i ljudi! Ako uzmognete da prodrete iz zona nebesa i Zemlje, tad prodrite!Nećete prodrijeti, izuzev s energijom!
B.Korkut
O družine džinnova i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć! -